Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στον Παρακάλαμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση  τιμής και μνήμης του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή  13 Οκτωβρίου 2013 στον Παρακάλαμο.
***
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των "Κεφαλάδων" ή  κατά άλλους των "Μελανιάδων" (λόγω του χαρακτηριστικού μελαψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των "Στρατηγόπουλων". Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην  Παηδονιά (πλησίον του Παρακαλάμου) του Δήμου Πωγωνίου, όπου βρίσκεται και Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΔΩΝ  και κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του τις 13 Οκτωβρίου του έτους 2013.

".......Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο Παύλος Μελάς στα παιδικά του χρόνια αγάπησε με πάθος οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι δεν ξεχνάει την Γιαννιώτικη του καταγωγή και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του λέει ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου για το «παιδί»  Παύλο είναι μεγάλη ημέρα και συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση...."