Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για νέα οδικά έργα

Αναδόχους για νέα οδικά έργα ανέδειξε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.Τα σημαντικότερα, από ύψους προϋπολογισμού, είναι η διαμόρφωση κόμβου εισόδου στο Νεοχώρι Άρτας και η βελτίωση- ασφαλτόστρωση της επαρχιακής οδού Δίστρατο – Βασιλίτσα.
Αναλυτικά τα έργα, των οποίων αναδείχτηκαν ανάδοχοι και πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η υλοποίησή τους είναι τα εξής:
«Διαμόρφωση κόμβου εισόδου Νεοχωρίου μετά απαλλοτριώσεων» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 310.000. Ανάδοχος Κ/Ξ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ-ΚΑΤΣΑΜΠΡΗΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ.
«Βελτίωση-ασφαλτόστρωση 36ης επαρχιακής οδού Δίστρατο-Βασιλίτσα», προϋπολογισμού € 300.000.Ανάδοχος ΣΑΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ &ΣΙΑ Ε.Ε.
«Βελτίωση οδού Πυρσόγιαννη - Πληκάτι», προϋπολογισμού € 80.000. Ανάδοχος R-v-R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε..
«Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού Ιτέα – Τρίστενο και αποκατάσταση βατότητας παραγωγικών μονάδων με επαρχιακό δίκτυο», προϋπολογισμού € 80.650. Ανάδοχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΗΣ Ε.Δ.Ε.
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Δερβίζιανα – όρια νομού Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Α.ΚΡΙΚΩΝΗ- Α.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Ο.Ε.
«Συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 100.000, Ανάδοχος Γ. ΝΤΑΦΛΗΣ.
«Προμήθεια υλικών κάθετης σήμανσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 831,88 ευρώ. Ανάδοχος ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ Κ. ΧΡΟΝΗΣ
«Εργασίες αποκατάστασης της 16ης επαρχιακής οδού (κατασκευή τοιχίου) στη θέση Λεπιανά», προϋπολογισμού € 35.000. Ανάδοχος ΣΠ. ΜΑΜΑΛΗΣ.
«Αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού διασταυρώσεων 2ης επαρχιακής οδού Π.Ε Πρέβεζας» προϋπολογισμού € 37.000. Ανάδοχος Γ.ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ.
«Ηλεκτροφωτισμός - σήμανση οδού Ελαίας - Νικολιτσίου στο ύψος του οικισμού Ελαίας» προϋπολογισμού € 35.000. Ανάδοχος Γ.ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ.
«Αποκατάσταση, προστασία γέφυρας οδού Ζάλογγο – Ραδοβίζι», προϋπολογισμού € 25.000. Ανάδοχος ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.
Εγκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού επί της Ε.Ο. Άρτας- Γέφυρας Καλογήρου, προϋπολογισμού 95.000 ευρώ. Ανάδοχος ΒΛΑΧΑΣ Π.-Σ. ΑΤΕ.

Δημοπρατούνται: Βιολογικός Παρακάλαμου- Κόμβος Κουτσελιού
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Πωγωνίου»   προϋπολογισμού € 700.000 και το έργο «Αναβάθμισης ισόπεδου κόμβου Κουτσελιού και βελτίωση βατότητας περιμετρικών οδών στην 2η Επαρχιακή οδό», προϋπολογισμού 74.000.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Παρακάλαμος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια»

Αμείωτο κράτησε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στον Παρακάλαμο, με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και αφορούσε τους τρόπους αξιοποίησης των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
«Βήμα ενημέρωσης προς όφελος των δημοτών» χαρακτήρισε την ημερίδα ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης επισημαίνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει οικονομική ανάσα στους ανθρώπους της περιφέρειας. Παράλληλα αναφέρθηκε τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  τονίζοντας ότι η Ήπειρος δικαιούται 500 θέσεις στη συγκεκριμένη δράση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θωμάς Αλεξίου παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης και το ύψος επιδότησης ενώ η  Προϊσταμένη της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κ. Χαριτίνη Παπαθανασίου  ανέπτυξε τις λεπτομέρειες για τα  Βοσκοτόπια και την επιλεξιμότητα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Με 4,255 εκ ευρώ χρηματοδοτεί το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» τον εξοπλισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020», τρεις πράξεις συνολικού ύψους 4.255.037,20 ευρώ, με τις οποίες θα ενισχυθεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ηπείρου, ήτοι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου και η Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς. Και οι τρείς πράξεις εντάχθηκαν στον...
Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας» του Ε.Π. «Ήπειρος».
Αναλυτικά οι τρεις πράξεις αφορούν:
«Εξοπλισμός Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ
Περιλαμβάνει απόκτηση επιστημονικών οργάνων, Η/Υ, ηλεκτρ. συγκροτημάτων, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, περιφερειακών συσκευών και λογισμικού, οπτικοακουστικού εξοπλισμού και εποπτικών μέσων καθώς και επιστημονικών εργαλείων. Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού, προβλέπεται να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια των παρακάτω Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φ. Π. Ψ., Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων.
«Εκπαιδευτικός εργαστηριακός εξοπλισμός Τ.Ε.Ι. Ηπείρου», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ
Προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού για την ενίσχυση των σπουδών στα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου και ειδικότερα σε:
Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Τμήμα Λογοθεραπείας, Τμήμα Νοσηλευτικής)
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων)
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.)
Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής)
«Εξοπλισμός εργαστηρίων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 155.037,20 ευρώ
Προβλέπεται α) απόκτηση εργαστηριακού εξοπλισμού ΤΠΕ και επίπλων αφορούν την αναβάθμιση του εργαστηρίου Πληροφορικής, Β) απόκτηση εξοπλισμού ΤΠΕ, μουσικών οργάνων, επίπλων και εγκατάσταση υποδομών ήχου, με τα οποία θα αναβαθμιστεί το εργαστήριο Θεωρίας και Πράξης Διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής και Κοσμικής Μουσικής. 
Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Α.Ε.Α. Βελλάς με άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές στο αντικείμενο των Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και διάταξη, για τα αδικήματα του βιασμού και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης

Συνελήφθη, χθες (13-09-2017) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσαν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και διάταξη του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για τα αδικήματα του βιασμού και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

DOGumenta 2017-Υιοθεσία Αδέσποτων Ζώων: H υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι στάση ζωής!

Το Τμήμα Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εκδήλωση για την ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
Τα ζώα δεν είναι μόδα, δεν είναι λούτρινα ή πλαστικά παιχνίδια, τα οποία όταν χαλάσουν, αλλάξεις γούστα ή τα βαρεθείς τα πετάς στα σκουπίδια. Τα κατοικίδια ζώα, είναι σύντροφοι, φίλοι, φύλακες, μέλη της οικογένειας. Γι' αυτό και η ιδιοκτησία ενός τέτοιου ζώου είναι ευθύνη και δέσμευση.
Σκοπός της εκδήλωσης που διοργανώνει το Τμήμα Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων είναι η σωστή πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών κατοικιδίων, αλλά και όσων επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο, σε θέματα σχετικά με τη φροντίδα και την υπεύθυνη ιδιοκτησία απέναντι στα ζώα.
 Στην εκδήλωση  δίνετε η ευκαιρία  να υιοθετήσετε επιτόπου ένα αδέσποτο, αφού πρώτα ενημερωθείτε.
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 10:00 έως τις 17:00.


Με την υποστήριξη της Pedigree και του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ.

