Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Άνω Καλαμάς: Ανεγκέφαλοι μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο στις όχθες του Καλαμά


Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν το πρωί της Τρίτης 25 Ιουλίου, όσοι διέρχονταν από το δρόμο που οδηγεί από την Αρετή προς το Μαζαράκι Πωγωνίου, πλησίον της γέφυρας Αρετής στον ποταμό Καλαμά.
Ανεγκέφαλοι φρόντισαν πιθανόν τις βραδινές ώρες να «στολίσουν» με κάθε λογής σκουπίδια και άχρηστα δομικά υλικά τις όχθες του ποταμού Καλαμά κοντά στην γέφυρα Αρετής.

Άμεση η αντίδραση του Αντιδημάρχου Άνω Καλαμά κ. Θανάση Φωτίου που έφτασε στο σημείο με φορτωτή του Δήμου και απορριμματοφόρο και σε μικρό χρονικό διάστημα καθάρισε το χώρο.

Συνελήφθη 33χρονος για ναρκωτικά στην Πρέβεζα

Συνελήφθη, χθες (24-07-2017) το μεσημέρι, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, ένας 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου και έρευνας, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρήκαν στην κατοχή του 33χρονου και κατέσχεσαν τα εξής:
δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (5,7) γραμμαρίων, που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (51) γραμμαρίων, που βρέθηκε σε υπόγειο χώρο του σπιτιού του.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Κατάθεση ερώτησης από τον Γιάννη Στέφο για το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων

O Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τη Βουλή των Ελλήνων η οποία συνυπογράφηκε από 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση, που απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διερευνά τις προθέσεις του υπουργείου για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί ώστε το σημερινό Τμήμα Γάλακτος των Ιωαννίνων να ξαναγίνει αυτόνομο Ινστιτούτο και να διευρύνει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και στον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με την απόφαση της 35ης/4-4-2014 συνεδρίασης του Δ.Σ. του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων, το μοναδικό στον τομέα αυτό Ινστιτούτο, έχασε την αυτονομία του και μετατράπηκε σε Τμήμα Γάλακτος ενός  Ινστιτούτου ευρύτερου αντικειμένου (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών προϊόντων) με έδρα την Αθήνα. Με την απόφαση αυτή η Ήπειρος είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που έχασε ένα αυτόνομο και ερευνητικά δραστήριο Ινστιτούτο.
Η μετατροπή του σε απομακρυσμένο Τμήμα ενός άλλου Ινστιτούτου δεν επέφερε κανένα οικονομικό όφελος στον Οργανισμό και εκτός από την απαξίωσή του εγκυμονεί ακόμα και ο κίνδυνος  του οριστικού κλεισίματος του.
Οι ερευνητές του πρώην Ινστιτούτου Γάλακτος με ομόφωνη απόφασή τους είχαν προτείνει ήδη από το 2011 τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας στην Ήπειρο που θα έχει σαν αντικείμενο τα ορεινά παραγωγικά οικοσυστήματα με αρχικό πυρήνα το Ινστιτούτο Γάλακτος.

Vovousa Festival: Από 28 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου 2017

Η May Roosevelt εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Βωβούσας το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 

