Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Από τις 26 Αυγούστου έως τις 25 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις αγροτών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ


Από τις 26 Αυγούστου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για να συμμετάσχουν στη δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στην "προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας".
Αντικείμενο -προϋπολογισμός
Αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος που επέρχεται με την εφαρμογή δεσμεύσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 4.550.000 ευρώ.
Σε ποιους απευθύνεται
Η δράση αυτή απευθύνεται σε γεωργούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Οι αιτήσεις
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι για να ενταχθούν στη δράση αυτή θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της δράσης. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomat  και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M101A
Η δράση
Η δράση θα εφαρμοστεί στις γεωργικές εκτάσεις των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (Special Protected Areas, SPAs) της χώρας, όπως έχουν οριστεί από της Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2009/147/EC περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και στις γεωργικές εκτάσεις των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που έστω και ένα τμήμα τους περιλαμβάνεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προκήρυξη της δράσης: Ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ΙΙ


Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση υφισταμένων ΜμΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών II», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος του ΕΣΠΑ 2014-2020.
 Η δράση συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 2.000.000€,  αφορά την ενίσχυση  της καινοτόμου επιχειρηματικότητας υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να υιοθετήσουν νέες ή ουσιωδώς βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας, καθώς και να αναπτύξουν και εισάγουν στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς: αγροδιατροφή, βιομηχανία  της εμπειρίας, ΤΠΕ  και υγεία /ευεξία.
Η δημόσια δαπάνη κάθε επενδυτικής πρότασης θα κυμαίνεται από 50.000€ έως 400.000€.
Επιλέξιμες δαπάνες:
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
Μηχανήματα και Λοιπός Εξοπλισμός
Λογισμικά και Υπηρεσίες Λογισμικού
Προβολή – Προώθηση
Δαπάνες προς τρίτους / Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη επιχειρήσεων
Λειτουργικές Δαπάνες Επιχείρησης
Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis ) αρχίζει στις 23/07/2019 ώρα 13.00 και ολοκληρώνεται στις 04/10/2019 ώρα 15.00
Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από το Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού και Ωφελούμενων Δικαιούχων της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: infoipiros@mou.gr

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Σύλληψη 44χρονου για εμπλοκή σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας


Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς

Κατασχέθηκαν μαρμάρινη πλάκα και χάλκινη υδρία, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς - ρωμαϊκούς χρόνους
Συνελήφθη, σήμερα (14-07-2019) το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων Λάρισας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 44χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με παράνομη κατοχή και απόκρυψη αντικειμένων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του κατηγορούμενου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν:
μαρμάρινη πλάκα, με αμφίπλευρη διακόσμηση, πιθανόν τμήμα θρόνου ή κλίνης, που χρονολογείται στους ύστερους ελληνιστικούς ή ρωμαϊκούς χρόνους,
χάλκινη υδρία ή πρόχους, ρωμαϊκών χρόνων,
χάλκινη λαβή και δισκοειδής βάση, μέρη της ως άνω χάλκινης υδρίας.
Τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» κατασχέθηκαν και φυλάσσονται προκειμένου να παραδοθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Αγία Παρασκευή Κόνιτσας: Ηπειρώτικο πανηγύρι στις 25 και 26 Ιουλίου

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Ανακοίνωση συνεργασίας με Άγγελο Ζιούλη


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή Άγγελο Ζιούλη.
Είναι αμυντικός, γεννημένος την 1η Φεβρουαρίου 1995 στην Αθήνα και έχει αγωνιστεί με τις ομάδες του Κισσαμικού, του Θ.Ο.Ι. Λακαταμίας, της Α.Ε. Λεμεσσού και του Παναθηναϊκού.
Ο Άγγελος Ζιούλης μέσα από το www.pasgiannina.gr  δήλωσε:
«Ο ερχομός μου στην ομάδα του ΠΑΣ και στην πόλη των Ιωαννίνων είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι ιστορική ομάδα και αυτή τη στιγμή κάνει μία προσπάθεια να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Θέλω να βοηθήσω με τις δυνάμεις μου και να πετύχουμε όλοι μαζί το στόχο μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ομάδας και τον προπονητή κ.Γιαννίκη για την εμπιστοσύνη τους σε εμένα».

