Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Θετική γνωμοδότηση για τα αιολικά πάρκα στον Κασιδιάρη.

Καθοριστικό βήμα για την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, έγινε με τη σημερινή (σχεδόν) ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με 16 δήμους για την αποκατάσταση τους με συνολικό προϋπολογισμό 3.735.183 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε τεχνικοοικονομική πρόταση - φάκελος χρηματοδότησης της αποκατάστασης των υφιστάμενων ακόμη και σήμερα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στο πλαίσιο της, από 10/06/11, Πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») με κωδικό 4.7 και συγκεκριμένα στην κατηγορία πράξεων: «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α.».
Το έργο χωρίζεται σε έξι υποέργα και αφορά Χ.Α.Δ.Α. (38 συνολικά) των δήμων: Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Πρεβέζης, Ζηρού, Πάργας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Γ. Καραϊσκάκη, Ν. Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων και Αρταίων.
Σε δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ανέφερε τα εξής:
«Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει υιοθετήσει ως έργα πρωταρχικής προτεραιότητας τα σχετιζόμενα με την προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, η χώρα μας υποχρεούται να υλοποιήσει και να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα έργα αυτά, βάσει των οριζόμενων στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όμως πέραν του γεγονότος αυτού, σήμερα, η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, αλλά και ικανοποιεί την κοινωνική απαίτηση για την υποστήριξη του αγαθού μιας αξιοβίωτης καθημερινότητας.
Η τεκμηρίωση της πληρότητας του επιδιωκόμενου σκοπού στις αρμόδιες υπηρεσίες, απέσπασε τη σχετική ευνοϊκή τους διάθεση, και επιλέξαμε, στην προαναφερόμενη πρόταση να ενσωματωθούν όλοι οι Χ.Α.Δ.Α. της Περιφέρειάς μας, προσδοκώντας στην ταχύτερη και τεχνικά αρτιότερη διευθέτηση του καίριου αυτού ζητήματος.
H προς υπογραφή Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και των με εμπλεκόμενων Δήμων, είναι προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης και θεωρούμε ότι αποτελεί άριστο δείγμα πνεύματος διαβαθμιδικής συνεργασίας, το οποίο πρέπει να διέπει όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής μας».
ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε και τα εξής:
1.Επικύρωσε τις αποφάσεις του 8ου Πρακτικού της έκτακτης Συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου
2.Ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση Τελ Αβιβ για το χρονικό διάστημα 1-2/11/2011.
3. Ενέκρινε τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΣΥΔΚΛΙ καθώς και τους όρους της προγραμματικής Σύμβασης, για την ένταξη και υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Αξιοποίηση Γεώτρησης Γ3 Λογγάδων» ως υποέργο της πράξης «Ύδρευση Τ.Δ. Δήμου Παμβώτιδας – Β Φάση» που είναι ενταγμένο στη Θεματική Προτεραιότητα / Κατηγορία Πράξης 1.1 Διαχείριση και Διανομή Ύδατος (Πόσιμο νερό) 1.2.Κατασκευή βελτίωση και αναβάθμιση Εξωτερικών Δικτύων Ύδρευσης κωδ. 45, Άξονας Προτεραιότητας Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
4. Ενέκρινε τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος: «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό».
5. Ενέκρινε τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά το έργο: « Προκαταρκτικές αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολις».
6. Ενέκρινε την παραχώρηση προς χρήση του λατομείου στη θέση «ΜΥΛΟΙ» της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για την εκτέλεση του έργου: « Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας – Γ1 Φάση» με απευθείας εκμίσθωση κατ’ εξαίρεση στην ανάδοχο εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.
7.Γνωμοδότησε για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πτηνοσφαγείου –τυποποιητήριου , που λειτουργεί στην Τοπική Κοινότητα Ροδοτοπίου-, Δημοτικής Ενότητας Ζίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Α.Π.Σ.Ι.) «Η ΠΙΝΔΟΣ».
8.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Ι», ισχύος 50 MW στη θέση «Κρανιές – Καραβαμιά – Έλατος» και συνοδά αυτού έργα, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ A.E.
9.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 2», ισχύος 50 MW στη θέση «Αγραχλαδιά –Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως- Διαβολορράχη- Τούρλα- Πρ. Ηλίας» και συνοδά αυτού έργα, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ A.E.
10.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Μηχανολογική επέκταση βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού , η οποία εδρεύει και λειτουργεί στη θέση «Φτέρη» της Τ.Κ. Περιβλέπτου, Δ.Ε. Περάματος, Δήμου Ιωαννιτών , με αιτούμενη αύξηση της απόληψης νερού από τις δύο υπάρχουσες γεωτρήσεις (από 52.000μ3/έτος σε 400.000μ3/έτος), τροποποίηση του εμβαδού του γηπέδου και αλλαγή ως προς την επωνυμία της μονάδας.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε.
11.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της υπό μηχανολογικό εκσυγχρονισμό βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού με ταυτόχρονη αύξηση της αντλούμενης ποσότητας ύδατος από 30.000 μ3/έτος σε 300.000 μ3/έτος, που βρίσκεται στη θέση Καλντερίμια του Δ.Δ. Κρανούλας στο Δήμο Ιωαννιτών του Ν. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»
12.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Ανανέωση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αύξηση της δυναμικότητας από 230 τόνους σε 460 τόνους ετησίως , υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, εγκατεστημένη σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. , στη θέση «Φάρος Λασκάρας Αμβρακικού Κόλπου» Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και τροποποίηση της επωνυμίας αυτής από ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. σε ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ Α.Ε.». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ΒΑΣ. ΛΕΟΝΤΙΤΣΗΣ Α.Ε.
13.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 34 MW , στη θέση «Ξέρακας- Περδικόβρυση» (πρώην Δήμου Αθαμανίας & Κοινότητας Θεοδώριανων), του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Νομό Άρτας » Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. & ΣΙΑ ΑΡΤΑ Α.Ε»
14. Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Επέκταση χοιροτροφικής μονάδας δυναμικότητας από 160 σε 280 χοιρομητέρες στη θέση «Γιαγκούλη» της Τ.Κ. Ριζοβουνίου Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας Περιφέρειας Ηπείρου.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΘΩΜΑΣ ΚΙΤΣΑΝΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
15.Γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο:«Αύξηση δυναμικότητας υπάρχουσας βιομηχανίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από 36,00 τόνους/ημέρα σε 50,00 τόνους/ ημέρα , εγκατεστημένη στο Δ.Δ. Επισκοπικού Ν. Ιωαννίνων.» Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία: «ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε.».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΙΧ: Πτώση ρεκόρ 39,2% στις πωλήσεις στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου

Στον γκρεμό κινείται πλέον η ελληνική αγορά αυτοκινήτου με τις πωλήσεις καινούριων ΙΧ να μειώνονται δραματικά.
Ειδικότερα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ κατέγραψε πτώση 39,2% καθώς διατέθηκαν διατέθηκαν μόλις 2.243 νέα αυτοκίνητα έναντι 3.692 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα ΕΛΤΑ και χωρίς εκκαθαριστικό

Πληρωμή και του Τέλους Επιτηδεύματος χωρίς το αντίστοιχο εκκαθαριστικό.

Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στο Δίκτυο Πληρωμών προς το Δημόσιο, εξοφλείται η 2η δόση Έκτακτης Εισφοράς και τέλους Επιτηδεύματος και χωρίς το αντίστοιχο εκκαθαριστικό.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν παραλάβει δεύτερο εκκαθαριστικό της ΔΟΥ και επιθυμούν να πληρώσουν τη 2η δόση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απόκομμα του εκκαθαριστικού σημειώματος ή την απόδειξη πληρωμής της 1ης δόσης και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο στα 450 αυτοματοποιημένα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ατελώς, με μια απλή διαδικασία.

Φθηνό πετρέλαιο για το Δημόσιο

Ειδική πρόβλεψη για υπουργεία και νομαρχίες.


Με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,60 ευρώ το λίτρο θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης οι Δημόσιες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Νομαρχίες, Δημόσια Νοσοκομεία, Δημόσια Σχολεία, Εκκλησίες, Επιμελητήρια, Σχολικές επιτροπές, Δήμοι, Ιδρύματα και λοιπά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα.
Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων  κ. Γιάννη Καπελέρη διευκρινίζεται ότι δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση παραλαβής πετρελαίου κίνησης για θέρμανση τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ζητά την ανάκληση της απόφασης για τη Μ.Π.Ε. των ασφαλτικών Σαγιάδας

Την ανάκληση της απόφασης που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα η Επιτροπή εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της να ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προς κάθε άλλη Διοικητική Αρχή, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάκλησή της.

