Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«Οπλίζοντας κοντόκαννα λόγια»: Ένας νέος βραβευμένος ποιητής, ο Πρέβεζάνος Θωμάς Ιωάννου. Συμμετέχει στη διεθνή ποιητική συνάντηση των Ιωαννίνων ''Η Λυρική Παμβώτις 2016'', το Σάββατο 27 Αυγούστου, ώρα 19:00, στη θέση Σεράι της Νήσου Ιωαννίνων

Αντί εισαγωγής
Η «Εποχή»
Ο Θωμάς Ιωάννου γεννημένος στην Άρτα το 1979 μεγαλώνει στην Πρέβεζα. Σπουδάζει Ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύεται στη Νευρολογία. Ποιήματά του δημοσιεύονται ενδεικτικά στα λογοτεχνικά περιοδικά «Σημειώσεις», «Οδός Πανός», «Μανδραγόρας», «Ένεκεν» και στην «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας. Με την πρώτη του συλλογή, την Ιπποκράτους 15, μοιράζεται με τον Θωμά Τσαλαπάτη και τον «κύριο Κρακ» του το κρατικό βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή. Ενώ ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα εμφανίζεται δραστήριος, τόσο στην πρωτεύουσα των Αθηνών όσο και στη Θεσσαλονίκη, υπηρετώντας το ποιητικό μας σώμα, καθώς φαίνεται ως μέρος ή ως εκδοχή της όποιας “εξέλιξής” του. Επίσης, κατορθώνει να “ενσωματωθεί” στη συντακτική επιτροπή του περ. «Τα ποιητικά» των εκδ. Γκοβόστη και πλέον αναμένουμε κι από εκεί την προσφορά του, όπως και τη δεύτερη φωνή του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως του αναθέτουν και το ποιητικό ανθολόγιο της εφημερίδας Αυγής κατά τον μήνα Μάιο του 2014.
Κατεβαίνω στην περίπτωσή του αυτοσχεδιάζοντας, σχεδόν τζαμάροντας υπό τους ήχους του Ιάννη Ξενάκη, την αποτυχημένη απόπειρα πνιγμού του Κώστα Καρυωτάκη και τα «γνωστά» μυγοχέσματα, δηλ. τα τυπογραφικά στοιχεία, κατά τον Βύρωνα Λεοντάρη.  Σκεπτόμενος όμως ταυτόχρονα τόσο την τοπική αναφορικότητα της ποίησής του −που τον βαραίνει− όσο και διερωτώμενος γιατί τελικά επιλέγει ως τίτλο το Ιπποκράτους 15, που φαίνεται να εξαντλείται σε μια προσωπική αναφορά; Ο νέος ποιητής σημειώνει ενδεικτικά στη «Βιαστική ψυχή», δένοντας τους Καρυωτάκη και Λεοντάρη, σε ένα κομβικό ποίημα που τον συνοψίζει θαρρώ, τόσο στην αυτο-θέαση όσο και στην ποιητική του:
Μου έλαχε βιαστική ψυχή
Ήθελε να προλάβει
Πρώτη να φύγει στην  εκκίνηση
Δεν περίμενε την πιστολιά του αφέτη
Είχε  ακούσει ήδη
Τη γενέθλια πιστολιά της Πρέβεζας
Εκτινάχθηκε απ’ τη βαλβίδα ασφαλείας
Να κόψει πρώτη το νήμα της ζωής
Να σπάσει το φράγμα του ήχου της ήττας
Με τον «ήχο της ήττας» να μας παραπέμπει στη «γενιά της ήττας» και στην οπτική του Λεοντάρη, αλλά και με «τη γενέθλια πιστολιά» να μας πηγαίνει προς την «επιλογή» του να ταυτιστεί ίσως –τουλάχιστον αφετηριακά– με τον αυτόχειρα της Πρέβεζας, τον Καρυωτάκη.

«Βαρύς» φέτος ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 60.000 ξενοίκιαστα ακίνητα