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα   18η  Σεπτεμβρίου  2017  και ώρα  19.00.  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΚΑΛΠΑΚΙ-ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
  
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Επί αιτήσεως  «Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.», για τη διαγραφή προστίμων.
2. Επί αιτήσεως Γκαραγκάνη Στέργιου, για την έγκριση παράτασης υλοτομίας της συστάδας 1α της Τ.Κ. Ρουψιάς.
3. Έγκριση 9ης  αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου 2017.
4. Επί αιτήσεως Λουίζου Δημητρίου, για τη λύση σύμβασης εκμίσθωσης Δημοτικού καταστήματος [καφενείο] στην Τ.Κ. Δελβινακίου – Διαγραφή βεβαιωμένων μισθωμάτων.
5. Λύση σύμβασης  εκμίσθωσης  2 Δημοτικών καταστημάτων [1 & 2] στην Τ.Κ. Βασιλικού, με ενοικιαστή τον Μπίντο Χαρίλαο, λόγω 16ετίας.
6. Έγκριση αδυναμίας εκτέλεσης, με ιδία μέσα του Δήμου των εργασιών: α. Κλάδευση επικίνδυνων δένδρων Τ.Κ. Δήμου Πωγωνίου  &  β. Καθαρισμός Κοινοτικών δρόμων Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.
7.  Ανάθεση άγονων ομάδων [μετά από δημοπρασία] της προμήθειας εξοπλισμού Κοινοτικού Παντοπωλείου και παροχής συσσιτίου Δήμου  Πωγωνίου.
8.Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.
9.Αποδοχή παραχώρησης κτιρίου πρώην Ειρηνοδικείου Δελβινακίου.
10.Κατεδάφιση ΤΟΛ Δελβινακίου – διαμόρφωση χώρου.
11.Έγκριση εκδηλώσεων για τον Παύλο Μελά – ψήφιση πίστωσης.

12.Ένταξη Δήμου στο Δίκτυο: «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων».

Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση»: Έναρξη εκμάθησης παραδοσιακών χορών, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:15, στην αίθουσα του, Ιωαννίνων και Σινά 95, 20ς όροφος, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου

Το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση» σηματοδοτεί και φέτος από την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:15, στην αίθουσα του, Ιωαννίνων και Σινά 95, 20ς όροφος (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου), την απαρχή μοναδικών πολιτιστικών διαδρομών σε μονοπάτια λαϊκής τέχνης και πολιτισμού.
Τα χορευτικά τμήματα, θα ισχύσουν με τις περσινές ημέρες και ώρες.
Οι εγγραφές μας θα ξεκινήσουν από την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00-21.00.
Για εμάς στην «Ελληνική Παράδοση» ο χορός είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση συναισθημάτων, είναι έρευνα.
Είμαστε μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει αρμονικά ολοένα και περισσότερο.
Διδασκαλία: Ρούτη Έφη και Τσούνης Βασίλης
Τμήματα για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες.
Σας περιμένουμε να γνωριστούμε , στην αίθουσα του Σωματείου μας, Ιωαννίνων 95 και Σινά στο Ίλιον (2ος όροφος Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου)
Επικοινωνία: 6979196187, 6944223470, 6973010304

Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών  ''Ελληνική Παράδοση''

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2006, ιδρύθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στην παράδοση το Σωματείο Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών "Ελληνική Παράδοση", από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της πόλης του Ιλίου, με πρωτεργάτες τους ιδρυτές – καταξιωμένους χοροδιδασκάλους του Σωματείου Κο Τσούνη Βασίλη και Κα Ρούτη Έφη καθώς και τον αείμνηστο Πρόεδρο 2006-2013 Λάμπρου Ιωάννη.
Στα δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα η Ελληνική Παράδοση υπό την αυστηρή καθοδήγηση τόσο του αειμνήστου Προέδρου κου Λάμπρου όσο και τωρινού Προέδρου-χοροδιδασκάλου Κου Τσούνη και κας Ρούτη, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 1500 παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχοντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και αναγνώριση όλων των πολιτιστικών φορέων όχι μόνο του Ιλίου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και πολλών Συλλόγων και φορέων του εξωτερικού.
Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή είναι ο Δήμος Ιλίου με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία. Οι σκοποί του Σωματείου είναι η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, η συλλογή και κατασκευή πιστών αντιγράφων αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών από όλη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερης σημασίας για εμάς έχει η έρευνα και καταγραφή των τοπικών χορών ηθών και εθίμων από όλη την Ελλάδα, με επί τόπου καταγραφές προσεγγίζοντας την κάθε περιοχή μουσικοχορευτικά, ιστορικά, λαογραφικά αλλά και ενδυματολογικά.
Σήμερα το Σωματείο διαθέτει δέκα χορευτικά τμήματα με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην πιστότερη και αυθεντικότερη μορφή τους. Τα τμήματα μας απαρτίζονται απο διαφορετικές ηλικίες και επίπεδα. Ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν μαθητές δημοτικού-γυμνασίου, έφηβους, φοιτητές, κατόπιν επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα απο ανθρώπους με πολύ μεράκι και όρεξη που έχουν πλήθος παραστάσεων στο ενεργητικό τους, πάρα πολλές πρόβες και με πολλή δουλειά έχουν καταφέρει να αποσπούν τις καλύτερες κριτικές όπου εμφανίζονται.
Διαθέτουμε ιματιοθήκη η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και φορεσιές ιδιαίτερες που δεν υπάρχουν σε άλλα βεστιάρια και έχουν κατασκευαστεί από τους καλύτερους και μοναδικούς στο είδος τους όπως Μπούλες και Γενίτσαρους από την Νάουσσα, Γέρους και Κορέλλες από την Σκύρο, Μέριο από τον Σοχό και πολλές άλλες.
Το Σωματείο μας έχει εκπροσωπήσει και προβάλει επάξια την πολιτιστική μας κληρονομιά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου, καθώς υπάρχουν συνεργασίες και με πολλούς άλλους Δήμους, και διάφορους άλλους φορείς όπως Σωματεία, Συλλόγους κ.α.
Σημαντική είναι η παρουσία του Σωματείου μας στην Ελληνική Τηλεόραση, σε διάφορες ποιοτικές εκπομπές που ασχολούνται σοβαρά με την παράδοση, από όπου μας δίνετε κάθε φορά η ευκαιρία να κάνουμε τις δικές μας πολιτιστικές προτάσεις.
Με σεβασμό στην παράδοση, με εικόνες - ήχους που είναι αναλλοίωτοι στην μνήμη μας μεταφέρουμε όχι μόνο τα βήματα αλλά και το ύφος της κάθε περιοχής προσεγγίζοντας την με ευλάβεια, δίνοντας πληροφορίες στους χορευτές μας όπως ακριβώς τα είχαμε διδαχθεί από τους παλαιότερους και καλύτερους χορευτές από κάθε μεριά της Ελλάδας.
Το Σωματείο μας είναι άμεσα συνεργαζόμενο με το Θέατρο της Δόρας Στράτου όπου οι ιδρυτές και χοροδιδάσκαλοι μας υπήρξαν επί σειρά ετών πρωτοχορευτές και δάσκαλοι. Κοντά σε αυτούς μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας του παραδοσιακού χορού, οι παλαιότεροι χορευτές του συγκροτήματος που κάνουν πολύ επιτυχημένα την πρακτική τους στον τομέα αυτό, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Ελληνική Παράδοση θα είναι κοιτίδα του παραδοσιακού πολιτισμού για πάρα πολλά χρόνια.
Για εμάς στην Ελληνική Παράδοση ο χορός είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση συναισθημάτων, είναι έρευνα. Είμαστε μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει αρμονικά ολοένα και περισσότερo.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ
Έφη Ρούτη
 Χοροδιδάσκαλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Ήπειρο. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία ενώ η αγάπη της για την Ελληνική Παράδοση και η ενασχόληση της με τους παραδοσιακούς χορούς από πολύ μικρή ηλικία την οδήγησε στο Χορευτικό της Καίτης Καρεκλά και του Ανδρέα Φραγκιαδάκη «Παρθενών» και μετέπειτα στο Θέατρο Ελληνικών Χορών Δόρας Στράτου. Εκεί ως πρωτοχορεύτρια και δασκάλα Παραδοσιακών χορών εργαζόταν από Μάιο έως και Σεπτέμβριο καθημερινά και με διπλές παραστάσεις Τετάρτη και Κυριακή στο ομώνυμο Θέατρο, ενώ το χειμώνα εκτός των μαθημάτων που παρέδιδε στο Θέατρο πραγματοποιούσε ταξίδια στο Εξωτερικό είτε για παραστάσεις είτε για Σεμινάρια σε ξένους και στον απόδημο Ελληνισμό. Από το 1985 έως σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς σε πολλά Δημοτικά σχολεία του Ιλίου καθώς και στον Δήμο Ιλίου, στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ενώ έχει διδάξει και σε πολλούς Εθνικοτοπικούς Συλλόγους και άλλα Σωματεία της Αττικής.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος φωτογραφίσεων με παραδοσιακές στολές και σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι υπεύθυνη έρευνας και μελέτης σε χορούς και φορεσιές της ιδιαίτερης πατρίδας της Ηπείρου ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακό στον Ελληνικό Πολιτισμό. Έχει παρακολουθήσει και έχει διοργανώσει πολλά Σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας ενώ η ενασχόληση της με τις παραδοσιακές φορεσιές και η προσωπική συλλογή της είναι ανεκτίμητη.
Τσούνης Βασίλης
 Χοροδιδάσκαλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Λοκρίδα και Αιτωλοακαρνανία. Σπούδασε Οικονομικά και είναι Σύμβουλος Παροχής Επενδυτικών Συμβουλών και Αντικρυστής στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1987.Η αγάπη του για τους Παραδοσιακούς χορούς τον οδήγησε στο Θέατρο Δόρας Στράτου όπου επί δεκαετίες υπήρξε πρωτοχορευτής και δάσκαλος. Με καθημερινή απασχόληση όλο το καλοκαίρι με διπλές παραστάσεις, ενώ τον χειμώνα παρέδιδε μαθήματα και πραγματοποιούσε περιοδείες στο Εξωτερικό είτε για παραστάσεις είτε για διδασκαλία. Από το 1983 διδάσκει σε Δήμους, Εθνικοτοπικούς Συλλόγους, Σωματεία , Σχολεία και στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου. Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε στην εκμάθηση κρουστών, πνευστών και έγχορδων παραδοσιακών οργάνων.
Το σωματείο μας καταπιάνεται με την εκμάθηση χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τα χορευτικά τμήματα αφορούν σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. 
Πραγματοποιείται ξεχωριστό τμήμα εκμάθησης κρητικών χορών, ποντιακών χορών καθώς επίσης και τμήματα γυμναστικής και zumba. Στα πλαίσια της εκμάθησης του εκάστοτε χορού δίδονται πληροφορίες σχετικές με την περίσταση, τον τόπο και τη φορεσιά που τον χαρακτηρίζουν.

