Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σήμερα (06-02-2018) ενημερωτική διάλεξη, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του σχολείου και κατά τη διάρκειά της, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου, τις σύγχρονες μορφές κυβερνο-εγκλήματος και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, καταρτισμένος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων ανέπτυξε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
τις διαδικτυακές απειλές και μέτρα προστασίας,
τα αδικήματα και τον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου,
το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying) και του εθισμού στο διαδίκτυο,
τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, κ.α.) και
την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι η διάλεξη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων - καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσουν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Δραστηριότητα κατά το μήνα Ιανουάριο των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Ιανουάριο.
Συνελήφθησαν συνολικά (733) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -537- (εκ των οποίων -12- διακινητές)
Για εγκληματική οργάνωση: -15-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -31-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -17-
Για ληστεία: -2-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 20 -
Για απόδραση κρατουμένου: -1-
Για εκβίαση - τοκογλυφία: -3-
Για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος: -2-
Για πλαστογραφίες: -8-
Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων: -14-
Για παραχάραξη & κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων: -1-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -19-
Για ενδοοικογενειακή βία: -6-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -28-
Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα: -4-
Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση – υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης -5-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -20-

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών: Αναβίωση εθίμου «Αποκριάτικου Φανού», την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30, πλατεία Ελευθερίας

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Κοπή πίτας και τσίκνισμα την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30, στο κέντρο «Καρβούνης», Ελεούσα

Την Τσικνοπέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, στις 20:30 το βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κόβει την πίτα του με μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα Μέλη του και στους φίλους του, για να ανταλλάξουμε ευχές, να συζητήσουμε και να γλεντήσουμε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Καρβούνης», στην Ελεούσα και η τιμή εισόδου με φαγητό, ποτό και μουσική είναι 15 ευρώ.

Παραπόταμος Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν, ένας 37χρονος ημεδαπός και ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, σήμερα (06-02-2018) τα ξημερώματα στον Παραπόταμο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο άτομα, ένας 37χρονος ημεδαπός και ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 37χρονος και στο οποίο επέβαινε και ο 27χρονος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο των αποσκευών, μέσα σε τρεις σάκους, (64) δέματα που περιείχαν κάνναβη, συνολικού βάρους (68.850) γραμμαρίων.
Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει σε εταιρεία ενοικιάσεων οχημάτων και το οποίο είχε ενοικιάσει ο 37χρονος δράστης, προκειμένου χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Κόνιτσα: Συνελήφθη 34χρονος Αλβανός για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (05-02-2018) το απόγευμα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, ο 34χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη καθώς προέκυψε ότι επιτηρούσε σε δύσβατη περιοχή στην Κάτω Λάβδανη Ιωαννίνων, σημείο με κρυμμένη ποσότητα κάνναβης (καβάντζα), την οποία είχε προηγουμένως εισαγάγει στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με σκοπό να την προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας.
Σε έρευνα που έγινε στο σημείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις σάκοι, που περιείχαν δέκα έξι δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -46- κιλών και -600- γραμμαρίων.
Επίσης, στην κατοχή του δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 105ης Επετείου Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Γιάννενα: Parakalamos Blues την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

PARAKALAMOS BLUES
Old and new Gypsy stories
Το πρόγραμμα έχει τρία κομμάτια:
Μια παρουσίαση από τον κ. Σταύρο Βιρβίλη.
Ιστορίες από τους οργανοπαίκτες του Παρακαλάμου.
Προβολή παλιών και πρόσφατων φωτογραφιών.
Το παραδοσιακό συγκρότημα του Γιάννη Χαλδούπη θα παίξει Παρακαλαμιώτικα.
Όργανα: Κλαρίνο, ντέφι, ακορντεόν, λαούτο και τραγούδι.
Θα ακολουθήσει η μπάντα Moukliomos, Gypsy Folk Blues Jazz. 
Μια πρόσφατη μουσική δημιουργία.
Διασκευές από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί.
Όργανα: Κλαρίνο, κιθάρα, μπάσο, ντραμς και τραγούδι.