Το θέμα αυτό τέθηκε σήμερα στην, προ Ημερήσιας Διάταξη, συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι με την απόφαση αυτή ανατρέπονται τα πάντα, από τον Αμβρακικό μέχρι τη Σαγιάδα, στο χωροταξικό με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Επανέλαβε μάλιστα όσα είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, για «άσκηση πιέσεων» για την υπογραφή της σχετικής απόφασης, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο ΥΠΕΚΑ με αφορμή το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
«Είχα πει τότε- συνέχισε - ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα και δεν θα κάνουμε. Άλλωστε είναι και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είχα δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω τέτοια απόφαση. Φαίνεται ότι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και υπέγραψε. Χρειαζόμαστε χώρο για τα καύσιμα. Συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να γίνει χωροθέτηση στη «Γωνιά». Όχι όμως στη Σαγιάδα. Αν ισχύσει αυτή η απόφαση ποια περιοχή θα προτείνουμε για να μεταφερθούν οι μονάδες από τον Αμβρακικό και από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας;»
Ο Περιφερειάρχης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν ασφαλτικά με ιχθυοκαλλιέργειες, αναφέροντας ότι το θέμα παραμένει ανοικτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει κατά το παρελθόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.
«Πίστευα ότι θα είχαν κάνει πίσω», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, για να συμπληρώσει ότι είναι πολύ πιθανό η πίεση που ασκήθηκε για έκδοση της απόφασης, να έγινε με σκοπό να προληφθεί η έγκριση του Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες και ακόμη για να χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη που ανακοίνωσε ότι ως πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης, είναι η αυριανή εισήγησή του στην Οικονομική Επιτροπή για τον ορισμό νομικού που θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για να μην χαθούν χρήματα στην παράκαμψη Άρτας

Η διαλυμένη πλέον εργολαβία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με την ακύρωση της.
Το συγκεκριμένο τμήμα της Ιόνιας Οδού, έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια αλλά τα προβλήματα απαλλοτριώσεων και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του εργολάβου, που είχε ως συνέπεια την παύση των εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, έφεραν το έργο πολύ πίσω.

Είναι το γνωστό έργο που αφού μας ταλαιπώρησε επί 5 χρόνια με την κατασκευή του και τις συνεχείς αναβολές στην παράδοση του τελικά πριν ένα χρόνο παραδόθηκε αλλά χωρίς τον ανισόπεδο κόμβο Άρτας. Τότε είχε λεχθεί πως ο κόμβος θα διδόταν στην κυκλοφορία μερικούς μήνες αργότερα κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ, Χρίστο Παπαβρανούση, η κοινοπραξία εργαζόταν επί ένα 7μηνο χωρίς να έχει πληρωθεί κι έτσι δεν ολοκλήρωσε το έργο μέχρι της 30 Ιουνίου του 2011 οπότε και έληγε η παράταση που είχε πάρει, εξαιτίας άλλων καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά καιρούς.
Έτσι στα 8 χιλιόμετρα του δρόμου δεν έχει τοποθετηθεί η αντιολισθητική άσφαλτος ενώ και ο κόμβος έμεινε στη μέση.

Τα χρήματα που οφείλονταν στον εργολάβο για τις εργασίες που είχε κάνει καθώς και αυτά για την ολοκλήρωση του έργου βρέθηκαν, ωστόσο αυτό έγινε μετά τα τέλη Ιουνίου κι έτσι νομικά οι εργασίες δεν μπορούσαν να συνεχιστούν.


Δύο λύσεις
Σύμφωνα με τον κ. Παπαβρανούση μπροστά στον κίνδυνο να σταματήσει το έργο στο υπουργείο Υποδομών έφτασαν δύο προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο.
Η μία ήταν η διάλυση της εργολαβίας και η άλλη η συνέχισή της βασιζόμενη σε συγκεκριμένη διάταξη του νόμου που επιτρέπει σε έκτακτες περιπτώσεις μια εργολαβία που δεν έχει παραδώσει το έργο στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς δική της υπαιτιότητα, να συνεχίσει τις εργασίες της.
Η δεύτερη λύση όμως δεν προτιμήθηκε γιατί σε περίπτωση που αποφασιζόταν κάτι τέτοιο ο εργολάβος είχε το δικαίωμα να τιμολογήσει χωρίς έκπτωση τις εργασίες που απέμεναν, κάτι που στο Υπουργείο δε θεώρησαν ότι πρέπει να γίνει.
Έτσι η κοινοπραξία αιτήθηκε διάλυση της εργολαβίας στις αρχές Σεπτεμβρίου κάτι που έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση «το αίτημα του αναδόχου είναι νόμιμο και βάσιμο διότι υπάρχει πραγματικός λόγος με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής στη μη δυνατότητα συνέχισης των εργασιών».


