Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΜΑΪΟΣ 2023

ΤΡΙΤΗ 02/05/2023

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 16/05/2023

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 30/05/2023

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 6977971340

Α.Ο. Σταυρακίου 2009-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 2-0

 

* Την ήττα γνώρισε η Αναγέννηση στο γήπεδο  Σταυρακίου από τον Α.Ο. Σταυρακίου με σκορ 2-0 για την 33η αγωνιστική της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 4΄ με απ΄ ευθείας φάουλ του Γώγου.

Στο 42΄ ο Κοντογιάννης Γεώργιος με σουτ έκανε το 2-0.

Α.Ο. Σταυρακίου 2009:

Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Κολιός Κωνσταντίνος, Ζάγκας Θωμάς, Μωραΐτης Μιχαήλ Θεόδωρος, Κρασσόπουλος  Γεώργιος, Στογιάννης Ευάγγελος, Γώγος (λ. τρ. 35΄ Κακανούλιας Ζήσης), Καλογερόπουλος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Καπατσέλης (Τζούμας  Μάριος Χρόνης), Νάτσος Ταξιάρχης

 Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Γιώργος Πότσης):

Σελιβάνωφ Παύλος-Στέργιος, Λάμπρος Μάριος Σταμάτης, Τερζής Μάριος (Μακολλάρι Κλάιντι), Λιαμπότης Μηνάς,  Κούτρας Απόστολος, Ταχιάς Γεώργιος,  Τσάγκας Ιωάννης-Ραφαήλ, Καμονάς Ιωάννης, Ντόντης Βασίλειος, Αλεξίου Άγγελος, Μακολλάρι Ντοριάν (Γότσης Γεώργιος)

Τα αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 0-3 α.α.

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 3-0 α.α.

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ  0-1

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 1-4

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ - ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 1-1

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 1-3

Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 2-5

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 2-0

Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 3-0

Βαθμολογία  της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 92

2.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 90

3.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 84

4.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 68

5.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 59

6.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 55

7. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 53

8. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 49 

9. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 47

10. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  43

11. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 38

12. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 36

13. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 31

14. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 30

15. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 23

16. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 16 

17. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 15

18. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 13

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,9% η ανεργία τον Μάρτιο στην Ελλάδα

 


Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 508.744 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 100.395 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 (16,5%) και κατά 14.096 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 (2,7%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 14,5% από 16,8% τον Μάρτιο 2022 και στους άνδρες σε 7,8% από 9,4%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 24,2% από 28,9% και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 10,2% από 11,9%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.166.819 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 2.694 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 (0,1%) και αύξηση κατά 59.417 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 (1,4%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.133.019 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 73.815 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 (2,4%) και μείωση κατά 47.692 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023 (1,5%).

Νέες εξιχνιάσεις υποθέσεων κλοπής μετάλλων στην Ήπειρο

 


Ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας δύο ημεδαποί, που εμπλέκονται σε δύο περιπτώσεις στην Πρέβεζα

Στο πλαίσιο συστηματικών ενεργειών των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της κλοπής μετάλλων, σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο κατηγορούμενοι εμπλέκονται στις παρακάτω περιπτώσεις κλοπών, που έλαβαν χώρα κατά τον προηγούμενο μήνα σε περιοχές της Πρέβεζας:

• Σωλήνων ύδρευσης συνολικού μήκους 16 μέτρων από εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης -Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Πρέβεζας και

• 30 μεταλλικών πασσάλων από περίφραξη συνεταιριστικής ένωσης.

Οι παραπάνω σωλήνες βρέθηκαν και αποδόθηκαν στη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές (01-05-2023) είχαν συλληφθεί από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας 3 άτομα για κλοπές χαλκού και μετάλλων, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ (σχετικό το από 01-05-2023 δελτίο τύπου).

Τέλος, συμβουλές για την προστασία από κλοπές μετάλλων υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr )στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές/Κλοπές-Ληστείες/Συμβουλές για την προστασία από κλοπές μετάλλων».

Γιάννενα: Στο Κλειστό Γυμναστήριο ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα 20:00 μ.μ.

 


Λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών, η μεγάλη συγκέντρωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα Γιάννενα, αύριο Πέμπτη 20:00 μ.μ. μεταφέρεται στο Κλειστό Γυμναστήριο ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα.

Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσουν ο Βασίλης Παπαγεωργίου, καθηγητής και μουσικός, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ο Νίκος Εξαρχος, οικοδόμος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και επίσης υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, και ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος.

Εκδήλωση για την «Πωγωνίσια Φορεσιά» στην Άρτα

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων της Άρτας στην εκδήλωση για την «Πωγωνίσια Φορεσιά» που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς», σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις όμορφες λεπτομέρειες της Πωγωνίσιας Φορεσιάς αλλά και το ιδιαίτερο κεφαλοδέσιμο, την περίφημη Ομπόλια.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Γιούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παράδοση του Πωγωνίου και στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των συλλόγων για διαφύλαξή της αλλά και μεταλαμπάδευσής της στις νέες γενιές. «Ευχαριστούμε πολύ το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης για την πρόσκληση σε αυτή την σημαντική για τον πολιτισμό εκδήλωση. 

Η Πωγωνίσια φορεσιά και η παράδοση του Πωγωνίου έχουν το δικό τους χρώμα και άρωμα και η ιστορία που περικλείουν είναι σπουδαία κι ενδιαφέρουσα. Η παράδοση πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο και είναι χρέος όλων μας, από όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου αλλά και στη σημασία που έχει για τον πολιτισμό η διαφύλαξη των ηθών και εθίμων κάθε περιοχής. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλές περιοχές της χώρας για την Πωγωνίσια Φορεσιά. Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα μέρος της πωγωνίσιας παράδοσης και θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, να «ταξιδεύουμε» τον πολιτισμό μας από άκρη σε άκρη της χώρας μας κι όχι μόνο» σημείωσε. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς ενώ προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Χάνι Δελβινακίου: Αντιφασιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, την Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 18:00

 


Αντιφασιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, την Τρίτη 9 Μαΐου, ώρα 18:00 στο Χάνι Δελβινακίου.

Στον χώρο από όπου ξεκίνησαν οι Ιταλοί την επίθεση στην Ελλάδα καλούμε τον κόσμο και τους φορείς στην εκδήλωση, για να τιμήσουμε και να αγωνιστούμε, να μην ξεχασθεί η θυσία 50.000.000 ανθρώπων που χάθηκαν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τους αίτιους αυτής της καταστροφής.

Για να μην αφήσουμε να επαναληφθεί η ιστορία!

Περιοδεία της Κεφάλας Μαρία σε χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας

 

Επίσκεψη σε χωριά του Πωγωνίου και της Κόνιτσας πραγματοποίησε την Τρίτη, η υποψήφια Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. Βρέθηκε στο Δελβινάκι, τη Βήσσανη, το Ωραιόκαστρο, το Κεφαλόβρυσο, το Μπουραζάνι και το Μολυβδοσκέπαστο.

Χωριά πανέμορφα σε περιοχές σχεδόν ανέγγιχτες από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, οι κάτοικοι των οποίων όμως αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον τους.

Η παροχή κινήτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τα εθνικά, αλλά κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας, με πρώτιστο μέλημα όμως την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος αποτελούν συστατικά στοιχεία της πρότασης της Ν.Δ για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. 

Με τον τρόπο αυτό και η γη δε θα εγκαταλειφθεί, αλλά και θα συνδυαστεί η δυνατότητα της πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας με τον τουρισμό και τη μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, δίνοντας σε αυτά την υπεραξία που τους αξίζει.  

Η Πωγωνίσια Φορεσιά “ταξιδεύει” στην Πάτρα, την Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ.

 

Η εκδήλωση, αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δελβινακίου, τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, και τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 7:30 μ.μ., στο   Σπίτι του Ηπειρώτη" (Μουρούζη 14-16), Πάτρα.

Ιόνια Οδός: Έκτακτη ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Α/Κ Αντίρριου-Α/Κ Γαβρολιμνης

 


Με στόχο την εκτέλεση έκτακτων εργασιών αποκατάστασης, η Νέα Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι σήμερα 3 Μαΐου και από τις 13:30 ως τις 22:00, θα ισχύσει ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού από Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αντιρρίου έως  Α/Κ Γαβρολίμνης.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Αντίρριου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Γαβρολίμνης.

Αντιστοίχως, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αντίρριο, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Α/Κ Γαβρολίμνης και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα επανεισάγονται σε αυτόν μέσω του Α/Κ Αντιρρίου.

Ταυτόχρονα, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Α/Κ Αντιρρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα και του κλάδου εισόδου του Α/Κ Γαβρολίμνης στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Θέατρο Actina: Σεμινάριο με τίτλο «Υποκριτική και Σκηνοθεσία - Το κείμενο, ο ρόλος και η ερμηνεία»

 


Λίγες τελευταίες θέσεις για το διήμερο σεμινάριο «Υποκριτική και Σκηνοθεσία - Το κείμενο, ο ρόλος και η ερμηνεία» του  Γιάννη Αναστασάκη στο Θέατρο Actina.