Οικονομική κρίση: Πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας

Η οικονομική κρίση επηρεάζει βαθιά τις ελληνικές οικογένειες, που μοιραία αναγκάζονται να κάνουν περικοπές, κάποιες από τις οποίες αφορούν και τα παιδιά τους.
Πώς μπορούν να τους εξηγήσουν γιατί προβαίνουν σε αυτές; Και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση;
«Σε μια τόσο έντονη κρίση όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι γονείς πρέπει να μιλάνε με τα παιδιά τους και για τα οικονομικά», απαντά η παιδοψυχίατρος Φρίντα Κωνσταντοπούλου. «Ωστόσο ο διάλογος που θα ανοίξουν πρέπει να γίνεται προσεκτικά, να προσαρμόζεται στην ηλικία τους και να αφορά κυρίως θέματα στα οποία εκείνα πρώτα εκφράζουν απορίες. Επιπλέον, οι απόψεις που εκφράζουν γονείς και συγγενείς στα παιδιά θα πρέπει να κινούνται σε παράλληλα και όχι αντιφατικά επίπεδα, ενώ πολύ σημαντικό είναι να εξηγούν τους λόγους των αλλαγών που γίνονται. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να καταλήγουν οι συζητήσεις και σε κάποια μηνύματα αισιοδοξίας, γιατί τα παιδιά απογοητεύονται πιο εύκολα».
Για να βοηθήσετε, λοιπόν, τα παιδιά σας να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η κυρία Κωνσταντοπούλου παρέχει τις εξής συμβουλές:
* Μην κρύβετε την αλήθεια. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πάντα. Δεν χρειάζεται να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια αλλά είναι σημαντικό να μάθουν την αλήθεια, με λίγα και κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία τους.
* Αν έχετε αγωνία, παραδεχτείτε το. Όταν απλώς διαισθάνονται την αγωνία σας χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει, η απειλή είναι μεγαλύτερη γι’ αυτά.
* Κρατήστε ανοιχτό το διάλογο. Από τη στιγμή που τα παιδιά ακούνε ειδήσεις, φήμες, διαδόσεις, συζητήσεις, φροντίστε να είστε ο κύριος συνομιλητής τους που διαψεύδει, μετριάζει, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και καθησυχάζει αν χρειαστεί.

Γονιδιακή θεραπεία αντιστρέφει μία μορφή κληρονομικής τύφλωσης

Την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση μιας κληρονομικής ασθένειας των ματιών που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στην ολική τύφλωση, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).
Η θεραπεία διορθώνει μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, την RPE65, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την όραση.
Κατά τη θεραπεία χρησιμοποιείται ως «όχημα μεταφοράς» ένας κοινός ιός για να γίνει έγχυση μιας υγιούς κόπιας του γονιδίου αυτού απευθείας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η έγχυση έχει ως αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία της ομώνυμης πρωτεΐνης και ταυτοχρόνως η όραση του ασθενούς.
Η έγκριση της θεραπείας χαρακτηρίζεται ως «αληθινό επίτευγμα» από τους ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο εκφράζουν ταυτοχρόνως ανησυχίες για το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της.
Όπως ανακοίνωσε ο FDA, η θεραπεία Luxturna (voretigene neparvovec-rzyl) «είναι η πρώτη, άμεσα χορηγούμενη γονιδιακή θεραπεία που εγκρίνεται στις ΗΠΑ και στοχεύει σε μία νόσο που προκαλείται από μεταλλάξεις ενός συγκεκριμένου γονιδίου».
Η θεραπεία προορίζεται «για παιδιά και ενήλικες ασθενείς» οι οποίοι πάσχουν από «επιβεβαιωμένη κληρονομική αμφιβληστροειδική δυστροφία οφειλόμενη σε διπλή μετάλλαξη (biallelic) του RPE65».