Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: Εκατό χρόνια από το κάψιμο της Πογδόριανης (ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ) από τους Τούρκους

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι που κράτησαν δέκα μήνες, με σκοπό την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Τα αντάρτικα σώματα που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία δυνάμωσαν τη δράση τους και συγκροτήθηκαν και άλλα. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σώματα: του Μέμου στο βόρειο τμήμα του Κασιδιάρη από την ανατολική του πλευρά, των Λεοντόπουλου και Έξαρχου στη δυτική πλευρά του Κασιδιάρη, του Φουρτούνα στην περιοχή της Βάλτιστας (Χαραυγή) και Καστάνιανης, των Λιόλιου, Κολοβού και Πάντου στην ανατολική πλευρά της Μουργκάνας. Σκοπός των αντάρτικων ομάδων ήταν να απασχολούν τον τουρκικό στρατό στα μετόπισθεν για να διευκολύνουν τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Στις 7 Οκτωβρίου 1912 ο καπετάν Κρομμύδας (συνωμοτικό ψευδώνυμο του δασκάλου Σπύρου Μήτση από την Ιερομνήμη) με την ομάδα του, που αποτελείτο από 40 ένοπλους άνδρες, έκαψε το κοτσέκι (αποθήκη αγροτικών προϊόντων που συνέλεγαν ως φόρους οι Οθωμανοί) και το καρακόλι (αστυνομικό σταθμό) της Πογδόριανης και άλλα 15 κοτσέκια της περιοχής.
Η Πογδόριανη εκείνη την εποχή ήταν τσιφλίκι του Αχμέτ Εγιούπ Πασά και περιελάμβανε τις σημερινές κοινότητες Παρακαλάμου, Ρεπετίστας, Μαυρονόρους και Αρετής, που όλες μαζί είχαν έκταση 37 χιλιάδων στρεμμάτων. Γι’ αυτό και το κοτσέκι της Πογδόριανης ως το πιο μεγάλο της περιοχής είχε δίπλα του και καρακόλι, ήταν ο κυριότερος στόχος του Κρομμύδα.
Μαζί με τα κτίρια του κοτσεκιού κάηκαν και όλα τα αγροτικά προϊόντα που ήταν μέσα σ’ αυτό: σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, όσπρια, καρύδια κ.α. Ότι απέμεινε άκαγο ή μισοκαμένο το πήραν οι κάτοικοι του χωριού.
Ο Σούμπασης (αντιπρόσωπος του οθωμανικού Δημοσίου ή των τσιφλικάδων) Ιμπραήμ εφέντης και οι άλλοι Τούρκοι, φύλακες, φρουροί και υπάλληλοι του κοτσεκιού, είχαν πάει στα Γιάννινα μαζί με τους αστυνομικούς του καρακολιού.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2012» Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Φορολογική ενημερότητα από τα ΚΕΠ και τους συμβολαιογράφους, αντί από τις εφορίες

Από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών και τους συμβολαιογράφους, αντί από τις εφορίες, θα λαμβάνουν μελλοντικά οι πολίτες φορολογική ενημερότητα καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να περιορίσει τις αρμοδιότητες των εφοριών κυρίως στο κομμάτι των φορολογικών ελέγχων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την πιστοποίηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των συμβολαιογράφων που θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για λογαριασμό των πολιτών.
Τα ΚΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες υπηρεσίες του Taxisnet για φορολογούμενους χωρίς να απαιτούνται συγκεκριμένες αναθέσεις ή εξουσιοδοτήσεις των φορολογούμενων. Το πιστοποιητικό θα χορηγείται δωρεάν από τα ΚΕΠ κάτι που ενδεχομένως να μην ισχύσει με τους συμβολαιογράφους.

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου ημεδαπού

Συνελήφθη χθες (16-10-2012) το πρωί, στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα από το μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς.

Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 44χρονου εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για απαγωγή και βιασμό ανηλίκου.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Απεργιακό «τσουνάμι» από σήμερα σε όλη τη χώρα !!!

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα από σήμερα Τετάρτη, με αποκορύφωμα την 24ωρη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Στις κινητοποιήσεις των δικαστών και των εισαγγελέων μπαίνουν την Τετάρτη και οι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την 24ωρη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην οποία παίρνουν μέρος ομοσπονδίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σε Ταμεία και ασφαλιστικούς Οργανισμούς κ.ά.
Προβλήματα και στις μεταφορές
Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο, ενώ δεν θα κυκλοφορήσει κανένα ταξί από τις 8:00 έως τις 17:00.
Σε στάσεις εργασίας προσανατολίζονται από το πρωί και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία , τραμ , μετρό και ηλεκτρικό , οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τις τελικές αποφάσεις τους.
Σε νέες κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν τέλος και οι μηχανικοί μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν χθες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δημοσιογράφοι, με τον κλάδο να πραγματοποιεί την Τετάρτη 24ωρη απεργία και την Πέμπτη στάση εργασίας από 11:00 έως 15:00.
Τη συμμετοχή της στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται την Πέμπτη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας γνωστοποίησε το πρωί της Τρίτης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος.
Όπως ανακοινώθηκε, η Ομοσπονδία πρόκειται να συμπορευθεί με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και να συμμετάσχει με τα μέλη της στις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Η συγκέντρωση στην Αθήνα, θα λάβει χώρα στην πλατεία Κοραή (στάση Μετρό στις 12:00 μ.μ.
Όλοι οι περιπτερούχοι καλούνται να κλείσουν τα περίπτερα τους και να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για την 18η Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης γιορτάζει το ΕΠΟΣ του 40, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Αργυρούπολης