Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Ένα βιομηχανικό φουγάρο ανάβει ξανά στην Ήπειρο


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο επαναλειτουργίας της ιστορικής "Μεταλλουργικής Ηπείρου” και μετατροπή της μονάδας σε εξαγωγική. 
Η απόκτηση, από την ElvalHalcor, του ομίλου Βιοχάλκο, του ενεργητικού της ηπειρώτικης βιομηχανίας που από το 2016 βρισκόταν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας για τη "Μεταλλουργική Ηπείρου”, η οποία με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είχε αναλάβει από την ΤτΕ το έργο της παραγωγής νομισμάτων του ευρώ.
Η μεταλλουργική εταιρεία με έδρα στο Πωγώνι Ηπείρου εδώ και καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους. Έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει και τον Νοέμβριο του 2016 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας αποκτήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ElvalHalcor, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Εκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της "Μεταλλουργικής Ηπείρου", στην ElvalHalcor πέρασαν δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άδειες που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της.
Ακολούθως, στην αρχή του 2019, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος (όπως είχε ξεκινήσει να λειτουργεί) σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον το εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων θα λειτουργεί με την επωνυμία "ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKH ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου


Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2019, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων  εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.
Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια,  σταθμοί, κ.λπ.)
Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Εξιχνιάστηκε υπόθεση εξαπάτησης ιδιοκτήτη καταστήματος εμπορίας οικοδομικών υλικών στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Η 27χρονη με τη μέθοδο της «τηλεφωνικής απάτης» κατάφερε να αποσπάσει χρηματικό ποσό από τον παραπάνω ιδιοκτήτη καταστήματος, με το πρόσχημα υποτιθέμενης αγοράς οικοδομικών υλικών
Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, περίπτωση απάτης σε βάρος ιδιοκτήτη καταστήματος εμπορίας οικοδομικών υλικών στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, ενώ αναζητείται συνεργός της.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, την (12-06-2019) το πρωί, οι δράστες επικοινώνησαν τηλεφωνικά στο ανωτέρω κατάστημα και με το πρόσχημα παραγγελίας οικοδομικών υλικών, κατάφεραν με ψευδή στοιχεία (αποστολή μέσω εφαρμογής μηνυμάτων, τραπεζικού αντιγράφου μεταφοράς χρημάτων μεγαλύτερου χρηματικού ποσού που υποτίθεται ότι κατατέθηκε εκ παραδρομής) να αποσπάσουν χρηματικό ποσό.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 15 Αυγούστου


Πανηγύρι πανηγύρι, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στο Μαυρόπουλο Πωγωνίου.

Ποντικάτες Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι με τραπέζι την Πέμπτη 15 Αυγούστου


Ημερήσιο πανηγύρι με τραπέζι στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού  Σχολείου, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στις Ποντικάτες Πωγωνίου.

Σιταριά Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Αυγούστου

Στην Παναγιά της Σιταριάς θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό τραπέζι  το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Αυγούστου.
Το βράδυ της Πέμπτης 15 και της Παρασκευής 16 Αυγούστου, το γλέντι θα γίνει στην πλατεία του χωριού.

Κλαρίνα: Χρήστος Χαλιγιάννης, Χρήστος Ζέκιος

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Καλοκαιρινή γιορτή των παιδιών της "Κιβωτού του Κόσμου", την Παρασκευή 16 Αυγούστου


Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη γιορτή που ετοίμασαν τα παιδία μας για εσάς στις 16/08/2019 στις 18:00 μ.μ. Θα χαρούμε να  σας δούμε κοντά μας!

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης υποδομών άνω των 11,5 εκ. ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή


Επιταχύνεται το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο για αποκαταστάσεις ζημιών, όσο και για βελτίωση και κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, προ εξυπηρέτηση κατοίκων, επισκεπτών, ΑμεΑ και εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, έλαβε αποφάσεις για έργα των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ!
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την οδική ασφάλεια χιλιάδων οδηγών και επιβατών του παράκτιου μετώπου  Θεσπρωτίας, που είναι η βελτίωση της οδού Πλαταριά- Σύβοτα.
Αναλυτικά η Οικονομική Επιτροπή προέβη στην κατακύρωση των αποτελεσμάτων διαγωνισμών των παρακάτω έργων, για τα οποία επίκειται πλέον η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους:
  «Βελτίωση οδού Πλαταριάς – Συβότων με τη δημιουργία δύο κυκλικών κόμβων, δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οδοφωτισμού αυτής, στην περιοχή της Πλαταριάς», προϋπολογισμού 3.750.000 €. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
 «Κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση Μεσογέφυρα στον Αώο ποταμό, σύνδεση Μέρτζιανης με Μολυβδοσκέπαστη», προϋπολογισμού 608.000 €.Ανάδοχος Γ. Ντάφλης,
 «Επανατοποθέτηση – κατασκευή γέφυρας σύνδεσης Μικρής Γότιστας – Σούτσου με Ε.Ο. Ιωαννίνων –Τρικάλων στον Άραχθο ποταμό»προϋπολογισμού 520.000€. Ανάδοχος Αν. Σερβετάς.
  «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Κουκούλι Ζαγορίου», προϋπολογισμού 250.000 €.Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 12-08-2019 έως 18-08-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 12 έως 18 Αυγούστου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (12-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (13-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (14-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Παρασκευή (16-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (17-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (12-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.
Τρίτη (13-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (14-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Παρασκευή (16-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σαββάτο (17-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (12-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Τρίτη (13-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τετάρτη (14-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατός – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (16-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία - Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Σάββατο (17-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
 Δευτέρα (12-08-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγια
 Τρίτη (13-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (14-08-2019) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (15-08-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (16-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (12-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (13-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (14-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
 Παρασκευή (16-08-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (18-08-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί - Γλυκή

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου η Ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων


Η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων που εξελέγησαν στις εκλογές του Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 και ώρα 11:00 π.μ..

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία “Zaravina Fe”

Σε μια θαυμάσια καλοκαιρινή βραδιά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής  9 Αυγούστου η συναυλία «ZaravinaFe» που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου, για κοινωνικό σκοπό.
Εκατοντάδες ήταν οι θεατές που απόλαυσαν την Πέγκυ Ζήνα, το Δημήτρη Υφαντή και τα Υπόγεια Ρεύματα.






Η αφαίρεση καταρράκτη βελτιώνει την όραση αλλά και τον ύπνο σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη και στους οποίους τοποθετούνται  ενδοφακοί τελευταίας γενιάς όχι μόνο αποκτούν καλύτερη όραση αλλά βιώνουν καλύτερο ύπνο (βαθειά φάση)!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMAOphthalmology, στις 23 Μαΐου.
Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της επιστημονικής μελέτης, «τα άτομα αυτά αυξάνουν τις γνωσιακές τους ικανότητες  από ό, τι τα αντίστοιχα υγιή ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση καταρράκτη».
«Πράγματι τα αποτελέσματα της μελέτης των αμερικανών συναδέλφων είναι άκρως ενδιαφέροντα και σημαντικά» αναφέρει κληθείς να σχολιάσει την  αμερικανική μελέτη ο  διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.
 Η ερμηνεία που δίδεται στα αποτελέσματα της  μικρής αλλά σημαντικής και ενδεικτικής εργαστηριακής μελέτης, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων  που έγιναν από την Dr. SarahChellappa, της Ιατρικής Σχολής του Harvardστη Βοστόνη, είναι ότι «η βελτίωση αυτής καθαυτής της όρασης αλλά και η ποσότητα και ο τρόπος που εισέρχεται το φώς εντός του οφθαλμού ρυθμίζει καλύτερα το εσωτερικό ρολόι και τον κιρκαδιανό (κιρκάδιος)  ρυθμό του ατόμου».