Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας

Ο  Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στην γερμανική κυβέρνηση  να αναγνωρίσει ότι τα θέματα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένουν ανοιχτά.
Ο κ. Τσίπρας παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο Άρτας που πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου 1943 και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διεκδίκηση με στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση.
«Το μαρτυρικό Κομμένο έχασε 317 ήρωες που πλήρωσαν με τη ζωή τους τη γερμανική θηριωδία. Τιμούμε την ιστορία και τη μνήμη και δεν ξεχνούμε. Είναι ευθύνη όλων των Ελλήνων να υψώσουν φράγμα απέναντι στην ιδεολογία μίσους» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Έστειλε συγχρόνως μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση ότι ο λαός δεν ξεχνάει τις σφαγές και τα ναζιστικά εγκλήματα και απαιτεί έμπρακτη αναγνώριση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. «Αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις με συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Θα πράξουμε ότι απαιτείται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να εκπληρωθεί το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός Κ. Αλέξης Τσιπρας επισκέφθηκε το κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα πλάι στο Γεφύρι της Άρτας.
Το μουσείο είναι φορτισμένο με τη δική του ιστορία και παράδοση, που την επετείνει το γεγονός της γειτνίασής του με το θρυλικό γεφύρι.

Μετά την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του  Σκουφά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Άρτας Χρήστο Τσιρογιάννη  στο ιστορικό Γεφύρι.

Ετήσια συνάντηση αποφοίτων ιεροδιδασκαλείου Βελλάς



Το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη συνάντηση των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, με τη συνεργασία των δύο Συλλόγων, Αθηνών και Ιωαννίνων στους χώρους της Σχολής.

Μετά τον εκκλησιασμό και την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε περιήγηση στους χώρους της Σχολής και στις Πηγές.

Γιάννης Καραγιάννης: Αναγκαία η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την γαστρονομία της Ηπείρου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην 2η Πολιτιστική Συνάντηση Μεγάλης Γότιστας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Γότιστας, το Σάββατο 13 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού.
Η εκδήλωση είχε ως θέμα τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα παραδοσιακά καφενεία της Μεγάλης Γότιστας και της Μπαλντούμας, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, οι γυναίκες του συλλόγου παρουσίασαν δρώμενο με θέμα "άνοιγμα φύλλου και ψήσιμο πίτας σε γάστρα", με ταυτόχρονη προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού. Παρουσιάστηκε επίσης ο πρώτος τόμος των "Γοτιστινών", ετήσιας περιοδικής έκθεσης του Συλλόγου Γυναικών Γότιστας, με υλικό από την ιστορία, τη γεωγραφία και τα μνημεία της Μικρής και Μεγάλης Γότιστας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο βουλευτής συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής, στους οποίους μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και αναφέρθηκε στα μέτρα του νέου Προγράμματος Παραγωγικής Ανασυγκρότησης 2014-2020, που ενισχύουν την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
"Η ενίσχυση της ποιότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων, η οργανωμένη προβολή και προώθησή τους και η σύνδεσή τους με την τοπική διατροφική παράδοση, μπορεί να δώσει προοπτική και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με την καθιέρωσή της ως γαστρονομικού προορισμού. Η σύνδεση και οι συνέργειες της πρωτογενούς παραγωγής με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την γαστρονομία της Ηπείρου είναι ένας στόχος εφικτός και αναγκαίος" ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν έξι υπήκοοι Ρουμανίας για παράνομο έρανο

Συνελήφθησαν, χθες (15.08.2016) το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, έξι υπήκοοι Ρουμανίας (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 27 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για παράβαση του νόμου περί παιγνίων, εράνων και λαχειοφόρων αγορών.
Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο, εντοπίστηκαν οι έξι αλλοδαποί να προσεγγίζουν θαμώνες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να διεξάγουν έρανο, με τη μορφή δωρεών, για λογαριασμό συνδέσμου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των (40) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δολό Πωγωνίου: Αντάμωμα χωριανών-Παραδοσιακό Πανηγύρι, την Τετάρτη 17 Αυγούστου

Αντάμωμα χωριανών-Παραδοσιακό Πανηγύρι, την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στο Δολό Πωγωνίου.

Αργυροχώρι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 17 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στο Αργυροχώρι Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Νέα δολιοφθορά στο δίκτυο ύδρευσης Βασιλικού

 
Συνεχίζονται οι δολιοφθορές στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Τ.Κ. Βασιλικού.
Ο σπασμένος αγωγός προκάλεσε εκ  νέου διακοπή ύδρευσης της περιοχής, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει καταγγείλει το γεγονός στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου και καταδικάζει κάθε ενέργεια  βανδαλισμού που αφενός καταστρέφει τη δημοτική περιουσία κι αφετέρου ταλαιπωρεί τους δημότες. 

Καψάλης Κωνσταντίνος: Συγχαρητήρια επιστολή στους αθλητές του Ν.Ο.Ι.

Συγχαρητήρια επιστολή για την παρουσία τους στην Ολυμπιάδα του Ρίο απέστειλε στους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης.
Η επιστολή έχεις ως εξής:
«Σας εκφράζω την υπερηφάνεια όλων των Πωγωνησίων για την επάξια εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Το ήθος σας και το υψηλό αγωνιστικό σας  φρόνημα απέδειξαν, για μία ακόμη φορά, το επίπεδο των αθλητών που Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ύψιστη τιμή και κάθε προσπάθεια αξίζει τα θερμά συγχαρητήρια των απανταχού Ελλήνων.
Ο Δήμος Πωγωνίου σας ευχαριστεί θερμά και είναι στο πλευρό σας».

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Παρακάλαμος: Σπύρος … live!!! (16-08-2016)



Απογειώνονται οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές, βυθίζονται στις Παιδαγωγικές

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένεται να τερματιστεί η αναμονή των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, στις 22 ή 23 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής που προέκυψαν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις οποίες πήραν μέρος περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, και να λήξει έτσι η αγωνία εκείνων που βρίσκονται στο «όριο» μεταξύ σχολών ή τμημάτων διαφορετικών πόλεων.
Το χαρακτηριστικό, όμως, των φετινών βάσεων είναι ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με τις περσινές, καθώς οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε ένα νέο τοπίο, με βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την αναδιάρθρωση των επιστημονικών πεδίων και τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα. Επιπλέον, δεν προσμετρώνται πλέον οι προφορικοί σχολικοί βαθμοί. Αυτοί οι παράγοντες είναι βέβαιο ότι θα φέρουν ανακατατάξεις που ενισχύονται από τις φετινές επιδόσεις, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις στην τελική διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.
Η επεξεργασία των πινάκων με τα στατιστικά των μορίων των φετινών υποψηφίων φανερώνει ότι έχουμε ελαφρά αύξηση των αριστούχων (5.104) σε σχέση με πέρυσι. Αναλογικά οι περισσότεροι αριστούχοι (18-20) βρίσκονται στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής και αυτό μεταφράζεται σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα συμπαρασύρει και αυτές της Φαρμακευτικής, της Κτηνιατρικής και της Βιολογίας. Από την άλλη πλευρά, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η πλειονότητα των τμημάτων όλων των άλλων πεδίων θα δει πτώση των βάσεων εισαγωγής, ενώ θα υπάρχει και μια μικρότερη -αλλά ορατή- ομάδα, στην οποία οι βάσεις θα σημειώσουν μικρές μεταβολές, μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με τις περσινές. Εξαίρεση σε αυτό το τοπίο θα αποτελέσει το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο συνωστίζονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί), όπου αναμένεται να έχουμε κυρίως στα περιφερειακά τμήματα πρωτοφανή πτώση, η οποία δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις όσο κυρίως με τη θετική (για τους υποψήφιους) αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων. 

1.800 κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμοί την ημέρα!

Είναι 300.000 εκείνοι που έχουν μικρά ή μεγάλα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, 3.000.000 όσοι έχουν πρόβλημα με το δάνειό τους και 4.000.000 φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς την εφορία.
"Φωτιά" βγάζουν εφορίες και Ταμεία. Βροχή πέφτουν οι κατασχέσεις για χρέη με τουλάχιστον 1.200 την ημέρα από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και άλλες 600 από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή τα χρέη του ιδιωτικού τομέα φτάνουν τα 215 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι 300.000 εκείνοι που έχουν μικρά ή μεγάλα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, 3.000.000 όσοι έχουν πρόβλημα με το δάνειό τους και 4.000.000 φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς την εφορία.
Οι εισπράξεις μέσω κατασχέσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ωστόσο έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι κατασχέσεις δεν αποτελούν λύση.
Η κυβέρνηση αναζητά πλέον ένα νέο είδος ρύθμισης των χρεών. Οι δανειστές αντιδρούν και επιμένουν στις κατασχέσεις, ωστόσο το Οικονομικό επιτελείο μελετά μια ρύθμιση που δεν θα έχει μεν 100 δόσεις, αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε, αλλά δόσεις ικανές να βοηθήσουν τους οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους πιο εύκολα χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσης.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Παρακάλαμος: Ενημερωτική ημερίδα/διαβούλευση για το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ώρα 19:00



    Η  Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με διακριτικό τίτλο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», ως υποψήφια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), πρόκειται να διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα/διαβούλευση για τον τοπικό πληθυσμό και φορείς της περιοχής στο πλαίσιο κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδιασμού και των Δράσεων του Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER.

    Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παραστούν στην ενημερωτική ημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 και ώρα 19.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου στον Παρακάλαμο.

Χρυσόρραχη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, το Σάββατο 20 Αυγούστου το βράδυ

Σας περιμένουμε όλους και φέτος στο Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου να ζητήσουμε δύναμη από τον Άγιο, να ανταμώσουμε και να διασκεδάσουμε όλως κάθε χρόνο.
Σάββατο 20 Αυγούστου.
Και μην ξεχνάτε πως η καζανίσια μαγειρίτσα σερβίρεται κατά τα μεσάνυχτα και συνεχίζουμε.