Γαντζωμένη στα 1.000 μέτρα ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Αώο και τη βοή που προκαλεί όταν τη διασχίζει. Το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες, αποτελεί ύψιστη πράξη πολιτισμού και συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία.
Πέρα από εκθέσεις και προβολές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, ομιλίες, και πολλά άλλα. Καλοκαιρινά φεστιβάλ γίνονται παντού στην Ελλάδα, ορεινό όμως μόνο ένα. Μήπως ήρθε ο καιρός να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;
28 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2017. Η θεματολογία του φεστιβάλ εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη, χωρίς να λείπουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, ο κινηματογράφος, η μουσική και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Η Βωβούσα δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά και ένας εναλλακτικός προορισμός, για εκείνους που επιλέγουν τα βουνά και τα ποτάμια μακριά από τις πολύβουες αυγουστιάτικες παραλίες.
Η Βωβούσα μαζί με το Περιβόλι έχουν μπει για τα καλά στο «φεστιβαλικό» κλίμα και μόλις ολοκληρωθεί το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη με χορούς και παραδοσιακά όργανα και διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή, την σκυτάλη παίρνει το Φεστιβάλ Βωβούσας!
Οι προετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οι εθελοντές και οι εισηγητές των εργαστηρίων διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες, σκηνή, μαγιό (για το ποτάμι) και αντιανεμικό (για το βράδυ) έχουν ήδη μπει στις αποσκευές ενώ στα αφτιά μας οι ήχοι της φύσης ξαναζωντανεύουν.
Και πώς να μην ανυπομονούμε για τα εγκαίνια του Φεστιβάλ; Το Σάββατο 29 Ιουλίου, πριν καλά καλά σιωπήσουν τα παραδοσιακά όργανα του πανηγυριού, η καταπληκτική θερεμινίστρια May Roosevelt έρχεται από την Θεσσαλονίκη και δίνει στην βραδιά μία ατμοσφαιρική, σχεδόν μυστικιστική διάθεση. Μουσική που ξεχωρίζει και «δένει» αρμονικά με το projection mapping του Κωστή Εμμανουηλίδη ο οποίος με τη σειρά του υποτάσσει την τεχνολογία για να «ζωντανέψει» τα κτήρια της Βωβούσας μπροστά στα μάτια των φεστιβαλιστών.
Ένα  αφιέρωμα για τα Μανάκια, τα δύο αδέλφια που σημάδεψαν τον βαλκανικό –κι όχι μόνο- κινηματογράφο, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, εξορμήσεις στο βουνό, μουσική, φαγητό, κάμπινγκ και καλή διάθεση είναι μονάχα μερικά από όσα χαρακτηρίζουν το Φεστιβάλ Βωβούσας.
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε  εδώ.
Αν έχετε δικό σας όχημα και αναζητείτε συνταξιδιώτες ή αν ψάχνετε το φεστιβαλικό αυτοκίνητο που θα σας φέρει στη Βωβούσα εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας στο www.Carpooling.gr
   

25 Ιουλίου 1943: Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας Iωαννίνων

Το δράμα της Μουσιωτίτσας Κάτω Λάκκας Σουλίου
Ιούλιος 1943. Δυσοίωνα νέα έφταναν για το χωριό μας σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί, υπό τον τότε Διοικητή του Γερμανικού σώματος Στρατού Λάντς, από τα Γιάννενα περνώντας τα Δωδωνοχώρια, είχαν φτάσει στη Ζόριστα (Πεντόλακκο), την οποία βρήκαν έρημη από τους κατοίκους που πρόλαβαν και κρύφτηκαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σειρά είχε το χωριό μας. Φοβισμένοι οι κάτοικοι του Μαχαλά έσπευσαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη θέση «Σπιθάρι», τον τόπο όπου και παλιότερα, επί τουρκοκρατίας, έβρισκαν ασφαλή για να γιορτάσουν την Ανάσταση, χωρίς οι Τούρκοι να τους αντιληφθούν.
Την 24η Ιουλίου 1943 ανηφόρισαν από τον δρόμο Άρτας-Ιωαννίνων περί τα 30-50 στρατιωτικά Γερμανικά αυτοκίνητα. Την ίδια ημέρα γερμανικό αεροπλάνο, εκτελώντας χαμηλή πτήση πάνω από το χωριό, πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά, που καλούσαν τους κατοίκους του χωριού μας για να μη φύγουν από τα σπίτια τους. Περνώντας πάνω από τη θέση «Σπιθάρι» άφησε μαύρους καπνούς, άγνωστο για πιο λόγο, πιθανό για να προσδιορίσει τη θέση των κρυμμένων συγχωριανών μας.
25η Ιουλίου ημέρα Κυριακή και ώρα 9η πρωινή. Η Γερμανική συντονισμένη επίθεση γίνεται από τέσσερα περιφερειακά σημεία, με τέσσερις ομάδες στρατού και με απώτερο στόχο να αποκλειστεί εντελώς η έξοδος από το χωριό.
Η πρώτη ομάδα πέρασε από τη σημερινή Νέα Μουσιωτίτσα-τότε δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί ο οικισμός αυτός-προχώρησε στη Φούριζα, στο Κοστέκι, στη Λέθμη, στη Σεστρίγλα και κατέληξε στο Κουκλέσι. Το διάβα τους από τη Φούριζα, άφησε νεκρό τον Κων/νο Δήμο, που είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι ο πρώτος νεκρός. Έτρεξε να κρυφτεί κοντά σε μία βρύση, αλλά δεν στάθηκε τυχερός, οι Γερμανοί τον είδαν και δίχως δεύτερη σκέψη τον εκτέλεσαν.

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σταθμευμένο όχημα σε παραλία της Θεσπρωτίας

Δράστες είναι δύο ημεδαποί άνδρες, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Μην αφήνετε εκτεθειμένα αντικείμενα, όπως χρήματα και κινητά τηλέφωνα στα σταθμευμένα οχήματά σας
Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, κλοπή που έγινε προχθές (23-07-2017) σε παραλία στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής, σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 33 και 55 ετών.
Ειδικότερα, οι δράστες την 23-7-2017 το μεσημέρι, αφαίρεσαν από το εσωτερικό οχήματος που ήταν σταθμευμένο σε παραλία της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, ένα πορτοφόλι που περιείχε χρηματικό ποσό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
 ****
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ενόψει της θερινής περιόδου, συμβουλεύει τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας πολύ απλά μέτρα προστασίας, κατά την διάρκεια παραμονής τους στις παραλίες :
Να αποφεύγετε να σταθµεύετε το όχηµά σας σε ερηµικά µέρη.
Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες, να κλείνετε τα παράθυρα και να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερµού, εφόσον υπάρχει, όταν σταθµεύετε το αυτοκίνητο σας.
Μην αφήνετε προσωπικά αντικείµενα, όπως χρήµατα, πορτοφόλι, κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, τσάντες και τιµαλφή µέσα στο αυτοκίνητο.
Να αφαιρείτε την πρόσοψη του ραδιοφώνου και κάθε τι πολύτιµο όταν βγαίνετε από το όχημά σας.
Μη φυλάσσετε ποτέ εφεδρικά κλειδιά του οχήματος μέσα σε αυτό, αλλά σε άλλο, ασφαλέστερο µέρος.
Όταν βρίσκεστε στην παραλία, ως λουόμενοι, μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα πάνω σε πετσέτες τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).
Όλα τα αντικείμενα σας να είναι σε σημείο, όπου μπορείτε να τα παρατηρείτε και τοποθετημένα μέσα σε τσάντα.


Κολύμβηση: Μυστικά προστασίας από τραυματισμούς

Το κολύμπι δεν προσφέρει μόνο δροσιά, αλλά και ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και ταχύτερη ανάρρωση από ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών, όπως στο γόνατο και στην πλάτη ή μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.
Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη επιστημονική έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση (όπως, για παράδειγμα, το aqua aerobic) μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με τραυματισμούς να ξανακτίσουν τη δύναμή τους, να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία.
Αλλά και η ίδια η προετοιμασία για το κολύμπι ενόψει των διακοπών προφυλάσσει από τυχόν τραυματισμούς. Άλλωστε η θάλασσα και η κολύμβηση συνιστώνται απ' όλες σχεδόν τις ιατρικές ειδικότητες και ιδιαίτερα απ' όλους όσοι ασχολούνται με τις μυοσκελετικές παθήσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή η θάλασσα προσφέρει ιδεώδεις συνθήκες, λόγω της άνωσης, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να γίνονται εύκολα κι ευχάριστα.
Υπάρχουν, όμως, μερικά «μυστικά», που μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες.
«Αυτά είναι η προετοιμασία και η εξάσκηση για το κολύμπι, που πρέπει να γίνονται λίγες μέρες πριν, δηλαδή κάποιες ασκήσεις στη στεριά, που θα διευκολύνουν την κολύμβηση και ταυτόχρονα θα σας δώσουν ευεξία και αυτοπεποίθηση πριν μπείτε στη θάλασσα», μας λέει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα άτομα που κολυμπούν χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
* Στην πρώτη κατηγορία είναι τα άτομα με διάφορες παθήσεις ή ειδικά προβλήματα (όπως είναι οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας, οι οσφυαλγίες, το αυχενικό σύνδρομο, η περιαρθρίτιδα ή η επικονδυλίτιδα), τα οποία πρέπει να έχουν την έγκριση του ειδικού γιατρού και την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή, όσον αφορά στο πρόγραμμα, στον χρόνο και στον τρόπο κολύμβησης που θα ακολουθήσουν και που τροποποιούνται ανάλογα με την πάθησή τους.

Αρετή Πωγωνίου: Λαϊκή βραδιά, το Σάββατο 5 Αυγούστου