Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ώρα 9:30

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 14-06-2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 05-06-2019 συνεδρίασης.
1.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 18-03-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας της οδού Τετρακώμου – Φράξου – Καστανιάς», προϋπολογισμού 3.430.000,00 € με ΦΠΑ.
2.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-04-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης προς Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Πρέβεζας», προϋπολογισμού 90.000,00 € με ΦΠΑ.
3.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-04-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού σύνδεσης Αγίου Σπυρίδωνα – Βίγλας – Ράχης με επαρχιακή οδό προς Κορωνησία» προϋπολογισμού 230.000,00 € με ΦΠΑ.
4.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-04-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στον κόμβου Κάτω Καλεντίνης της Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 000,00 με ΦΠΑ.
5.Έγκριση του από 24-05-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 25-04-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού που οδηγεί σε κτηνοτροφική μονάδα και σύνδεση αυτής με την επαρχιακή οδό προς Καταρράκτη», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κορυφαίο κλαρινίστα Σταύρο Καψάλη την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, ώρα 21:00


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στον δάσκαλο Σταύρο Καψάλη,τον κορυφαίο κλαρινίστα που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε ευλαβικά την Ηπειρώτικη παράδοση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και ώρα 21.00.
Συμμετέχουν
Συνεργάτες- Μαθητές και Συνοδοιπόροι στο Ηπειρώτικο μουσικό στερέωμα.
Κλαρίνα: Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Ναπολέων Δάμος, Μάκης Τσίκος και Βασίλης Παπαγεωργίου.
Τραγουδιστές: Γιάννης Καψάλης, Αντώνης Κυρίτσης, Παγώνα Αθανασίου, Γιώτα Γρίβα και Δημήτρης Τζίμας.
Μουσικοί: Μιχάλης Μαρκόπουλος, λαούτο.
Μιχάλης Τζιχάνης και Ζήσης Κασάρας, βιολί.
Κώστας Πίτσος λαϊκή κιθάρα και Χρόνης Καψάλης ντέφι.
(Παρακαλούνται όλοι οι Σύλλογοι-μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, καθώς και ο καθένας ατομικά, να κοινοποιήσουν την ανακοίνωση αυτή).

Στη Μεταμόρφωση του Δήμου Ζίτσας το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Στη Μεταμόρφωση του Δήμου Ζίτσας φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μιχάλη Πλιάκου. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά, πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ. κ. Μάξιμος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε τον Καθηγητή κ. Στέφανο Φούσα, ο οποίος με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει αλλά και με την πολύ μεγάλη ομάδα επιστημόνων ιατρών και άλλων, διαμέσω του Οδοιπορικού, μας προσφέρουν γνώση συμπυκνωμένη αλλά και εκλαϊκευμένη». 
«Οι βασικότερες συνισταμένες αυτής της κίνησης που σκεφτήκαμε με το γιατρό πριν από δέκα χρόνια είναι η πρόληψη και η αλληλεγγύη» τόνισε ο εμπνευστής της αλληλεγγύης και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας και συμπλήρωσε: 
«Στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης έχουμε επισκεφτεί πολλά χωριά του Νομού μας αλλά και της Βορείου Ηπείρου με τελευταίο παράδειγμα τους Βουλιαράτες». 
Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Μαίρη Καραμούτσιου επισημαίνοντας την καταλυτική σημασία της επανάληψης για την εμπέδωση της γνώσης σε θέματα πρόληψης αλλά και ο κ. Δημήτριος Γράβος, ο οποίος θα τη διαδεχτεί στην Προεδρία, αναφέροντας: 
«Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο, τον καθηγητή αλλά και τους συνεργάτες του για τη σημερινή ημερίδα». Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος («Θλίψη και κατάθλιψη»), 
ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος, («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Γαστρεντερίτιδα»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος - Χειρουργός Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος («Συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα»), 
η Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Ευγενία Τσαγκαλίδου, Ειδικός Καρδιολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνη στο Πολυιατρείο «Ιατρική  Ηπείρου» και Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων («Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου»), 
ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Παθήσεις κύστεως και νεφρών»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος («Γιατί να κόψουμε το Κάπνισμα;») ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Οφέλη και Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο – Πρόληψη του εθισμού»).

Κτηματολογίο: Παράταση μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου 2019


Σας ενημερώνουμε ότι στις 10-06-2019 με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε παράταση μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο, για τις Π.Ε. Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του προγράμματος του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το έτος 1996, για πρώτη φορά θεσμικά, διά υπουργικής απόφασης, δίδεται παράταση πέραν του εξαμήνου που προβλέπει ο Ν. 2308/1995.
Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών στην ομαλή ροή κατάθεσης των δηλώσεων τους ώστε να διασφαλιστούν αφενός η εμπρόθεσμη καταχώριση των εγγραπτέων δικαιωμάτων τους έγκαιρα και αφετέρου η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος με την ομαλή χρηματοδότηση του. Είναι σημαντικό ήδη από σήμερα οι πολίτες να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής δήλωσης και να μην το αναβάλλουν για τον Σεπτέμβριο.
Έχει αποδειχθεί πολλάκις μέχρι σήμερα ότι ο συνωστισμός των δικαιούχων κατά τη λήξη της προθεσμίας συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας προκαλεί μόνον αρνητικά αποτελέσματα στον εντοπισμό των γεωτεμαχίων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων νομιμοποιητικών εγγράφων. Άλλωστε, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την περαίωση των τρεχουσών μελετών το έτος 2021, έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά αδύνατη της παραβίαση της δοθείσης παράτασης διότι εκτροχιάζονται ολοκληρωτικά οι χρόνοι περαίωσης και παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης.
Κατά συνέπεια, η 15η Σεπτεμβρίου καθίσταται προφανώς καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης εμπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας, δίχως να χωρεί περαιτέρω απόδοση πρωτοκόλλων εμπρόθεσμης προσέλευσης των δικαιούχων.
Πλέον των προαναφερόμενων, ο ανάδοχος οφείλει να ενημερώσει – υπενθυμίσει τους πολίτες – δικαιούχους για τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα επί των εκπρόθεσμων δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Επιστροφή στην ομάδα του τερματοφύλακα Μάκη Γιαννίκογλου


