Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέου κόμματος που συγκροτούν οι «11»

 


«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αριστεράς που ανακοινώνουν στο «Σεράφειο» επί της οδού Πειραιώς, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ομιλία από τον Αλέξη Χαρίτση, τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ακολούθως συζήτηση ανάμεσα στους παρόντες βουλευτές και στελέχη των τάσεων «6 συν 6» και της «Ομπρέλας».

Τι φόρο θα πληρώσουν νέοι, παλαιοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες

 


Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση μέσα στην εβδομάδα, οδεύει από σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει εκκαθαριστικά πολλαπλών ταχυτήτων σε πάνω από 730.000 επαγγελματίες.

Το 2024 αλλάζουν τα πάντα με βάση τα νέα κριτήρια για την ελάχιστη επαγγελματική αμοιβή, αλλά και τη μείωση 50% στο Τέλος Επιτηδεύματος για όσα φυσικά πρόσωπα εμπίπτουν στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης (εξαιρούνται μόνον εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, επαγγελματίες με 80% αναπηρία και αγρότες).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιοι θα έχουν οφέλη ή επιβαρύνσεις 300 -500 ευρώ, ή παραμένουν σχεδόν σταθεροί.

Πολύ πιο «βαριά» όμως θα έρθουν τα εκκαθαριστικά (μέχρι και 2.000 ευρώ το χρόνο) για όσους έχουν πολλά δουλειά χρόνια στην αγορά και έσοδα δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, αλλά δηλώνουν σαν δαπάνες το 80% ή 90% του τζίρου τους.

Με τα νέα δεδομένα, ανά περίπτωση:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΣΑΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ:

Δεν αλλάζει απολύτως τίποτε για όσους αμείβονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών ή και σε έως 3 εργοδότες. Φορολογούνται όπως τώρα και το Τέλος Επιτηδεύματος παραμένει 400-500 ευρώ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ:

Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία (αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα) συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Πάνω από 200.000 επαγγελματίες, δηλώνουν και μισθωτά εισοδήματα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στα 10.920 ευρώ και παράλληλα ο ίδιος αμείβεται και σαν υπάλληλος με άλλα 11.000 ευρώ το χρόνο, το τεκμήριο υπερκαλύπτεται και μηδενίζεται πλήρως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον φορολογούμενο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, από ώρα 9:00 π.μ.

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο σύλλογος εργαζομένων της σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» διοργανώνουν την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 εθελοντική αιμοδοσία.

Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου από ώρα 9:00 π.μ.

Στην αιμοδοσία μπορούν να δώσουν αίμα και ιδιώτες.

Ιωάννινα: Πέντε συλλήψεις για υποθέσεις κλοπών

 


Συνελήφθησαν (5) άτομα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Στο πλαίσιο διερεύνησης δύο διαφορετικών περιπτώσεων κλοπής, που έλαβαν χώρα χθες (3-12-2023) το μεσημέρι σε περιοχές των Ιωαννίνων, συνελήφθησαν άμεσα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων συνολικά (5) άτομα.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν ημεδαπός και ημεδαπή, οι οποίοι, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, αφαίρεσαν διάφορα εξαρτήματα και ανταλλακτικά από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν από περιοχή των Ιωαννίνων διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (σίδερα) ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ συνελήφθη ακόμη ένας ημεδαπός, για αποδοχή τους, στον οποίο τα πώλησαν έναντι 50 ευρώ.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις κατασχέθηκε φορτηγό, που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι για τη διάπραξη των κλοπών, ενώ τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης: Ηπειρώτικο γλέντι το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Κοσμικό Κέντρο «Λευκονόη»

 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης διοργανώνει ηπειρώτικο γλέντι το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Κοσμικό Κέντρο «Λευκονόη».

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων από Διακλάδωση Μηλιάς μέχρι Μαλακάσι

 


Ανακοινώνεται, ότι κατόπιν συνεννόησης των Περιφερειών Ηπείρου και Θεσσαλίας, η παλαιά Εθνική οδός Ιωαννίνων- Τρικάλων στο τμήμα της από Διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου έως Μαλακάσι, κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κλειστή με μπάρα και με σήμανση καθώς δεν θα γίνεται αποχιονισμός.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης (5-12-2023) και στην Ήπειρο.

Με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους Δήμους και τους άλλους αρμόδιους φορείς να είναι σε ετοιμότητα και συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-12-2023.

Α. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα (04-12-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική και νότια χώρα έως αργά το απόγευμα. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν κατά τόπους οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Β. Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Τρίτη (05-12-2023)

α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.

Την Τετάρτη (06-12-2023)

α) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια έως το μεσημέρι.

β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως αργά το απόγευμα.

γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr  

Η επικαιροποίηση των έκτακτων δελτίων γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας

 


Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας

 Δηλώσεις Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Ιωάννη Σκούρα:



«Καλησπέρα σας.

Η μεθοδική και άρτια έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οδήγησε στην αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τροχό κοπής και εκρηκτικές ύλες.

 Ο επαγγελματισμός και η παρατηρητικότητα των αρμόδιων αξιωματικών και υπαξιωματικών που χειρίστηκαν στην υπόθεση, οδήγησαν στην ταυτοποίηση των τριών μελών της οργάνωσης, ηλικίας 26, 27 και 28 ετών, οι οποίοι προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων και μέσω αυτών μετέβαιναν σε επαρχιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου, χρησιμοποιώντας τροχούς κοπής μετάλλων ή τοποθετώντας εκρηκτικές ύλες, παραβίαζαν Α.Τ.Μ. με σκοπό να αφαιρέσουν τα χρήματα που περιείχαν.

 Πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, που επιδείκνυαν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου που δρούσαν, αδιαφορώντας ωστόσο για τη διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και της ζωής των εργαζομένων στην φύλαξη των χώρων που ήταν εγκατεστημένα τα ΑΤΜ.

 Όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προκλητικά πολυτελή βίο, τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ «ξέπλεναν» τα παράνομα κέρδη τους δαπανώντας υπέρογκα ποσά μέσω της μουσικής βιομηχανίας ή μέσω στοιχηματισμού σε καζίνο.

 Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιασθεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων Α.Τ.Μ. σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και 7 κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται στο ποσό των 710.000 ευρώ.

Ηπειρωτική εταιρεία: Χριστουγεννιάτικο δείπνο, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00

 

Αγαπητοί Ηπειρώτες και φίλοι

Η Ηπειρωτική εταιρεία ήταν η "φιλική εταιρεία" του απελευθερωτικού αγώνα των Ηπειρωτών.

Η βιβλιοθήκη και τα αρχεία της, τα τεύχη του ομώνυμου περιοδικού της  και οι εκδόσεις της αποτελούν ανεκτίμητο  θησαυρό και για τις επόμενες γενεές.

Η  συνεισφορά  των παλαιοτέρων μελών, που λόγω μεγάλης ηλικίας δεν είναι πια ενεργοί, αφήνει σε εμάς τους νεώτερους

μια μεγάλη παρακαταθήκη αλλά και την ευθύνη, παρά τις σημερινές τεράστιες δυσκολίες, να προσπαθούμε για την διάσωση  και την ιστορική της συνέχεια.

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος

Ελίνα Παπαθεοδώρου

Παράταση ως τις 30 Ιουνίου στο «Καλάθι του Νοικοκυριού»

 


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου το «καλάθι του νοικοκυριού»:

 «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξης, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το συγκεκριμένο μέτρο, που ήδη έχει παραταθεί, είχε διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και κρίθηκε αναγκαία η διατήρησή του και για το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο νόμου (στις διατάξεις που αφορούν σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης) παρατείνεται έως τον Ιούνιο και η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα της ενορίας Αγίου Παντελεήμονα

 

Πρόγραμμα της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονα

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Θεία λειτουργία (Άγιου Νικολάου) στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος,  ώρα 7:30 π.μ.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Θεία λειτουργία  στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος,  ώρα 7:30 π.μ..

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

 


Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό ορόσημο η γέννηση της Ντόλι, του αρνιού κλώνος, το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, που σηματοδοτεί την αρχή της γενετικής τροποποίησης και κλωνοποίησης με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι συντηρητικές, φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές, ώστε να συμβάλλουν στη θεραπεία των ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανδρική γονιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.

Τι ορίζεται ως υπογονιμότητα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων και φυσιολογικών συστηματικών επαφών. «Ενώ παλαιότερα θεωρείτο κυρίως η γυναίκα ως υπαίτιος για την υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι, σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή του άνδρα είναι εξίσου σημαντική. Περίπου το 45-50% της γονιμότητας ενός ζευγαριού εξαρτάται από τον άνδρα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του ανδρικού παράγοντα σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης Διευθυντής Ουρολόγος, Metropolitan Hospital.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα;