Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια

 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μόλις πληροφορήθηκε  σήμερα το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια εξέχοντος Ηπειρώτη πολιτικού, συνήλθε εκτάκτως και αφού εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του στη χώρα από τα αξιώματα που υπηρέτησε με κορυφαίο τον Ανώτατο Πολιτειακό Θεσμό, καθώς και την εν γένει προσφορά του στην Ήπειρο, ομόφωνα αποφάσισε:

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του

Να παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία και εφόσον αυτό είναι εφικτό

Την ημέρα της κηδείας του οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου

Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κάρολου Παπούλια

 


Απεβίωσε σήμερα 26.12.2021 ο Κάρολος Παπούλιας, ο Ηπειρώτης αγωνιστής, δημοκράτης, οραματιστής και  αληθινός υπηρέτης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και με ουσιαστικό εφόδιο την καταγωγή του πορεύτηκε μια λαμπρή πολιτική και κοινωνική ζωή.

Εκλέχτηκε βουλευτής στο νομό Ιωαννίνων, σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004), υπηρέτησε επί σειράν ετών  υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης και διετέλεσε Πρόεδρος Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες. (2005-2015)

Συμμετείχε δυναμικά στην Εθνική Αντίσταση και στον Αντιδικτατορικό αγώνα.

Ηπειρώτης, ήταν και το διαλαλούσε παντού και πάντα, είχε αναπτύξει έναν δυναμικό δεσμό με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και συνέβαλε στην επίλυση  σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ήπειρος.

Η ΠΣΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 4.036 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα εννέα θάνατοι σήμερα  4.036 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.036, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.074.869

(ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 79, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.429 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (59.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 έτη.

To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 521 (83.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.716 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -3.21%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 122 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συλλυπητήριο μήνυμα της Μαρίας Κεφάλα για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια

 


Ένας καλός πατριώτης, ένας ευπατρίδης πολιτικός, ο Ηπειρώτης πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν είναι πια κοντά μας. 

Θα τον θυμόμαστε για την προσφορά του από τις θέσεις που υπηρέτησε στην μακρά πολιτική πορεία του και για τον ήπιο πολιτικό λόγο του, την αξιοπρέπεια και τα μηνύματα ενότητας που εξέπεμπε.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου, για τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα με πολιτικό ήθος και συνέπεια  και είχε αφιερώσει τη ζωή του στη Δημοκρατία και το κοινό καλό.

Σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου αλλά και μετέπειτα συνδέονταν στενά με το Δήμο Πωγωνίου, με την Πωγωνιανή να αποτελεί για τον Κάρολο Παπούλια αγαπημένο ησυχαστήριο και είχε αναπτύξει σχέσεις ζωής με τους κατοίκους της περιοχής.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνελήφθησαν στην Ιόνια Οδό δύο αλλοδαποί, για διευκόλυνση μεταφοράς στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες (25-12-2021) το πρωί στην Ιόνια Οδό σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, δύο αλλοδαποί, που κατηγορούνται για μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι κατηγορούμενοι, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό τρεις παράτυπους μετανάστες, τους οποίους είχαν παραλάβει από περιοχή της Θεσπρωτίας με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Αθήνα.

Επιπλέον, προέκυψε ότι σε βάρος δύο εκ των παράτυπων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συλλυπητήρια της κας Σακελλαροπούλου για τον θάνατό του Κάρολου Παπούλια

 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε για τον Κάρολο Παπούλια:

«Με συγκίνηση και θλίψη απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό στον Κάρολο Παπούλια, τον ευπατρίδη Ηπειρώτη και πολιτικό. Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα καθόρισαν τον βηματισμό του, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε με συνέπεια σε όλη τη διαδρομή του. Βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής, συνέβαλε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ειδικό βάρος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο συνεχόμενες θητείες και τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα. Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο Κάρολος Παπούλιας

 


«Έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 92 ετών, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Είχε γεννηθεί στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: "Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht" («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004).

Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Τριάντα τρεις παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες ανήμερα των Χριστουγέννων οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 25 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.005 έλεγχοι, από τους οποίους οι 18.118 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 422 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις και επιβλήθηκαν 4 αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων. Διευκρινίζεται ότι σε δύο περιπτώσεις υποτροπής νυχτερινών καταστημάτων στη διοικητική ενότητα της Αττικής συντάχθηκε έγγραφο από την Ελληνική Αστυνομία προς το Δήμο Αθηναίων για αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο ενημερώνοντάς τον συνεχώς για την εξέλιξη των ελέγχων.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

369 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 365 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 99 στην Αττική

 86 στη Θεσσαλονίκη,

 39 στο Βόρειο Αιγαίο,

 33 στην Ήπειρο,

 22 στην Κρήτη,

 18 στη Στερεά Ελλάδα,

 15 στην Πελοπόννησο,

 13 στη Δυτική Ελλάδα,

 12 στο Νότιο Αιγαίο,

 10 στη Θεσσαλία,

   9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   7 στην Κεντρική Μακεδονία,

   5 στη Δυτική Μακεδονία και

   1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 79.843 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 76.435 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.408 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.452 ομοειδείς παραβάσεις.

