Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μαθητές της Β΄ Λυκείου της πόλης θα μπορούν να το επισκεφθούν στις 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου και 14 Απριλίου 2011


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανοίγει τις πύλες του στους μαθητές της πόλης στις 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου και 14 Απριλίου 2011.

Οι μαθητές Β’ Λυκείου των σχολείων των Ιωαννίνων –περίπου εννιακόσιοι– θα επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο και θα γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία των ακαδημαϊκών σχολών και τμημάτων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο, οι Ημέρες Γνωριμίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ξεκινήσουν στις 8.45 το πρωί, με την άφιξη των μαθητών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο.
Στις 9.15 θα επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη, όπου θα ενημερωθούν για τη λειτουργία της και θα ακολουθήσει περιήγηση στους χώρους της.

Από τις 10.30 έως τις 12.30, οι μαθητές θα ξεναγηθούν, χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες, στα Τμήματα που δήλωσαν ότι προτιμούν να επισκεφθούν.

Στις 12.30, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς».
Οι Ημέρες Γνωριμίας θα ολοκληρωθούν στο Φοιτητικό Εστιατόριο, όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το γεύμα που προσφέρεται στους φοιτητές.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 5.387 εποχικοί πυροσβέστες προσλαμβάνονται για την φετινή αντιπυρική περίοδο


Στην πρόληψη 5.387 εποχικών πυροσβεστών προχωρά το Πυροσβεστικό Σώμα για την φετινή αντιπυρική περίοδο.
Η θητεία τους θα είναι για ένα εξάμηνο από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

Επίσης, εντός του Μαΐου, ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκηρύσσονται οι 4.000 θέσεις των πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών η λήξη υποβολής των δικαιολογητικών θα ορισθεί μετά τις 10 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα της προκήρυξης θα εκδοθούν πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ από 1η Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου θα γίνει η δίμηνη προβλεπόμενη εκπαίδευση για τους επιτυχόντες, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν υπηρεσία ως πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τετάρτη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δασοπυρόσβεσης.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των συμβασιούχων πυροσβεστών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι επιλύθηκε ένα πάγιο αίτημά τους.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Μείωση οικοδομικών αδειών κατά 11% κατά το 2010


Κάμψη παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα το 2010, με τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες να υποχωρούν κατά 11,1%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 49.974 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 10.437,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 37.363,2 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 11,1 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 24,1% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 10,9% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 19,8% στην επιφάνεια και κατά 23,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, διαμορφώθηκε στο 3,3%.

Όσον αφορά στο μήνα Δεκέμβριο, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 5.143 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.109,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.245,8 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 2,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 6,4% στην επιφάνεια και κατά 6,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 5.106 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.070,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 4.072,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 2,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 7,7% στην επιφάνεια και κατά 8,6% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Αντίστοιχα, το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 37 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 38,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 173,1 χιλιάδες m3 όγκου.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Δεκέμβριο 2010, διαμορφώθηκε σε 4,1%.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Η γρίπη υποχωρεί αλλά η λίστα των θυμάτων έφτασε τους 165


Αργά αλλά σταθερά μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης τις τελευταίες δύο εβδομάδες -επρόκειτο για ανθρώπους με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας συνεπεία του οποίου αποτέλεσαν και εύκολο στόχο για το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).

Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων της νόσου ανέρχεται πλέον σε 165.

Κατά το ίδιο διάστημα μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων λόγω της γρίπης.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη οι ασθενείς που νοσηλεύονταν με επιπλοκές της νόσου στις ΜΕΘ ήταν 41, ενώ η τρέχουσα εβδομάδα «άνοιξε» με 33 ασθενείς.

Παράλληλα, δεν χρειάστηκε να εισαχθεί κανένας ασθενής με επιπλοκές εξαιτίας της γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Πάντως, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ 363 άνθρωποι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η φθίνουσα πορεία της εποχικής γρίπης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η καταγραφή θανατηφόρων περιστατικών αλλά με την ίδια χαμηλή ένταση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία-θα διαψευστούν οικτρά».


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε τα σενάρια περί χρεοκοπίας κι όχι μόνο. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος στέλνοντας μήνυμα και στις ελληνικές και στις ξένες αγορές.

