Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Η επέκταση του δρόμου μέχρι την Κακαβιά δεν έχει ούτε ολοκληρωμένες μελέτες

Στα ...αζήτητα έχει αφήσει για μήνες τώρα το υπουργείο Υποδομών το νέο διαγωνισμό για την συμπλήρωση-ολοκλήρωση των μελετών του λεγόμενου και ...ορφανού τμήματος της Ιόνιας οδού, από το τέλος της παραχώρησης μέχρι Καλπάκι και Κακαβιά.

Αν και το κόστος για να γίνει πλήρης η μελέτη και να δημοπρατηθεί κάποτε το έργο, είναι σχετικά μικρό και μάλιστα επετεύχθη από τον περασμένο Φεβρουάριο η συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε, ως έργο ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, υπάρχει στασιμότητα για τον διαγωνισμό. Προφανώς κανείς δεν βιάζεται στο υπουργείο Υποδομών.
Δεδομένου ότι, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης στην τελευταία του επίσκεψη στα Γιάννινα, ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε ότι το έργο μόνο τμηματικά μπορεί να κατασκευαστεί με αρχή από το τέλος παραχώρησης μέχρι και την Βιομηχανική Περιοχή, η εξέλιξη δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Βέβαια, οι υπάρχουσες μελέτες (παραδόθηκαν προ εξαμήνου περίπου) δίνουν τη δυνατότητα να δημοπρατηθεί, αφού συνταχθούν τα τεύχη, το έργο και στην πορεία να εκπονηθούν, αλλά τέτοια λύση μάλλον αποφεύγεται, αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση και τα τουλάχιστον 280 εκ. ευρώ αναζητούνται...
Την ώρα που η Ιόνια οδός, ως έργο παραχώρησης, έχει σταματήσει και μπήκε σε περιπέτειες, ίσως φαντάζει πολυτέλεια να ζητά κανείς να προωθηθεί το...ορφανό, όμως κι αυτό Ιόνια οδός είναι και πρέπει να κατασκευαστεί κάποτε, αν όχι με το ΕΣΠΑ, ίσως να ήταν λύση, έχει προταθεί άλλωστε και από τον Περιφερειάρχη και άλλους παράγοντες του τόπου, η κατασκευή με παραχώρηση.
Παρέλειψαν μελέτες
Η μελέτη ανατέθηκε από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμβολή του τότε υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη, μετά την απόφαση να μείνει εκτός της σύμβασης παραχώρησης. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έθεσε...βέτο στον τότε υπουργό Γιώργο Σουφλιά, διαφωνώντας με τη χάραξη εντός λεκανοπεδίου και κοντά στην παράκαμψη.
Ο κ. Σουφλιάς ...βιάζονταν να προχωρήσει τη σύμβαση και δεν περίμενε να αλλάξει η χάραξη, έτσι το τμήμα μέχρι Κακαβιά έμεινε εκτός σύμβασης και η χάραξη έγινε ορεινή, από τα Γραμμενοχώρια η διέλευση.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης που ανατέθηκε ήταν 6 εκ. ευρώ, δόθηκε η ανώτερη έκπτωση του 20% και με το υπόλοιπο της έκπτωσης χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο οι γεωτεχνικές έρευνες.
Όμως, τα χρήματα αποδείχτηκαν λίγα και με τις πρόσθετες μελέτες που προέκυψαν από την ΜΠΕ, (εγκρίθηκε το 2009), δηλαδή δυο οριστικές μελέτες για ισάριθμες γέφυρες, η μελέτη ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου Πασσαρώνας η οποία απαιτεί πτυχίο άλλης κατηγορίας, η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και αυτή της οδικής σήμανσης και φυσικά τα τεύχη δημοπράτησης. Τα τρία τελευταία δεν συμπεριλαμβάνονταν στη σύμβαση...
Προέκυψε και η κατασκευή ενός τούνελ για να μην διαταραχθεί ο ιστορικός χώρος στο Μνημείο του Μαχητή του 1940.
Από τη συμπλήρωση σε νέο διαγωνισμό
Όλα αυτά μαζί μπορούσαν να συνταχθούν, όπως δήλωνε στις αρχές του 2010 ο υφυπουργός Υποδομών, με συμπληρωματική σύμβαση (υπέρβαση κατά 50%) με τον ανάδοχο, όμως τελικά επιλέχθηκε από το υπουργείο Υποδομών να γίνει νέος διαγωνισμός
Φυσικά, δεν είναι ευθύνη του αναδόχου ο οποίος παρέδωσε την άνοιξη όσα προέβλεπε η σύμβαση (περίπου το 90% του συνόλου των μελετών) με μια μικρή διαφοροποίηση, αλλά της αναθέτουσας αρχής που ήταν το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν μερίμνησε για να είναι πλήρης ο φάκελος του έργου.
Έστω κι έτσι όμως, αν συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης μπορεί να θεωρηθεί ότι το έργο είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ούτε αυτό γίνεται.
Άφαντος ο διαγωνισμός
Ο στόχος του υπουργείου Υποδομών, μετά την έγκριση από την Ε.Ε της συγχρηματοδότησης των υπολειπόμενων μελετών, ήταν αυτό το διάστημα να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αλλά όπως πληροφορούμαστε κάτι τέτοιο δεν συνέβη ακόμη. Τελευταία δεν ασχολείται κανείς σοβαρά με την τύχη της μελέτης, τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι από βουλευτές ή την Περιφέρεια ή και το Τεχνικό Επιμελητήριο που πάντα παρενέβαινε. Μόνον η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη προσπαθεί, όπως πληροφορούμαστε, να προωθήσει το νέο διαγωνισμό, αλλά είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του ΥΠΟΜΕΔΙ.
Φαίνεται ότι ισχύει ακόμη η τελευταία σχετική δήλωση του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη στα Γιάννινα, ότι η χρηματοδότηση ακόμη και της ολοκλήρωσης της μελέτης αποτελεί πρόβλημα για το υπουργείο και αναζητούνταν οι πιστώσεις.
Πάντως ο στόχος να έχουν παραδοθεί και οι μελέτες που λείπουν με τα τεύχη δημοπράτησης (είχε προταθεί να τα αναλάβει η «Εγνατία οδός Α.Ε») για το τέλος του 2012, απομακρύνεται και μάλλον το 2013 θα μιλάμε για ολοκλήρωση τους. Το κόστος εκτιμάται κοντά στα 3 εκ. ευρώ.

Παραχώρηση ή ΕΣΠΑ;
Η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Υποδομών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ολόκληρο το έργο.
Με αυτό το δεδομένο και αναφορές ακόμη και σε κατασκευή με το σύστημα της παραχώρησης και από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη μετά την εκλογή του, κανείς δεν μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί χρηματοδοτικό μέσο για το έργο, του οποίου ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός φτάνει τα 280 εκ. ευρώ!
Ίσως η εξαίρεση του από το έργο παραχώρησης, ήταν καθοριστική για την τύχη του. Η επιλογή να κατασκευαστεί τμηματικά έχει προβληθεί από τον κ. Μαγκριώτη στην σύσκεψη που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2010 στην κρατική Περιφέρεια, όμως αν το πρώτο τμήμα είναι από κόμβο Εγνατίας μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή δεν θα πρόκειται για λύση του κυκλοφοριακού στο λεκανοπέδιο, αφού η κίνηση θα μένει στην Ελεούσα.
Επιπλέον, τα υλικά εκσκαφής που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τα επιχώματα στη περιοχή της Λαψίστας δεν θα αξιοποιηθούν άμεσα. Το χειρότερο όλων, το έργο αν πάει τμηματικά, δύσκολα θα ολοκληρωθεί.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού είδε στο πρόσωπο του Ηλία Μόσιαλου τον «Ιούδα» αυτής της εβδομάδας...των Παθών


Στη χθεσινή Μεγάλη Πέμπτη του ΠΑΣΟΚ οι 152 μαθητές(με την Εύα Καϊλή, η οποία δεν ανεξαρτητοποιήθηκε όπως πολλοί λανθασμένα έγραφαν ή έλεγαν χθες) του Γιώργου Παπανδρέου επιδόθηκαν σε δηλώσεις και συνομιλίες κρυφές ή φανερές για τη χάραξη της γραμμής τους απέναντι στον πρωθυπουργό.