47 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες διότι έφεραν πλαστά πιστοποιητικά,

- σύλληψη και 30.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή επιπρόσθετης 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- σύλληψη και 30.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή επιπρόσθετης 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστήματος.

Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και εργαζόμενο καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες λεωφορείων.

Στη Θεσσαλονίκη, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας, σε χώρο αναμονής λεωφορείων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος. Επιπλέον 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτη οχήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες λεωφορείων και ΙΧΕ οχημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27.753 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.807 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

COVID-19: Εξαπλάσιος ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας

 


Ο νέος κορωνοϊός  καταστρέφει τα πεϊκά κύτταρα, όπως τα πνευμονικά και αυτό αποτυπώνεται πλέον σε αρκετές έγκυρες μελέτες. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Αντίθετα, το εμβόλιο δεν φάνηκε να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα, ούτε την στύση των ανδρών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα πολυκεντρικής μελέτης από 20 ουρολόγους στις Η.Π.Α. και από το μεγαλύτερο κέντρο Ανδρολογίας της Ρώμης.

«Τρεις διεθνείς μελέτες και μια δική μας δείχνουν πως όσοι νόσησαν από κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο όπως τους πνεύμονες -άρα και το πέος, που είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αγγεία, αλλά και οξυγόνο επίσης. Σε προγενέστερες μελέτες έχει επίσης βρεθεί πως ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννιά μήνες μετά την πρώτη μόλυνση» επισημαίνει ο ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2000 περιστατικά

«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%. Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης: Εγκύκλιος Χριστουγέννων

 




Αριθ. Πρωτ. 881

Χριστούγεννα 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 239

Θέμα:  Χριστούγεννα: Ο Θεός ανάμεσα στους ανθρώπους

Συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις δύο διωκόμενοι σε Ιωάννινα και Άρτα

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη προχθές (24-12-2021) το βράδυ στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ρόδου καθώς και καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ρόδου με ποινή κάθειρξης -10- ετών, για παράβαση της νομοθεσίας περί ζωοκλοπής και ζωοκτονίας.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες (25-12-2021) το μεσημέρι στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και καταδικαστική απόφαση του Δ΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με συνολική ποινή κάθειρξης -7- ετών για ληστρική κλοπή από κοινού κατ’ επάγγελμα και απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Τέλη του μηνός θα καταβληθούν τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

 


Στις 29 με 30 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κοινωνικό μέρισμα, δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και κατηγορίες δικαιούχων είναι εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν και οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020, που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν: οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ), καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ). Το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Στο Ε.Π. Περιφέρειας εντάχθηκε το Δίκτυο Οδοφωτισμού της Περιφερειακής οδού Άρτας

 


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη η πράξη «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στο Δίκτυο Οδοφωτισμού της Περιφερειακής Οδού στον Αστικό Ιστό της πόλης της Άρτας», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.992.600 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων.

Στο πλαίσιο της πράξης προβλέπεται η εγκατάσταση νέου οδικού ηλεκτροφωτισμού επί των υφιστάμενων εκατέρωθεν πεζοδρομίων και παράπλευρων νησίδων σε όλο το μήκος της Περιφερειακής Οδού   (Εθνική Οδός Αντιρρίου –Ιωαννίνων Ε.Ο 05) από τον κόμβο του πρώην στρατοπέδου Παπακώστα έως τον κόμβο των Κωστακιών, περίπου 4,6 χλμ, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου δικτύου οδοφωτισμού.

Ειδικότερα, προβλέπεται η τοποθέτηση μεταλλικών ιστών με φωτιστικά σώματα οδοφωτισμού με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (LED) κατάλληλης ισχύος με τον ανάλογο (κατά περίπτωση) βραχίονα και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης  εξωτερικού φωτισμού μέσω υβριδικής τεχνολογίας, με ταυτόχρονη καθαίρεση των υφιστάμενων παλιών φωτιστικών σωμάτων και ιστών, τσιμεντοϊστών ή χαλύβδινων, που δεν προσφέρουν στην περιοχή τις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού.

8 βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα fillers

 


Καθώς γερνάμε, το δέρμα χάνει τον φυσικό όγκο του και εμφανίζονται ρυτίδες και πτυχώσεις, που προοδευτικά γίνονται πιο εμφανείς. Η χρήση fillers για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου, τη λείανση των ρυτίδων και τη βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου, είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική θεραπεία. Ωστόσο, όλα τα fillers δεν είναι τα ίδια, ούτε ενδείκνυνται για όλους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) τα δερματικά fillers μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα, όπως αιμορραγικές διαταραχές ή μερικές αλλεργίες. Επιπλέον, όπως ισχύει για όλα τα ιατρικά προϊόντα, έτσι και αυτά έχουν δυνητικά οφέλη και δυνητικούς κινδύνους.

