Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Nόμιμο το διαδικτυακό στοίχημα


Τη νομιμοποίηση του στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου, αλλά και την άρση των απαγορεύσεων για τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παιγνίδια δρομολογεί το Υπουργείο Οικονομικών, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με αυτή της Ε.Ε., αλλά και προσβλέποντας στην είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο, προτείνει τη διάθεση τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και τη διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους, ενώ προβλέπει κανόνες αδειοδότησης τυχερών παιχνιδιών ή στοιχήματος με παιγνιομηχανήματα.
Η χώρα μας καταβάλλει υψηλά ημερήσια πρόστιμα στην ΕΕ από το 2002, όταν απαγόρευσε την λειτουργία όλων των τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Σημειώνεται ότι τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και οι κουλοχέρηδες των καζίνο εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι προστασίας του ποταμού Καλαμά


Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.Φώτης Κουβέλης (Β’ Αθηνών) και κ. Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας) κατέθεσαν μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του ποταμού Καλαμά προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη.

Στην ερώτηση με θέμα «Μόλυνση του ποταμού Καλαμά στο Νομό Ιωαννίνων» οι βουλευτές με δεδομένο ότι ο περιβαλλοντικά επιβαρυμένος Καλαμάς δέχεται τα απόβλητα οκτώ δήμων και 160 βιομηχανιών, ρωτούν:
-Εφαρμόζεται μηχανισμός ελέγχου των βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων; Πόσες και ποιες βιομηχανίες πραγματοποιούν ορθά τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό και ποιες όχι;
Ποια μέτρα λαμβάνονται κατά των ρυπαινουσών βιομηχανιών;

-Εκπληρώνει η χώρα μας τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ε.Ε για θέματα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων;

-Υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή νέας μονάδας στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων κατά τρόπο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα εξυπηρετούνται µε βόθρους;

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Εξαφάνιση


Εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί (γύρω στις 10:30) Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ο Γκόνης Δημήτριος του Σπυρίδωνα, κάτοικος Παρακαλάμου, ο οποίος είναι άρρωστος και έχει και κινητικά προβλήματα.
Έρευνες διεξάγει η Αστυνομία και πολλοί κάτοικοι του χωριού.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.
Οι έρευνες συνεχίζονται………

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε 18 τουλάχιστον μήνες οι έρευνες για πετρέλαιο


Ο κρατικός φορέας που θα αναλάβει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορεί να είναι πραγματικότητα ακόμη και σε 18 μήνες, εκτίμησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, αρκεί η πολιτεία να κινηθεί με μη ελληνικούς ρυθμούς. «Εχουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα μας για να προχωρήσουμε αμέσως και θέλω να πιστεύω, ότι σε βάθος το 18 μηνών το αργότερο, θα έχουμε ορατά και οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση προτείνει μία μονομετοχική, μικρή ευέλικτη εταιρεία.
«΄Εχουμε οκτώ μεγάλες αποθήκες με όλο το αρχείο του ελληνικού κράτους, από όλες τις προηγούμενες έρευνες.
θα "βγούμε στον αέρα" με διαγωνισμούς, αφού βεβαίως δημιουργήσουμε πρώτα τον φορέα και εκτιμούμε ότι αν κινηθούμε σε μη ελληνικούς ρυθμούς και αυτό φιλοδοξούμε, σε 18 μήνες το αργότερο θα είμαστε στον αέρα με έρευνες και ίσως και με ανάδοχο ακόμη", πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

ΝΔ: «Το Μέλλον ανήκει στους Έλληνες»


Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθεί η σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που ανέλαβε ο Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αυτές είναι η στρατηγική εξόδου από την κρίση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς και η διαμόρφωση μιας σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης.

Κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι «Το Μέλλον ανήκει στους Έλληνες», θυμίζοντας το αλήστου μνήμης σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε πρόσκληση σε παράγοντες της δημόσιας ζωής να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του προγράμματος, βρίσκοντας, έτσι, την ευκαιρία να επικρίνει την κυβέρνηση για τις επιλογές των συμβούλων από το εξωτερικό. «Με δανεικά και ξένους μισθοφόρους συμβούλους δεν μπορούμε να πάμε μπροστά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Στυλιανίδη.

