Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες

Σε παράκρουση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.



Πέντε μέρες προθεσμία θα έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις για να αποδεχθούν την υπαγωγή τους στη νέα περαίωση, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνονται έως 31.12.2012 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν 31.12.2011.

Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων που λήγουν την 31.12.2011, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.
Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:
1.Οι εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
2. Θα επιδίδεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
3. Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
4. Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.