Γι' αυτό τον λόγο, η FDA συνιστά να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τον ιατρό στον οποίο θα απευθυνθούμε και ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσει για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από την χορήγησή τους.

Τι ακριβώς είναι, όμως, τα fillers και ποιες είναι οι ενδείξεις τους; Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά τους και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση τους; Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική), εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

1. Χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους λόγους. Τα fillers (ή ενέσιμα πληρωτικά για ρυτίδες και ουλές) μπορούν να μειώσουν πολλά σημάδια της ηλικίας στο πρόσωπο, στα χείλη και στα χέρια. Τα εγκεκριμένα από την FDA προϊόντα, προορίζονται για άτομα ηλικίας 22 ετών και άνω και συνιστώνται για:

·         Διόρθωση των μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων και πτυχώσεων στο πρόσωπο

·         Αύξηση του όγκου στα χείλη, στα μάγουλα, στο σαγόνι, κάτω από τα μάτια, στη γραμμή της γνάθου και στο άνω τμήμα της άκρας χείρας

·         Αναπλήρωση της απώλειας λίπους από το πρόσωπο σε πάσχοντες από σοβαρές νόσους, όπως η HIV/AIDS λοίμωξη

·         Διόρθωση των ουλών της ακμής στα μάγουλα.

2. Τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά. Τα δερματικά fillers είναι ουσίες σε μορφή γέλης (τζελ) που εγχέονται κάτω από το δέρμα. Ο στόχος της χορήγησής τους είναι να δημιουργηθεί μια πιο λεία ή πιο ογκώδης όψη ή και τα δύο. Τα fillers είναι ιατρικά προϊόντα και ορισμένα έχουν έγκριση από την FDA. Αυτά είναι το υαλουρονικό οξύ, ο υδροξυλαπατίτης ασβεστίου και το πολυ-L-γαλακτικό οξύ (PLLA), που απορροφώνται από τον οργανισμό και γι' αυτό η δράση τους φθίνει με τον καιρό. Εγκεκριμένο είναι επίσης ένα ακόμα, το οποίο δεν απορροφάται και έχει μόνιμη δράση. Αυτό είναι το πολυμεθυλμεθακρυλικό (PMMA), το οποίο εγχέεται σε διάλυμα που περιέχει κολλαγόνο. Ως filler μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το κολλαγόνο και το λίπος από το σώμα του ίδιου του ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το κολλαγόνο διαρκεί 2-3 μήνες (περισσότερο όταν χρησιμοποιείται για διόρθωση ουλών), το υαλουρονικό οξύ 4-12 μήνες, ο υδροξυλαπατίτης ασβεστίου 6-12 μήνες, το PLLA 1-3 χρόνια και το λίπος από το σώμα 1-3 χρόνια (περισσότερο στις ουλές).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

 


Τη Δευτέρα  27 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00.

Υπέρταση: Ποιες παθήσεις των ενδοκρινών αδένων την προκαλούν

 


Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένα από τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, καθώς αφορά το σχεδόν 45% των ενηλίκων και κοστίζει εκατομμύρια ζωές ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πάσχοντες από αρτηριακή υπέρταση υπερβαίνουν παγκοσμίως τα 1,2 δισεκατομμύρια στις ηλικίες 30 έως 79 ετών. Επιπλέον, σε περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι ασθενείς, οι οποίοι καταλήγουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα που επιφέρει η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, καθώς ρέει μέσα τους. Το εύρος της εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που εξωθεί η καρδιά προς τις αρτηρίες με κάθε συστολή και από την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία στη ροή αυτή. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή (δηλαδή όταν το άτομο έχει υπέρταση) η καρδιά πρέπει να λειτουργεί εντονότερα για να τροφοδοτεί επαρκώς με αίμα όλο το σώμα, γεγονός που μακροπρόθεσμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

«Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (AHA 2017), ένα άτομο πάσχει από υπέρταση όταν έχει συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) πάνω από 130mmHg και διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός) πάνω από 80mmHg.

Μολονότι η υπέρταση είναι τόσο συχνή, τα αίτιά της ποικίλουν και συνήθως δεν είναι γνωστά», αναφέρει εκ μέρους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας η ενδοκρινολόγος Λαμπρινή Παπαναστασίου, MD, PhD, Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Στην πραγματικότητα, στο 90% των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής (ή αγνώστου αιτιολογίας). Μερικές φορές, όμως, η υπέρταση οφείλεται σε παθήσεις συγκεκριμένων οργάνων (όπως της καρδιάς, των νεφρών ή των ενδοκρινών αδένων)  οπότε χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής.

Μεταξύ των αιτιών δευτεροπαθούς υπέρτασης, ιδιαίτερη σημασία έχουν εκείνα που οφείλονται σε παθήσεις των ενδοκρινών αδένων. Η κυρία Παπαναστασίου εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι η ενδοκρινική υπέρταση;