Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εκπνέουν οι προθεσμίες πληρωμής φορολογικών εκκρεμοτήτων


Με όχημα την ρύθμιση για την περαίωση από την οποία το δημόσιο έχει εισπράξει 770 εκατ. ευρώ και έχει βεβαιώσει φόρους 1,5 δισ. ευρώ το υπουργείο οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει την υστέρηση στα έσοδα, που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει φέτος στο 1,4 δισ. ευρώ σύμφωνα και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες εκπνέουν οι προθεσμίες για την τακτοποίηση μιας σειράς φορολογικών εκκρεμοτήτων από την οποία το Δημόσιο αναμένει να ενισχύσει τα έσοδά του. Έως και τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, γονικές παροχές, αλλά και δωρεές.

Περαίωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών περίπου 462.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στη ρύθμιση για την περαίωση και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί έως και τις 15/12 ανέρχεται στο 1,581 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως στον ενάμιση μήνα που εφαρμόζεται το μέτρο της περαίωσης έχουν ενταχθεί 461.850 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί κατόπιν της αποδοχής ανέρχεται μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου σε 1.581.678.830 ευρώ και από αυτά έχουν ήδη καταβληθεί 769.149.480 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στις 28 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη ΓΠΠΣ, καθώς και αυτών που εκδίδονται και διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

Έως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της περαίωσης οι φορολογούμενοι που αποδέχτηκαν εντός του Νοεμβρίου το εκκαθαριστικό σημείωμα καταβάλλοντας το 20% του συνολικά οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες.

Τέλη κυκλοφορίας
Ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έλαβαν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ, ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος), για να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο σήμα θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Παράταση στην καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιλάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προμηθευτούν εγκαίρως τα σήματα μια και φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση.

Φόρος Εισοδήματος – Ακινήτων
Στα γκισέ της εφορίας θα πρέπει να τρέξουν φορολογούμενοι που εξοφλούν την τελευταία δόση ή εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος και οι είναι υπόχρεοι σε έκτακτη εισφορά με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.