Τρία μέτωπα ξεχώρισαν: του Ευάγγελου Βενιζέλου, της τρόϊκας Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Λοβέρδου και της ομάδας Βάσως Παπανδρέου.
Μέσα στον χθεσινό ορυμαγδό είχαμε και μια μετατόπιση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στη συνάντηση της τρόικας συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε δυσμένεια.
Και αυτό γιατί το περιβάλλον του πρωθυπουργού είδε στο πρόσωπο του Μόσιαλου, ο οποίος δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση τον «Ιούδα» αυτής της εβδομάδας... των Παθών.
Έτσι, ο πρωθυπουργός δεν τον πήρε μαζί του στο ταξίδι στις Κάννες, ενώ επιπλέον ο κ.Μόσιαλος χθες ειδοποιήθηκε πως δεν είναι αναγκαία η παρουσία του στο πρωινό καφέ του Μαξίμου στις κρίσιμες συσκέψεις του πρωθυπουργικό επιτελείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του Ηλία Μόσιαλου στις συναντήσεις της τρόικας αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, καθώς σήμερα ήπιε τον καφέ του μαζί τους. Η τρόικα ή καλύτερα η ομάδα των τεσσάρων επιμένει να ζητεί την αποχώρηση Παπανδρέου και την συνεννόηση με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

ΠΗΓΗ: http://www.boria.gr

Σύλληψη αλλοδαπού για εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν (508) γραμμάρια ηρωίνης.

Αναζητούνται άλλοι δύο δράστες, ένας εκ των οποίων πυροβόλησε κατά των αστυνομικών .
Σε κοινή αστυνομική επιχείρηση των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και Δυτικής Αττικής συνελήφθη χθες (03-11-2011) το απόγευμα στο Γαλάτσι Αττικής ένας 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πώληση ναρκωτικών ουσιών.
Η κοινή επιχείρηση οργανώθηκε ύστερα από πληροφορίες σχετικά με αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Αττικής. Χθες το απόγευμα επιχειρήθηκε έλεγχος σε τρία (3) άτομα στο Γαλάτσι Αττικής και συνελήφθη ο 29χρονος Αλβανός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, βάρους πεντακοσίων οκτώ (508) γραμμαρίων.
Διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων δύο (2) δραστών (θα παραλάμβαναν τις ναρκωτικές ουσίες),οι οποίοι διέφυγαν σε παρακείμενο άλσος. Κατά τη διαφυγή τους, ο ένας εξ αυτών πυροβόλησε κατά των αστυνομικών, που έκαναν χρήση του οπλισμού τους με εκφοβιστική βολή, χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Κουκουλοφόρος υπό την απειλή όπλου άρπαξε 25.000 ευρώ

Ληστεία χτες το βράδυ στις 20.00 σε πρακτορείο που βρίσκεται στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας. Άγνωστος δράστης που φορούσε κουκούλα στο κεφάλι, μπήκε μέσα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον υπεύθυνο υπάλληλο του καταστήματος ο οποίος βρίσκονταν μόνος του μέσα στο πρακτορείο.

Άνοιξε το ταμείο, βούτηξε 25.000€ που υπήρχαν μέσα και έγινε καπνός.
Οι έρευνες που ακολούθησαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, δεν έφεραν αποτέλεσμα ενω την σχετική ερευνα εχει αναλάβει η ασφάλεια Ηγουμενίτσας η οποία εξετάζει και την καθυστέρηση της ειδοποίησής της για την ληστεία, κατά περίπου 45 λεπτά, από τον υπεύθυνο του καταστήματος.

ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα στην λεωφόρο Κενάν Μεσσαρέ προκειμένου να γίνει ασφαλής για τα παιδιά μας

Ιωάννινα
3 Νοεμβρίου 2011
Προς τον κ. Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου

Αγαπητοί συμπατριώτες, με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να πάρετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα στην λεωφόρο Κενάν Μεσσαρέ προκειμένου να γίνει ασφαλής για τα 173 παιδιά μας, μαθητές του 7ου Γυμνασίου, αλλά και τα παιδιά των πολλών σχολείων της περιοχής πάνω και κάτω από αυτόν τον δρόμο. Είναι εκατοντάδες οι μαθητές που καθημερινά τον διασχίζουν υποχρεωτικά με τεράστιο κίνδυνο λόγω των πολύ υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν όλα σχεδόν τα οχήματα και της εμφανέστατης έλλειψης ασφαλών διαβάσεων. Μέλη του Συλλόγου από το κάτω μέρος της Κιάφας μας καταγγέλλουν πως έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αφού κάθε μέρα αναγκάζονται να υπερπηδούν τις ατσαλόμπαρες και τα παιδιά τους ντροπιάζονται και ταλαιπωρούνται ψυχικά. Το θεωρούν κάτι σαν «καψώνι».
Και δεν είναι μόνο η μετακίνηση από και προς το Σχολείο τους. Δεν τολμάμε να τα αφήσουμε να κυκλοφορήσουν με τις παρέες τους της άλλης πλευράς του δρόμου τις ελεύθερες ώρες από τον φόβο της Κενάν Μεσσαρέ και αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Σας παρακαλούμε κάντε κάτι άμεσα ώστε και τα δικά μας παιδιά να ζουν σε ασφαλές και πολιτισμένο περιβάλλον όπως όλα τα παιδιά της πόλης μας.

Ενιαία Αρχή Πληρωμών: Καταβάλει τους μισθούς του 74% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα

Το 74% των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα πληρώνονται πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ σύντομα και το 26% των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα ενταχθεί εντός συστήματος.

Από το Δεκέμβριο 2010 οι μισθολογικές αμοιβές για αμειβόμενους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται σε κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων, σχετικά με το ύψος και την δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, το Δεκέμβριο 2010, το σύστημα κάλυπτε την μισθοδοσία 202.025 υπαλλήλων του Δημοσίου. Πλέον, 11 μήνες μετά, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και οι ενταγμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ανέρχονται σε 571.887 άτομα, όταν ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 736.970.
Μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών καταβάλλονται σήμερα οι αμοιβές του 74% των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο. Το 26% εξακολουθεί να πληρώνεται με άλλους τρόπους, παρά το ότι η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα σταματούσε την καταβολή των αμοιβών όσων δεν έχουν υπαχθεί στην Αρχή.
Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για την καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2012 η υποδομή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Σημειώνεται πως η Ενιαία Αρχή έχει αναλάβει την πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΚΑΚΑΒΙΑ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού

Συνελήφθη χθες (03-11-2011) το απόγευμα στην Κακαβιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 36 ετών, για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ελβετικές αρχές για απόπειρα ανθρωποκτονίας, βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο ζωής, εκβίαση και απειλές.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

ΠΑΣΟΚ: Μαίνεται ο εμφύλιος στην κοινοβουλευτική ομαδα

Ξυνίδης σε Καϊλή :
"Σιγά την καλτσοδέτα..."

