Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τέσσερα κρίσιμα νομοσχέδια πήραν παράταση για το 2011


Για τις αρχές του νέου έτους μετατέθηκε η κατάθεση των τεσσάρων κρίσιμων νομοσχεδίων, για τις ρυθμίσεις των οποίων ενημέρωσε χθες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για τα νομοσχέδια για:
* Την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ.
* Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
* Τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.
* Την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση, εξουσιοδότησε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει τα νομοσχέδια, προκειμένου να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις γιορτές.
Κατά πληροφορίες, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός εξαμήνου.
Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.
Ομιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επεσήμανε παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Προέτρεψε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να βοηθηθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων στην εφαρμογή των νέων νόμων και να συνταχθούν ειδικές εγκύκλιοι, υπό τύπον οδηγιών εφαρμογής της νομοθεσίας, με την οποίαν επέρχονται αλλαγές και τομές στη λειτουργία της χώρας.