Δείτε το video:

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο;

Η ενδυνάμωση των μυών του ποδιού και συγκεκριμένα του τετρακέφαλου μηριαίου μυός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας και επομένως στην αυτοεξυπηρέτηση των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή επιρρεπή σε αυτή. Σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ακαδημαϊκών Φυσιάτρων των ΗΠΑ, στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, η δύναμη και η ταχύτητα παραγωγής δύναμης του τετρακέφαλου (SFP) επηρεάζουν τη φυσική λειτουργικότητα ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή ήδη υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
«Ήταν ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι η μυϊκή αδυναμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η πάθηση, που προκαλείται από  βλάβη ή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μεταξύ των οστών της άρθρωσης, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας παγκοσμίως και η επίπτωσή της αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες», προειδοποιεί ο  φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr). «Η αναχαίτιση της συνεχώς επιδεινούμενης πάθησης επιτυγχάνεται με εκγύμναση του τετρακέφαλου μυός (η απώλεια ελέγχου του οποίου προκαλεί μείωση της λειτουργικότητας), μέσω της φυσικής δραστηριότητας και της φυσικοθεραπείας, με ταυτόχρονη απώλεια βάρους όταν αυτό είναι απαραίτητο».
Οι ερευνητές, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχες μελέτες, αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η SFP (δηλαδή το πόσο γρήγορα ο τετρακέφαλος είναι ικανός να παράγει δύναμη  πιέζοντας το πόδι έξω) έχει επίδραση στη σωματική λειτουργικότητα (δηλαδή στη βάδιση, ανέβασμα σκάλας και σηκώματος από καρέκλα) των ατόμων με ή σε κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η χαμηλότερη ταχύτητα των τετρακέφαλων μπορεί να σχετίζεται με μείωση της σωματικής λειτουργίας και, εάν πράγματι επιβεβαιωνόταν, η μέτρησή της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου.

Συνάντηση ομάδας εργασίας της τριμερούς επιτροπής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και Δημήτρης Σεβαστάκης, ως μέλη της ομάδας εργασίας της τριμερούς επιτροπής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, συναντήθηκαν με την ειδική σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Sawsan Hasson.
Σκοπός της προπαρασκευαστικής συνάντησης εργασίας ήταν η πληρέστερη προετοιμασία της 2ης συνδιάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, που θα λάβει χώρα στην Λευκωσία στις 14-09-2017.
Μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της συνδιάσκεψης βρίσκονται οι κοινές δράσεις και συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την έρευνα, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ειδικά για τον αγροδιατροφικό τομέα ο κ. Καραγιάννης στην εισήγηση του επισήμανε τα εξής:
Στις επόμενες δεκαετίες θα γίνουν συνταρακτικές αλλαγές στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής με βάση την παγκόσμια ασφάλεια, τη χρήση εδάφους και νερού, τη διατροφή εννέα  δισσεκατομυρίων ανθρώπων, την μικροβιακή ανθεκτικότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη παραγωγή. Ο αγροδιατροφικός τομέας θα επηρεαστεί αισθητά και ζητήματα που μπορεί να αναδειχθούν είναι:
•        Ανάπτυξη δομών για τον μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής.
•        Δυνατότητες εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής για την αυθεντικότητα, ποιοτική ανάδειξη και διακριτή επωνυμία των αγροτικών προϊόντων των τριών χωρών.
•        Καινοτομία στη γενετική, με την εφαρμογή ολιστικών προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης και ποιότητας κρέατος.
•        Συνέργειες για την πιστοποίηση προϊόντων kosher για εξαγωγές στο Ισραήλ ή για την εσωτερική κατανάλωση (σε Ελλάδα-Κύπρο) από Ισραηλινούς τουρίστες.
•        Αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

•        Ανάπτυξη πιλοτικών έξυπνων εκτροφών και καλλιεργειών (smart farming, smart green houses, κλπ).

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδοποίηση για υποβολή αιτήσεων από Δήμους και ιδιώτες για ένταξη εκτάσεων στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Τους ιδιώτες και τους Δήμους που έχουν στην κατοχή τους βοσκήσιμες εκτάσεις, καλεί η  Περιφέρεια Ηπείρου να απευθυνθούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της περιοχής τους, προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 07 Οκτωβρίου 2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεών τους στα  Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι  βοσκήσιμες ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις που δεν θα συμπεριληφθούν σε εγκεκριμένα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης μέχρι 31/1/2019, δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για τις εκτάσεις αυτές.

Η Ε.Π.Σ. Ηπείρου, σε συνεργασία με την ΕΚΕ, διοργανώνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών - καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης την Παρασκευή 15-09-2017, ώρα 13:00

Η Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, διοργανώνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών-καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (BLS), την προσεχή Παρασκευή 15-09-2017 και ώρα 13:00 στο ενωσιακό γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής».
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους προπονητές των ομάδων των Α’, Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικών κατηγοριών, καθώς και σε αυτούς των Υποδομών, ενώ καλούνται να το παρακολουθήσουν και ερασιτέχνες παράγοντες των σωματείων.