Δελβινάκι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Κυριακή 28 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι, στο Δελβινάκι Πωγωνίου, την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Στην Ελλάδα το παλαιότερο δείγμα του Homo sapiens της Ευρασίας

Το σύμπλεγμα του σπηλαίου Απήδημα,
 όπως φαίνεται από τη θάλασσα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tübingen και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εντόπισαν κρανίο του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου ηλικίας 210.000 ετών
Tübingen, July 10th, 2019
Οι παλαιότεροι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν από την Αφρική
προς άλλους τόπους πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, φθάνοντας στην Ευρώπη σχεδόν 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό, σύμφωνα με νέα έρευνα των πανεπιστημίων του Tübingen και της Αθήνας.
Κατόπιν ενδελεχών αναλύσεων, οι ερευνητές ταυτοποίησαν ένα κρανίο από το σπήλαιο Απήδημα, στη Μάνη, χρονολογούμενο περίπου στα
210.000 χρόνια πριν, ως αντιπροσωπευτικό του πρώιμου Homo sapiens. Το γεγονός αυτό καθιστά το συγκεκριμένο εύρημα ως το
παλαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου εκτός Αφρικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής την
Καθηγήτρια κ.Κατερίνα Χαρβάτη από το Κέντρο Ανθρώπινης Εξέλιξης & Παλαιοπεριβάλλοντος Senckenberg στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.
Μάλιστα, η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό
Nature.
Το μερικό κρανίο Απήδημα 1 (δεξιά) και η ανάπλασή του από την οπίσθια πλευρά (μέση) και από το πλάι (αριστερά). Το σφαιρικό σχήμα του κρανίου Απήδημα 1 αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων και είναι ριζικά διαφορετικό από το σχήμα του κρανίου των Νεάντερταλ και των προγόνων τους.
Φωτογραφία: Κατερίνα Χαρβάτη, Πανεπιστήμιο του Tübingen

Το απολίθωμα του κρανίου, Απήδημα 1, προέρχεται από το ομώνυμο σπήλαιο της Πελοποννήσου και ανευρέθη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μαζί με ένα άλλο ανθρώπινο απολίθωμα, Απήδημα 2, κατά τη διάρκεια ερευνών διενεργούμενων από το Μουσείο Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Το κρανίο Απήδημα 2 (δεξιά) και η ανάπλασή του (αριστερά).
Το Απήδημα 2 διαθέτει μία σειρά χαρακτηριστικών γνωρισμάτων αντιπροσωπευτικών 
του είδους των Νεάντερταλ.
Φωτογραφία: Κατερίνα Χαρβάτη, Πανεπιστήμιο του Tübingen

Η ερευνητική ομάδα, κατόπιν εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής ανακατασκευής των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων, διεξήγαγε πολυάριθμες συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα και χρησιμοποίησε μία
υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης προκειμένου να καθορίσει την ηλικία των δύο κρανίων. «Το Απήδημα 2 είναι περίπου 170.000 ετών. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας Νεάντερταλ», δήλωσε η κυρία Κατερίνα Χαρβάτη. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, το Απήδημα 1 είναι ακόμα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 210.000 ετών, αλλά δεν έχει κανένα  χαρακτηριστικό Νεάντερταλ», είπε. Αντιθέτως, η μελέτη ανέδειξε μια μίξη σύγχρονων ανθρώπινων και αρχαϊκών χαρακτηριστικών, καταδεικνύουσα έναν πρώιμο Homo sapiens.

Μπορεί ο σακχαρώδης διαβήτης να μειώσει τη γονιμότητα;


Τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας με τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη πρέπει να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρο στο αίμα τους, γιατί ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η πάθησή τους μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, περισσότερο κινδυνεύουν οι ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και όσοι πάσχουν από αυτόν επί πολλά χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιπλοκών που εμποδίζουν την απόκτηση παιδιού.
«Η αναπαραγωγική λειτουργία είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του γεννητικού συστήματος και γενικότερα από την ψυχοσωματική υγεία», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγική λειτουργία, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς σε άνδρες και γυναίκες».
Στις γυναίκες
Στις γυναίκες υπάρχει αμφίδρομη συσχέτιση ανάμεσα στον διαβήτη και τις σχετιζόμενες με την ινσουλίνη αιτίες υπογονιμότητας, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και η παχυσαρκία.
Τί σημαίνει αυτό; «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι κανονικού βάρους όσο και οι υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία, που σχετίζονται με μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (προδιαβήτη) ή ακόμη και με σακχαρώδη διαβήτη», απαντά ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος. Όταν ένα άτομο χρειάζεται υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να διατηρεί στα φυσιολογικά όρια τα επίπεδα της γλυκόζης, θεωρούμε ότι παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη».