Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Από σήμερα σύνταξη στα 67!

Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.
Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Δήμαρχο Αθηναίων

Τηρώντας την παράδοση, που έχει πλέον δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με την συνοδεία της καταξιωμένης παραδοσιακής Ηπειρώτικης κομπανίας ''Οι Λαλητάδες'', του εξαίρετου κλαρινίστα Δημήτρη Ρίζου, επισκέφτηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τον Δήμαρχο Αθηναίων, στο επί της οδού Αθηνάς, Δημαρχιακό Μέγαρο και έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Την χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συνόδευαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Τύπου Κώστας Γαβριήλ και ο Έφορος Χορωδιών της ΠΣΕ Σπύρος Τζίμας.
Κατά την προσφώνηση του ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, αναφέρθηκε στις δράσεις της οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών, στο ρόλο της για τη διατήρηση της Ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας, ως και στον διεκδικητικό της χαρακτήρα, που απορρέει από τις καταστατικές διατάξεις, για ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου και στήριξης των κατοίκων της πατρώας γης.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εύχεται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εύχεται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, με υγεία και ευημερία για όλους τους Ηπειρώτες, όλους τους Έλληνες όπου γης, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για τον Ελληνικό λαό.
Αφιερώνουμε το Ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι της αγάπης ''φεγγαροπρόσωπη''.
Φεγγαροπρόσωπη.
Παραδοσιακό Ηπειρώτικο τραγούδι της αγάπης. Ανήκει στην κατηγορία των "αστικών" τραγουδιών, καθώς δημιουργήθηκε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Άλλωστε, οι επιρροές από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολής (π.χ.Σμύρνη, Πόλη κλπ.) είναι εμφανέστατες τόσο στους στίχους (γνωστή η παραλλαγή του μικρασιάτικου τραγουδιού "Σύρε να πεις στη μάνα σου"), όσο και στη μουσική (ρυθμός που προσιδιάζει σε αργό τσιφτετέλι). Ο αυτοσχεδιασμός του βιολιού στο τελευταίο μέρος του τραγουδιού επιτείνει αυτή την αίσθηση.
Ιδιαίτερα αγαπητό τραγούδι και στα Ζαγοροχώρια, σήμερα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου. Αν και σπάνια, τραγουδιόταν απ' όσο είναι γνωστό και στην πόλη της Πρέβεζας, η οποία είχε εξίσου ισχυρές επιρροές από τις μελωδίες της Ανατολής.
Κλαρίνο παίζει ο μεγάλος Γρηγόρης Καψάλης, εξαιρετικός δεξιοτέχνης, σε Γιαννιώτικα και Ζαγορίσια κυρίως τραγούδια.
Ερμηνεύει ο Χρήστος Τζιτζιμίκας από κοινού με τον Γρηγόρη Καψάλη, καθώς το τραγούδι αυτό τραγουδιέται με τη μορφή των στιχοπλοκίων (Γιαννιώτικα στιχοπλόκια όπως είναι γνωστά, τραγούδια δηλ. με αντιφωνικές προεκτάσεις).
Περιλαμβάνεται στον δίσκο του Χρήστου Τζιτζιμίκα: "Ζαγορίσια και Γιαννιώτικα".
Οι εικόνες παρουσιάζουν τα προπολεμικά Γιάννενα.
Οι στίχοι:
 Αχ μωρή Φεγγαροπρόσωπη, του ήλιου θυγατέρα
 (-ν αμάν - αμάν, αμάν, αμάν, αμανέ.)
 αχ συ μ' έκανες κι αρνήθηκα και μάνα και πατέρα
 (ν-αμάν-αμάν, αμάν, αμάν, αχ για σένα-νε.)
 Αχ σύρε να πεις της μάνας σου να κάνει κι άλλη γέννα
 άντε να κάψει κι αλλωνών καρδιές, πως έκαψε κι εμένα.
 Αχ μαύρα μάτια που 'χεις κόρη, μώρε φαίνεσαι είσαι απ' το Ζαγόρι
 άιντε μαύρα μάτια - μαύρα φρύδια, ζωντανόν με τρων τα φίδια
 ωχ, μαύρα μάτια στο ποτήρι, μωρέ γαλανά στο παραθύρι
 άιντε μαύρα μάτια με κουσέδες, μ' έβαλαν σε σουπιέδες
 ωχ βάλ' το φερεντζέ κατσούλα, κι έλα από την πορτοπούλα
 μώρε-ν-έρχομαι το φράχτη-φράχτη, βάσανα που 'χεις αγάπη
 αχ-ν-έρχομαι τον τοίχο-τοίχο, χαλασιά σ' κι αν σε πετύχω
ώρε-ν-έρχομαι την μάντρα-μάντρα και σε βρίσκω μ' άλλον άντρα.
 
http://youtu.be/p6qy3NWrK40

Ο "χρυσός αριθμός" του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου

Η Χρυσή Πεντάδα κερδίζει 4 εκατομμύρια ευρώ!