Χάνουν την έκπτωση που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια οι ιδιοκτήτες με ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και καλούνται πλέον να πληρώσουν στο ακέραιο τον ΕΝΦΙΑ.
Έτσι ο νέος φόρος που θα δουν από Δευτέρα στο taxisnet, θα είναι με «καπέλο», καθώς το υπουργείο Οικονομικών διαχώρισε την εισοδηματική απόδοση αυτών των ακινήτων από την κατοχή τους.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για περίπου 50.000- 60.000 ξενοίκιαστα ακίνητα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο στο ακέραιο.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ φόρου, χάνεται έκπτωση 20 ευρώ.
Αν μάλιστα οι εν λόγω ιδιοκτήτες περνούν και στη ζώνη του νέου Συμπληρωματικού Φόρου, τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Συμπληρωματικός Φόρος ξεκινά φέτος από τις 200.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ χαμηλότερα από πέρσι κι έτσι για κάποιον που βρισκόταν το 2015 στο όριο (στις 300.000 ευρώ συνολικής αξίας), προκύπτει με το... καλημέρα επιβάρυνση 125 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (29-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζυγός – Μαρκινιάδα – Διάσελλο- -Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Τρίτη (30-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή - Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κάτω Γραικικό - Ροδαυγή – Πιστιανά.
Τετάρτη (31-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανιά – Καστανιά - Ελάτη – Αστροχώρι – Ξηρόκαμπος – Βελεντζικό – Άνω Καλεντίνη.
Πέμπτη (01-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Γρέβια - Πηγές.
Παρασκευή (02-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Σάββατο (03-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκούπα – Δαφνωτή – Άγναντα – Καταρράκτης – Κτιστάδες – Μελισσουργοί.

Συγχαρητήριο μήνυμα του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς μου ευχές σε όσους μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο Ανώτατο ή Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. 
Εύχομαι καλή δύναμη στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους, ώστε να οδηγηθούν σε νέες επιτυχίες και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
    Άξιοι συγχαρητηρίων είναι επίσης οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκαν δίπλα τους και συμπαραστάθηκαν σε κάθε δυσκολία.

    Τους μαθητές που παρά τις προσπάθειές τους δεν τα κατάφεραν, θέλω να τους παροτρύνω να μην απογοητεύονται και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Είναι σίγουρο ότι θα τους παρουσιαστούν πολλές ευκαιρίες και οι προσπάθειές τους θα ανταμειφθούν.

2 Σεπτεμβρίου του 31 π.χ.: Η Ναυμαχία του Ακτίου-Τhe Battleship of Aktio. Διπλωματική εργασία σε video, σπουδαστών του Μoses Educational Establishments

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία θα απλωθεί προς την Ανατολή ή προς τη Δύση; Άραγε μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, ο Οκτάβιος, ο υιοθετημένος γιος του, θα τον διαδεχθεί με την συμφωνία της Συγκλήτου; Ή μήπως ο Αντώνιος, παλιός σύντροφος του Καίσαρα, σύμμαχος τώρα της Κλεοπάτρας, θα γίνει ο κυρίαρχος της Αυτοκρατορίας; Αν συμβεί το πρώτο, θα συνεχιστεί η ρωμαϊκή παράδοση. Αν, όμως, συμβεί το δεύτερο, ένας στρατηγός που μιλά ελληνικά και έχει υιοθετήσει τα ήθη της Ανατολής, θα γίνει κύριος μιας αυτοκρατορίας, υποταγμένος στα ακαταμάχητα θέλγητρα της Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου. Η Ρώμη δεν θα είναι πια η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Η Αλεξάνδρεια θα γίνει το κέντρο του κόσμου… Αυτό είναι το διακύβευμα της στρατιωτικής εκστρατείας που αρχίζει στη Μεσόγειο το έτος 32 π. Χ., και καταλήγει στο Άκτιο, εκεί στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου στην Ακαρνανία.
Ακτιο 31 Π. Χ.
Χωρίς αμφιβολία, καμία άλλη μάχη δεν κρίθηκε ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Επιπροσθέτως, ποτέ άλλοτε η χειρονομία μίας γυναίκας δεν επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την ιστορία. Συν τοις άλλοις, ποτέ άλλοτε ένα τόσο μοναδικό πάθος δεν καθόρισε με αυτόν τον τρόπο το πεπρωμένο των λαών.
Κάτω από τον καυτό ήλιο του απομεσήμερου, καθώς η γαλάζια θάλασσα έξω από τον Αμβρακικό κόλπο βάφεται κόκκινη από το αίμα των πολεμιστών, την ώρα που οι γαλέρες του Αντωνίου και του Οκταβίου επιτίθενται οι μεν στις δε, σε μία λυσσασμένη έφοδο κάτω από τα ανήσυχα βλέμματα των στρατευμάτων ξηράς, που έχουν συγκεντρωθεί στις ακτές, το πλοίο της Κλεοπάτρας υψώνει το πορφυρό του πανί. Μία ενέργεια αναπάντεχη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, οι αντίπαλοι πολεμούν με τα κουπιά για να μην εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες του ανέμου. 

Ετήσιος Χορός Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Δήμου Φυλής 2016 το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στα Άνω Λιόσια

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Δήμου Φυλής σας προσκαλεί στον ετήσιο Χορό που θα κάνουμε στην οδό Κωνσταντίνου Παρθένη 29 στα Άνω Λιόσια (Κλειστό Γήπεδο Αγ. Νικολάου) το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016.
Στο κλαρίνο θα βρίσκεται ο Σταύρος Λώτσης με την ορχήστρα του, στο τραγούδι ο Θωμάς Ζήσης και η Άννα Ματζούκη.
Ελάτε να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε με την ψυχή μας.
Ο χορός είναι ελεύθερος για όλους!

Ελάτε μαζί να αναδείξουμε τις παραδόσεις της γλυκιάς μας πατρίδας!

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (29-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (30-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (31-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (01-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (02-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Κυριακή (04-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς - Νεοχώρι

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας διοργανώνει Ηπειρώτικο γλέντι, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30 στo Πατητήρι, τέρμα Κων. Αθανάτου, Άνω Γλυφάδα

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η ΠΙΝΔΟΣ» σας προσκαλεί να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην εκδήλωση του Συλλόγου μας «ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2016», το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:30 στo Πατητήρι (Τέρμα Κων. Αθανάτου - Άνω Γλυφάδα).
Σας περιμένουμε σε μία αυθεντική Ηπειρώτικη βραδιά με παραδοσιακή μουσική και χορό για όλους με τον Χρήστο Τζιτζιμίκα και την Άννα Κάτση. Κλαρίνο: Κώστας Λιόντος, λαούτο: Βασίλης Τριάντης, βιολί: Κώστας Κίκιλης, ντέφι: Ανδρέας Δρακόπουλος.
Είσοδος ελεύθερη.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (29-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (30-08-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (31-08-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (01-09-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (02-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (04-09-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή.

" Χορεύοντας στ' Αλώνια". Το Σωματείο Ελληνικών Χορών ''Παραδοσιακή Φλόγα '', γιορτάζει τα 15 χρόνια του και διοργανώνει μουσικοχορευτική παράσταση, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου & ώρα 21:00, στο Θέατρο του Πάρκου ''Αντώνης Τρίτσης'' στο Ίλιον

Το Σωματείο Ελληνικών Χορών ''Παραδοσιακή Φλόγα'', γιορτάζει 15 χρόνια συνεχούς προσφοράς στον Ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και σας προσκαλεί στην μεγαλύτερη μουσικοχορευτική παράσταση της Δυτικής Αθήνας " Χορεύοντας στ' Αλώνια".
300 χορευτές και μία πλειάδα κορυφαίων μουσικών θα μεταφέρουν τα χωριά της Ελλάδας στην καρδιά της Αθήνας.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου & ώρα 21:00 στο Θέατρο του Πάρκου ''Αντώνης Τρίτσης'' στο Ίλιον.
Είσοδος Ελεύθερη
Συνοδεύουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κωτσίνης: Κλαρίνο - Φλογέρα - Καβάλι
Βαγγέλης Δημούδης: Ούτι - Τραγούδι
Μανώλης Κόττορος: Βιολί
Θωμάς Κωνσταντίνου Λαούτο - Τραγούδι
Μιχάλης Μπακάλης: Κρουστά
Χρίστος Δανάκης: Γκάιντα - Τσαμπούνα
Σπύρος Μπρέμπος: Τραγούδι
Γιάννης Φωτιάδης: Λύρα Πόντου
Λιάνα Χαραλαμπίδου: Τραγούδι
Περικλής Κατσώτης: Νταούλι
Μανώλης Φλουρής: Λύρα Κρήτης
Ανδρέας Γεωργιλάκης: Λαούτο
Συμεών Γιουσμάς: Κιθάρα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια - Σκηνοθεσία - Διδασκαλία: Θοδωρής Μπότσαρης & Βαρβάρα Μπότσαρη
Διδασκαλία Χορωδίας Παραδοσιακής Φλόγας: Γιάννης Λιώρης
Γραφιστική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σιούτης
Επιμέλεια Αφίσας: Έλκα Σούφρα
Βίντεο - Μοντάζ: Δημήτρης Χατζηδούκας
Ήχος - Φώτα: Γιώργος Σμπούνιας
Σκηνικά: Παραδοσιακή Φλόγα
Speakage: Μιχάλης Κουτσουπιάς
Κείμενα: Βαρβάρα Μπότσαρη
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Φλωρένια Τατσάκη
Χορηγοί επικοινωνίας: "Τόποι και τρόποι" - "Δυτικές διαδρομές"
Χορηγοί: Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα - Συστήματα αλουμινίου "Καραγιάννη"

Παραγωγή: ''Παραδοσιακή Φλόγα''