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας και επιστροφή στην ομάδα του τερματοφύλακα Μάκη Γιαννίκογλου για 2 χρόνια.
Ο Μάκης Γιαννίκογλου είναι γεννημένος στις 25 Μαρτίου του 1993 στην Καβάλα και ξεκίνησε στα τμήματα υποδομής του ΑΟ Ξάνθης. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ομόνοια Λευκωσίας το 2011, ενώ τη σεζόν 2013-14 αγωνίστηκε με την Καβάλα στη Football League. Πέρασε από τον Φωκικό το 2014, στη συνέχεια στον Ηρακλή, με τον οποίον αγωνίστηκε στη Super League τη διετία 2015-17. Τη σεζόν 2017-2018 ήταν στην ομάδα μας, ενώ την περυσινή βρισκόταν στην Α.Ε.Κ..
Στον Π.Α.Σ. Γιάννινα θα αγωνιστεί με τη φανέλα Νο 1.
Στις δηλώσεις του στο www.pasgiannina.gr  ο Γιαννίκογλου είπε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στον ΠΑΣ, ευχαριστώ την ομάδα για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ακόμη μία φορά. Εύχομαι και είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί στο τέλος της χρονιάς θα επιστρέψουμε τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εκεί όπου ανήκει! Ανυπομονώ να επιστρέψω στο Ζωσιμάδες και τον κόσμο του».

Δήμος Πωγωνίου: Τροποποίηση ορίων οικισμού Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου


Με την υπ’ αριθμ. 89/2019 (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η τροποποίηση των ορίων του οικισμού Κεφαλοβρύσου Δ.Ε. Άνω Πωγωνίου.
Συγκεκριμένα στα σημεία 23-24-25 θα πρέπει η οριοθέτηση να ταυτιστεί με τον περιφερειακό δρόμο. 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του από 24-04-1985 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ/3.5.1985) η ανωτέρω απόφαση Δ.Σ. και το σχετικό σχεδιάγραμμα πρέπει να αναρτηθούν για δέκα πέντε (15) ημέρες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση των στοιχείων και να υποβάλλουν εγγράφως τις ενστάσεις τους στο Δήμο μέσα στην προθεσμία αυτή. 

Σύλληψη αλλοδαπού και του διακινητή του στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 42χρονου αλλοδαπού και του 40χρονου αλλοδαπού διακινητή του προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι 40χρονος αλλοδαπός ως οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε τον 42χρονο αλλοδαπό, με σκοπό να ον μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Αλλάζουν τα δεδομένα στην φορολοταρία


Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν τη φορολοταρία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Το υπουργείο, θέλοντας να δώσει περισσότερα κίνητρα στους φορολογουμένους να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα – ακόμη και σε μικρές αγορές – φέρνει αλλαγές στον πλήθος των λαχνών για τις κληρώσεις.
Έως σήμερα ο αριθμός των λαχνών διαμορφωνόταν ως εξής:
•Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
•Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
•Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
•Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Πλέον, όμως, αλλάζει το άρθρο 3 και το πλήθος των λαχνών θα προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:
•Για συνολικό άθροισμα μέχρι διακόσια (200) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
•Για τα επόμενα τριακόσια (300) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από διακόσια ένα (201) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
•Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις, για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.
Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση. Είναι, λοιπόν, η λύση του προβλήματος της υπογονιμότητας για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Το παιδί θα έχει το γενετικό υλικό του ενός γονέα, όμως, θα κυοφορηθεί και γεννηθεί από τη φυσική του μητέρα, γεγονός που αυξάνει την αξία της μητρότητας.
Ποιες αφορά
Οι λήπτριες ωαρίων είναι γυναίκες που:
        βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία (συνήθως άνω των 44 ετών)
        πάσχουν από πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
        έχουν κακή ποιότητα ωαρίων ή δεν είναι σε θέση να παράγουν ωάρια
        φέρουν μια γενετική διαταραχή που δεν πρέπει να μεταφερθεί στο παιδί τους
«Με αυτόν τον τρόπο, υπερνικούν τα εμπόδια ηλικίας και συχνά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, επειδή τα ωοκύτταρα που παίρνουν είναι από νέες, υγιείς δότριες», αναφέρει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».
Οι δότριες
Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν 2 είδη δοτριών που περιλαμβάνουν:
α) τις περιστασιακές δότριες που είναι πρόθυμες να δώσουν τα ωάρια τους για αλτρουιστικούς λόγους
β) γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και συμφωνούν να δώσουν κάποια ωάριά τους προκειμένου να μειώσουν το κόστος της θεραπείας τους (egg sharing).
Οι δότριες που δίνουν τα ωάρια αλτρουιστικά δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι και το παιδί. Δεν επιτρέπεται να γνωρίσουν και να συναντήσουν τη λήπτρια και δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προέκυψε τελικά μια εγκυμοσύνη από τα ωάριά τους.