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γραμματέας Προγραμματισμού σημείωσε ότι «αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε εκλογική αναμέτρηση σε μερικούς μήνες πάλι θα έχουμε ετοιμότητα να παρουσιάσουμε με πληρότητα μια πρόταση. Είμαστε έτοιμοι».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:Σήμερα η ψηφοφορία


Εν μέσω έντονης κριτικής τόσο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011 ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ.
Της ψηφοφορίας θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Από το εσωτερικό της κυβέρνησης η βραδινή ψηφοφορία έχει λάβει εκ των πραγμάτων την μορφή ανοιχτής ψήφου εμπιστοσύνης. Αν και δεν αναμένονται σοβαρές εκπλήξεις εν τούτοις είναι σαφές ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν τον προϋπολογισμό ανεδαφικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κα Βάσω Παπανδρέου που ασκώντας έντονη κριτική ανέφερε ότι αν και θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί.
«Στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή» σημείωσε η κα Παπανδρέου.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Με ΑΦΜ πλέον και οι δήμοι…


Από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της έδρας τους θα γίνεται η χορήγηση ΑΦΜ στους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 3 του ν. 3852/2010 για τον «Καλλικράτη» προβλέπεται η σύσταση δήμων και περιφερειών ως αυτοδιοικούμενα κατά τόπο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα οποία αποτελούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αντίστοιχα.

Επίσης με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, συστήνονται αποκεντρωμένες διοικήσεις ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους, ενώ με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 της 1027411/842/ΔΜ/26-2-1998 (193/Β) ΑΥΟ «Υποχρεωτική χορήγηση ΑΦΜ και διαδικασίες απόδοσής του» ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι χορηγείται υποχρεωτικά ενιαίος και μοναδικός ΑΦΜ στις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΟΑΕΔ: Σημαντική η συμβολή του στην αγορά εργασίας


Σημαντική είναι η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας με τα προγράμματα διατήρησης, αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως και με την επανακατάρτιση εργαζομένων και την επαγγελματική εκπαίδευση νέων.

Αναλυτικά μέχρι σήμερα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν αποδώσει τα εξής:

1.Τη διατήρηση σχεδόν 247.000 θέσεων εργασίας, μέσω του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών.

2.Την ένταξη 52.000 ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας (πρόγραμμα επιδότησης θέσεων απασχόλησης) ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας (πρόγραμμα επιδότησης νέων επαγγελματιών).

3.Την διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό με την διατήρηση 52.000 θέσεων εργασίας.

4.Μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΛΑΕΚ χρηματοδοτείται η κατάρτιση 50.000 εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 60.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις.

5.Στα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων 50 και άνω απασχολουμένων για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων έχουν υποβληθεί 603 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και απευθύνονται σε 15.000 έως 20.000 εργαζόμενους.

6.Στον τομέα της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων, σήμερα φοιτούν 11.457 σπουδαστές σε 54 σχολές Μαθητείας και 2.563 σπουδαστές σε 31 ΙΕΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εκπνέουν οι προθεσμίες πληρωμής φορολογικών εκκρεμοτήτων


Με όχημα την ρύθμιση για την περαίωση από την οποία το δημόσιο έχει εισπράξει 770 εκατ. ευρώ και έχει βεβαιώσει φόρους 1,5 δισ. ευρώ το υπουργείο οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει την υστέρηση στα έσοδα, που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει φέτος στο 1,4 δισ. ευρώ σύμφωνα και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες εκπνέουν οι προθεσμίες για την τακτοποίηση μιας σειράς φορολογικών εκκρεμοτήτων από την οποία το Δημόσιο αναμένει να ενισχύσει τα έσοδά του. Έως και τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, γονικές παροχές, αλλά και δωρεές.

Περαίωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών περίπου 462.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στη ρύθμιση για την περαίωση και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί έως και τις 15/12 ανέρχεται στο 1,581 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως στον ενάμιση μήνα που εφαρμόζεται το μέτρο της περαίωσης έχουν ενταχθεί 461.850 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί κατόπιν της αποδοχής ανέρχεται μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου σε 1.581.678.830 ευρώ και από αυτά έχουν ήδη καταβληθεί 769.149.480 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στις 28 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη ΓΠΠΣ, καθώς και αυτών που εκδίδονται και διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

Έως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της περαίωσης οι φορολογούμενοι που αποδέχτηκαν εντός του Νοεμβρίου το εκκαθαριστικό σημείωμα καταβάλλοντας το 20% του συνολικά οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες.

Τέλη κυκλοφορίας
Ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έλαβαν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ, ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος), για να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο σήμα θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Παράταση στην καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιλάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προμηθευτούν εγκαίρως τα σήματα μια και φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση.

Φόρος Εισοδήματος – Ακινήτων
Στα γκισέ της εφορίας θα πρέπει να τρέξουν φορολογούμενοι που εξοφλούν την τελευταία δόση ή εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος και οι είναι υπόχρεοι σε έκτακτη εισφορά με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Ετοιμάζεται για… εκλογές


Η Δημοκρατική Συμμαχία ανακοίνωσε τα στελέχη και τις αρμοδιότητες των τομεαρχών της. Οι τομείς χωρίζονται ανά περιφέρεια, Αττικής και ειδικών τομέων.
Όλα δείχνουν ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται και εκείνη για εκλογές.

Η λίστα των τομεαρχών:

Συντονιστής τομέα οργάνωσης: Αντωνόπουλος Παναγιώτης
Συντονιστής περιφερειακής οργάνωσης: Κούβελος Θανάσης

Περιφέρειες:
1. Ιορδανόπουλος Λευτέρης (Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής)
2. Τσόβολος Θανάσης (Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας)
3. Ντάσκαρη Ρένα (Αχαΐας)
4. Ντίνος Νίκος (Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας)
5. Νέστωρας Φώτης (Αιτωλοακαρνανίας)
6. Δεληγιάννης Θεόδωρος (Πέλλας, Κιλκίς)
7. Φωτάκης Βασίλης (Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου)
8. Φώλας Μιχάλης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης)
9. Μαντζαβίνος Δημήτρης (Βορείου Αιγαίου)
10. Καραΐσκος Βασίλης (Νοτίου Αιγαίου)
11. Χαλιoρής Κώστας (Πιερίας, Ημαθίας, Φωκίδας)
12. Γερασιμίδης Νίκος (Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων)
13. Ακριτίδης Χρόνης (Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς)
14. Παγώνης Νίκος (Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια πήραν παράταση για το 2011


Για τις αρχές του νέου έτους μετατέθηκε η κατάθεση των τεσσάρων κρίσιμων νομοσχεδίων, για τις ρυθμίσεις των οποίων ενημέρωσε χθες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για τα νομοσχέδια για:
* Την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ.
* Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
* Τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.
* Την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση, εξουσιοδότησε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει τα νομοσχέδια, προκειμένου να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις γιορτές.
Κατά πληροφορίες, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός εξαμήνου.
Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.
Ομιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Προέτρεψε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να βοηθηθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων στην εφαρμογή των νέων νόμων και να συνταχθούν ειδικές εγκύκλιοι, υπό τύπον οδηγιών εφαρμογής της νομοθεσίας, με την οποίαν επέρχονται αλλαγές και τομές στη λειτουργία της χώρας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ούτε μια μέρα χαμένη


Διατήρηση των εντατικών ρυθμών και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση του νομοθετικού και κυβερνητικού έργου ζήτησε από τους υπουργούς ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής των νόμων.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να πάει ούτε μια μέρα χαμένη».
Η κυβέρνηση - τόνισε - πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σημειώνεται ότι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει κατ' αρχήν τρείς ενημερώσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τα εξής:
1.την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων.
2.την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
3.και τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οι Αιρετοί της Ηπείρου ενημερώθηκαν για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται με τον «Καλλικράτη»

Για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στην τοπική αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και τις δράσεις που έχει προωθήσει τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια για να συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής ενημερώθηκαν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί της Ηπείρου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (21/12/10) στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

«Έχουμε κάνει όλο τον απαιτούμενο σχεδιασμό, ώστε να προωθήσουμε στην πράξη μια διαφορετική δημόσια διοίκηση, μια διαφορετική αυτοδιοικητική δομή» ανέφερε η Γενική Γραμματέας ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης και ζήτησε από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές «Να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες και δυνατότητες που τους δίνονται».
Στη συνέχεια, τους ενημέρωσε για τις δράσεις και προτεραιότητες που έθεσε τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια με κυρίαρχα την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου που είχαν ως στόχο να μπει η Ήπειρος σε μια δυναμική αναπτυξιακή τροχιά.
«Το άσχημο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να κινηθούμε, είναι σαφές πως δεν ευνόησε τη διάθεση εθνικών πόρων για επενδύσεις, οπότε μας υποχρέωσε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει πράξη η αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας.
Και εμείς, ως Περιφέρεια, ένα χρόνο τώρα αυτό κάναμε. Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα που πετύχαμε ήταν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και επίπονης δουλειάς και ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό. Αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς εταίρους, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπάλληλους της Περιφέρειας».
Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κάλεσε τις νέες τοπικές αρχές «να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους για να πετύχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες».
Ακολούθως το λόγο πήραν στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας που ενημέρωσαν τους αυτοδιοικητικούς για θέματα που αφορούν στους τομείς άσκησης πολιτικής, στην οργάνωση και τους πόρους, στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταβιβάζονται στις αρμοδιότητές τους.
Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για:
•• Την πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ
•• Την πορεία υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων
•• Τις διαδικασίες κατά την υλοποίηση έργων και
•• Διοικητικά θέματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αιρετός Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Β. Αργύρης, η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι των «Καλλικράτιων» Δήμων της Ηπείρου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σε διαβούλευση με τους νέους Αυτοδιοικητικούς, τέθηκαν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο


Σε διαβούλευση με τους νέους Αυτοδιοικητικούς, όπως είχε δεσμευθεί η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τέθηκαν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Ειδικότερα, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια το μεσημέρι της Τρίτης (21/12/10) η μελετητική ομάδα παρουσίασε το τεύχος της μελέτης που αφορά την επιλογή των χώρων για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) καθώς και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) στην Ήπειρο.

«Με τη σημερινή σύσκεψη γίνεται πράξη η δέσμευσή μου προς τους νέους Αυτοδιοικητικούς, να τεθεί η μελέτη σε διαβούλευση και να παρουσιαστούν τα προτεινόμενα σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ώστε να ενημερωθούν ουσιαστικά και να δημιουργηθεί έτσι η μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλάνιζε επί χρόνια την περιοχή» τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Γενική Γραμματέας και ευχήθηκε αυτή η διαβούλευση να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το καλό της περιοχής και των πολιτών.
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ο Αιρετός Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης « Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», Δήμαρχοι των «Καλλικράτιων» Δήμων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. τμήμα Ηπείρου, ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Επίβλεψης και παραλαβής της μελέτης, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α., αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ακολούθως, σε κλίμα ομοφωνίας, αποφασίστηκε οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές να στείλουν στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις ή και τις υποδείξεις τους έως τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου τα μέλη της να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στη μελετητική ομάδα για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ζητά αναδιάρθρωση χρέους από τους προμηθευτές των νοσοκομείων


«Έχουμε μετρητά 1,15 δισ. για να σας δώσουμε. Τα 300 εκατ., που υπολείπονται, δεν τα έχουμε και δεν μπορούμε να τα βρούμε. Μπορώ να μη σας ζητήσω έκπτωση για τα οφειλόμενα των τριών τελευταίων μηνών του 2010».
Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζητάει από τους προμηθευτές των νοσοκομείων έκπτωση για τις οφειλές του κράτους. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως αν δεν συμφωνήσουν το θέμα μπορεί να φτάσει στα δικαστήρια.
Στο άκουσμα: «Στη φάση αυτή είναι δύσκολο να βρεθούν τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια» άφησε άφωνους τους προμηθευτές.
Σαν πρώτη αντίδραση, διαφώνησαν και στο τέλος τόνισαν ότι θα ζητήσουν και δεύτερη συνάντηση μαζί του μετά τις γιορτές.
Δεν εκφράστηκε η θέση να σταματήσουν τη διάθεση υγειονομικού υλικού προς τα νοσοκομεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: «Η λύση είναι Οικουμενική Κυβέρνηση»


«Αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή και τον επόμενο χρόνο, η λύση θα είναι η οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός προκαλώντας αίσθηση.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος στην κοινή προσπάθεια διότι δεν έχει πειστεί, όπως είχε γίνει το 1940 που ήταν έτοιμος να δώσει ακόμα και τη ζωή του.

Διατύπωσε επίσης αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, από τα οποία ζήτησε μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ε.Ε.: Απορρίπτει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη


Κατηγορηματικά αντίθετος με τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας ή άλλων αδύναμων χωρών από την ευρωζώνη ή περί άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank κ. Γιέργκ Κρέμερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο ισχυρός άνδρας της Commerzbank σημειώνει ότι το ενδεχόμενο άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών. Και αυτό το βλέπουμε μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες. Αλλά πτώχευση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Θα έσπαζε ένα ταμπού με απώλεια γοήτρου τεραστίων διαστάσεων». Χαρακτηρίζει μάλιστα «αφελές» ένα άμεσο «hair cut», εκτιμώντας ότι «θα οξύνει δραματικά την κρίση».

Επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είτε των αδύναμων χωρών είτε της Γερμανίας. Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας «δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες», λέει ο κ. Κρέμερ: «Οι Έλληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις τράπεζες για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες».

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους».

Εκτιμά, ωστόσο, ότι εάν απειληθεί να τεθεί υπό την ομπρέλα της διάσωσης και η Ισπανία, τότε ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρωομόλογο, με το οποίο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία». Υπολογίζει ότι το ύψος του επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Γερμανία «θα εξαρτηθεί από το εύρος των εγγυήσεων που θα αναλάβουν οι χώρες υψηλής αξιοπιστίας». Πάντως αυτό θα σημάνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΕ, καθώς «με το ευρωομόλογο θα γίνουμε μία Ένωση εγγυητών».