Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 09.00 π.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 23η Ιουλίου 2018, ημέρα Δευτέρα & ώρα 09.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2018 του Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Αποφάσεις για έργα που αφορούν οδικές υποδομές, αντιπλημμυρική προστασία, το περιβάλλον κ.ά. έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Αναλυτικά κατά κατηγορία:
ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΕ ΑΡΤΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Έξι έργα, πέντε στην Π.Ε. Άρτας και ένα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, προωθούνται για αποκατάσταση αρδευτικών δικτύων και για αντιπλημμυρική προστασία. Συγκεκριμένα για τρία από αυτά αναδείχτηκαν ανάδοχοι και για άλλα τρία εγκρίθηκε η δημοπράτησή τους, ήτοι:
Τα έργα που έχουν ανάδοχο πλέον είναι τα εξής:
  «Αποκατάσταση ζημιών κεντρικής υδροληψίας αρδευτικών έργων στη Γλυκή και αναχωμάτων στην Ποταμιά», προϋπολογισμού € 70.700. Ανάδοχος ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.
 «Ενίσχυση όχθης χειμάρρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Σπυρίδων Ζιώβας
 «Καθαρισμός κοίτης χειμάρρων περιοχής Δ. Ν. Σκουφά», προϋπολογισμού € 50.000.Ανάδοχος Γεώργιος Β. Μπαζούκης
Δημοπρατήθηκαν τα εξής:
  «Συμπληρωματικές εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού € 500.000.
 «Επιδιόρθωση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης χειμάρρων και τάφρων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 150.000.
  «Επένδυση αρδευτικών διωρύγων στην Τ.Κ Κομμένου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 60.000.

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε αγροτική περιοχή της Φιλοθέης Άρτας


Εκριζώθηκαν συνολικά -27- δενδρύλλια κάνναβης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών
Στο πλαίσιο μεθοδικών και συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, με σκοπό την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικών Δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, σε αγροτική περιοχή της Φιλοθέης Άρτας.



Ειδικότερα, εντοπίστηκε σε αγροτική έκταση στην προαναφερόμενη περιοχή, χώρος στον οποίο καλλιεργούνταν (27) δενδρύλλια κάνναβης, σε πλήρη ανάπτυξη, ύψους έως (2,2) μέτρων, τα οποία χθες το πρωί εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.









Ενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων δραστών – καλλιεργητών της φυτείας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Μαυροβούνι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι στο Μαυροβούνι Πωγωνίου,  την   Παρασκευή 20 Ιουλίου.

ΙΝΚΠΑ Ηπείρου: Δικαιώματα καταναλωτών στα ξενοδοχεία κατά την καλοκαιρινή περίοδο


Η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όσων αποφάσισαν να κάνουν διακοπές σε κάποιο από τα χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας μας είναι εύκολο να αποφευχθεί, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουν πώς να τα διεκδικήσουν. Ποιοι κανονισμοί τους προστατεύουν και πως θα αποζημιωθούν.
1. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να προσφέρει στον πελάτη δωμάτια και υπηρεσίες, όπως ακριβώς περιγράφονται στα τουριστικά του φυλλάδια. Εάν π.χ. το πεντάλεπτο περπάτημα από το ξενοδοχείο προς την παραλία αποδειχθεί πεζοπορία μισής ώρας πρέπει να το καταγγείλετε για προσέλκυση πελατών με απατηλά μέσα, ουσιαστικά για εξαπάτηση. Όπως επίσης εάν π.χ. η πισίνα υπάρχει, αλλά δεν έχει νερό γιατί χάλασαν οι αντλίες εξηγήστε ότι δεχθήκατε να πληρώσετε τις τιμές του ξενοδοχείου ακριβώς γι’ αυτές τις πρόσθετες ανέσεις.
2. Το ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένο να σας προσφέρει ένα λογικό επίπεδο εξυπηρέτησης ανάλογα με τον τύπο και τις τιμές του. Εάν μπαίνοντας στο δωμάτιό σας π.χ. διαπιστώνετε ότι οι πετσέτες και τα σεντόνια είναι επαναχρησιμοποιημένα και η τουαλέτα βρώμικη, καταγγείλετε το ξενοδοχείο στις αρμόδιες αρχές.
3. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να σας προσφέρει το δωμάτιο το οποίο έχετε κλείσει κανονικά. Εάν φτάνετε στο ξενοδοχείο και διαπιστώνετε ότι το δωμάτιο που είχατε κλείσει δεν υπάρχει μην ανησυχείτε. Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να σας εξασφαλίσει δωμάτιο σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο στην ίδια πόλη, που να παρέχει μάλιστα τις ίδιες ανέσεις και να ανήκει στην ίδια κατηγορία με το δικό του. Πρέπει να πληρώσει τα έξοδα μεταφορά σας και την διαφορά της τιμής –προς τα πάνω– του άλλου ξενοδοχείου.
4. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να έχει αναρτημένο στα δωμάτια, πίνακα θεωρημένο  όπου να αναγράφονται αναλυτικά : η τιμή του δωματίου, οι σχετικές προσαυξήσεις και η συνολική τιμή που θα προκύψει από την άθροιση με την τιμή του πρωινού και γεύματος.
5. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να προσφέρει στον ταξιδιώτη την δυνατότητα ξεκούρασης, εφόσον έχει κενά δωμάτια, τα οποία είναι υποχρεωμένος να τα νοικιάζει σε όποιον του τα ζητήσει, εκτός εάν ο πελάτης είναι μεθυσμένος ή φέρεται άσχημα.

Τεριάχι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι στο Τεριάχι  Πωγωνίου,  την  Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 19 Ιουλίου, ώρα 9:30


Την 19-07-2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 09-07-2018 συνεδρίασης.
Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2018 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Β’ τρίμηνο έτους 2018 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Έγκριση ανακλήσεων αποφάσεων δέσμευσης πίστωσης και έγκριση δαπανών και διάθεσης πιστώσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Έγκριση του από 09-07-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υδρομάστευσης και του δικτύου ύδρευσης στη θέση «Σιουποτός» της Τ.Κ. Καταρράκτη Άρτας», προϋπολογισμού € 25.000,00 με ΦΠΑ.
Έγκριση του από 11-07-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση παράπλευρων οδών πρόσβασης στα όρια του Δ.Δ. Κρυοπηγής Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 68.200,00 με ΦΠΑ.

Φαράγγι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι στο Φαράγγι  Πωγωνίου,  την  Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα


Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα επισκέφθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, μαζί με Ομογενείς φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Ο κ. Κουίκ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό που παιδιά του απόδημου Ελληνισμού των ΗΠΑ και του Καναδά, παιδιά δεύτερης γενιάς Ελλήνων που έφυγαν και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ήρθαν να δουν παιδιά άλλων μεταναστών και προσφύγων, αυτά που έφυγαν από τη φρίκη του πολέμου, από πόλεις κατεστραμμένες. Χαίρομαι επίσης που ήρθαν κι αμερικανάκια από πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Boston University ή από τη Φλόριντα, κι είδαν, ότι η Ελλάδα ξέρει να συμπεριφέρεται με ανθρωπιά και με αλληλεγγύη σε όλες αυτές τις οικογένειες που ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον».
Καταλήγοντας σημείωσε: «Είμαι περήφανος που η Ελλάδα συμπεριφέρεται έτσι και χαίρομαι ιδιαίτερα που με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού καταφέραμε να κάνουμε σήμερα αυτή την επίσκεψη στις δομές φιλοξενίας στον Ελαιώνα». Οι φοιτητές περιηγήθηκαν στους χώρους των δομών φιλοξενίας, συνομίλησαν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και παρακολούθησαν βίντεο από τη γιορτή που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες στον Ελαιώνα και συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, γονείς και εκπαιδευτικοί από 15 σχολεία της Αθήνας».

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι στο Κεφαλόβρυσο  Πωγωνίου,  την   Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Ηλιακή ακτινοβολία: Πόσο σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου σας;


Πότε αλλάξατε για τελευταία φορά γυαλιά ηλίου; Αν η απάντησή σας σε αυτό το ερώτημα είναι «πάνε χρόνια, που να θυμάμαι τώρα» είναι πιθανό ότι τα μάτια σας κινδυνεύουν.
Το ίδιο και αν δεν έχετε προμηθευτεί τα γυαλιά σας από ένα κατάστημα οπτικών, αλλά από υπαίθριες αγορές ή πωλητές, online ή από άλλες μη αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
«Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα αξεσουάρ μόδας, αλλά ένα πολύτιμο βοήθημα για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Γι’ αυτό πρέπει να τα επιλέγουμε προσεκτικά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, και να τα προμηθευόμαστε από αξιόπιστες πηγές».
Είναι αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στον ήλιο δίχως την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών οφθαλμοπαθειών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διάφορα μορφώματα στα μάτια και μια σπάνια μορφή καρκίνου (το μελάνωμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα).
Ακόμα και η βραχυχρόνια έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους. Η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στο νερό, λ.χ., μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα - ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Η φωτοκερατίτιδα εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του ματιού, θολή όραση, ευαισθησία στο λαμπερό φως και, σε σπάνιες περιπτώσεις, με παροδική απώλεια της οράσεως.