«Φτάσαμε πράγματι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» είπε στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον realfm και τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου και συνέχισε.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από έναν χρόνο είχαμε λίγες ημέρες για να καλύψουμε ένα ομόλογο 9 δισ. που έληγε. Αλλά τώρα προχωράμε. Για να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τη χρεοκοπία πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας , επέμεινε ότι η χώρα έχει μπει σε διαδικασία ανάκαμψης, επιβεβαίωσε όμως ότι το έλλειμμα του 2010 θα «κλειδώσει» σε υψηλότερα ποσοστά απ' όσο αρχικά είχε υπολογιστεί. Για τα νέα μέτρα του 2011 ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σημειώνοντας.

«Θα δούμε τι σημαίνει αναλυτικά ο όρος «νέο μέτρο».
Η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι νέα μέτρα. Έχουμε πει ότι δεν θα γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες μόλις υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ.
Οι συνταξιούχοι των 700 ευρώ περνούν πάρα πολύ δύσκολα.
Το μνημόνιο επικαιροποιείται κάθε τρεις μήνες. Αυτό το ξέραμε από πέρσι που υπόγραψε τη δανειακή σύμβαση των 110 δισ.».

ΧΥΤΑ: θέμα χρόνου να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων


Είναι πια θέμα χρόνου να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενός έργου που κόστισε σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με την αποζημίωση προς τον εργολάβο για τους μήνες αποκλεισμού του ΧΥΤΑ. Το κόστος βέβαια στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν μόνο οικονομικό, αλλά επίσης πολιτικό και κοινωνικό.

Αύριο, 31 Μαρτίου, λοιπόν, λήγει η τελευταία προθεσμία που είχε πάρει η κατασκευαστική εταιρία για να ολοκληρώσει τις εργασίες. Οι εργασίες που έχουν εναπομείνει, είναι ελάχιστες και αφορούν την ασφαλτόστρωση δρόμων. Από αρχές Απριλίου, ο εργολάβος θα είναι έτοιμος να αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες πριν γίνει πραγματικότητα κάτι το οποίο ο νομός Ιωαννίνων το πάλευε τουλάχιστον μια 15ετία.
Κατά το στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο ΧΥΤΑ θα υποδέχεται μικρό όγκο απορριμμάτων. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να ελεγχθεί αν όλα δουλεύουν ρολόι.
Όσο ο εργολάβος θα βάζει μπρος τον ΧΥΤΑ, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να λύσει ένα μείζον πρόβλημα: τη διαχείριση των αποβλήτων. Ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχει, στην ουσία είναι ανενεργός. Δεν βοηθά δε και το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από πρώην δημάρχους. Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να συσταθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης αποβλήτων για όλη την περιφέρεια της Ηπείρου. Ο φορέας αυτός θα είναι δηλαδή υπεύθυνος στο να διαχειριστεί τέσσερις ΧΥΤΑ σε πρώτη φάση.
Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει η μετατροπή των δύο από αυτών σε ΧΥΤΥ και η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Το έργο του ενιαίου φορέα αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολο. Είναι όμως ουσιώδες, καθώς αυτός θα καθορίσει και την τιμολογιακή πολιτική για τα σκουπίδια.
Για να προχωρήσει ο ενιαίος φορέας, καταρχάς απαιτείται να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Κυρίως όμως απαιτείται αποφασιστικότητα και οργάνωση εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλιώς, κάθε άλλο παρά αποκλείεται να μην υπάρχει φορέας όταν έρθει η ώρα που ο ΧΥΤΑ θα περάσει στα χέρια των δήμων.
Στο μεταξύ, στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, οι αντιδράσεις για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό δεν έχουν καταλαγιάσει εντελώς.
Αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Δήμος, το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Ελληνικού, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος Κατσάνων Ιωαννίνων και η Επιτροπή Αγώνα κατά ΧΥΤΑ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό.
Αμέσως μετά θα κάνουν επίσκεψη στο μοναστήρι της Τσούκας για να διαπιστώσουν (παρουσία καμερών) αν υπάρχει οπτική επαφή με τον ΧΥΤΑ.
Η «εκδήλωση» αυτή θα κλείσει με συμβολικό αποκλεισμό για μία ώρα του κόμβου εισόδου του Ελληνικού.
ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Οριστική η χάραξη


Ένα πρώτο βήμα, που ίσως να κρύβει ευχάριστα νέα στη συνέχεια, για την ολοκλήρωση κατασκευής της Ιόνιας Οδού από το τέλος παραχώρησης, τη σύνδεση δηλαδή του οδικού άξονα με την Εγνατία Οδό, μέχρι την Κακαβιά, ήρθε χθες στο προσκήνιο.
Στο ΦΕΚ με αριθμό 40 της 15ης Μαρτίου δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα για την «απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών εντός της ζώνης διέλευσης της Ιόνιας Οδού από τέλος παραχώρησης έως Κακαβιά».
Η απόφαση λαμβάνει υπόψιν μία σειρά σχετικών προηγούμενων αποφάσεων, υπηρεσιών, με κυρίαρχες αυτές που αναφέρονται στις προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα επιμέρους τμήματα καθώς επίσης την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως αυτή αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Πολιτισμού από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Επίσης, μνημονεύονται η έγκριση της προμελέτης τεχνικών έργων, με τις οριστικές γεωτεχνικές μελέτες θεμελίωσης και η απόφαση της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ από τον Αύγουστο του 2010 με την οποία εγκρίθηκε η οριστική μελέτη οδικών έργων, συγκοινωνιακών έργων και η οριστική μελέτη υδραυλικών μελετών.
Με δεδομένο ότι δεν έχει υλοποιηθεί η κατασκευή του εν λόγω τμήματος, το υπουργείο αναφέρει στην απόφασή του ότι πρέπει να προστατευθεί η ζώνη του συγκεκριμένου οδικού άξονα για μια τετραετία με την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αναστολή οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση κτισμάτων και την εκτέλεση οικοδομικών αδειών μέσα σε αυτήν.
Με την απόφαση καθορίζονται σαφή όρια αποστάσεων, 60 μέτρων σε κάθε πλευρά του οδικού άξονα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το θέμα της χάραξης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά έχει οριστικοποιηθεί.
Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο που προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μια έντονη συζήτηση μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο για την ορεινή χάραξη του οδικού άξονα από τον κόμβο Φανερωμένης μέχρι το Καλπάκι.
Η συζήτηση έλαβε τέλος, χωρίς ίσως κανείς να το αντιληφθεί, όμως έστω και με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι το υπουργείο προωθεί την κατασκευή του εν λόγω τμήματος, έστω κι αν αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πηγή της χρηματοδότησης.
ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Νέο Λύκειο


Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Υπουργός Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου

Το υπουργείο θα δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει για τη διαμόρφωση του Νέου Λυκείου, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων και αύξηση των μαθημάτων επιλογής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο.
Η Α΄ Λυκείου θα είναι τάξη γενικής παιδείας, ενώ η Β΄ και η Γ΄ Λυκείου θα έχουν δύο και τρεις κατευθύνσεις αντίστοιχα, ενώ στο τελικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο παιδείας , προβλέπονται και συνδιδασκαλίες δύο τμημάτων αν δεν ξεπερνούν τους 30 μαθητές .
Α' κατεύθυνση Β' Λυκείου
Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Α κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία: 5 ώρες την εβδομάδα μαζί με τη Β κατεύθυνση σε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές ..
Αρχές Οικονομίας: 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση
Φυσική Αγωγή: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος
Σχέδιο Έρευνας: Θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση και για τη δημιουργία κοινού τμήματος
Μαθηματικά: Οι μαθητές θα διδάσκονται 6 ώρες την εβδομάδα
Φυσική: Οι μαθητές θα διδάσκονται 4 ώρες την εβδομάδα
Χημεία: Οι μαθητές θα διδάσκονται 3 ώρες την εβδομάδα
Ιστορία: Οι μαθητές θα διδάσκονται δύο ώρες την εβδομάδα
Βιολογία ή επιστήμη υπολογιστών: Εδώ οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ως υποχρεωτικό μάθημα ένα από τα δύο μαθήματα. Αυτό εξαρτάται τι σπουδές επιθυμούν οι μαθητές να ακολουθήσουν στα ΑΕΙ . Οι μαθητές θα διδάσκονται 3 ώρες την εβδομάδα.
Μαθήματα επιλογής
Οι μαθητές έχουν τα δυνατότητα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:
Θρησκευτικά, εξειδίκευση στα μαθηματικά, τη Χημεία, τη Φυσική, στη Βιολογία η επιστήμη των υπολογιστών, τη ξένη γλώσσα και τη αισθητική. Το κάθε μάθημα επιλογής θα διδάσκεται 2 ώρες εβδομαδιαίως.
Β' κατεύθυνση Β' Λυκείου
Οι μαθητές που θα ακολουθήσουν την Β κατεύθυνση θα διδάσκονται υποχρεωτικά:
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία : Συνολικά 5 ώρες την εβδομάδα και θα διδάσκεται μαζί με τη Β κατεύθυνση σε κοινό τμήμα εφόσον δεν ξεπερνά τους 30 μαθητές .
Μαθηματικά: 3 ώρες εβδομαδιαίως
Φιλοσοφία: 3 ώρες εβδομαδιαίως
Αρχαία Ελληνική γλώσσα και γραμματεία: 5 ώρες εβδομαδιαίως
Ιστορία: 4 ώρες εβδομαδιαίως
Εισαγωγή στο δίκαιο και τους πολιτικούς θεσμούς 3 ώρες εβδομαδιαίως
Αρχές οικονομίας: 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση
ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ: 2 ώρες εβδομαδιαίως κοινά με την Β κατεύθυνση
Μαθήματα επιλογής
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να επιλέξουν δύο από τα ακόλουθα μαθήματα:
Εξειδίκευση στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, στην ιστορία, νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, επιστήμη υπολογιστών, εισαγωγή στην κοινωνιολογία, αισθητική, ξένη γλώσσα και θρησκευτικά, από δύο ώρες εβδομαδιαίως.
Α΄ Λυκείου
Η Α΄ Λυκείου έχει μία κατεύθυνση με ε επτά υποχρεωτικά μαθήματα και μία Επιλογή
Μαθηματικά (5 ώρες), ελληνική γλώσσα(10 ώρες), θρησκευτικά (2 ώρες), ιστορία (2ώρες), χημεία- φυσική (5 ώρες), ξένη γλώσσα (3 ώρες), φυσική αγωγή (2ώρες), ενώ μάθημα επιλογής θα είναι το σχέδιο έρευνας (3 ώρες), όπου οι μαθητές θα επιλέγουν ένα Σχέδιο Έρευνας κάθε τέσσερις μήνες .
Ο αριθμός των Σχεδίων Έρευνας που θα καταρτίζει το κάθε Λύκειο θα είναι τόσα όσα και τα τμήματα που λειτουργούν στην Α΄ Λυκείου της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Στις 14 Απριλίου το Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους


Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου το Δώρο Πάσχα, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έως 31 Μαΐου η τακτοποίηση φορο-οφειλών των κατόχων Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας


Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την τακτοποίηση οφειλών των φορολογουμένων-κατόχων Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας:

Κατόπιν ελέγχων διασταυρώσεων που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φορολογουμένων-κατόχων Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίοι αν και όφειλαν, δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά στη φορολογία αυτή, για την περίοδο 1997 μέχρι 2007.

Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία καλούνται να τακτοποιήσουν την φορολογική τους υποχρέωση, υποβάλλοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις μέχρι την 31η Μαΐου 2011, κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων που παρέχονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, θα ακολουθήσει ενδελεχής έλεγχος των φορολογουμένων που δεν ανταποκρίθηκαν από εξειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό, ειδικά οργανωμένο για τον έλεγχο αυτόν.

«Βοήθεια στο Σπίτι»: 48ωρη απεργία των εργαζομένων την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου


Τη συμμετοχή του στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου, των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αποφάσισε και ο Σύλλογος της Ηπείρου.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα διεκδικούν την τροποποίηση της πρόσκλησης ένταξης στο ΕΣΠΑ και την κάλυψη με χρήματα από εθνικούς πόρους για όσες δομές δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ανέργων, με σκοπό οι δομές να επιβιώσουν το 2011 και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν άνεργο συγγενή, αλλά έχουν πραγματική ανάγκη των υπηρεσιών του προγράμματος, να συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες.

Επίσης διεκδικούν μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των δομών, τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» στους ΟΤΑ και ένταξη των ήδη εργαζομένων σε αυτές, καθώς και την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ΕΦΟΡΙΑ: Online διασταυρώσεις για ακίνητα και Ι.Χ.


On line ελέγχους και διασταύρωση των στοιχείων για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν 5,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι κατά την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρέχει από φέτος το νέο Taxisnet.
Οι νέες εφαρμογές, που ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση στοιχείων, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3, προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή των δηλώσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κόβουν επιχορηγήσεις και μισθούς διευθυντών ΟΤΑ, νοσοκομείων και άλλων φορέων


Κόβονται οι επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα σε όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τα οποία δεν αποστέλλουν κάθε μήνα στο Γενικό Λογιστήριο οικονομικές καταστάσεις.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Επίσης στην ίδια υπουργική απόφαση προσδιορίζονται και άλλες κυρώσεις για τους φορείς που δεν θα συμμορφωθούν.

Ειδικότερα μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Διευθυντής του φορέα μπορεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών, να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον Πρόεδρο ή το Γενικό Διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

Μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά έσοδα ή δαπάνες σχετικές με την υλοποίηση προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις οποίες έχουν εγκριθεί οι σχετικές προτάσεις από τα αρμόδια όργανα.