Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η βασική παράμετρος της φύλαξης των συνόρων

Γράφει ο Παναγιώτης Βοστινιώτης

Το διπλό φονικό στα Κτίσματα, δυστυχώς επιβεβαιώνει, την παλιά διαπίστωση ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στους πιο δύσκολους που έρχονται, μεγάλο πρόβλημα, είναι και η φυσική μας ασφάλεια!
Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής:
-Ποιος θα προστατέψει ποιόν, πότε, που, και από ποιους;
Εδώ θα πρέπει, όλοι οι κάτοικοι, να καταλάβουν ότι ακόμη και το ζήτημα της προστασίας της ζωής (και της περιουσίας) των πολιτών, έχει ταξικό χαρακτήρα.
Το κράτος είχε να διαλέξει ανάμεσα στην ασφάλεια, ας το πούμε συμβολικά, της Εκάλης και στην ασφάλεια των κατοίκων του Πωγωνίου!
Διάλεξε ακόμη μια φορά την Εκάλη. Εδώ θα ρωτήσει ο απλός άνθρωπος: Άλλος ο φόβος των κάτοικων της Εκάλης, κι άλλος ο φόβος των του Πωγωνίου;

Από το πρώτο παιδί το οικογενειακό επίδομα

Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το πρωί θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.
Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.
Μιλώντας στον Σκάι ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Δημήτρης Κοντός ανέφερε ότι «ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και τη χορήγηση του επιδόματος».
Για πρώτη φορά το επίδομα θα χορηγείται από το πρώτο παιδί με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

«Ώρα να συζητήσουμε για το "πάγωμα" των πλειστηριασμών» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς

To ζήτημα της άρσης τού παρατεταμένου «παγώματος» των πλειστηριασμών για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις έθεσε σήμερα η κυβέρνηση. Με αφορμή τη συζήτηση, στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, δήλωσε ότι τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προσέλθουν σε διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών.
 Ο υφυπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο, αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα έχουν ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.
«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο» είπε για το προωθούμενο νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013.
Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».

Ηγουμενίτσα: Έκρυβαν 15,9 κιλά ηρωίνη σε τροχόσπιτο

Την ποσότητα των 15,9 κιλών ηρωίνης, εντόπισαν και κατέσχεσαν τα ξημερώματα μέσα σε τροχόσπιτο που επρόκειτο να ταξιδέψει για την Ανκόνα της Ιταλίας, οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, στην πύλη του Λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.
Ο τυπικός έλεγχος στο πλαίσιο της καταπολέμησης των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, αποκάλυψε αρχικά μία συσκευασία ηρωίνης στα πλαϊνά τοιχώματα του τροχόσπιτου, ενώ στην συνέχεια με την βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από ψυγείο του οχήματος, ακόμη 6 πακέτα που περιείχαν το σκληρό ναρκωτικό.
Ο 66χρονος Τούρκος οδηγός του οχήματος τύπου «CAMBER» καθώς και η 20χρονη Βόσνια συνοδηγός του, συνελήφθηκαν ενώ κατασχέθηκε το αυτοκίνητο το οποίο είχε νοικιαστεί από την Αθήνα.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

Συνελήφθησαν δύο νεαροί αλλοδαποί για τέσσερις διαδοχικές κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σελεύκειας Θεσπρωτίας

Συνελήφθησαν χθες (03-06-2013) νωρίς το απόγευμα στη θέση «Κοτσέκι» Καστρίου Θεσπρωτίας, ύστερα από συντονισμένες έρευνες αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 27 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες το μεσημέρι της ίδιας ημέρας διέπραξαν διαδοχικά κλοπές και συγκεκριμένα:
εισήλθαν σε στάβλο στην περιοχή Κοτσέκι Καστρίου Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαίρεσαν έναν ηλεκτρικό τροχό και ένα βαλιτσάκι με εργαλεία.
εισήλθαν σε αποθήκη σε αγροτική περιοχή στη Νέα Σελεύκεια, απ’ όπου αφαίρεσαν εργαλεία.
αποπειράθηκαν να εισέλθουν σε σπίτι στην Νέα Σελεύκεια, άλλα έγιναν αντιληπτοί από την ιδιοκτήτρια και τράπηκαν σε φυγή.
αφαίρεσαν από αποθήκη στη Νέα Σελεύκεια διάφορα εργαλεία.
Οι δύο δράστες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς να κινούνται σε αγροτική περιοχή στη θέση «Κοτσέκι» Θεσπρωτίας και συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους σε παρόμοιες υποθέσεις συνεχίζονται.

Αναβίωση παραδοσιακού Βορειοηπειρώτικου γάμου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00 στην πλατεία Σουρμένων Ελληνικού, από τον Λαογραφικό Σύλλογο Β.Η. ''Χάονες''

Αναβίωση παραδοσιακού Βορειοηπειρώτικου γάμου, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00 στην πλατεία Σουρμένων Ελληνικού, από τον Λαογραφικό Σύλλογο Β.Η. ''Χάονες''.

«Άπειρος Γαία, μύθων και θρύλων»: Μουσικοθεατρικές βραδιές από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, στις 8 και 9 Ιουνίου 2013

Το 1ο Balkan June festival 2013 στην Άρτα και τα Ιωάννινα στις 7, 8 και 9 Ιουνίου

Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής στήνει το πρώτο πολύχρωμο βαλκανικό πανηγύρι «Balkan June», με καλλιτέχνες που συναντώνται και δημιουργούν στην Άρτα και στα Ιωάννινα.
Το 1ο Balkan June festival 2013, φέρνει κοντά πάνω από 70 καλλιτέχνες και σχήματα συνολικά, σε ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα από 13 συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά δρώμενα και υπαίθρια μεταμεσονύκτια βαλκανικά parties.
Στην Άρτα,οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο στις 7, 8 και 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων, «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013».
Στα Ιωάννινα, το βαλκανικό πανηγύρι, θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ., στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Την εκδήλωση διοργανώνουν, το Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

«Εάν δεν μειωθούν οι φόροι δεν πέφτουν οι τιμές»

Εδώ και ένα χρόνο θα είχαν πέσει αισθητά οι τιμές εάν η φορολογία δεν ήταν τόσο μεγάλη λέει ο υπουργός ανάπτυξης, τονίζοντας πως οι τιμές θα είχαν πέσει από πέρυσι το Μάιο, έστω εάν έμεναν σταθεροί.
Στην εισαγωγή διατάξεων, με τις οποίες θα εδραιώνεται δικαίωμα στον καταναλωτή να διεκδικεί αποζημίωση για μονοπωλιακές πρακτικές των επιχειρήσεων, θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή στο ελληνικό Δίκαιο διατάξεων που θα αξιοποιούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης από ιδιώτες για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού.

48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εφοριακοί για τις 27 και 28 Ιουνίου

Σε απεργία προχωρεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2013 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ -ΔΟΥ) αντιδρώντας στα σχέδια αναδιοργάνωσης των δομών του υπουργείου Οικονομικών.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ -ΔΟΥ αποφάσισε απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου, την έναρξη κινητοποιήσεων κάθε μορφής, για να σταματήσει η «αναδιοργάνωση» στο υπουργείο Οικονομικών και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες. έκτακτη 24ωρη απεργία όποτε απαιτηθεί αν το υπουργείο επιλέξει τακτικές αιφνιδιασμού και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όσο και όποτε χρειαστεί.
«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε πλέον, στο όνομα της «αναδιοργάνωσης» να κλείνουν υπηρεσίες, να μεταφέρονται βασικά τμήματα (Ελέγχου και Δικαστικού) σε άλλους Νομούς και να υπάρχει διαρκώς ο φόβος και η ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας μας. Διεκδικούμε το αυτονόητο, κάθε οργανική αλλαγή στις φορολογικές υπηρεσίες να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διάλογου και όχι αυθαιρεσίας που οδηγεί τις υπηρεσίες σε διάλυση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.