Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Άρτα: Συνελήφθησαν 6 ημεδαποί, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απλής, επικίνδυνης και βαριάς σωματικής βλάβης, βίας κατά υπαλλήλων, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξης ησυχίας και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά


Συνελήφθησαν σήμερα (15-06-2020) από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, έξι (6) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απλής, επικίνδυνης και βαριάς σωματικής βλάβης, βίας κατά υπαλλήλων, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξης ησυχίας και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (15-06-2020) στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, οι ανωτέρω ημεδαποί, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για διατάραξη της κοινής ησυχίας.
Από την ανωτέρω επίθεση τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου νοσηλεύονται, ενώ επιπρόσθετα προκλήθηκαν φθορές σε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση οι παραπάνω κατηγορούμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην πόλη της Άρτας, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.
Στο πλαίσιο ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα σπίτια δύο εκ των συλληφθέντων μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Υπουργείο Υγείας: Ένας νέος θάνατος σήμερα, 13 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ένας νέος θάνατος σήμερα, 13 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.134.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 7 προέρχονται από την περιφέρεια της Ξάνθης και 2 από εισερχόμενη πτήση.
Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 697 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1781 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 74 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 184 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τα θύματα 56 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 254.854 κλινικά δείγματα.

Οδηγίες της ΕΛΑΣ για τους ανήλικους



Πώς θα τους προστατέψουμε από την κακοκοποίηση

Χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, το διαδίκτυο και την σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από διατάξεις του νόμου. Οι υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ η ΕΛΑΣ διαχειρίζεται κάθε περιστατικό και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το νόμο.
Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ
Αν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Καλέστε το 100. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»). Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια. Υποβάλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr
Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία
Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100. Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Πανελλήνιες: Πώς να προστατεύσουν την όρασή τους οι μαθητές


Η όραση είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο το αδιάκοπο, πολύωρο διάβασμα μπορεί να επηρεάσει την όρασή τους πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζουν.
Κούραση των ματιών, ξηροφθαλμία, πονοκέφαλος, ακόμα και θολωμένη όραση ή πόνος στον αυχένα ή στους ώμους αναφέρονται συχνά από εφήβους και νέους που μένουν με τις ώρες σκυμμένοι πάνω από τα βιβλία τους ή/και διαβάζοντας στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή ακόμα και του κινητού τους.
Τα προβλήματα αυτά συνήθως είναι παροδικά και υποχωρούν όταν σταματήσει το διάβασμα. Μερικές φορές, όμως, επιμένουν και μπορεί να διαταράξουν ή να μειώσουν την οπτική ικανότητα, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί η αιτία τους μπορεί να επιδεινωθούν. Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, η συνεχής ενασχόληση με μια δραστηριότητα όπως το διάβασμα ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της μυωπίας, επειδή απαιτεί σταθερή εστίαση των ματιών σε αντικείμενα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (NYU Medical School), η κόπωση των ματιών είναι συχνό φαινόμενο ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές που διαβάζουν πολλές ώρες. 

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας για κλοπή σε βάρος λουόμενης


Συνελήφθη χθες (15-06-2020) το βράδυ σε περιοχή της Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, χθες (14-06-2020) το μεσημέρι σε παραλία της Θεσπρωτίας, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο λουόμενης.
Ακολούθησαν επισταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ενόψει της θερινής περιόδου, συμβουλεύει τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας πολύ απλά μέτρα προστασίας, κατά την διάρκεια παραμονής τους στις παραλίες:
Όταν βρίσκεστε στην παραλία, ως λουόμενοι, μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα πάνω σε πετσέτες τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).
Όλα τα αντικείμενα σας να είναι σε σημείο, όπου μπορείτε να τα παρατηρείτε και τοποθετημένα μέσα σε τσάντα.
Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερµού, εφόσον υπάρχει, όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο σας.
Μην αφήνετε προσωπικά αντικείµενα, όπως χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
Να αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το όχημά σας.
Μη φυλάσσετε ποτέ εφεδρικά κλειδιά του οχήματος μέσα σε αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.

Από την 1η Ιουλίου το άνοιγμα ελληνοαλβανικών συνόρων της Κακαβιάς


Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά να ανοίξουν σήμερα, τελικά αυτό μετατέθηκε την 1η Ιουλίου.
Τελικώς το άνοιγμα για τον οδικό τουρισμό πήρε παράταση όπως το ίδιο συνέβη με τις συνοριακές διαβάσεις της χώρας μας στη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα εξακολουθούν να γίνονται οι απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις.
Η άρση των περιορισμών μετατίθεται για την 1η Ιουλίου εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες στη γείτονα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.

Πληρώθηκε το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2018


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι, μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017, ολοκληρώθηκε εφέτος η καταβολή του για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για το 2018, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων του 2019.
Εκτιμάται πως η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ η υποβολή και η εξέταση αιτήσεων, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020, θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.

