Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: "Η μεγάλη σφαγή" των μισθών από την 1η Οκτωβρίου

Όλα δείχνουν ότι το σενάριο που έλεγε ότι οι κατώτατοι μισθοί θα αυξηθούν έστω και λίγο “πήγε περίπατο”.
Έμειναν μόνο οι μειώσεις και αυτές θα είναι στο 25% κατά μέσο όρο, ενώ απ’ όσα επιδόματα θα απομείνει ουσιαστικά το οικογενειακό ενώ το λεγόμενο παραγωγικότητας, θα το παίρνουν μόνο όσοι έχουν κάποια θέση ή μόνο όσοι έχουν πτυχίο.

Παράλληλα οι όποιες αυξήσεις προβλέπονται μέσω των γνωστών ωριμάνσεων πάνε στα τρία χρόνια.
Όλα αυτά βέβαια είναι στη γνωστή τακτική των διαρροών καθώς όπως έγινε με τα μισά από τα μέτρα η κυβέρνηση προτίμησε να μην ανακοινώσει τίποτε επισήμως παραπέμποντας στο επόμενο υπουργικό.
Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η τρόικα είναι αυτή που υπαγορεύει (που όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ευτυχώς υπάρχει) και έτσι το νέο μισθολόγιο μάλλον θα ακολουθήσει το “χειρότερο σενάριο”
Έτσι μπαίνει πλαφόν στις ανώτατες αποδοχές που πλέον δεν θα ξεπερνούν τα 2.700 ευρώ μεικτά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί να φτάνουν τα 3.000 ευρώ.
Ένα 10% των εργαζόμενων στο δημόσιο που ανήκει στα λεγόμενα υψηλά κλιμάκια θα έχει μειώσεις μέσω περικοπών των επιδομάτων από 1.000 ως και 1.500 ευρώ το μήνα.
Οι μέσες απώλειες όμως για όλους θα είναι από 300 ως και 400 ευρώ (μεικτά) το μήνα.
Από τα 104 επιδόματα όπως και αν μεταφράζονται σε χρήμα για τους υπαλλήλους θα μείνουν μονάχα το οικογενειακό, το θέσης και το επικινδυνότητας που όλα μαζί σε σχέση με το σημερινό ποσό θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα απομείνει μόνο ένα 20%

Αλλάζει και το βαθμολόγιο.
Από τους πέντε βαθμούς που έχουμε σήμερα πάμε στους έξι κάτι που μαζί με τα κλιμάκια που μειώνονται από τα 18 στα 11 θα σημάνει πιο αργή εξέλιξη και άρα ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.
Οι υπάλληλοι για να περνούν από τον έναν βαθμό στον άλλον θα υπόκεινται σε ειδικά τεστ αξιολόγησης. Τα τεστ θα διενεργούνται κάθε τρία χρόνια για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Η διενέργειά τους μάλιστα θα βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, το καθένα από τα οποία θα βαθμολογείται με συγκεκριμένα μόρια, που θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταρτίσει ο υπουργός μετά την ψήφιση του νέου βαθμολογίου – μισθολογίου.
Μετά τις αλλαγές κάθε βαθμός , με εξαίρεση τον 1ο, θα αντιστοιχεί σε δύο μισθολογικά κλιμάκια.
Από τον έναν βαθμό στον άλλον για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ θα χρειάζονται κατά μέσον όρο έξι χρόνια, ενώ κάθε τρία χρόνια θα αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο, που είναι και προϋπόθεση για να λαμβάνουν τη μισθολογική ωρίμανση.
Αυτό σημαίνει ότι το χρονοεπίδομα θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια και το ύψος του θα εξαρτάται από το μισθολογικό κλιμάκιο.
Έτσι με το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο τα συνολικά κριτήρια τα οποία θα ισχύουν για την κατάταξη των εργαζομένων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα είναι ο χρόνος υπηρεσίας, το επίπεδο σπουδών, όπως ακριβώς ισχύουν σήμερα, αλλά και η βαθμολογία την οποία θα αποκτούν στα τεστ αξιολόγησης, που καθιερώνεται για πρώτη φορά.
Οι αρχές αυτές θα ισχύουν ανεξαρτήτως του σε ποια υπηρεσία εργάζονται έτσι ώστε να υπάρξει «σύγκλιση» στις αμοιβές.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η σύγκλιση θα παγιωθεί και μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων που συντηρούν τις κραυγαλέες ανισότητες στο Δημόσιο.
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΧΑΝΟΝΤΑΙ» ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Εσωτερικών
Ειδικό επίδομα: από 469 έως 591 ευρώ
Υπαλλήλων πρώην υπουργείου Προεδρίας: από 507 έως 598 ευρώ
Υπαλλήλων Τυπογραφείου: από 646 έως 660