Αγώνας δρόμου για τις προθεσμίες
Από τη στιγμή που επιλέχτηκε τελικά η λύση της διάλυσης της εργολαβίας, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2012 οπότε και λήγει και η τελευταία προθεσμία που δίνει το ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε το έργο, με τον κανόνα ν+2.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ, σημείωσε πως η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή είναι η ανάθεση του κομματιού που έχει απομείνει σε νέα εργολαβία με την ελπίδα ότι όλη η διαδικασία που συμπεριλαμβάνει την προκήρυξη του διαγωνισμού, την ανάδειξη του αναδόχου, την έναρξη των εργασιών και την πλήρη παράδοση του έργου θα ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει απίθανο.
Σε περίπτωση που όλα αυτά δε γίνουν τελικά, ο κίνδυνος για την απένταξη του έργου είναι μεγάλος και που πρακτικά θα σημαίνει πως το ελληνικό κράτος θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Ο κ. Παπαβρανούσης χαρακτήρισε πολύ λυπηρό για την περιοχή μας το γεγονός αυτό λέγοντας ότι δυστυχώς ήταν κάτι το αναμενόμενο, μιας και κανένα από τα μεγάλα οδικά έργα της περιοχής μας δεν προχωρά.
«Ειδικά εμείς έχουμε καταλάβει τη δυναμική μπορεί να δοθεί σε μια περιοχή με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όπως έγινε με την Εγνατία. Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεκινήσουν τα έργα της Ιόνιας και του Ε-65 και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε κλείνοντας ο κ. Παπαβρανούσης.


ΠΗΓΗ: http://www.ypodomes.com

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Διακοπή σύνταξης ΟΓΑ σε 3.050 ομογενείς από Αλβανία

Σε διακοπή της σύνταξης προχώρησε ο ΟΓΑ σε 3.050 περιπτώσεις ομογενών από την Αλβανία, επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία.
Τα παραπάνω κάνει γνωστά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Θανάση Πλεύρη.

Στο έγγραφο του ο κ. Κουτρουμάνης θυμίζει ότι ο ΟΓΑ χορηγεί συντάξεις σε ασφαλισμένους του, Έλληνες και αλλοδαπούς, εφ’ όσον συντρέχουν οινόμιμες προϋποθέσεις.
Αναφέρει, επίσης, ότι «ο ΟΓΑ, ως εντολοδόχος ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χορηγεί σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, σε υπερήλικα, ανασφάλιστα οικονομικά αδύναμα άτομα, όταν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δε λαμβάνουν τα ίδια, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, σε περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ (σύνταξη χωρίς εισφορές ν. 4169/61) που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη (το ποσό της σύνταξης αυτής ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ μηνιαίως).
Η ίδια παροχή χορηγείται εκτός από τους Έλληνες υπηκόους και σε Έλληνες το γένος, που μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι η όχι Έλληνες υπήκοοι».
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με αφορμή το νέο τρόπο πληρωμής όλων των παροχών του ΟΓΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και την ανάγκη επικαιροποίησης του Μητρώου Συνταξιούχων Ομογενών Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, διενεργείται απογραφή και έλεγχος όλων των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής με χώρα γέννησης την Αλβανία».
Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν, για την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων, νέα στοιχεία όπως είναι η νέα αλβανική ταυτότητα και το αλβανικό βιομετρικό διαβατήριο, που είναι βασικά στοιχεία ταυτοποίησης προσώπων καθώς και πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.
Ο κ.  Γιώργος Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία μηχανογράφησης του ΟΓΑ, έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά από 17.130 περίπου συνταξιούχους ομογενείς από την Αλβανία. Από αυτές τις περιπτώσεις σε 3.050 έγινε διακοπή της σύνταξής τους επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία».
Ο κ. Πλεύρης στην ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλούνταν καταγγελίες για «παράνομη είσπραξη συντάξεων του ΟΓΑ από λαθρομετανάστες».
Παρέθετε μάλιστα και 15 ονοματεπώνυμα αλλοδαπών που λαμβάνουν συντάξεις του ΟΓΑ, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στην απάντησή του διαβεβαιώνει τον κ.  Πλεύρη ότι κανένας από τους αναφερόμενους δεν συνταξιοδοτείται παράνομα από τον ΟΓΑ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σχεδιάζει νέα εφεδρεία σοκ... με χιλιάδες απολύσεις

Ετοιμάζεται με εξαιρετική σπουδή και πρωτόγνωρους για το Δημόσιο ρυθμούς η εφεδρεία νούμερο 2, που θα προκύψει πρώτα απ’ όλα από το δραστικό μαχαίρι κατά 30% σε όλες τις οργανικές μονάδες της δημόσιας διοίκησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου χρόνου.

Ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι μία στις τρεις υπηρεσίες να καταργηθεί.
Έτσι με… ψύχραιμους υπολογισμούς αναμένεται να κοπούν τουλάχιστον 10.000 οργανικές μονάδες σε όλο το Δημόσιο (αφού συνολικά υπολογίζονται σε 30.000), ενώ «αόρατο» είναι το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές.
'Ολα αυτά με φόντο τις τεταμένες σχέσεις του Δημήτρη Ρέππα και του Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι συναγωνίζονται στη σπουδή να εκδώσουν εγκυκλίους ή προπαρασκευαστικά σημειώματα για την εφεδρεία, αφού αμέσως μόλις ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και πριν καν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να έχει και τυπικά ισχύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο σε κάθε δημόσια υπηρεσία με την εντολή μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες και πάντως όχι αργότερα από τις 31 Οκτωβρίου να του έχουν δώσει «ραπόρτο» με τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία όλων των υπηρεσιακών μονάδων του δημόσιου τομέα ξεχωριστά ανά οργανωτικό επίπεδο.
Δηλαδή:
οι Γενικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις, οι Υποδιευθύνσεις, τα Τμήματα, αυτοτελή ή όχι, καθώς και τα αυτοτελή Γραφεία των υπουργείων, των Γενικών Γραμματειών, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των ΟΤΑ, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Με βάση τις συντεταγμένες που θα δώσει αυτός ο αναλυτικός χάρτης θα περιοριστεί το Δημόσιο κατά το ένα τρίτο, γεγονός που θα σημάνει δεύτερο κύμα εφεδρείας για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες που θα καταργηθούν ή θα συμπτυχθούν με άλλες, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων από μία υπηρεσία σε άλλη με βάση τη λογική του πλεονάζοντος προσωπικού.
Η κατάργηση των υπηρεσιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καλύτερη περίπτωση σε ανακατατάξεις προσωπικού και χιλιάδες μετακινήσεις υπηλλήλων από τη μία υπηρεσία στην άλλη και στη χειρότερη στην προαναγγελθείσα απόλυση που περιλαμβάνει η εφεδρεία.
Στην εγκύκλιο τονίζονται δύο πράγματα: αφενός η σπουδαιότητα του ζητήματος, καθώς «η μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους αποτελεί προτεραιότητα» για την κυβέρνηση και αφετέρου το «πιεστικό χρονοδιάγραμμα» που απαιτεί οι δράσεις να πραγματοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατόν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μήνα (31 Οκτωβρίου) δηλαδή σε έξι ημέρες, από τις οποίες οι τρεις είναι αργίες…
Υπεύθυνοι για να συντονίσουν όλες αυτές τις ενέργειες ορίζονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών.

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Επιλογές στο όνομα του ΠΑΣΟΚ χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να υπάρξουν

 
ΔΗΛΩΣΗ
26/10/11

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αμέτοχο και χωρίς λόγο στις εξελίξεις που σχεδιάζονται και που θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια την πορεία της χώρας και του ελληνικού λαού.
Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις βουλευτών αλλά και στελεχών του κινήματος δημιουργούν την εικόνα μιας πολιτικής Βαβέλ. Από τη μία εμφανίζονται θιασώτες Κυβέρνησης Συνεργασίας, από την άλλη θιασώτες Κυβέρνησης Προσωπικοτήτων, δημιουργώντας επιπλέον προβληματισμό στα μέλη και τα στελέχη μας.
Κατανοώ την πίεση που δέχονται. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα των όσων ψηφίζουν στη Βουλή με ή χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο.
Οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο λαός στις τελευταίες εκλογές ψήφισε μια συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Αν θεωρούν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της ή αν νοιώθουν, κυβέρνηση και βουλευτές, πολιτικά αδύναμοι να προσφέρουν, τότε πρέπει να απευθυνθούν στο λαό και πάλι.
Σκέψεις, σχεδιασμοί και αποφάσεις χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση δεν είναι συμβατές με τη Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις σε όλα τα επίπεδα και αυτή η εικόνα επιτείνει το κλίμα απογοήτευσης και ανασφάλειας στον έλληνα πολίτη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ απαραίτητη τη σύγκλιση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Κινήματος, σαν το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει και για την ενδεχόμενη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και για τα τεράστια πολιτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Λύσεις και επιλογές στο όνομα του ΠΑΣΟΚ χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να υπάρξουν.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη στοιχειώδη καταστατική λειτουργία του κινήματος.

Προειδοποιώ ότι οποιαδήποτε λύση ή απόφαση που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αφού «έσωσαν» την χώρα, ήρθε και η δική τους ώρα για πληρωμή από τον λαό!!!

Σωστός ο κ. Μαγκριώτης!
Έφυγε από την πίσω πόρτα !!!

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής μετατράπηκε η δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της συμπρωτεύουσας.
Δεκάδες πολίτες αποδοκίμασαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αλλά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη όπως επίσης και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη.

Εκτός από αποδοκιμασίες και συνθήματα εναντίον των υπουργών και της κυβέρνησης, οι αγανακτισμένοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ιερό ναό έκαναν και τη γνωστή χειρονομία με τα πέντε δάκτυλα της παλάμης ανοικτά...
Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας το σύνθημα "κλέφτες κλέφτες" υποδέχθηκαν τον κ. Πάνο Μπεγλίτη στην πρωινή δοξολογία για τον πολιούχο άγιο της πόλης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα "άκουσε" και από τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο ο οποίος ζήτησε την επαναλειτουργία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ενώ από άμβωνος εκτίμησε πως "φτάσαμε εδώ και από δικά μας λάθη αλλά και από λάθη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών" και δήλωσε ότι "δεν θέλουμε άλλα αφεντικά στην πατρίδα μας".
Επέστησε την προσοχή του υπουργού Άμυνας στην Μακεδονία και στην Θράκη λέγοντας πως "οι κάτοικοι ζητούν να έχουμε τα μάτια μας 14 για τις κινήσεις των γειτονικών χωρών" και τόνισε ότι "δεν επιτρέπεται να κοιτάμε απαθείς αλλά πρέπει να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και να προτάξουμε τα στήθη μας".


Ευτυχώς που οι περισσότεροι ναοί έχουν και πίσω πόρτα…

ΠΡΕΒΕΖΑ: Προς αποκατάσταση το αρχαίο θέατρο Νικόπολης

Εργασίες συντήρησης και προστασίας.

Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθεί, μετά το πράσινο φως που έδωσαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Τα μνημείο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία του.
Το Ρωμαϊκό Θέατρο Νικόπολης, βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από την Πρέβεζα και χτίστηκε βόρεια της Νικόπολης, την οποία ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ.
Στο θέατρο πραγματοποιούνταν κυρίως τα Νέα 'Ακτια, αγώνες θρησκευτικού χαρακτήρα που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα και οι οποίοι περιελάμβαναν ποικίλους διαγωνισμούς, όπως ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων.

ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται αύριο οι ενισχύσεις

Ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κατατίθενται αύριο οικονομικές ενισχύσεις ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, αποκατάσταση πάγιου κεφαλαίου και απώλεια παραγωγής που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες από τον παγετό το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων αυτών αφορά παραγωγούς κυρίως των νομών Άρτας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Θεσπρωτίας.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση http://www.elga.gr/

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Υπεράριθμοι επιβάτες σε επιβατικό πλοίο

Σε καταμέτρηση των επιβατών του επιβατικού/τουριστικού πλοίου «ΛΑΚΚΑ ΠΑΞΩΝ» προχώρησε χθες το βράδυ το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, διαπιστώνοντας μετά το πέρας του ότι στο πλοίο επέβαιναν δεκαεπτά επιβάτες, αντί των προβλεπομένων από το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, το οποίο επιτρέπει οκτώ Προανάκριση, για το περιστατικό των υπεράριθμων επιβατών, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Eurogroup: Το "κούρεμα" θα φτάνει το 60%!

Ελληνικό κούρεμα που φτάνει το 60% φέρεται να προβλέπει, σύμφωνα με τον Βέλγο ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφστατ, σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης που «κυκλοφορεί» στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.
O Φερχόφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων ευρωβουλευτών, εξέφρασε επίσης τις σοβαρές αμφιβολίες του για το εάν οι προωθούμενες κινήσεις στο μέτωπο της ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF) μπορούν μεσοπρόθεσμα να εξασφαλίσουν ομαλότητα στις αγορές.
Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φερχόφστατ παρουσίασε αντίγραφο εγγράφο-σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Μπούντεσταγκ.
Σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται «κούρεμα» 60% για τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, ενημερώνοντας την γερμανική αντιπολίτευση για τις διαβουλεύσεις, είχε αναφέρει -σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν- πως το κούρεμα θα φτάσει μέχρι το 60%.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξελλες -που συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό εν όψει της «διπλής» Συνόδου («27» και Ευρωζώνης) την Τετάρτη και της ακύρωσης των Eurogroup/Ecofin- κάνουν επίσης λόγο για απομείωση των ελληνικών ομολόγων που θα κινείται μέχρι το 60%.
Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό. Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την 27η Οκτωβρίου 2011

Την 27-10-2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 14-10-2011 συνεδριάσεως.
1.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή γέφυρας οδικού δικτύου σύνδεσης Μεταμόρφωσης», αναδόχου Ευγενίου Παππά, μέχρι την 28-04-2012.
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου Ν. Θεσπρωτίας – Β΄ Φάση», αναδόχου Κ/ξίας «ΑΑΓΗΣ Α.Ε. – ΜΗΧΑΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 19-09-2013.
3.Συγκεκριμενοποίηση του γενικού κονδυλίου «Για εξόφληση οφειλών έτους 2010 και παλαιοτέρων» του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Ιωαννίνων έτους 2011 (1η Τροποποίηση).
4.Έγκριση του αριθμ. 3/17-10-2011 Πρακτικού (αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής του Διαγωνισμού για το υποέργο 5 «Προμήθεια Κινητού Εξοπλισμού» του έργου «Κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) της Περιφέρειας Ηπείρου (Ομάδες Α, Β, Γ και Δ)», προϋπολογισμού 1.000.000,00 € με ΦΠΑ.
5.Ματαίωση του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού «Προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματης γραμμής δικύκλων στο ΚΤΕΟ Ιωαννίνων» προϋπολογισμού € 31.000,00 με ΦΠΑ, ο οποίος κατέστη άγονος, βάσει του Νο1/14-10-2011 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειάς του και έγκριση επανάληψής του, χωρίς τροποποίηση των όρων της διακήρυξης.
6.Έγκριση διενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιωτικά συνεργεία, του καθαρισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Παιδείας τοπικού ενδιαφέροντος.
7.Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την επιλογή εξωτερικού συνεργάτη, για την υποβοήθηση του έργου των Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και την προσαρμογή όλων των λογιστικών παραμέτρων, για την μετάβαση από το υπάρχον Λογιστικό Σχέδιο στο Διπλογραφικό Σύστημα από 01/01/2012, σύμφωνα με το Π.Δ.315/1999.
8.Έγκριση δαπάνης για την ανανέωση της σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την πρόσβαση στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «NOMOS», για το διάστημα από 01-11-2011 έως 30-10-2012.
9.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας Ιωαννίνων.
10.Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
11.Έγκριση διοργάνωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου, εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και έγκριση σχετικών δαπανών.
12.Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων, στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό «Καλπάκεια 2011» και έγκριση σχετικών δαπανών.
13.Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων, στη διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μικροβιόκοσμος και έγκριση σχετικών δαπανών.
14.Έγκριση δαπάνης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο 3ο Φεστιβάλ Γάλακτος & Τυριού, που διοργανώνεται στην Αθήνα, από 21 έως 23-10-2011.
15.Έγκριση δαπάνης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διεθνή έκθεση «REAL ESTATE» που διοργανώνεται στο Τελαβίβ του Ισραήλ από 01-11-2011 μέχρι 02-11-2011.
16.Έγκριση δαπάνης για την διοργάνωση συνάντησης με τους εμπλεκόμενους Φορείς του έργου του Διακρατικού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας MED2007-2013 «Μεσογειακός Χώρος 2007-2013», με τίτλο «Wood3 - Επιχειρηματική αξιοποίηση της δασικής βιομάζας», που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, την 27-10-2011.
17.Έγκριση τροποποίησης και συμπλήρωσης της αριθμ. 5/79/03-03-2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, περί χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τους Αντιπεριφερειάρχες και ορισμού ανώτατου επιτρεπομένου ορίου μηνιαίας δαπάνης.
18.Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
19.Έγκριση διενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης, για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών (πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη αμόλυβδη) και λιπαντικών έτους 2012 για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας.
20.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
21.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 04-10-2011 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Αποκατάσταση κοίτης Αράχθου στην περιοχή Γεφυρών», προϋπολογισμού € 200.000,00 με ΦΠΑ.
22.Κατακύρωση του αποτελέσματος του από 11-10-2011 πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Επισκευή – συντήρηση εγκαταστάσεων αντλιοστασίου Βίγλας», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
23.Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας: «Έργα συντήρησης οδικού δικτύου κυκλώματος Τζουμέρκων», αναδόχου Δημητρίου Φούκα Ε.Δ.Ε.
24.Έγκριση παράτασης συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για την στέγαση Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
25.Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη Θωμά, στην Αθήνα από 20 Οκτωβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2011 προκειμένου να παρευρεθεί στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα την εκλογή Δ.Σ., και έγκριση των σχετικών δαπανών.
26.Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
27.Έγκριση μετακίνησης της Δήμητρας Μαχαιρά, υπαλλήλου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την συμμετοχή της σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ», που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, από 31-10-2011 έως 04-11-2011 και έγκριση των σχετικών δαπανών.
28.Έγκριση δαπανών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
29.Έγκριση του αριθμ. II/17-10-2011 Πρακτικού (έλεγχος οικονομικών προσφορών) του πρόχειρου διαγωνισμού για ανάδειξη Εξωτερικού Συνεργάτη της Περιφέρειας Ηπείρου\Π.Ε. Πρέβεζας για την «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Υλοποίηση Δράσεων και Παραδοτέων του έργου Med 2007-2013/Cyclo» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
30.Κατάρτιση της διακήρυξης ανοιχτής δημοπρασίας και έγκριση των συμβατικών τευχών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Εργασίες ολοκλήρωσης κτιριακών εγκαταστάσεων Ζηρού», προϋπολογισμού € 175.000,00 με ΦΠΑ.
31.Κατάρτιση της διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού και έγκριση των συμβατικών τευχών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιάς πρανούς 8ης επαρχιακής οδού στο Δ.Δ. Σκιαδά Ν. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 28.000,00 με ΦΠΑ.
32.Έγκριση συμβατικών τευχών και απευθείας ανάθεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιάς σε τμήμα του αγροτικού δικτύου της πεδιάδας Μπόιδα-Μαυρής», προϋπολογισμού € 4.000,00 με ΦΠΑ.
33.Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-09-2011 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο «Ηλεκτροφωτισμός στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 160.000,00 με ΦΠΑ.
34.Ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο «Βελτιώσεις-συντηρήσεις-αποκαταστάσεις ζημιών σε τμήματα του επαρχιακού και βασικού οδικού δικτυού της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ, δεδομένου ότι η από 04-10-2011 δημοπρασία του απέβη άγονος, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς.
35.Ματαίωση της δημοπράτησης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιών από κατολίσθηση πρανούς τμήματος της 5ης επαρχιακής οδού μεταξύ Αγιάς -Πέρδικας», προϋπολογισμού € 440.000,00 με ΦΠΑ, λόγω κωλύματος της προβλεπόμενης διαδικασίας (μη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπ’ αριθμ. 63900/2820/13-9-2011 περίληψης διακήρυξης.) και έγκριση επαναδημοπράτησης του έργου χωρίς τροποποίηση των όρων της διακήρυξης.
36.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, για την εκτέλεση του έργου «Μίσθωση μηχανημάτων για καθαρισμό της ακτής στο Μάζωμα», προϋπολογισμού € 11.500,00 με ΦΠΑ, του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Πρέβεζας έτους 2011 και συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου.
37.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, για την εκτέλεση του έργου «Μίσθωση μηχανημάτων για καθαρισμό κατά τμήματα του ποταμού Αχέροντα», προϋπολογισμού € 7.000,00 με ΦΠΑ, του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Πρέβεζας έτους 2011 και συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου.
38.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας, κατά τη δικάσιμο της 02-12-2011, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, σχετικά με την από 21-09-2011 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 1273/22-09-2011 αίτησης αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης, των Δημητρίου Αθ. Χάιδου και Ιωάννη Γ. Χάιδου.
39.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας, κατά τη δικάσιμο της 02-12-2011, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, σχετικά με την από 05-09-2011 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 1207/12-09-2011 αίτησης αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης, των Χαρίλαου Θεοχάρη (5) κλπ.
40.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας, κατά τη δικάσιμο της 02-12-2011, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, σχετικά με την από 12-09-2011 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 1204/12-09-2011 αίτησης αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης (ειδική διαδικασία απαλλοτριώσεων), των Χρήστου Ζαρκάδα (4) κλπ.
41.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας, κατά τη δικάσιμο της 02-12-2011, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, σχετικά με την από 26-09-2011 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 1297/27-09-2011 αίτησης αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης (ειδική διαδικασία απαλλοτριώσεων), των Ολυμπίας χας Χριστόφορου Νάση (5) κλπ.
42.Έγκριση ανάθεσης νέων και τροποποιημένων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ και Ι.Χ.
43.Έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης της ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων και μηχανημάτων έργου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με λήψη κλειστών προσφορών (με χαμηλότερη τιμή) για το χρονικό διάστημα από 21-11-2011 μέχρι 20-11-2012, συνολικού προϋπολογισμού € 11.500,00 με ΦΠΑ.
44.Έγκριση διενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης, για την προμήθεια: 1) πετρελαίου θέρμανσης, 2) υγρών καυσίμων κίνησης και 3) λιπαντικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ΝΠΔΔ του Νομού, για το έτος 2012.
45.Έγκριση του αριθμ. 1/24-10-2011 Πρακτικού (έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής & οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διεξαγωγής του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες των Ν.Π.Δ.Δ. Π.Ε. Ιωαννίνων για το έτος 2012.
46.Ορισμός των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) για το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας «Εκπόνηση μελέτης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του κάστρου της Άρτας».
47.Έγκριση δαπάνης για τη μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης, (φορτωτές άνω 100 -180Hp) σύμφωνα με την αριθμ. 3744/13-10-2011 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστάσεων καταπτώσεις - κατολισθήσεις μετά την έντονη βροχόπτωση στις 7-8 και 9 Οκτωβρίου στο ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Άρτας.
48.Έγκριση διενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης, για την «Ανάδειξη προμηθευτών λιπαντικών και πετρελαιοειδών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας» έτους 2012.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr