Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τέταρτη 15 Αυγούστου


Σύμφωνα με την ΕΜΥ πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από την  Τέταρτη 15 Αυγούστου κυρίως στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους.
Πιο αναλυτικά:
1. Την Τετάρτη 15 Αυγούστου
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανόν η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), η Θεσσαλία (δυτική και βόρεια) και ορεινές-ημιορεινές περιοχές της δυτικής Στερεάς.
2. Την Πέμπτη 16 Αυγούστου
Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία και η κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πέλλα, Ημαθία, Πιερία).
Μέχρι το απόγευμα πιθανόν το βόρειο Ιόνιο.
Το μεσημέρι-απόγευμα πιθανόν η δυτική Στερεά, η κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, η δυτική και βόρεια Πελοπόννησος.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 11ο χλμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας


Σήμερα (14-08-2018) το μεσημέρι στο 11ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 76χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 76χρονου.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

5oς ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ TRAIL RUN 2018


Οι ορεινοί αγώνες του 5ου Νεμέρτσικα Trail Run , ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου στις 12 Αυγ 2018. Οι εν λόγω αγώνες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Δήμου Πωγωνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μερόπης. Η άριστη προετοιμασία των αγώνων και οι κόποι της οργανωτικής επιτροπής επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο καθότι όλοι οι δρομείς και συνοδοί τους, οι εθελοντές αλλά και οι επίσημοι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια όμορφη αθλητική γιορτή  γεμάτη με κέφι, ικανοποίηση και συγκίνηση.
     Οικοδεσπότες της όλης εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μερόπης (με εκπρόσωπο στην οργανωτική επιτροπή την Φανή Χαρίση) και οι Μαραθωνοδρόμοι της πόλης μας Τσίμαρης Βαγγέλης και Κουκέσης Οδυσσέας οι οποίοι αποτέλεσαν και φέτος βασικά στελέχη και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα αλλά και ένθερμοι υποστηρικτές τις σκέψης για συνέχιση των ορεινών αγώνων «ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ TRAIL RUN”.
     Οι παραπάνω οργανωτική επιτροπή οργάνωσε και διεξήγαγε δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος (6χλμ και 20 χλμ) σε όμορφες διαδρομές αλλά δίνοντας και μεγάλη έμφαση στην ηθική και υλική επιβράβευση της προσπάθειας των αθλητών, στην γιορτινή ατμόσφαιρα που επικράτησε πριν και μετά τον αγώνα,(μουσική, πλούσιο γεύμα, δώρα και αναμνηστικά) και στην γενικότερα δροσερή καλοκαιρινή φιλοξενία σε όλους όσους βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού.
     Οι  περισσότερες συμμετοχές στον φετινό αγώνα, τα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε η διοργάνωση αλλά και η παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη , οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό στους δρομείς και στους λοιπούς παρισταμένους, αποτελούν το ορόσημο για την συνέχιση των αγώνων μιας και δίνουν δύναμη στην οργανωτική επιτροπή για να προετοιμάσει τον επόμενο αγώνα. Πλέον το ΝΕΜΕΡΤΣΙΚΑ TRAIL RYN έχει πλήρως καθιερωθεί στο καλεντάρι των ορεινών αγώνων ενώ οι συμμετέχοντες αθλητές δεν περιορίζοντας στα όρια της Ηπείρου!
    Νικητές του αγώνα 20 χλμ για τους Άνδρες ήταν ο Ιωάννης Ιωάννου (Ηγουμενίτσα) ενώ στις γυναίκες η Αριστέα Κορδά (Ιωάννινα), στον αγώνα τον 6χλμ νικητές στους Άνδρες ο Θεόδωρος Αρλέτος (Ιωάννινα) και στις γυναίκες η Δήμητρα Τζαλοκώστα (Άρτα).  
Τα αποτελέσματα των αγώνων θα ανακοινωθούν στο running news.
     Πολλά ευχαριστήρια στους εθελοντές, στους δρομείς,  στην Αστυνομία, στους γιατρούς της διοργάνωσης, στην Κιβωτό του κόσμου, στους χορηγούς και στους κατοίκους του χωριού.
     Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί η ανταπόκριση των δρομέων στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής για την τοποθέτηση πένθιμης κορδέλας στο καρπό του χεριού τους,  στην μνήμη των συνανθρώπων μας που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους κατά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική.
     Κλείνοντας και με οδηγό το χαμόγελο και την ικανοποίηση των δρομέων και των συνοδών τους αλλά και τις ευχές όλων για υγεία και άθληση, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 6ο Νεμέρτσικα TRAIL RUN 2019.

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων του Κερασόβου Πωγωνίου


Με κάθε σεβασμό και Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 28 συνανθρώπων μας που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε μία επίθεση που κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο.
Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στο χρέος της τοπικής κοινωνίας να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των αδικοχαμένων λέγοντας ότι από τις θυσίες θα πρέπει να αντλούνται διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. «Η μνήμη τους θα ζει αιώνια. 
 
Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι πληγές παραμένουν νωπές και το μεγάλο «γιατί» παραμένει ακόμη αναπάντητο. Το Κεράσοβο κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και συνεχίζει να τιμά με σεβασμό των μνήμη των 28 συνανθρώπων μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα θλιβερά γεγονότα» επεσήμανε.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο  Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – ο άλλος δρόμος» και Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης Παν/μίου Κρήτης κ. Νότης Μοριάς, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας θα πρέπει να δικαιωθεί.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρ. Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Γοργόλης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Γιούλα Μητροκώστα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος και ο Αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Αντώνης Βασιλείου.






Εγκαινιάστηκε ένας χώρος τέχνης στην Πωγωνιανή Πωγωνίου


Έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού εγκαινίασε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018  ο Δήμος Πωγωνίου με τη δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιδογραφίας και Έκθεσης Έργων Ιωάννη και Νίκου Κολέφα στην ακριτική Πωγωνιανή.
Το Πωγώνι αποτελούσε τόπο καταγωγής των δύο καλλιτεχνών και σημείο αναφοράς σε πολλά από τα έργα τους ενώ όνειρο για το Ιωάννη Κολέφα και την οικογένειά του ήταν η δημιουργία ενός εργαστηρίου ψηφιδογραφίας, γεγονός που έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του Δήμου, της Τοπικής Κοινότητας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής.
Κέντρο τέχνης χαρακτήρισε το χώρο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης που ευχαρίστησε την οικογένεια Κολέφα για τη δωρεά των έργων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος θα φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. «Το Πωγώνι είναι περήφανο καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής για σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε πολλούς τομείς. Υποχρέωσή μας, ως Δήμος, είναι να λάβει το έργο τους σημαντική αναγνώριση και στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. 
Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ώστε να μυηθούν στην τέχνη της ψηφιδογραφίας και να γνωρίσουν από κοντά αυτό το τόσο δύσκολο αλλά ιδιαίτερα ελκυστικό αντικείμενο. Μάλιστα ο Γιάννης Κολέφας ήταν ο άνθρωπος που με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα» σημείωσε.
Την ευχή μέσω του εργαστηρίου να προκύψουν νέοι καλλιτέχνες εξέφρασε ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής «Η Πρόοδος» κ. Πασχάλης Καλτσώνης ενώ στη σεμνότητα και το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, οικογενειακή φίλη, ιστορικός τέχνης και επίτιμη Γεν. Δ/ντρια Υπουργείου Πολιτισμού και Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, Καθηγήτρια γλυπτικής και μαθήτρια του εργαστηρίου ψηφιδωτού Γιάννη Κολέφα.
Για ένα μεγάλο έργο για το οποίο θα πρέπει να είναι υπερήφανο ολόκληρο το Πωγώνι έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Σάσα Παπαδοπούλου ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Σμύρης μίλησε εκτενώς για την πορεία των Γιάννη και Νίκου Κολέφα στον χώρο της τέχνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο θρύλος της ελληνικής ψηφιδογραφίας είχε γεννηθεί και είχε πατρίδα το Σταυροσκιάδι».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παρακάλαμος: PLEGMA cafe bar, την Τρίτη 14 και τη Πέμπτη 15 Αυγούστου

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στη Χρυσοβίτσα



Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στη Χρυσοβίτσα Δήμου Μετσόβου, με την ευλογία του Σεβασμιότατου κ.κ. Μάξιμου. Συντονιστής ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας.

Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή Βελανιδιάς, την Παρασκευή 17 Αυγούστου


Οι Αδελφότητες Βήσσανης και Αγίου Κοσμά συνδιοργανώνουν τη «Γιορτή Βελανιδιάς», την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Δολό Πωγωνίου: Δολιώτικο αντάμωμα, την Παρασκευή 17 Αυγούστου


Δολιώτικο αντάμωμα, την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Άνοιξε η εφαρμογή για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος


Άνοιξε η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Η εφαρμογή έχει ενημερωθεί με τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ και οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.
Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.
Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).
Η εφαρμογή θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ και μετά την 30η Νοεμβρίου 2018.
Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) σε 6 βήματα
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Ενημέρωση για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Τ.Κ. Κουκλιών, την Πέμπτη 16 Αυγούστου, από ώρα 18:00 έως 20:30


Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την Παρασκευή 17 Αυγούστου, ώρα 12:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 17η Αυγούστου 2018, ημέρα Παρασκευή & ώρα 12.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ
Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1 Έγκριση πρακτικών άγονης δημοπρασίας και επαναληπτική αυτής, εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Δελβινακίου – Δήμου Πωγωνίου». Έγκριση πρακτικών άγονης δημοπρασίας και επαναληπτική αυτής, εκμίσθωσης
δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Ρεπετίστας – Δήμου Πωγωνίου». Έγκριση πρακτικών άγονης δημοπρασίας και επαναληπτική αυτής, εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Ρουψιάς– Δήμου Πωγωνίου».
4. Έγκριση πρακτικών άγονης δημοπρασίας και επαναληπτική αυτής, εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης– Δήμου Πωγωνίου».
5. Κατακύρωση αποτελέσματος επαναληπτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Νεγράδων – Δήμου Πωγωνίου.
6. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την «Προμήθεια τροφίμων για την λειτουργία Κοινωνικού Συσσιτίου –Παντοπωλείου & προμήθεια γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου».
7. Περί αποδοχή ή μη γνωμοδότησης σχετικά με ενέργειες που απαιτούνται κατόπι της υπ. αρ. 272/17 Α.Δ.Σ. με θέμα «Έγκριση πρακτικού της Επιτροπής προστασίας δημοτικής περιουσίας σχετικά με την καταγγελία της κ. Δ.Κιτσοπούλου – Εξάρχου
περί καταπάτησης δημοτικού δρόμου στη θέση Αγ.Γεώργιος Τ.Κ. Δολιανών.»
8. Καθορισμός όρων πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων των συστάδων 7α & 7β του δημοτικού δάσους Βασιλικού – Δήμου Πωγωνίου.
9. Καθορισμός όρων διενέργειας δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Λίμνης για πρόχειρες σταυλικές εγκαταστάσεις.
10. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2018 Δήμου Πωγωνίου.
11. Συγκρότηση επιτροπής για την διενέργεια δημοπρασίας εκμίσθωσης ακινήτου στον Πειραιά ιδιοκτησίας κληροδοτήματος «Παναγιώτη Καρέτσου».
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Την Τρίτη 28 Αυγούστου η νέα φορολοταρία


Την Τρίτη 28 Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιήσει την φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Ιούλιο 2018 στο www.aade.gr
Συγκεκριμένα, η φορολοταρία αποδείξεων της ΑΑΔΕ θα αναδείξει την ημέρα αυτή τους 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος.
Σημειώνεται ότι οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι θα αναρτηθούν στο TAXISnet την ίδια ημέρα.
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:
Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1 .001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 4 ευρώ. Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο TΑΧΙSnet.
Αν οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν ένα περιθώριο 3 μηνών μετά την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Αν δεν δηλωθεί λογαριασμός μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε σειρά παίρνουν οι αναπληρωματικοί δικαιούχοι.

Πρωκτικός κνησμός: Από τι προκαλείται;


Σχεδόν 100 διαφορετικές αιτίες κρύβονται πίσω από τον πρωκτικό κνησμό, ένα σύμπτωμα που δυσκολεύει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και τους φέρνει συχνά σε αμηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία, ο κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή επηρεάζει το 1-5% του γενικού πληθυσμού. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στους άνδρες και ταλαιπωρεί περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής τους. Μπορεί να είναι ήπια μέχρι έντονη οπότε μπορεί να γίνει ακόμα και αιτία κατάθλιψης.
«Ο κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή έχει πολλές αιτίες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να  βρεθεί κανένας λόγος πρόκλησής του. Τότε αναφέρεται ως ιδιοπαθής κνησμός. Ωστόσο, επειδή στο 75% των περιπτώσεων υπάρχει συνυπάρχουσα παθολογία, για τη διάγνωση απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και εξέταση. Η πλειονότητα αυτών των παθήσεων που προκαλούν κνησμό αφορούν στον πρωκτό, με τις αιμορροΐδες και τις ραγάδες να είναι οι συχνότερες αιτίες. Άλλος ένας λόγος είναι η ύπαρξη δερματικών παθήσεων, οι  οποίες όμως δεν περιορίζονται συνήθως στην περίμετρο του πρωκτού» σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Η αδιαφορία για την αναζήτηση θεραπείας, η οποία εξαρτάται από την αιτία του πρωκτικού κνησμού, μπορεί να οξύνει το σύμπτωμα και να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα (μικροτραυματισμούς, πόνο και οίδημα). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.