Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Super League: Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

Ο Παναιτωλικός, έπειτα από τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη, κατάφερε να πάρει το τρίποντο καθώς επικράτησε 2-0 του νευρικού ΠΑΣ στο Αγρίνιο χάρη στα γκολ των Γκάλο και Καμαρά
Στο 32΄ γκολ για τον Παναιτωλικό από τον Γκάλο που με μία τρομερή εκτέλεση φάουλ ''εκτελεί'' τον Βελλίδη για το 1-0!
Στο 46΄ ο Καμαρά μέσα από την περιοχή δέχεται την πάσα του Μπόγιοβιτς και σκοράρει με δυνατό σουτ για το 2-0!

Παναιτωλικός (Μάκης Χάβος):Μπρακάλι, Πόι (69' Σφακιανάκης), Κούσας, Καμαρά (87' Πασάς), Μελισσάς, Γοδόι, Σίλβα Τζούνιορ, Γκάλο, Μπακάκης, Μπίκε, Μπόγιοβιτς (92' Κουτσοσπύρος)

ΠΑΣ Γιάννινα (Σάββας Παντελίδης): Βελλίδης, Λίλα, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Ίλιτς (71' Κρητικός), Τσάβες, Βίλα (69' Γιάκος), Τσουκαλάς (82' Κειτά), Στρούνα, Κολοβέτσιος, Κοροβέσης

Πρεμιέρα με 1,3 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης

Διάθεση από τις 15 Οκτωβρίου

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και η τιμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, αναμένεται περίπου στο 1,3 ευρώ το λίτρο.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και οι 44 ενώσεις βενζινοπωλών που συμμετέχουν σε αυτήν έλαβε την απόφαση να μη διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης  εξαιτίας των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στον Παρακάλαμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση  τιμής και μνήμης του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή  13 Οκτωβρίου 2013 στον Παρακάλαμο.
***
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των "Κεφαλάδων" ή  κατά άλλους των "Μελανιάδων" (λόγω του χαρακτηριστικού μελαψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των "Στρατηγόπουλων". Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην  Παηδονιά (πλησίον του Παρακαλάμου) του Δήμου Πωγωνίου, όπου βρίσκεται και Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΔΩΝ  και κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του τις 13 Οκτωβρίου του έτους 2013.

".......Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο Παύλος Μελάς στα παιδικά του χρόνια αγάπησε με πάθος οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι δεν ξεχνάει την Γιαννιώτικη του καταγωγή και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του λέει ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου για το «παιδί»  Παύλο είναι μεγάλη ημέρα και συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση...." 

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έρχεται να αναδείξει τον Πωγωνήσιο πολιτισμό!

Επίσημη τελετή εγκαινίων χθες στο Δελβινάκι
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: «Τολμήσαμε σε μια δύσκολη εποχή»
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: «Kάθε δημότης θα επιλέγει ελεύθερα μαθήματα»
Μητροπολίτης ΑΝΔΡΕΑΣ: «H τοπική εκκλησία θα βοηθήσει»
Mια πρωτοποριακή πανελλαδικά πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Πωγωνίου, εγκαινιάζοντας χθες το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης» κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο χωριό Δελβινάκι.
Μάλιστα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει σε κτίριο του 1875, που χρησιμοποιούνταν ως αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο, το οποίο ανακαινίζεται από το Δήμο.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Επιστημονικός υπεύθυνος του νέου ιδρύματος είναι ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Όπως ανέφερε στην ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης «διεκδικούμε το δικαίωμα της γνώσης και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον Πωγωνήσιο πολιτισμό».
Ο Δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα σε κάθε δημότη να επενδύσει πνευματικά στον εαυτό του και θα υπάρξουν και άλλες δραστηριότητες γύρω από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
«Τολμήσαμε σε μια δύσκολη εποχή», είπε ο κ. Καψάλης, «να επενδύσουμε στην παιδεία, προκειμένου να προστατεύσουμε, αλλά και να βγάλουμε προς τα έξω τον πολιτισμό μας και τον τόπο μας»!

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου
Ο ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, επιστημονικός υπεύθυνος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, υποστήριξε   ότι «κάθε δημότης, κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν μέσα από την προβολή ζητημάτων, θεμάτων και προβλημάτων της σύγχρονης ζωής».
Επίσης επεσήμανε  ότι «το Δημοτικό Πανεπιστήμιο θα είναι αρκετά ευέλικτο, θα διευρύνεται με γνωστικά αντικείμενα τόσο των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών και οι βασικοί του όροι και προϋποθέσεις αποβλέπουν στην κάλυψη των πνευματικών αναγκών  και στην ικανοποίηση των ενδιαφερόντων του Πωγωνιακού λαού».
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι αξιόλογη και αξιέπαινη και πως η τοπική εκκλησία θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Και συμπλήρωσε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να στηριχθεί ο τόπος στην ηθική κρίση που διέρχεται.
Παρουσίες - χαιρετισμοί
Χαιρετισμούς στην τελετή των εγκαινίων απηύθυναν (κατά τη σειρά που μίλησαν) ο πρόεδρος της  ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Παππάς, ο διευθυντής της ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός,  ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Πωγωνίου Γιάννης Ντάλλας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων Γιώργος Τσατσαρώνης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, ο ευεργέτης κ. Μανέας και οι Βασίλης και Αναστάσιος Βασιάδης, απόγονοι του Κωνσταντίνου Ηροκλή Βασιάδη (1821-1890), που είχε όραμα να μπορεί κάθε πολίτης να μορφωθεί.  

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Παντούλας ανέφερε πως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μια μορφή εφαρμοσμένου πατριωτισμού, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αξιακού συστήματος, ο κ. Ντόντης ότι θα αλλάξει τους ρυθμούς της περιοχής, ο κ. Τσατσαρώνης ότι είναι ανάχωμα στην εκπαιδευτική κρίση και ο κ. Μανέας ότι θα είναι αρωγός της προσπάθειας.
Ο δημοτικός σύμβουλος  Μιχάλης Μάγκος, που συντόνιζε την τελετή των εγκαινίων, διευκρίνισε ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα χορηγεί βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr 

Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά έξι (6) παράνομων μεταναστών

Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα και στο Χάνι Δελβινακίου Ιωαννίνων, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο διακινητές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας και το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου Ιωαννίνων, για μεταφορά έξι παράνομων μεταναστών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες (06-10-2013) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατελήφθη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου να μεταφέρει προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις ομοεθνείς του, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής.
Επίσης, κατά τον έλεγχο, δύο εκ των λαθρομεταναστών κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
 Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 δύο διαβατήρια Αλβανίας, τα οποία έφεραν πλαστές σφραγίδες εισόδου
το χρηματικό ποσό των (645) ευρώ
πέντε (5) κινητά τηλέφωνα
Στην δεύτερη περίπτωση , συνελήφθη χθες (06-10-2013) το μεσημέρι στο Χάνι Δελβινακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 51χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως διαπιστώθηκε μετέφερε με το αυτοκίνητό του, τρεις ομοεθνείς του, 22, 33 και 29 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
 Επίσης, σε βάρος του 29χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
 Τα δύο οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις λαθρομεταφορές κατασχέθηκαν.
 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ σε βάρος των παράνομων αλλοδαπών θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής τους απέλασης.
Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για μεταφορά έξι (6) παράνομων μεταναστών.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  8η Οκτωβρίου 2013, ημέρα   Τρίτη και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Κατάρτιση  Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης 2011 Δήμου Πωγωνίου, σύνταξη έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και υποβολή τους προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Σύνταξη όρων διακήρυξης δημοπρασίας έργου «Αντικατάσταση στέγης του κτιρίου του Νηπιαγωγείου της Τ.Κ. Δελβινακίου.»
3. Ορισμός πληρεξούσιων  δικηγόρων  για εκπροσώπηση του Δήμου Πωγωνίου.
4. Ανάθεση & ψήφιση εκτέλεσης  του έργου «Συντήρηση κοινοτικών κτιρίων Τ.Κ. Κάτω Ραβενίων» προϋπολογισμού 12.600,00€ και ψήφιση δαπάνης.
5. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2013 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
6. Ανάθεση & ψήφιση εκτέλεσης  μικρών  έργων  Δήμου Πωγωνίου.


Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Γλέντησαν γνήσια και ηπειρώτικα στο πανηγύρι της Ηλιούπολης, που διοργάνωσαν, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης και ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών ''Χάονες'', το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013

Παρότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι πλέον  κατάλληλες, αυτό δεν εμπόδισε τους Βορειοηπειρώτες  των νοτίων προαστίων της Αττικής, αλλά και τους φίλους των Συλλόγων που διοργάνωσαν το ηπειρώτικο πανηγύρι , να συμμετάσχουν στο διήμερο σπονδής στην ηπειρώτικη παράδοση,  την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού της Ηλιούπολης.

Ένα διήμερο που χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου και των πανηγυριών, που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι οι Απόδημοι Βορειοηπειρώτες στα χωριά τους , που τα επισκέπτονται, διατηρώντας έτσι τα ήθη και τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το πλούσιο διήμερο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ικανοποίησε τον κάθε απαιτητικό και όλοι γλέντησαν έτσι όπως ξέρουν και  γλεντούν οι Ηπειρώτες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και στην αποδημία.

Την Παρασκευή 4-10 -2013 έπαιξε η ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα Κώστα Σταύρου, τραγούδησαν
καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου και χόρεψαν, το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Αποδήμων Φοινικαίων με χοροδιδάσκαλο την Δημητρα Τσόκανου και το χορευτικο συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κάτω Δροπολης ''Οι Αντιττάνες'' με χοροδιδάσκαλο το Παναγιωτη Ντούλε, η δε διασκέδαση διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το Σάββατο 5/10/2013, την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κομπανία του Βασίλη Καλκάνη και τραγούδησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου. Χόρεψαν το χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Βαγκαλιατιών με χοροδιδάσκαλο το Γιάννη Νάσιο και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων  Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί'', με χοροδιδακάλους, τους Κωνσταντίνο Δούλη και την Κωνσταντίνα Βασίλη. Η διασκέδαση, παρά το κρύο, διήρκησε  μέχρι τις πρωινές ώρες.
 Στο διήμερο των εκδηλώσεων παρέστει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασσόπουλος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, η Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη και τα μέλη Ηλέκτρα Κίκη, επικεφαλής της επιτροπής Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού της ΠΣΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Επαρχίας Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'', Διονύσης Τσούτσης, Ελένη Ντάσιου, Γραμμένη Βαζούκη και Βίκυ Καραγιάννη-Αράπη και το μέλος της Ελεκτικής Επιτροπής της ΠΣΕ Χριστόφορος Ευθυμίου. Από τους Ηπειρώτικους και ΒΗπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, παρέστησαν αντιπροσωπείες, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, την  Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης,  την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', την Ομοσπονδία Κάτω Δερόπολης ''Οι Αντιτάνες'', την Ομοσπονδία Αποδήμων Επαρχίας Λιβαδειάς, την Ομοσπονδία Αποδήμων Επαρχίας Μεσοποτάμου και από πολλές αδελφότητες της Βορείου Ηπείρου.

Με ομόλογο 50ετούς διάρκειας η επιμήκυνση του χρέους

Θα πληρώνουν δύο γενιές Ελλήνων!!!

Μεταθέτοντας την αποπληρωμή του δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 130 δισ. ευρώ στην επόμενη 50ετία, δηλαδή στην επόμενη γενιά, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να επιλύσει μια και καλή (;) το πρόβλημα της βιωσιμότητας του Χρέους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, το οποίο θα αντικαταστήσει επί της ουσίας το δεύτερο πακέτο στήριξης ύψους 130 δισ ευρώ.
Με δεδομένο, δε, ότι πέρα από τη χρονική επιμήκυνση, το επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα δανεισμού του ESM, δηλαδή στα επίπεδα του EURIBOR 3μήνου, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους, στα επόμενα κρίσιμα έτη.