Παροχή συνδρομής σε λουόμενο στα Σύβοτα

Ενημερώθηκε απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Συβότων, για ύπαρξη 44χρονου λουόμενου στην παραλία Μικρό Ντράφι Πέρδικας Θεσπρωτίας ο οποίος κατά την έξοδό του από τη θάλασσα έχασε τις αισθήσεις του. 
 Λόγω δυσβατότητας της παραλίας, στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου παρέλαβε τον 44χρονο έχοντας ανακτήσει τις αισθήσεις του και τον μετέφερε στο λιμένα Συβότων.Στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Συβότων, απ' όπου και εήλθε.

Προβληματισμός και ανησυχία στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς από την ΕΑΥΙ


Η ΕΑΥΙ, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων Ελλάδος-Αλβανίας, μέσω του τελωνείου Κακαβιάς, σε συνδυασμό με την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοιού στην Χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έγινε αποδέκτης έντονης ανησυχίας και προβληματισμού από το αστυνομικό προσωπικό που  υπηρετεί στο Τ.Δ.Ε. Κακαβιάς.
Ειδικότερα, η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου – εντολών που θα διασφαλίζει την προστασία διερχόμενων πολιτών και εργαζομένων, λαμβανομένου υπόψη εικόνες προηγούμενων ετών όπου ο συνωστισμός, κυρίως τους μήνες του θέρους, αποτελεί φαινόμενο καθημερινό, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας. 
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Ε.Ο.Δ.Υ., Πολιτική Προστασία και Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον προχωρήσει το άνοιγμα των οδικών συνόρων με την Αλβανία, όπως μεριμνήσουν για την τήρηση  των προβλεπόμενων  υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παρουσία στο σημείο κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ για δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον προγραμματισμό κατάλληλου σχεδιασμού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από τους ειδικούς “Ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος”.
Ας φροντίσουν λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς  να μην γίνουν λάθη τα οποία θα μας φέρουν πίσω και θα τινάξουν στο αέρα όλη αυτή την προσπάθεια των τελευταίων τριών μηνών.     

6 + 1 σημεία που πρέπει να γνωρίζω για να διαλέξω την ιδανική βαλβίδα καρδιάς


Στις επεμβάσεις αντικατάστασης των καρδιακών βαλβίδων χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι βαλβίδων. Παρακάτω αναλύονται 6+1 σημεία που θα βοηθήσουν τον ασθενή να επιλέξει ποια βαλβίδα είναι η κατάλληλη για την περίπτωσή του από τον κ. Χριστόφορο Σ. Κωτούλα, Καρδιοχειρουργό, Διευθυντή Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς Metropolitan General - Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος Καρδίας & Αγγείων.
        Είδος των βαλβίδων. Υπάρχουν οι μηχανικές και οι βιολογικές βαλβίδες. Οι μηχανικές βαλβίδες είναι δίφυλλες βαλβίδες κατασκευασμένες από πυρολυτικό άνθρακα με επένδυση γραφίτη, με άνοιγμα φύλλων που κυμαίνεται από 80 μέχρι και 90 μοίρες. Όσο μεγαλύτερο το άνοιγμα, τόσο καλύτερη η αιμοδυναμική λειτουργία των βαλβίδων. Από την άλλη μεριά οι βιολογικές βαλβίδες είναι φτιαγμένες από επεξεργασμένο βόειο ή χοίρειο περικάρδιο και διατηρούνται σε ειδικό διάλυμα ακεταλδεϋδης. Η νέα γενιά βαλβίδων έχουν ειδική επεξεργασία κατά της ασβεστοποίησης και είναι πιο φιλικές στην τοποθέτησή τους, ενώ υπάρχουν και άλλες που τοποθετούνται χωρίς ή με τρία ράμματα. Ραγδαία εξελίσσονται και οι διακαθετηριακές βιολογικές βαλβίδες TAVI.
        Ηλικία του ασθενή. Οι αμερικανικές οδηγίες προτείνουν τη μηχανική βαλβίδα σε όλους τους ασθενείς κάτω των 60 ετών και τη βιοπροσθετική σε ηλικία άνω των 70. Η ηλικία από 60-70 ετών, θεωρείται ως γκρίζα ζώνη και χρησιμοποιούνται και τα δύο είδη βαλβίδων. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες ορίζουν την γκρίζα ζώνη στην περίοδο 60 μέχρι 65 ετών, και πάνω από την ηλικία αυτή ενδείκνυται η βιοπροσθετική βαλβίδα.
        Η γενικότερη κατάσταση του ασθενή και τα υποκείμενα νοσήματα. Διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή αυτή. Έτσι, αν ο ασθενής πάσχει από παθήσεις του αίματος αποφεύγεται η χρήση μηχανικών βαλβίδων, αφού τα αντιπηκτικά φάρμακα προδιαθέτουν σε αιμορραγικά επεισόδια. Αντιθέτως, σε νοσήματα του συνδετικού ιστού ή νεφρική ανεπάρκεια δεν χρησιμοποιείται η βιολογική βαλβίδα γιατί καταστρέφεται σύντομα. Στις περιπτώσεις αυτές τα υποκείμενα νοσήματα καθορίζουν το είδος της βαλβίδας.