Σίγουρα τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μαίνεται ένας εμφύλιος, μεταξύ υποστηρικτών του κ. Γιώργου Παπανδρέου και μή, αλλά ακόμα και σε αυτές τις σκληρές αντιπραθέσεις υπάρχουν όρια .
Φαίνεται ότι σε αυτό διαφωνεί , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης που μάλλον αδικεί τον εαυτό του, με τον τρόπο που επέλεξε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του, στη συνάδελφο του, κα Εύα Καϊλή
Όταν η κα Εύα Καϊλή σηκώθηκε όρθια και φώνάζε γιατί διακόπτεται η συνεδρίαση και δεν της δίνεται ο λόγος, ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης της είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς βουλευτές:
"Σιγά την καλτσοδέτα"!
Κάποιος από τους παριστάμενους αντέδρασε και του είπε:
"Ρε συ Σωκράτη πώς μιλάς έτσι στην κοπέλα; Τι είναι αυτά που της λες;"
Και εκείνος απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο:
"Γιατί θα την φοβηθώ. Δεν ξέρεις που την έχω γραμμένη;".
Ας ελπίσουμε αυτοί οι απείρου κάλλους διάλογοι να σταματήσουν εδώ...

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

William Hill: Πόσο «δίνουν» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο κόσμος του στοιχήματος δίνει σήμερα για πρώτη φορά θετική απόδοση στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την ζώνη του ευρώ.
Συγκεκριμένα, έθεσαν συντελεστή 1.50 (4/6) στο ότι μέχρι το τέλος του 2012, η χώρα θα έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί το νόμισμα.

«Για πρώτη φορά στοιχηματίζουμε με τις πιθανότητες υπέρ στο ότι οι Έλληνες θα βγουν από το ευρώ», δηλώνει ο εκπρόσωπος του παγκοσμίως δημοφιλούς πρακτορείου στοιχημάτων William Hill, Graham Sharpe.
Παράλληλα, οι πιθανότητες για το αν η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί ακόμα το ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ανέρχονται σε 11/10.

Libération: «Ελληνική κρίση- η Ευρώπη σε διάσπαση»


"Η Ελλάδα σε πολιτικό χάος"

Οι Εξελίξεις στην Ελλάδα κυριαρχούν για άλλη μία φορά στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Libération. Με την ελληνική σημαία σε κόκκινο φόντο η Libération γράφει «Ελληνική κρίση- η Ευρώπη σε διάσπαση» στο τίτλο και σημειώνει: «Μια ημέρα τρέλας για το G20 στις Κάννες» και «Δημοψήφισμα; Εκλογές; Η Ελλάδα στο απόλυτο πολιτικό χάος».

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του

«Ναι» υπό προϋποθέσεις στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Την πρόθεσή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Από τη στιγμή που πήρε πίσω το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Θα ψηφίσω τον Παπανδρέου, αν έχω τη βεβαιότητα ότι ανοίγουν οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειάζεται μια συνολική ανασύνθεση των δυνάμεων της Αριστεράς.
Όσον αφορά την κίνηση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα δήλωσε ότι «οι σύμβουλοι του Παπανδρέου δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι αγορές, είχε να κερδίσει ελάχιστα και αν έχανε θα τα έχανε όλα. Ήταν τυχοδιωκτικό το στοίχημα του Παπανδρέου».

Η τριπλή “διάσπαση” του ΠΑΣΟΚ

Εκατόν πενήντα δύο… κομμάτια, όσα του έχουν απομείνει, έγινε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ, οιωνός κακός για το πώς θα ολοκληρωθεί η πενθήμερη κρίση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Μετά από μία ατελείωτη ημέρα, το κυβερνών κόμμα δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, δεν παρουσίασε καμία λύση, αντίθετα, τα κορυφαία στελέχη του εκτέθηκαν συμμετέχοντας σε ένα σχοινοτενές παρασκήνιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Με υπουργούς να περιμένουν τρεις ώρες να ξεκινήσει το υπουργικό για να ζητήσουν όπως έλεγαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται χωρίς να έχει ανοίξει ούτε μύτη. Με βουλευτές να περιφέρονται επί δωδεκάωρο στη Βουλή απειλώντας Θεούς και Δαίμονες, να γράφουν κείμενα, να τα υπογράφουν και να τα βάζουν στο συρτάρι. Ή στις τσέπες τους τσαλακωμένα. Φρόντισαν, όμως, να δώσουν το κλίμα με τις δηλώσεις τους.
• Ο βενιζελικός Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παρελθόν.
• Αλλά και η παπανδρεϊκή Έλενα Παναρίτη ανακοίνωσε πως δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε πολιτικές που καταστρέφουν την Ελλάδα.
• Από κοντά και οι Εύα Καϊλή και Σούλα Μερεντίτη.
• Οργισμένος εμφανίστηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Οι δηλώσεις τους γέμισαν το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα. Αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει η… αντίστροφη μέτρηση. Τα ΜΜΕ μετρούσαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: 152, 140, 149, 148 κοκ. Πιστεύοντας πως τα στελέχη αυτά που λένε τα εννοούν. Τελικά όλοι πήγαν το βράδυ στην ΚΟ. Αλλά δεν είναι πλέον όλοι μαζί. Οι μισοί βουλευτές στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου και οι υπόλοιποι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Και αν οι πρώτοι έχουν αποφασίσει να πεθάνουν με τον αρχηγό, οι δεύτεροι βλέπουν τους εν δυνάμει αρχηγούς να κάνουν ελιγμούς που δε μπορούν να εξηγήσουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκολύνει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά οι βενιζελικοί βουλευτές τραβάνε τα πράγματα στα άκρα. Η τρόικα συμφώνησε να βγει μπροστά ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά τον λόγο από τον πρωθυπουργό στην ΚΟ τον ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου. Γιατί δε διευκρίνισε πως ζητά την εντολή για να κάνει συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Συγκυβέρνηση, μεταβατική, εθνικής ενότητας, όλα ακούστηκαν.

Το θέατρο του παραλόγου
Το θέατρο του παραλόγου ξεκίνησε από το πρωί. Ο Δημήτρης Ρέππας βγήκε μετά από ώρες παραμονής στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου και είπε ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει τις ευθύνες του και ότι μετά το υπουργικό θα πάει στο Προεδρικό. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, πως μαζί με τον Νίκο Αθανασάκη θα πάνε στη Συγγρού να διαπραγματευτούν με τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τη μεταβατική κυβέρνηση. Για την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει ως όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Αποτέλεσμα της διαφαινόμενης συμφωνίας κορυφής ήταν να σταματήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βάζουν τις υπογραφές τους σε κοινό κείμενο υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αλλά η Ρεγγίνα Βάρτζελη διεμήνυσε πως «ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε, ούτε θα παραιτηθεί». Και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέχεια, υποβάθμισε το σκέλος της παραίτησής του και της μεταβατικής κυβέρνησης μιλώντας στην ΚΟ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, της Άννας Διαμαντοπούλου και της Βάσως Παπανδρέου. Στο υπουργικό οι υπουργοί έμειναν με την αίσθηση πως ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να διαπραγματευτεί την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είπαν και στους βουλευτές, που τους ζήτησαν το λόγο γιατί δεν ζήτησαν τον… λόγο από τον πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσουν να λάβουν τον λόγο οι βενιζελικοί, αλλά αποχώρησαν και διέλυσαν τη συνεδρίαση οι προεδρικοί.


Στιγμιότυπα:
Μόλις γίνεται γνωστή η δήλωση Βενιζέλου κατά του δημοψηφίσματος στελέχη σπεύδουν στα δύο γραφεία του αντιπροέδρου. Οι υπουργοί (Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης κα) στη Νίκης και οι βουλευτές στη Ζαλοκώστα. Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος συναντώνται σε ουδέτερο χώρο για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Τελικά, Βενιζέλος και τρόικα πάνε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του υπουργικού στον πρώτο όροφο της Βουλής. Οι βουλευτές που είναι στο ισόγειο, δίνουν συνεντεύξεις, ζυμώνονται με δημοσιογράφους και γράφουν κείμενα. Είναι όλοι τους είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, είτε της τρόικας. Οι παπανδρεϊκοί αργούν πολύ να κάνουν την εμφάνισή τους και επιλέγουν το… παρκινγκ, στην πλευρά του κοινοβουλίου προς τον εθνικό κήπο. Από εκεί έχουν πρόσβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού. Με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι… απέξω. Έχει αποβληθεί ως το τέταρτο μέλος της τρόικας. Εφόσον αυτή ήταν η αρχή δεν προκαλεί κατάπληξη το τέλος. Με τους προεδρικούς βουλευτές να προπηλακίζουν φραστικά τον Δημήτρη Καρύδη που είχε τον λόγο στην ΚΟ, να παίρνουν τα σακάκια τους και να φεύγουν! Αφήνοντας τους διαφωνούντες να καταγγέλλουν στους δημοσιογράφους την αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσής τους.


Κίνδυνος διάσπασης…
Το ερώτημα πλέον είναι που το πάει ο Γιώργος και τι θα συμβεί στη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει χρόνο. Να ξεφύγει από την πίεση να παραιτηθεί. Τουλάχιστον, θέλει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί διαρκείς ελιγμούς με τους συνεργάτες του να θολώνουν τα νερά για να τρακάρουν οι αντίπαλοι. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, από την άλλη, θέλει να αποφύγει την κατηγορία της αποστασίας. Η ζωή, όμως, διδάσκει πως ότι φοβάσαι σου έρχεται. Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη είναι κακός οιωνός για την Παρασκευή. Ο κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ μετά από μία εξαιρετικά πιθανή καταψήφιση της κυβέρνησης είναι ορατός ακόμη και σε όσους πολιτεύονται πιστεύοντας ακόμη ότι η γη είναι οριζόντια.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Eξαρθρώθηκε κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στη χώρα -Συνελήφθη ένας (1) ομογενής, ενώ στην οργάνωση συμμετείχε και ένας (1) Αρχιφύλακας και τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχιφύλακας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Εξαρθρώθηκε, σήμερα (03-11-2011) στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κύκλωμα που είχε συσταθεί με σκοπό να νομιμοποιεί και να διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο αλλοδαπών, Αλβανικής καταγωγής, προς και από την Ελλάδα αντίστοιχα.
Οι αλλοδαποί, πετύχαιναν ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό να παρατείνουν την διαμονή τους, χωρίς τυπικά να παραβιάζονται οι προθεσμίες των τριών (3) μηνών ελεύθερης εισόδου και παραμονής που προβλέπει η νέα νομοθεσία.
Συνελήφθη ένας (1) ομογενής, ηλικίας 37 ετών, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος ενός 45χρονου Αρχιφύλακα, που υπηρετεί σε Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων Συνοριακού Σταθμού της Θεσπρωτίας, καθώς και κατά τριών (3) αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας.
Και οι πέντε (5) κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - «ξέπλυμα χρήματος».
Η αστυνομική έρευνα και προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενώ τις διαδικασίες των ερευνών συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικότερα, ύστερα από ενδελεχή αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, συνελήφθη, χθες (02-11-2011) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, ο 37χρονος ομογενής, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατείχε ένα (1) γνήσιο διαβατήριο άλλου προσώπου, επίσης υπηκόου Αλβανίας, με σκοπό την επίθεση σε αυτό σφραγίδων εισόδου και εξόδου στη χώρα. Η επίθεση των σφραγίδων θα γινόταν από τον 45χρονο Αρχιφύλακα με σκοπό τη διευκόλυνση της παραμονής του αλλοδαπού στην ελληνική επικράτεια.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα πέντε (5) μέλη της οργάνωσης είχαν, τουλάχιστον επί τετράμηνο, συστήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτή δράση και ρόλους, με σκοπό τη νομιμοποίηση της παραμονής υπηκόων Αλβανίας στην Ελλάδα, αντί οικονομικού οφέλους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα μέλη του κυκλώματος, δρούσαν με συγκεκριμένο τρόπο μεθόδου. Οι τρεις (3) αλλοδαποί που αναζητούνται, έστελναν στον 37χρονο ομογενή γνήσια βιομετρικά διαβατήρια Αλβανίας, τα οποία παραλάμβαναν από τους νόμιμους κατόχους τους, προκειμένου να παραδοθούν στον 45χρονο Αρχιφύλακα. Η αποστολή γίνονταν είτε με ασυνόδευτα δέματα μέσω του Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσπρωτίας, είτε μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, είτε τα παρέδιδαν σε αυτόν ιδιοχείρως.
Μετά την παραλαβή των διαβατηρίων, ο 45χρονος Αρχιφύλακας έθετε σε αυτά, σφραγίδες εισόδου και εξόδου, από και προς την Αλβανία, βεβαιώνοντας με πρόθεση ψευδώς περιστατικό, έτσι ώστε να μην παραβιάζονται οι διατάξεις που αφορούν τις προϋποθέσεις εισόδου και παραμονής στην ελληνική επικράτεια των υπηκόων Αλβανίας, κατόχων βιομετρικών διαβατηρίων.
Σε έρευνες που έγιναν, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκαν στην κατοχή του 37χρονου συλληφθέντα :
* Τρία (3) κινητά τηλέφωνα
* Δεκαεπτά (17) αποδείξεις ανάληψης χρημάτων
* Δύο (2) βιβλιάρια καταθέσεων τραπέζης
* Δύο (2) αλβανικά διαβατήρια και φωτοαντίγραφα αλβανικών διαβατηρίων
* Χειρόγραφα σημειώματα με στοιχεία υπηκόων Αλβανίας
* Αποδείξεις αποστολής και παραλαβής δεμάτων εταιρειών ταχυμεταφορών
* Ένα (1) αποδεικτικό άρνησης εισόδου από το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας

*Το χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ
* Ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
Στο πλαίσιο των ίδιων ερευνών που ακολούθησαν στην οικία, τα αυτοκίνητα και το υπηρεσιακό ερμάριο του 45χρονου Αρχιφύλακα βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός φωτοαντιγράφων αλβανικών διαβατηρίων και άλλων σχετικών με την υπόθεση εγγράφων.
Η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λοιπών μελών του κυκλώματος.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Θεσπρωτίας.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με επαπειλούμενη ποινή την απόταξη.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Όσα έχουν τακτοποιηθεί θα πρέπει να αναμένουν την ηλεκτροδότησή τους.


Από τις 29.343 αιτήσεις, οι 563 ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει όλα τα πρόστιμα!



Όσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση των προστίμων, θα πρέπει να αναμένουν την ηλεκτροδότησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ περιμένει τη σχετική εγκύκλιο από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 29.343 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Για τις 563 έχουν καταβληθεί όλα τα πρόστιμα, ενώ για 1.369 αιτήσεις έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία είσπραξης των προστίμων.
Επίσης, 5.110 αιτήσεις βρίσκονται στην αρχική υποβολή, ενώ 22.300 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας, καθώς δεν έχουν καταβληθεί παράβολα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συναινεί στην μεταβατική κυβέρνηση

Επιμένει στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή ανέφερε ότι αποδέχεται κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής με μοναδική προϋπόθεση να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά η χώρα να πάει σε εκλογές.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε καμία πρόταση και τόνισε ότι δεν είναι γαντζωμένος σε καμία καρέκλα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην τρίτη του κατά σειρά τοποθέτηση και υπό το βάρος της πίεσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας προχώρησε σε μια τακτική υποχώρηση αποδεχόμενος να συζητήσει την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση.
Παράλληλα τόνισε ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι επιμένει να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όποιες διεργασίες θα δρομολογηθούν αφού πάει την ψήφο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.