Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Eurostat: «Πρωτιά» στην ανεργία με 30,5% η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το μήνα Μάιο, το ποσοστό της ανεργίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανήλθε στο 30,5%, με την Αττική να ακολουθεί με 28,6% και τον μέσο όρο να έχει διαμορφωθεί στο 27,6%!
Από τα ίδια τα στοιχεία προκύπτει ότι η ανεργία έχει εκτιναχθεί τον τελευταίο χρόνο σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, την οποία άφησε πίσω της η Θεσσαλία που πέρυσι κατείχε τα «σκήπτρα», εμφανίζοντας μάλιστα έναν από τους μικρότερους αριθμούς αύξησης στους 12 μήνες που μεσολάβησαν. 
Το ανησυχητικό για την περιοχή μας, είναι το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται με πολύ πιο  γρήγορους ρυθμούς από ότι στις άλλες περιφέρειες, με εξαίρεση το Αιγαίο, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια σχεδόν πλήρη αποσάρθρωση του παραγωγικού ιστού. 
Συγκεκριμένα σε σχέση με το Μάιο του 2012, παρουσιάζει αύξηση 5,5% (ήτοι από 25% πήγε στο 30,5%) ενώ στο Αιγαίο υπήρξε αύξηση 6,5%.
Σε όλες τις άλλες περιφέρειες η αύξηση ήταν κατά πολύ μικρότερη (με την Αττική να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό 4,9%). 
Τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανό τα ποσοστά ως προς την οροφή τους να σημειώσουν μια μικρή πτώση εξαιτίας του τουρισμού και της εποχιακής απασχόλησης που παρέχει. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να εξωραϊσθεί και δείχνει ανάγλυφα το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας που υπάρχει στην Ήπειρο (και στην Δ. Μακεδονία).
Η εκτίναξή της οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην κατάρρευση της οικοδομής, στα συνεχή λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επενδυτική άπνοια που επικρατεί.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ιατρική ημερίδα την Παρασκευή 16 Αυγούστου και ώρα 19:00

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ βόρεια της Πάργας

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί κοντά στην Πάργα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11χλμ. βόρειο - βορειοδυτικά της Πάργας και 257 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και ήταν επιφανειακός.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.

«Φοροπαγίδα» για 250.000 συνταξιούχους

Ξανά στην εφορία «στέλνουν» τα ασφαλιστικά ταμεία 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι ήταν σε λίστα αναμονής για σύνταξη πάνω από δύο χρόνια και θα πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν τις συντάξεις του 2011 και του 2012 για πρώτη φορά εντός του 2013.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι που, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τα Ταμεία, λαμβάνουν ήδη ή πρόκειται να λάβουν φέτος τις συντάξεις που δικαιούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, υποχρεώνονται να ζητήσουν εντός του 2014 τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών από τα Ταμεία τους, να υποβάλουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2012 και 2011, αναγράφοντας τα ποσά των αναδρομικών συντάξεων που αντιστοιχούν στα έτη αυτά και να πληρώσουν αυξημένους φόρους, εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και πρόστιμο, λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι προέρχονται από τις λίστες αναμονής του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, καθώς και των επικουρικών ταμείων, όπως το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), αλλά και του ΤΕΑΔΥ.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

ΒΗΣΣΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Γιορτή του δάσους την Παρασκευή 9 Αυγούστου

Στη Βήσσανη Πωγωνίου, πραγματοποιείται «Γιορτή του δάσους» την Παρασκευή 9 Αυγούστου.
 

Παράταση 4 μηνών για τη διόρθωση του Φ.Α.Π.

Οι διορθώσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φ.Α.Π. για τα έτη 2011, 2012, 2013 μπορεί να γίνουν μέσα σε τέσσερις μήνες από την έκδοση του εκκαθαριστικού, σύμφωνα πάντα με τον τρόπο και τη διαδικασία που ορίζεται στην ΠΟΛ.1225/24.12.2012, διευκρίνισε το Υπουργείο Οικονομικών.
Με την εξέλιξη αυτή δίνεται ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα στους υπόχρεους για τη διόρθωση σφαλμάτων που τυχόν έχουν προκύψει στα εκκαθαριστικά Φ.Α.Π., έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να προσέρχονται στις εφορίες για τις εν λόγω διορθώσεις.
Με την απόφαση ΠΟΛ.1188/2013 που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της κυβερνήσεως», στο τέλος του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012 απόφασης του υπουργού Οικονομικών προστίθεται νέο εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται ότι:
«Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων».

Μύτικας Πρέβεζας: Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Αλβανίας για παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες (07-08-2013) το μεσημέρι από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, ένας υπήκοος Αλβανίας 34 ετών, για παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, στον 34χρονο, ο οποίος κινούνταν πεζός, βρέθηκε και κατασχέθηκε, ένα εύχρηστο πιστόλι μάρκας Ζastava διαμετρήματος 7 x 65 mm με τον γεμιστήρα του, ο οποίος περιείχε, πέντε (5) φυσίγγια ιδίου διαμετρήματος.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς διέμενε παράνομα στην ελληνική επικράτεια, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα λόγω δικαστικής απέλασης.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

ΕΛΓΑ: Πληρώνει αποζημιώσεις 5,2 εκατ. ευρώ σε 5.528 παραγωγούς, την Παρασκευή 9 Αυγούστου

Το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ σε 5.528 παραγωγούς θα καταβάλει την Παρασκευή 9 Αυγούστου, ο ΕΛΓΑ.
Πρόκειται για αποζημιώσεις που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.
Ειδικότερα, για ζημιές του 2012 θα καταβληθούν 4,3 εκατ. ευρώ και για ζημιές του 2013 θα καταβληθούν 920.781,93 ευρώ. Σημειώνεται, ότι οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή, και κυρίως σε πατάτες, κηπευτικά, ελιές και πορτοκάλια, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ηχορύπανση, ενώ κατά τη διάρκεια των ελέγχων, βεβαιώθηκαν 26 υγειονομικές παραβάσεις!!!

 
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διενεργήθηκαν κατά το τετραήμερο (από 03-08 έως 06-08-2013), εκτεταμένοι αστυνομικοί έλεγχοι από την Ομάδα Γενικής Αστυνόμευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, σε καταστήματα και τουριστικές επιχειρήσεις σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές της Πρέβεζας.Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά είκοσι έξι (26) παραβάσεις, ως ακολούθως:
-δεκαέξι (16) παραβάσεις για στέρηση αδείας μουσικών οργάνων
-τρεις (3) παραβάσεις για στέρηση βιβλιαρίων υγείας
-μία (1) παράβαση για τροποποίηση όρων λειτουργίας καταστήματος
-δύο (2) παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας πισίνας και
-τέσσερις (4) παραβάσεις για λειτουργία πισίνας, χωρίς ναυαγοσώστη
Επιπλέον, συνελήφθησαν:
δύο (2) ημεδαποί, ιδιοκτήτης και προσωρινά υπεύθυνος λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια, καφέ μπαρ), για ηχορύπανση.
ένας (1) αλλοδαπός, για κατοχή και διάθεση πλαστών ψηφιακών δίσκων ήχου και εικόνας.