Ο πρώτος αριθμός για το 2013 είναι ο 93916 της σειράς 9η.
Ο αριθμός 93916 ανεξάρτητα από τη σειρά θα κερδίσουν 10.000 ευρώ.
Οι αριθμοί 93917, 93918, 93919 και 93920 της σειράς 9ης θα κερδίσουν από 750.000 ευρώ. Όλοι οι αριθμοί αυτοί εκτός την 9η σειρά θα κερδίσουν από 7.500 ευρώ.
Οι αριθμοί που τελειώνουν σε 3916 θα κερδίσουν από 1000 ευρώ, ενώ από 100 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί που τελειώνουν σε 3917, 3918 και 3919 και 3920.
500.000 ευρώ κερδίζει ο αριθμός 72225 της 40ης σειράς και ο ίδιος αριθμός ανεξάρτητα από σειρά κερδίζει 5.000 ευρώ
300.000 ευρώ κερδίζει ο αριθμός 93444 της 30ης σειράς και ο ίδιος αριθμός ανεξάρτητα από σειρά κερδίζει 3.000 ευρώ.
200.000 κερδίζει ο αριθμός 71634 16ης σειράς και ο ίδιος αριθμός ανεξάρτητα από σειρά κερδίζει 2.000 ευρώ.
100.000 κερδίζουν οι αριθμοί 17767 της 20ης σειράς και ο αριθμός 10076 της 16ης σειράς . Οι ίδιοι αριθμοί ανεξάρτητα από σειρά κερδίζουν από 1.000 ευρώ
Από 50.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί: 76219 της 20ης σειράς, 56703 της 13ης σειράς, o αριθμός 91683 της 22ης σειράς,
και ο αριθμός 59531 της 28ης σειράς, ο αριθμός 45180 της 6ης σειράς, ο αριθμός  59039 της 3ης σειράς, ο αριθμός 75218 της 33ης σειράς, ο αριθμός 58549 της 20ης σειράς,
43552 της σειράς 22ης, ο αριθμός 65313 της 12ης σειράς, ο αριθμός 25398 της 13ης σειράς, ο 66676 της 35ης σειράς.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Όσοι αγνοούν το καθήκον τους, θα υποστούν κυρώσεις»

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική ελίτ που επιβάλλεται να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν. Τονίζει ότι είναι ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και υποστήριξε ότι «όσοι εξακολουθήσουν να αγνοούν το καθήκον τους, θα πρέπει, επιτέλους, να αναγκαστούν από την Πολιτεία να το πράξουν άμεσα, και όχι στο απώτερο μέλλον, και να υποστούν τις κυρώσεις του Κράτους Δικαίου».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης δεν ταιριάζουν στον ελληνικό λαό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση στη χώρα μας.
Αναλυτικά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά σκληρή για την πατρίδα μας. Συνεχίστηκε η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά ύψη, και ειδικά για τη νέα γενιά σε ακόμη μεγαλύτερα. Η παρατεταμένη και εντεινόμενη λιτότητα οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε οριακό σημείο.
Η οικονομική εξάρτηση φέρνει πολιτικό ετεροκαθορισμό και δεσμεύει τις εθνικές επιλογές. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Η δημοσιονομική ισορροπία και η διασφάλιση του σεβασμού όλων απέναντι στην Ελλάδα είναι πρωταρχικός όρος για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Οι πολιτικές μας επιλογές πρέπει να κατατείνουν στη μείωση αυτής της εξάρτησης το επόμενο διάστημα.
Υπάρχουν, επίσης, πολλά που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μας πράξεις και αποφάσεις. Ένα από αυτά, το σημαντικότερο, είναι να συμφωνήσουμε ότι η καταπολέμηση της μαζικής φοροδιαφυγής που αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα απαιτεί αμείλικτη, ευέλικτη και δίκαιη φορολογική νομοθεσία, που θα στηρίζεται σε διαφανείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής.
Η οικονομική ελίτ της χώρας δεν έχει απλώς την ηθική υποχρέωση να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν. Έχει την επιτακτική υποχρέωση, για να αποτραπούν οι επώδυνες επιπτώσεις για τα πλέον αδύναμα και φτωχότερα οικονομικά στρώματα.
Όσοι εξακολουθήσουν να αγνοούν το καθήκον τους, θα πρέπει, επιτέλους, να αναγκαστούν από την Πολιτεία να το πράξουν άμεσα, και όχι στο απώτερο μέλλον, και να υποστούν τις κυρώσεις του Κράτους Δικαίου.
Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής θα γίνει μονόδρομος εφόσον δεν υπάρξει προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής και στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη.
Προσωπικά, αρνούμαι να δεχθώ ότι φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης ταιριάζουν σ’ ένα λαό σαν τον ελληνικό, που έδωσε χιλιάδες νεκρούς στους αγώνες της Ευρώπης για την απελευθέρωσή της από το ναζισμό. Σε αγώνες για ελευθερία και πανανθρώπινα ιδανικά.
Το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει το δημοκρατικό παρόν δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που τα εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες μιας νέας τάξης πραγμάτων.
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Πρέπει εμείς να την αναστρέψουμε. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες για να σταματήσει η κάθοδος που ζούμε και να επιστρέψει η βάσιμη ελπίδα ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει.
Όπως κάθε χρόνο, μια τέτοια μέρα, στέλνω τις ευχές μου σε όσους είναι μακριά από τους δικούς τους: Στις Ένοπλες Δυνάμεις που κάτω από σκληρές συνθήκες προστατεύουν τα σύνορά μας. Σε εκείνους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και σε όσους νοσηλεύονται, στους ναυτικούς μας και ιδιαίτερα στους ποντοπόρους, σε κάθε συμπολίτη μας που είναι αναγκασμένος να εργάζεται τέτοια ώρα, σε όσους υποφέρουν από ανέχεια ή μοναξιά.
Εύχομαι και πιστεύω ότι το 2013 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας. Επίσης δύσκολη, αλλά καλύτερη.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!»