Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (3-2 παράταση)

Ο εκπληκτικός Κόντε έστειλε τον δεύτερο προημιτελικό στην παράταση, όμως εκεί "μίλησε" ο Μασούρας και οδήγησε την ΑΕΛ σε νίκη με 3-2 επί του ΠΑΣ και πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου.
Στο 11' κακή εκτέλεση φάουλ από τον Γουάλας, ο Μπέριος όμως δεν μπόρεσε να απομακρύνει σωστά και έτσι η μπάλα στρώθηκε στον Γιοβάνοβιτς.
Εκείνος με σέντρα σουτ βρήκε τον Κριζμάν ο οποίος από κοντά έκανε το 1-0 για την ΑΕΛ.
Φανταστική εκτέλεση φάουλ από τον Κόντε στο 22' η μπάλα έσκασε μπροστά από τον Μπόζοβιτς και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας της ΑΕΛ για το 1-1.
Στο 82' φανταστική εκτέλεση φάουλ και πάλι από τον Κόντε που πέτυχε το δεύτερο τέρμα του σήμερα και έκανε το 2-1.
Μετά από μακρινή μπαλιά ο Μασούρας  στο 99' κατέβασε την μπάλα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, μπήκε μέσα σε αυτή από τα δεξιά και με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Περιστερίδη και έκανε το 2-2!
Στο 107' μετά από πάσα του Λεοζίνιο, ο Μιχαήλ σκόνταψε και ανέτρεψε τον Κριζμάν και η ΑΕΛ κερδίζει πέναλτι.
Ο Φατιόν ανέλαβε την εκτέλεση πέναλτι και νικά τον Περιστερίδη για το 3-2.

ΑΕΛ: Μπόζοβιτς, Μασούρας, Γιοβάνοβιτς, Ζίζιτς, Γουάλας, Φατιόν, Λαγός, Μιλοσάβλιεβιτς, Αγκάνοβιτς (66' Γκόλιας), Ναζλίδης (72' Λεοζίνιο), Κριζμάν (111' Περόνε)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Περιστερίδης, Αποστολόπουλος, Μπέριος, Μιχαήλ, Τσικάρσκι, Γαρουφαλιάς, Βιδάλ, Μανθάτης (70' Ντόλοβατς), Χαλκιαδάκης (89' Γιάκος), Κόντε, Μπετρά (59'  Σολτάνι)



Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου Ιωαννίνων-ΦΣΚΡΗ: Ανάκληση της αδειοδότησης για την έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων

Επιστροφή της λειψανοθήκης της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας Κόνιτσας

Η λειψανοθήκη της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας επέστρεψε στον τόπο της χάρις στο έμπρακτο ενδιαφέρον της οικογένειας του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου.
Την Κυριακή 4/02/2018 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, εκδήλωση για την επιστροφή προς τη Μητρόπολη Κονίτσης και την Κοινότητα Μόλιστας του Δήμου Κόνιτσας της λειψανοθήκης της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μολίστης, η οποία είχε κλαπεί το 1976 μαζί με εικόνες του τέμπλου του Καθολικού της Μονής.
Η πολύτιμη λειψανοθήκη φέρει τα λείψανα των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Σιλβέστρου Πάπα Ρώμης και του Αγίου Μηνά και κοσμείται με τις αντίστοιχες εγχάρακτες μορφές Αγίων.
Η λειψανοθήκη αγοράστηκε το 2010 στην Αγγλία από τον Έλληνα εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και από τότε φυλασσόταν προσωρινά από τη Μητρόπολη Γλυφάδος στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, του οποίου κτήτορας είναι ο ανωτέρω εφοπλιστής.
Μετά από την καθοριστική συμβολή του κυρίου Αθ. Μαρτίνου και την επικοινωνία των Μητροπόλεων Γλυφάδας και Κονίτσης, η λειψανοθήκη επαναπατρίζεται και θα φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του κειμηλίου. 


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν ευχαριστήριους λόγους προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μάϊπας Ηγούμενος της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μολίστης, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, ο π. Γεώργιος, εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Γλυφάδας, ο κ. Ανδρέας Παπασπύρου Δήμαρχος Κόνιτσας, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Οδυσσέας Πότσης, ο κ. Γεώργιος Βέργος μέλος του Συμβουλίου της Ι. Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας, ο κ. Ιωάννης Λέτσιος Πρόεδρος του Συλλόγου Μόλιστας, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι από την Κοινότητα Μόλιστας του Δήμου Κόνιτσας.

Συναλλαγές 1.000 ευρώ στις τράπεζες θα θεωρούνται «ύποπτες» για ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 12 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, προστίθεται στις περιπτώσεις συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα δέουσας επιμέλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάθε περιστασιακή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ.
Επιπλέον στις περιπτώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσονται και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά.

Ως «μεταφορά χρηματικών ποσών» νοείται οποιαδήποτε συναλλαγή εκτελείται τουλάχιστον εν μέρει ηλεκτρονικά για λογαριασμό ενός πληρωτή μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ασχέτως εάν πληρωτής και δικαιούχος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και ασχέτως εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή και αυτός του δικαιούχου είναι ο ίδιος. Στην έννοια αυτή συμπεριλαμβάνεται και κάθε μεταφορά που πραγματοποιείται μέσω κάρτας πληρωμής, εργαλείου ηλεκτρονικού χρήματος, κινητού τηλεφώνου ή κάθε άλλης ψηφιακής ή πληροφορικής τεχνολογίας συσκευής εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων πληρωμής με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Οδηγίες για το πώς να εκδώσετε ηλεκτρονικό παράβολο

Τη δυνατότητα να πληρώνουν μέσω POS ή ΑΤΜ τα ηλεκτρονικά παράβολα για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο θα έχουν σύντομα οι πολίτες. Ηλεκτρονικά γίνονται πλέον τα παράβολα σε όλους του Δήμους ενώ η χρήση του e-παραβόλου επεκτείνεται και στα Δικαστήρια.
Το παράβολο είναι απαραίτητο από την άδεια γάμου, την έκδοση διαβατηρίου, το δίπλωμα οδήγησης, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέχρι και τη συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και για άλλες συναλλαγές με το Δημόσιο.
Για τις περισσότερες πλέον συναλλαγές οι πολίτες με λίγα κλικ στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού τηλεφώνου τους έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το παράβολο που επιθυμούν και θα λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ένα κωδικό με το οποίο θα κάνουν τη δουλειά τους. Με τον κωδικό πληρώνουν το παράβολο στις τράπεζες, τα ΕΛ.ΤΑ ή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όσοι δυσκολεύονται μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
Πως εκδίδεται το e-παράβολο
Για την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού παραβόλου ακολουθείτε τις εξής ενέργειες:
1. Δημιουργία e-παραβόλου: Συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας και έκδοση «μοναδικού κωδικού αριθμού» παραβόλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση ης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: http://www.aade.gr/polites/e-parabolo
2. Πληρωμή e-παραβόλου: Με χρήση του «μοναδικού κωδικού αριθμού» παραβόλου, η πληρωμή γίνεται μέσω e-banking, στα ΕΛ.ΤΑ με πιστωτικής / χρεωστικής/προπληρωμένης κάρτας.
3. Κατάθεση e-παραβόλου στον Φορέα: Κατάθεση -χρησιμοποίηση του e-παραβόλου στον Φορέα για τον οποίο το έχετε εκδώσει.
Για την έκδοση του e-παράβολου δεν χρειάζεται να έχετε κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Μπορείτε να το εκδώσετε και ως μη πιστοποιημένος χρήστης.
Δεν μπορείτε όμως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσής του, να το αναζητήσετε, να το επανεμφανίσετε, να το επανεκτυπώσετε ή να κάνετε μεταβολή του πεδίου ΙΒΑΝ, διότι απαιτείται η χρήση κωδικών TAXISnet. Εάν θελήσετε να κάνετε μία από τις παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να πιστοποιηθείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας  www.aade.gr (επιλογή «Εγγραφή Νέου Χρήστη») και στη συνέχεια να εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-Παράβολο.
Δέκα απαντήσεις για το e-παράβολο

Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών "Ο Προμηθεύς": Φιλολογικό μνηνόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου Κώστα Παρθένη την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2018 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 5 το 2017 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
κανένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2017)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2017)
5 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 9 το 2017). Ειδικότερα, καταγράφηκαν: κανένας νεκρός (όπως και το 2017 )
2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 1 το 2017 )
10 ελαφρά τραυματίες (έναντι 8 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
καιρικές συνθήκες
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Αυχενική μυελοπάθεια SOS εκπέμπουν οι νευροχειρούργοι

Σε βέβαιη αναπηρία αλλά ακόμη και στον   θάνατο μπορεί να οδηγήσει η αυχενική μυελοπάθεια-που πλήττει κυρίως ηλικιωμένους-αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει  ο διαπρεπής ,στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός στο 401ΓΣΝΑ  κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας « τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εμφανίζονται αργά και ύπουλα. Μάλιστα  τις περισσότερεςφορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος κι έτσι μπορεί ο ασθενής να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει όταν έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της μυϊκής ισχύος και έχει πχ ατροφία στα χέρια και αστάθεια στη βάδιση».
«Επίσης, συμπληρώνει ο κ. Κυριακόγγονας, επειδή αρκετές φορές συνυπάρχουν στους ασθενείς και προβλήματα από τα περιφερικά νεύρα, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οφείλει ο θεράπων ιατρός να προβαίνει σε πλήρη και λεπτομερή κλινική εξέταση.
Μάλιστα από τη στιγμή που τίθεται η υπόνοια της ύπαρξης αυχενικής σπονδύλωσης με συνοδή μυελοπάθεια, η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία θα δείξει, σε συνδυασμό με μία σωστή κλινική εξέταση, σε πόσα και ποιά σημεία πιέζεται ο νωτιαίος μυελός, καθώς και πόσο μεγάλη είναι η πίεση».
 Η πάθηση πλήττει άτομα άνω των 55χρόνων  και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η αυχενικήμυελοπάθεια,  προκαλείται από την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, η οποία οδηγεί σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική παράλυση των άνω και κάτω άκρων. Έτσι στο τέλος ο ασθενής καθηλώνεται είτε σε αναπηρικό καροτσάκι ή ακόμα και τελείως στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί».
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 20-60% των ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαιρα, θα επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους και γι΄ αυτό όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί η πάθηση, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχει ο ασθενής.