Γ.Γ. Ενημέρωσης
Προσωπική Διαφορά 142 ευρώ
Ειδικών συνθηκών 283 ευρώ


Οικονομικών
ΔΙΒΕΕΤ: Από 808 έως 1.757 ευρώ
ΔΕΤΕ: Από 925 έως 1.710 ευρώ
ΔΕΧΕ: Από 946 έως 1.780 ευρώ

Εξωτερικών
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδικό επίδομα: Από 55 έως 485 ευρώ


Εθνικής Άμυνας
Προσωπική διαφορά: 412 ευρώ


Οικονομίας (τέως)
Ειδική παροχή: Από 800 έως 1.739!


Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Ειδικό επίδομα: Από 455 έως 650 ευρώ
Διεύθυνσης ΚΕΔΑΚ: Από 404 έως 485 ευρώ


Γ.Γ. Μακεδονίας Θράκης
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Έξοδα κίνησης: 218 ευρώ

Θαλασσίων Υποθέσεων
Προσωπική διαφορά: 121 ευρώ
Έξοδα κίνησης 242 ευρώ
Ειδική παροχή: 154 ευρώ

ΥΠΕΚΑ
Ειδικό επίδομα: Από 387 έως 496 ευρώ
Υπομηχανικών: 479 ευρώ
Μηχανικών: 570


Παιδείας
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδική παροχή: 85 ευρώ


Μεταφορών
Εξεταστών: Από 327 έως 445 ευρώ

Υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας
Eurocontrol (αρ. 34): Από 191 έως 239 ευρώ
Eurocontrol (αρ. 73): 392 ευρώ
Ειδικών συνθηκών: 105 ευρώ
Ηλεκτρονικού: Από 1.162 έως 1.590
Ελεγκτή:  Από 2.124 έως 2.163


Εργασίας
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδικό επίδομα: 161 ευρώ

Υγείας
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδική παροχή: 242 ευρώ


Αγροτικής Ανάπτυξης
Υπαλλήλων υπουργείου: Από 367 έως 445 ευρώ


Δικαιοσύνης
Ειδικό επίδομα: Από 522 έως 536 ευρώ
Δικαστικών υπαλλήλων: Από 417 εως 432 ευρώ

Πολιτισμού
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδικό επίδομα: 121 ευρώ


Γ.Γ. Αθλητισμού
Προσωπική Διαφορά: 211 ευρώ
Ειδικό επίδομα: 121 ευρώ

Τουριστικής Ανάπτυξης
Ειδική παροχή: Από 413 έως 450 ευρώ

EOT
Προσωπική διαφορά: 142 ευρώ
Ειδικό επίδομα: Από 169 έως 307 ευρώ.

Συρράκο και Καλαρρύτες: Τα "δίδυμα" χωριά

 Βρίσκονται τόσο κοντά που νομίζει κανείς ότι το ένα μπορεί να "αγγίξει" το άλλο, κι ας τους χωρίζει μια τεράστια χαράδρα.
Η πορεία τους ήταν παράλληλη και οι ομοιότητες μεταξύ τους πολλές.
Ωστόσο, για πάνω από τριάντα χρόνια τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες χωρίζονταν από τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Ακόμη και σήμερα στέκονται παραδίπλα, όμως παραμένουν διαχωρισμένα ως προς τις μητροπόλεις, στις οποίες υπάγονται θρησκευτικά.
"Το Συρράκο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λάκμος ή Περιστέρι στα 1150 μέτρα υψόμετρο και ανάμεσα σε δύο χαράδρες, αυτή του Καλαρρύτικου ή Χρούσια ποταμού κι εκείνη του ποταμού Βάλα Μάρε. Οι Καλαρρύτες χτίστηκαν στις δυτικές πλευρές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα.
Τα δύο χωριά γεωγραφικά εντάσσονται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Βόρειά τους βρίσκονται τα ορεινά βοσκοτόπια και η τοποθεσία Μπάρος, το πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη.
Ξετυλίγοντας την ιστορία του τόπου, στέκεται ιδιαίτερα στην παρουσία του βλάχικου στοιχείου που είχε καταφέρει να αποσπάσει προνομιακή φορολογική μεταχείριση από τους Τούρκους, γιατί βόλευε στους τελευταίους το πέρασμα προς τη Θεσσαλία και την Ήπειρο. "Όλη η περιοχή βρίσκονταν υπό την προστασία της Βαλιδέ Σουλτάνας, της βασιλομήτορος" σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν ένα φυσικό επακόλουθο.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου αυτής είναι η παρουσία μεγάλων ασημουργών και εμπόρων σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Ρώμη, όπου εγκαταστάθηκε ο Σωτήρης Βούλγαρης, δημιουργός του διάσημου σήμερα οίκου κοσμημάτων Bulgari.
Ασημικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, υφαντά, κάπες και άλλα υφάσματα κατακτούν τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού όμως η πρόοδος ανακόπτεται με την επανάσταση του 1821. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, όπως κι εκείνη του πολέμου του 1940. Πολύ αργότερα, πληθυσμοί κτηνοτρόφων που είχαν διαφύγει επέστρεψαν στα χωριά για να τα ξαναχτίσουν από την αρχή, με την ίδια παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να θυμίζουν την παλιά τους αίγλη.
Δεν ήταν, όμως, μόνο οι κτηνοτρόφοι που κράτησαν τον τόπο ζωντανό. Πολλοί Συρρακιώτες και Καλαρρυτινοί, που μετακινήθηκαν στα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Πάτρα αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τα οποία επισκέπτονται πια τα Σαββατοκύριακα.
 Η Εγνατία Οδός, άλλωστε, έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση με αποτέλεσμα την άνθηση του τουρισμού τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.
Σε ότι αφορά στα καταλύματα, υπάρχουν πέντε ξενώνες στο Συρράκο και άλλοι τόσοι στους Καλαρρύτες, ενώ οι σπεσιαλιτέ της περιοχής περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές πίτες με καλαμποκίσιο αλεύρι (μασόντρες), το αρνάκι στο φούρνο, τις νάνες (χόρτα που βγαίνουν μετά το χιόνι στο βουνό), το ντόπιο ανθότυρο, αλλά και το γλυκό τσίπουρο (ζαμπέλα) από τις κληματαριές.


ΠΗΓΗ: www.amna.gr

Πώληση της «Δωδώνης» ανακοίνωσε η ΑΤΕ στις Ενώσεις-μετόχους

Άμεσα η πρόσληψη συμβούλου.


Την απόφαση της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας να προσλάβει άμεσα σύμβουλο για να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του πακέτου των μετοχών της στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», ανακοίνωσε ο διοικητής της Θεόδωρος Πανταλάκης στους προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης.
Η ...είδηση δεν εξέπληξε κανέναν, ωστόσο οι Ενώσεις, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση δεν απάντησαν και θα προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων και συσκέψεις με τους κτηνοτρόφους για να καθορίσουν τη στάση του, εμμένοντας στην τήρηση του καταστατικού για διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της εταιρείας και της μη ιδιωτικοποίησης τους.
Περισσότερα δεν έγινα γνωστά ως αυτή την ώρα, πάντως φαίνεται ότι η ...ώρα της κρίσης ήρθε και για τη «Δωδώνη».

ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΑΡΤΑ: Σπείρες Αλβανών έκλεβαν ακτινίδια

Λαθρεμπόριο με φρούτα.



