Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΙΝΚΠΑ Ηπείρου: Δικαιώματα καταναλωτών στα ξενοδοχεία κατά την καλοκαιρινή περίοδο


Η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όσων αποφάσισαν να κάνουν διακοπές σε κάποιο από τα χιλιάδες ξενοδοχεία της χώρας μας είναι εύκολο να αποφευχθεί, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουν πώς να τα διεκδικήσουν. Ποιοι κανονισμοί τους προστατεύουν και πως θα αποζημιωθούν.
1. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να προσφέρει στον πελάτη δωμάτια και υπηρεσίες, όπως ακριβώς περιγράφονται στα τουριστικά του φυλλάδια. Εάν π.χ. το πεντάλεπτο περπάτημα από το ξενοδοχείο προς την παραλία αποδειχθεί πεζοπορία μισής ώρας πρέπει να το καταγγείλετε για προσέλκυση πελατών με απατηλά μέσα, ουσιαστικά για εξαπάτηση. Όπως επίσης εάν π.χ. η πισίνα υπάρχει, αλλά δεν έχει νερό γιατί χάλασαν οι αντλίες εξηγήστε ότι δεχθήκατε να πληρώσετε τις τιμές του ξενοδοχείου ακριβώς γι’ αυτές τις πρόσθετες ανέσεις.
2. Το ξενοδοχείο είναι υποχρεωμένο να σας προσφέρει ένα λογικό επίπεδο εξυπηρέτησης ανάλογα με τον τύπο και τις τιμές του. Εάν μπαίνοντας στο δωμάτιό σας π.χ. διαπιστώνετε ότι οι πετσέτες και τα σεντόνια είναι επαναχρησιμοποιημένα και η τουαλέτα βρώμικη, καταγγείλετε το ξενοδοχείο στις αρμόδιες αρχές.
3. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να σας προσφέρει το δωμάτιο το οποίο έχετε κλείσει κανονικά. Εάν φτάνετε στο ξενοδοχείο και διαπιστώνετε ότι το δωμάτιο που είχατε κλείσει δεν υπάρχει μην ανησυχείτε. Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να σας εξασφαλίσει δωμάτιο σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο στην ίδια πόλη, που να παρέχει μάλιστα τις ίδιες ανέσεις και να ανήκει στην ίδια κατηγορία με το δικό του. Πρέπει να πληρώσει τα έξοδα μεταφορά σας και την διαφορά της τιμής –προς τα πάνω– του άλλου ξενοδοχείου.
4. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να έχει αναρτημένο στα δωμάτια, πίνακα θεωρημένο  όπου να αναγράφονται αναλυτικά : η τιμή του δωματίου, οι σχετικές προσαυξήσεις και η συνολική τιμή που θα προκύψει από την άθροιση με την τιμή του πρωινού και γεύματος.
5. Ένα ξενοδοχείο οφείλει να προσφέρει στον ταξιδιώτη την δυνατότητα ξεκούρασης, εφόσον έχει κενά δωμάτια, τα οποία είναι υποχρεωμένος να τα νοικιάζει σε όποιον του τα ζητήσει, εκτός εάν ο πελάτης είναι μεθυσμένος ή φέρεται άσχημα.


6. Για να κάνετε κράτηση, κανονικά πρέπει να δώσετε μια προκαταβολή που μπορεί να φτάσει και το 25% του συνολικού ποσού και θα ολοκληρωθεί όταν ο ξενοδόχος εισπράξει τα χρήματα, τα οποία οφείλει να σας επιστρέψει χωρίς να σας ζητήσει αποζημίωση, σε περίπτωση που αλλάξουν τα σχέδιά σας και τον ειδοποιήσετε 21 τουλάχιστον ημέρες πριν. Διαφορετικά πρέπει να πληρώσετε το μισό ποσόν από αυτό που θα σας αναλογούσε.
7. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου την ημέρα της αναχώρησής σας, σας ανήκει μέχρι της 12 το μεσημέρι. Εάν το κρατήσετε έως τις 6 το απόγευμα πληρώνετε επί πλέον 50% της αξίας. Εάν καθίσετε περισσότερο θα αναγκαστείτε να πληρώσετε όλη την ημέρα.
8. Θυμηθείτε: Όταν βγαίνετε από το δωμάτιό σας πρέπει να παραδίδεται στο θυρωρείο το κλειδί του δωματίου, απαγορεύεται να μαγειρεύετε μέσα στο δωμάτιο, να χρησιμοποιείτε καμινέτα και ηλεκτρικές συσκευές. Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί το ξενοδοχείο ανοιχτό όλο το 24ωρο και να εξασφαλίζει 24ωρη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου.
Εάν παρ’ όλα αυτά είχατε μια απαίσια παραμονή, το δωμάτιο ήταν μικρό και βρώμικο, το φαγητό απερίγραπτο, το προσωπικό ανεπαρκές και δεν καταφέρατε να κοιμηθείτε από τους θορύβους και είσαστε τόσο εκνευρισμένος που αρνείστε να πληρώσετε, το ξενοδοχείο μπορεί να κρατήσει τα πράγματά σας εκτός από το αυτοκίνητό σας και αφήστε το να σας μηνύσει, εφόσον το καταγγείλετε. Η τουριστική αστυνομία ή αν δεν υπάρχει, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής παρεμβαίνουν για να επιλύσουν τυχόν προβλήματα. Κακό σέρβις, χαμηλή ποιότητα φαγητού, έλλειψη επαγγελματικής συμπεριφοράς, υψηλές τιμές, έλλειψη καθαριότητας, επιστροφή προκαταβολής, κρατήσεις πέραν της δυναμικότητας, παραπλανητική διαφήμιση, είναι όλα όσα μπορεί να αντιμετωπίσει ένας τουρίστας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι η ευρωπαϊκή νομολογία για τα ταξίδια και τον τουρισμό έχει αλλάξει ριζικά προς όφελος των καταναλωτών οι οποίοι προστατεύονται απολαμβάνοντας την πλήρη και σαφή ενημέρωση αλλά και την δυνατότητα αποζημίωσης.
Υποχρέωση αποτελεί εφεξής για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η ανάρτηση σε εμφανές σημείο της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη, σύμφωνα με τον νόμο 4403/2016 ΦΕΚ 125Α που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, η Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη θα αναγράφει σε ελληνικά/αγγλικά τα κύρια δικαιώματα και υποχρεώσεις των πελατών σχετικά με την ακυρωτική πολιτική, τις ώρες άφιξης/αναχώρησης, τον κανονισμό παράτασης της ώρας αναχώρησης, τη χρέωση πρόσθετης κλίνης κ.ά. 
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε επιχειρηματίας τουριστικού καταλύματος οφείλει να προμηθεύεται την εν λόγω καρτέλα, καθώς με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησής του, αλλά λύνει και αρκετά προβλήματα σε σχέση με τους πελάτες του.
Για οποιοδήποτε πληροφορία ή  παράπονο απευθυνθείτε στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου  στο Τηλέφωνο 26510.65178