Η διάρκεια του είναι 9 ώρες και θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 17:00 - 21:30  και  Κυριακή 7 Μαΐου 11:30 - 16:00 στο Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8).

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και το Κόστος συμμετοχής 70 ευρώ.

Συμμετοχές στο τηλέφωνο 6974865401 και στο e-mail info@theatroactina.gr  


Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές εργαστηρίων υποκριτικής, ερασιτέχνες ηθοποιοί, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί και φοιτητές που ενδιαφέρονται για τη θεατρική τέχνη.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα διερευνήσουμε τη διαδικασία για τη σκηνική  πραγμάτωση ενός κειμένου. Ξεκινώντας με δράσεις κι αυτοσχεδιασμούς, θα προχωρήσουμε την άσκησή μας με συγκεκριμένα παραδείγματα από το παγκόσμιο δραματολόγιο, δίνοντας βάρος στην «ανάγνωση» και την ερμηνεία του ΄Εργου και του Ρόλου, εξετάζοντας διαφορετικές σκηνοθετικές εκδοχές. Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία του ηθοποιού με το σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς και στη θέση που έχει ο καθένας τους στην οποιαδήποτε θεατρική πράξη.

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Πρέβεζα, την Παρασκευή 5 Μαΐου

 


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Πρέβεζα την ερχόμενη  Παρασκευή 5 Μαΐου.

Πρόγραμμα

Θα μιλήσει στις 18: 30 μ.μ στο κεντρικό πεζόδρομο της αγοράς- Εθνικής Αντίστασης και Παρθεναγωγείου -πλησίον Dioni Hotel.  Θα ακολουθήσει βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική αγορά της πόλης και επικοινωνία με τους πολίτες.

Για την Προοδευτική Διακυβέρνηση – Για Δικαιοσύνη Παντού

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας.

Παρακάλαμος: Ζημία του δικτύου ύδρευσης Αγίας Παρασκευής

 


Αγαπητοί συγχωριανοί - συνδημότες.

Το βράδυ, μετά την δυνατή βροχή, διαπιστώθηκε στο αντλιοστάσιο της Αγίας Παρασκευής κάποιο πρόβλημα (πιθανόν κάποια ηλεκτρολογική βλάβη) και αμέσως απέστειλα ειδοποίηση προς τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου μας, να έρθει πρωί πρωί για την επίλυση.

Σας παρακαλώ για την κατανόησή σας, σε όσα σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες που η υδροδότηση τους γίνεται από το εν λόγω δίκτυο  της Κοινότητας μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 3 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ο ρόλος της παχυσαρκίας

 


Η παχυσαρκία είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς πρόκειται για χρόνια νόσο που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρο (δείκτης μάζας σώματος, ΔΜΣ 25–30 kg/m2) ή παχύσαρκο (ΔΜΣ > 30 kg/m2). Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αναγνωρίζεται ως έγκυρο μέτρο του ποσοστού σωματικού λίπους. Το φυσιολογικό βάρος προσδιορίζει η συνθήκη
ΔΜΣ < 25Kg/m2 .

«Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν μια υποκλινική χρόνια κατάσταση φλεγμονής που οδηγεί σε πολλαπλές μεταβολικές διαταραχές επισημαίνει», η κα Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General.

«Για αρκετές δεκαετίες, οι βιομηχανικές χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα (επιπολασμό) των αυτοάνοσων νοσημάτων. 

Μεταξύ των αιτίων των φλεγμονωδών αυτών νοσημάτων περιλαμβάνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικού υποβάθρου και πολλαπλών περιβαλλοντικών παραγόντων. Δεδομένου ότι η γενετική βάση παρέμεινε σταθερή με την πάροδο του χρόνου, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ειδικά ο δυτικός τρόπος ζωής, έχουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτόν τον αυξανόμενο επιπολασμό.

Ο δυτικός τρόπος ζωής συνοδεύεται από βαθιές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, προωθώντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι με υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας σε έξαρση της παχυσαρκίας τα τελευταία 20 χρόνια», συμπληρώνει.

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει η ειδικός «οι σχέσεις μεταξύ Παχυσαρκίας και Αυτοανοσίας προβλημάτισε την ιατρική κοινότητα και η συμμετοχή της παχυσαρκίας στην αύξηση των αυτοάνοσων καταστάσεων προτάθηκε έντονα. Αυτή η συσχέτιση έγινε ακόμη πιο έντονη τα τελευταία χρόνια μετά την ανακάλυψη των αξιοσημείωτων ιδιοτήτων του λιπώδους ιστού.