Σε λαθρεμπόριο από οργανωμένες σπείρες με έδρα την Αλβανία αναδεικνύονται οι αλλεπάλληλες κλοπές ακτινιδίων από περιοχές της Άρτας και της Ηπείρου γενικότερα.
Άλλη μια σπείρα Αλβανών εντοπίστηκε την στιγμή που έκλεβε περίπου 200 κιλά από ένα κτήμα.

Πρόκειται για δύο άνδρες που ο ένας κατοικεί μόνιμα στην Περάνθη της Άρτας και ο άλλος στο Φίερι της Αλβανίας.
Εκεί επρόκειτο να μεταφέρουν τα ακτινίδια που άρπαξαν και να τα παραδώσουν σε ωριμαντήριο που έχει δημιουργηθεί για να υποδέχεται τα κλεμμένα φρούτα!
Στο ίδιο ωριμαντήριο επρόκειτο να μεταφέρουν τη λεία τους οι τρεις Αλβανοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Άρτα, καθώς μετέφεραν με το φορτηγό του ενός 1.500 κιλά ακτινίδια τα οποία είχαν αρπάξει από την επιδρομή τους στα κτήματα του πρώην δήμου Φιλοθέης.
Οι τρεις δράστες γνώριζαν καλά την περιοχή όπου είχαν εργαστεί παλιότερα, αλλά πλέον κατοικούν στην πατρίδα τους και η αμοιβή τους για κάθε φορτίο ακτινιδίων που θα έφτανε στο Φίερι ήταν 1.000 ευρώ!
Η δράση των συμμοριών έχει γίνει «πονοκέφαλος» για τους αγρότες της Ηπείρου, αλλά και για την τοπική Αστυνομία που καταλαβαίνει ότι δεν έχει να κάνει με τυχάσπαρτους περιστασιακούς κακοποιούς αλλά με οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπόρων.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων οι κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Αντιπαράθεση με αφορμή την τροπολογία για την επιβολή του τέλους στα ακίνητα και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε τελικά πως οι κτηνο-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εξαιρούνται από το ειδικό τέλος.
Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτου Καραμίχα με επιστολή σε Βενιζέλο, Οικονόμου, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αλλά και η επιμονή του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστέριου Ροντούλη.



Συγκεκριμένα, μετά την επιμονή του κ. Αστέριου Ροντούλη κατά τη συζήτηση στη βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών  κ. Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των μαντριών.
"Αυτή τη διαβεβαίωση παρέχω στο Σώμα", είπε σχετικά ο κ. Σαχινίδης, αναφερόμενος σε αιτιάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Στο «κόκκινο» 200.000 νοικοκυριά

Ζητούν να «παγώσουν» οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια



Να «παγώσουν» οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια έχουν ζητήσει από την αρχή του χρόνου περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά.
Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνεπείς μέχρι τώρα στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, που όμως το τελευταίο διάστημα, λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς, ζητούν «βοήθεια» από τις τράπεζες για να μη βγουν στο «κόκκινο» τα δάνειά τους.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", μέσα στο 2011 οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα έχουν ρυθμίσει δάνεια (ενήμερα και σε καθυστέρηση) ύψους 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους.

EΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μόνιμο το τέλος ακινήτων



Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ειδικό τέλος ακινήτων προέβη ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την εξαίρεση των μακροχρόνια ανέργων από τη ρύθμιση σε περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης.
Προϋπόθεση για να απαλλαγούν οι άνεργοι από το χαράτσι είναι να μην ξεπερνά το οικογενειακό τους εισόδημα τις 12.000 και 4.000 για κάθε μέλος της οικογένειας τους καθώς και να μην ξεπερνά η αξία του ακινήτου τους τις 150.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το τέλος ακινήτων επεκτείνεται και μετά το 2012 αλλά αλλάζει ο τρόπος είσπραξης του.
Συγκεκριμένα, στην αλλαγή που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών προβλέπεται ότι για φέτος και για του χρόνου η ημερομηνία ισχύος του μέτρου παραμένει η 17η Σεπτεμβρίου ενώ από το 2013, το τέλος στα ακίνητα θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Από 1η Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου η κατάθεση των αιτήσεων

Από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων να καταθέτουν αιτήσεις στις αρμόδιες Αρχές για την ένταξη των ακινήτων τους στη ρύθμιση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παράλληλα, από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου, προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα είναι η υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι δεν έχουν γίνει αυθαιρεσίες και υπερβάσεις.
Ο νόμος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21.9.2011) και η εφαρμογή του, θα αποτελέσουν το αντικείμενο σεμιναρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου οι μηχανικοί να ενημερωθούν μέσω συστήματος τηλεκπαίδευσης για τον τρόπο εφαρμογής, τις συνέπειες, τα ερωτήματα και τα προβλήματα γύρω από τον νέο νόμο.
Το σεμινάριο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για οποιονδήποτε θέλει ή πρόκειται να ασχοληθεί με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις των αυθαιρέτων καθώς και με τις βεβαιώσεις για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
Αποσκοπεί στη σφαιρική ενημέρωση των μηχανικών σχετικά με το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, ενώ προβλέπεται διαδικασία ερωτήσεων μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς κάθε ομιλητή και απαντήσεων σε σύντομο χρόνο, καθώς και φόρουμ επικοινωνίας ανά θέμα που πραγματεύεται το σεμινάριο και ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ
http://www.iekemtee.gr

ΠΗΓΗ: www.kerdos.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ «Μάρκος Μπότσαρης»: Παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ. στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας


Μεγάλο παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι, διοργανώνει για άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 152.
Η μεγάλη μουσική Ηπειρωτική ζυγιά, που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες, θα έχει στο Κλαρίνο, τους μεγάλους και μοναδικούς Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του είδους, Γρηγόρη και Σταύρο Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμο.
Στο τραγούδι θα ακουστεί μια πλειάδα νέων Ηπειρωτών τραγουδιστών, που θα έχουν κορυφαίο τον πολύπειρο και καταξιωμένο στο είδος Αντώνη Κυρίτση.
Θα τραγουδήσει ακόμη το πολυφωνικό σχήμα της Ομοσπονδίας Μουργάνας και θα χορέψουν χορευτικά ηπειρωτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ''Ο Μάρκος Μπότσαρης'', στα γραφεία του Συλλόγου, ή στα τηλέφωνα 210-2524189 και 6945075811 στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Ελένη Βατίδου.

Από την αυτονόητη…απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας (πρόσφατες δηλώσεις Σόϊμπλε) στην Ελλάδα ως “εταίρου” γερμανικού προτεκτοράτου…

Γράφει ο Μίλτος  Μπούκας


Αυτό που χρειάζεται η χώρα Μιχ. Χρυσοχοΐδης …«Ένα νέο οραματικό στοιχείο της ανάπτυξης πέρα από τις πολιτικές εξόδου από την κρίση…» και “τούτο χτίζεται με την γερμανική κυβέρνηση, μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21 Ιουλίου, μια συμμαχία για την ανάπτυξη και εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης σε σχέδιο ανάκαμψης και σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας”…


Αυτές τις αιτιάσεις και απαιτήσεις ικανοποιεί –δήλωση ενδιαφέροντος- και προωθεί μεθοδικά το Βερολίνο. Αναδεικνύεται χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα προκρίνεται σαν η πρώτη γερμανική αποικία στην Δ. Ευρώπη.
Οι ξεκάθαρες βουλές για fast track διαδικασίες με την ραγδαία ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) είναι η επόμενη μέρα “ενός εργασιακού μεσαίωνα” που θα εγκαθιδρύσουν ντόπιοι και ξενόφερτοι επενδυτές με τον πανηγυρικό τόνο που δίνει ήδη η Αθήνα στην επικείμενη επίσκεψη 100 και πλέον επιχειρηματιών με επικεφαλής τον αντικαγκελάριο Philip Roesler (όνειδος της Κυβέρνησης Μέρκελ κατά του Ελληνικού χρέους). Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνέντευξή του στους “Financial Times” προλειαίνει το έδαφος σημειώνοντας πως “…στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που παράγονται αλλού και αυτό είναι το πρόβλημα… ” Οι Γερμανοί φίλοι μας θέλουν να κλέψουν λίγο ήλιο, λίγο νερό, και μερικές ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τα δεινά που προκάλεσε μόνο η μία εξ’ αυτών η SIEMENS με την άλωση του πολιτικού μας συστήματος δεν έχει ακόμη επουλωθεί και είναι ένα μέτρο ισχύος για το τι εργασιακό παράδεισο και τι εργασιακή κόλαση μπορούν να επιφέρουν όλοι αυτοί οι τεράστιοι κολοσσοί. O Hans-Peter Keitel Πρόεδρος του πανίσχυρου γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) θεωρεί εκ των “ων ουκ άνευ” απαραίτητη την προϋπόθεση της εγγύησης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν μέχρι και από πόρους του ΕΣΠΑ, μήπως γι’ αυτό έχουν κάνει “εκπτώσεις” στην εθνική μας συμμετοχή;


Θεωρητικά ο στόχος των χωρών που φιλοξενούν ΕΟΖ είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους μέσω των ξένων επενδύσεων η δημιουργία απασχόλησης και η εισαγωγή νέας τεχνολογίας. Ωστόσο η παγκόσμια πρακτική εμπειρία άλλα αποδεικνύει στις περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ σπαρμένες σε περισσότερες από 120 χώρες στα 4 σημεία του πλανήτη.
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ακραία έκφανση του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγου (Καπιταλιστικού Μοντέλου) μετά το ΣΟΚ και Δέος που προκάλεσε μέσα στην ίδια την ευρωζώνη με το πείραμα της Ελλάδας μαγειρεύοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με την διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται κατά τον εκπρόσωπο και αξιόπιστο συνομιλητή της Κυβέρνησης Πρόεδρο Αντώνη Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) στην αναθεώρηση του Swap Goldman Sachs που είχε συναφθεί το 2001 και αύξησε το χρέος κατά 5,5 ΔΙΣ ή 2,26 μονάδες. Αυτοί οι “αλχημιστές” εκφραστές του κεφαλαίου ψάχνουν για φορολογικούς παραδείσους και αυταρχικά καθεστώτα. Τελικά οι ενδείξεις περί χαλκευμένων στοιχείων για την υπαγωγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ., την Τρόικα και τα Μνημόνια, μέσω Eurostat, μετατρέπονται σε ισχυρά στοιχεία και αποδείξεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο Πολιτικής αλχημείας με τον Φορέα των Greek Statistics… Ξένες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις ΕΟΖ έχουν “προνομιακή ασυλία” με την εξαίρεση φορολόγησης, αδασμολόγητη εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερος επαναπατρισμός κερδών.


Η χιονοστιβάδα που επεκτείνεται με την εργασιακή εφεδρεία που δείχνει “την πόρτα” και σε υπηρεσίες που ήταν στο απυρόβλητο στο στενό Δημόσιο Τομέα προϊδεάζουν για το σπάσιμο κάθε κοινωνικού συμβολαίου.
Οι κυβερνώντες φαίνεται πως είτε δεν έχουν “πάρει χαμπάρι” για ποιο επενδυτικό πλαίσιο συζητούν είτε δεν τους ενδιαφέρει η ριζική μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου που επιβάλλεται επί τα χείρω για τους εργαζόμενους και τα δημοσιονομικά μας έσοδα για τα οποία τόσο λόγος γίνεται.


Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι εργαζόμενοι εντός των οικονομικών ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά και είναι περίοδο υψηλής ζήτησης που αγγίζουν και τα 2 οκτάωρα. Είναι σύνηθες η πρακτική της παράτασης της εργασιακής βάρδιας προκειμένου για να επιτευχθεί το πλάνο παραγωγής. Μελέτες για τις ΕΟΖ της Κίνας επί παραδείγματι αναφέρουν για ωράριο που ποικίλλει από τις 54 έως τις 77 ώρες την εβδομάδα.


Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση που μας προτείνει η “πράσινη ανάπτυξη” του ΠΑΣΟΚ με επενδύσεις… αποικιακού χαρακτήρα στη φιλοσοφία ενός νέου imperium που σχεδιάζουν οι δανειστές μας για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.
Επικρατούσε κάποτε η θεωρία ότι θα είμαστε τα “γκαρσόνια” της Ευρώπης ένεκα του τουριστικού μας προϊόντος, τούτο όμως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ένεκα των ΑΟΖ (Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών) που έχουν αυστηρό προσανατολισμό και βλέψεις στους ενεργειακούς κόμβους των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, και μάλλον για “Βιομηχανικούς Εργάτες” μας προορίζουν τελικά.


Ιδανικό είναι το μοντέλο για επενδύσεις στη Ελληνική αγορά με ευνοϊκό και ευέλικτο εργασιακό καθεστώς εξασφαλίζοντας πάμφθηνη εργασία στους επενδύοντες. Το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνa και οι επιπτώσεις των εξαγωγών εκβιομηχάνισης θέτουν υπό αμφισβήτηση κοινωνικά κεκτημένα και θα εισάγουν στις εγχώριες αγορές εργασίας, παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακής ανασφάλειας, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών, εξάντληση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στυγνή εκμετάλλευση, απαγόρευση του συνδικαλισμού.


Τα οράματα της Αθήνας για τον έλληνα εργαζόμενο είναι ευέλικτη, με χαμηλές αποδοχές εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς Βουλγαρίας, Πολωνίας ώστε όταν επιστρέψουμε στην δραχμή να είμαστε… αξιοπρεπώς αμειβόμενοι!
Δεν ξέρω αν όλοι αυτoί οι λαλίστατοι υπουργοί Οικονομικών αισθάνονται δικαιωμένοι από τις επιλογές τους όμως αυτές θα βρουν σφόδρα αντίθετη ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.
Η σωτήρια επέμβαση της Τρόϊκας έχει μεταβληθεί πλέον σε εφιάλτη οδηγώντας την κατάσταση σε ανεξέλεγκτο χάος.


Σε τούτη την περίοδο της βαθιάς ύφεσης δεν υπάρχει πρόταση για διαρθρωτικά αλλαγές και για εγχώρια ανάπτυξη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει το γερμανικό προτεκτοράτο μιας ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής. Εκείνοι οι οποίοι παρέλαβαν «Τιτανικό» φαίνεται ότι θα παραδώσουν «κανό» που απλώς θα περιδυνίζεται…


Η οργή του Βενιζέλου είναι η απόδειξη ότι το σύστημά τους καταρρέει δεν πείθει, δεν αντέχει, η κοινωνία δεν θα δεχθεί άλλες απειλές εξευτελισμού της περηφάνειας ενός λαού που η Γερμανία του οφείλει 575 ΔΙΣ με βάση τον Ζακ Ντελπλά (σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας) από τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ποτέ δεν διεκδικήθηκαν.


Αντίθετα ρητώς απαγορεύεται ο συμψηφισμός τους σε σχετικό άρθρο του Μνημονίου!
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κοινοβουλευτικοί “υπέρμαχοι” αυτού του σχεδίου εξόντωσης και απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας από ξένες δυνάμεις κατοχής, ότι σύντομα στο μέλλον θα είναι “κατηγορούμενοι” για τα “εγκλήματα” των δανειστών τοκογλύφων στα ίδια αυτά έδρανα της βουλής που σήμερα ακόμη καταμετρούν “οριακές αντισυνταγματικές πλειοψηφίες”…

Μπούκας Μίλτος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες

Σε παράκρουση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.



Πέντε μέρες προθεσμία θα έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις για να αποδεχθούν την υπαγωγή τους στη νέα περαίωση, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνονται έως 31.12.2012 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν 31.12.2011.

Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων που λήγουν την 31.12.2011, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:
1.Οι εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
2. Θα επιδίδεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
3. Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
4. Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.

ΑΡΤΑ: Με πρωτοφανή αγριότητα επιτέθηκαν σε ηλικιωμένες

Πρωτοφανή αγριότητα έδειξαν δυο άγνωστοι κακοποιοί που εισέβαλαν στο σπίτι δυο ηλικιωμένων γυναικών στην Άρτα για να κλέψουν.
Οι άτυχες γριούλες ξύπνησαν από τον θόρυβο και βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους εισβολείς, που δεν δίστασαν να τις χτυπήσουν για να τις εξουδετερώσουν.

Οι ληστές απείλησαν με μαχαίρια τις δυο ηλικιωμένες γυναίκες ηλικίας 77 και 78 χρόνων μέσα στο σπίτι τους στη Σγάρα Άρτας και, αφού τις ακινητοποίησαν, άρχισαν να τις χτυπούν για να τις αναγκάσουν να αποκαλύψουν πού έκρυβαν χρήματα και τιμαλφή.
Αφού άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν, αλλά και τα κοσμήματά τους και άλλα αντικείμενα, βγήκαν από το σπίτι. Αμέσως διέρρηξαν και το αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο απ’ έξω και άρπαξαν από μέσα δύο βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων και έγιναν καπνός.
Οι τραυματισμένες γυναίκες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου παρέμειναν για νοσηλεία, ενώ οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Βουργαρελίου συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Δεν έφτασαν στον προορισμό τους

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, ένας 34χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, ο οποίος μετέφερε, μια αλλοδαπή, χωρίς νόμιμα έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα, η οποία επίσης συνελήφθη. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Συνάντηση του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα

Δελτίο Τύπου
Αθήνα
22-09-2011
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, είχε υποβάλλει αίτημα συνάντησης, στον αρμόδιο, για τα Κληροδοτημάτα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, για να του εκθέσει τις προτάσεις της σχετικά με τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και τα ευαγή ιδρύματα, που ο τρόπος διαχείρησης τους, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και επανεξέτασης, λόγω της οικονομικής κρίσης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανταποκρίθηκε αμέσως και την Τετάρτη 21/9/2011 ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπομδίας Γιώργος Οικονόμου, με τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, συνεπικουρούμενοι από τον εξ Ιωαννίνων Πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνα για την απόδοση την Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων στην Ελληνική Πολιτεία, καθηγητή Σπύρο Εργολάβο, επισκέφθηκαν τον κ. Υπουργό.
Στον οποίο ανέλυσαν διεξοδικά και ανέπτυξαν τις προτάσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Επιτροπής Αγώνα για τα κληροδοτήματα, τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παντελής Οικονόμου, μετά των συμβούλων του , βρήκε άκρως ουσιαστκές και ενδιαφέρουσες και μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος νόμιμης διαχείρισης των Κληροδοτημάτων και των Ευαγών Ιδρυμάτων και ζήτησε να κατατεθούν και εγγράφως έτσι ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά την σύνταξη του κώδικα κληροδοτημάτων που πρόκειται σύντομα να εισαχθεί στην βουλή πρός ψήφιση.
Το Προεδρείο της ΠΣΕ, αυτούσια, παράλληλα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα κ. Σπύρο Εργολάβο, που θα καταθέσει και τις δικές του προτάσεις, δεσμεύτηκε να καταθέσει εγγράφως, εντός των προσεχών ημερών τις επικαιροποιημένες, απο την Τελευταία Γενική Συνέλευση, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, θέσεις του οργάνου.


ΑΠΟ TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Σ.Ε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι, κόβουν τις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ- Μέχρι το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ

Ο κύβος ερρίφθη.

Νέο ισχυρότατο σοκ περιμένει τους Έλληνες πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά και το μελλον να τους χαμογελάει γκρίζο και ομιχλώδες.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, εντός του 2011 θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%.

Οι περικοπές στις συντάξεις θα αφορούν το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, οι συντάξεις των οποίων θα περικοπούν κατά 40% για ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.


Το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ενώ όπως ...ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, το αφορολόγητο θα μειωθεί στις 5.000.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Κόβονται» τα επιδόματα στους πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ

Δεν θα δικαιούνται πλέον πολυτεκνικό επίδομα όσοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο ξεπερνά τα 55.000 ευρώ.


Έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «εντάχθηκε στο νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις, διάταξη με την οποία διακόπτονται τα πολυτεκνικά επιδόματα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ».