Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στη Βουλή ο ΕΝΦΙΑ του ΑΣΜΕΚ Δολιανών με αναφορά του Χρήστου Μαντά

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μαντάς κατέθεσε στη Βουλή με τη μορφή της αναφοράς το υπόμνημα του Δ.Σ του ΑΣΜΕΚ των Δολιανών, με το οποίο ζητείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει καταβληθεί και ανέρχεται στο ποσό των 46.768 ευρώ, λόγω του κοινωνικού ρόλου και της προσφοράς του ΑΣΜΕΚ ή τουλάχιστον την αφαίρεση του συμπληρωματικού φόρου των 34.713 ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιϕέρειας για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού


Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.
Το θέμα της ϕετινής Εβδομάδος είναι: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ:
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός και στη συνέχεια η σωστή συμπληρωματική διατροϕή είναι βασικές παρεμβάσεις στη βελτίωση της επιβίωσης, σώζοντας δυνητικά τις ζωές περίπου του 20% των παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Ο μητρικός θηλασμός εξασϕαλίζει υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, είναι η ϕυσική και χαμηλού κόστους επαρκής συμπληρωματική διατροϕή των βρεϕών και των παιδιών, μειώνει την παιδική θνησιμότητα και βελτιώνει την υγεία της θηλάζουσας μητέρας (μειωμένη απώλεια αίματος κατά την λοχεία, μείωση του καρκίνου στήθους, ωοθηκών και ενδομητρίου και πιθανότατα μείωση της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση).
Τέλος με τον μητρικό θηλασμό έχουμε μία υγιή μη ρυπογόνο βιώσιμη ϕυσική πηγή διατροϕής και εξασϕαλίζουμε κατά ένα μέρος την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται συστηματική ενημέρωση στα σχολεία, σε ομάδες νέων στους χώρους εργασίας, στους υποψήϕιους γονείς ιδιαίτερα των μητέρων, από τους παιδιάτρους, τις μαίες, τους επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών των μητέρων που θηλάζουν.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Το πολυφωνικό τραγούδι ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής του Πωγωνίου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει στα ΚΤΙΣΜΑΤΑ, στην αίθουσα του κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού κατά τις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του έργου «POLYPHONIC SONG: A CHANNEL TO NETWORKING AND DISTINCTION OF COMMON CULTURAL CHARACTERISTICS IN THE AREAS OF POGONI AND GRECIA SALENTINA», Εκπαιδευτικού Χαρακτήρα Εργαστήριο με θέμα: «Το πολυφωνικό τραγούδι ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής του Πωγωνίου»
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι έχει στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών και απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού της περιοχής του Πωγωνίου σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι καλούνται να παρακολουθήσουν επιχειρηματίες και απασχολούμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού όπως και μακροχρόνιοι άνεργοι ή εποχιακά άνεργοι τουριστικών ειδικοτήτων.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν την Αίτηση Συμμετοχής μέχρι τις 16 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimospogoniou@pogoni.gr
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι έχει πεντάωρη διάρκεια και αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο.
Η Δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013».


                       Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Η Πολυφωνική παράδοση της Ηπείρου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου διοργανώνει στα ΚΤΙΣΜΑΤΑ, στην αίθουσα του κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού κατά τις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του έργου «POLYPHONIC SONG: A CHANNEL TO NETWORKING AND DISTINCTION OF COMMON CULTURAL CHARACTERISTICS IN THE AREAS OF POGONI AND GRECIA SALENTINA», Εκπαιδευτικού Χαρακτήρα Εργαστήριο με θέμα:
«Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι έχει στόχο την επιστημονική ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την παράδοση του πολυφωνικού τραγουδιού της περιοχής του Πωγωνίου.
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι καλούνται να παρακολουθήσουν μουσικοί, μουσικολόγοι, μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων και πολιτιστικών συλλόγων.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν την Αίτηση Συμμετοχής μέχρι τις 16 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimospogoniou@pogoni.gr
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι θα είναι πεντάωρης διάρκειας και αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ενώ η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στο Εκπαιδευτικό Εργαστήρι.
Η Δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013».


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών

30.000 ο ελάχιστος τζίρος

 Στις 30.000 καθορίζεται ο ελάχιστος τζίρο κύκλου εργασιών για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις 10.000 για τις Οργανώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, πλην Εύβοιας και Κρήτης, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης των Ενεργών Συνεταιρισμών, που καθορίζει μεταξύ άλλων απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου, δημοσιευόμενη σε ΦΕΚ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε εξαιρετικές δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, όπως ιδίως, σε περίπτωση ακαρπίας ή φυσικών καταστροφών που μείωσαν το τζίρο, η Εποπτική Αρχή μπορεί να λαμβάνει υπόψη και τα έτη λειτουργίας του κάθε συνεταιρισμού, τον αριθμό των μελών του, το είδος των δραστηριοτήτων του, κλπ και να κατατάξει ως ενεργό ΑΣ με μειωμένο το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του τζίρου.
Πρόκειται για την με αριθμό 1004/135291 υπουργική απόφαση με θέμα: «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία καταγραφής και τήρησης Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο και κριτήρια αξιολόγησής τους»

Η Αδελφότητα Κομποταίων Αθήνας, τίμησε το Νικόλαο Σκουφά, στην Παλαιά Βουλή, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Σαράντος Καργάκος: «Προάστιο του Παραδείσου» το Κομπότι 

Πιστή στο διαχρονικό πατριωτικό καθήκον, η εδρεύουσα στην Αθήνα Αδελφότητα των Απανταχού Κομποταίων "Σκουφάς- Γεροστάθης", πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, εκδήλωση-ομιλία Μνήμης και Τιμής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, της οποίας ένας εκ των τριών ιδρυτών ήταν ο Κομποταίος Νικόλαος Σκουφάς. Η ομιλία έλαβε χώρα  στην κεντρική Αίθουσα του κτηρίου της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα με ομιλητή  τον καταξιωμένο Ιστορικό και Φιλόλογο Σαράντο Καργάκο. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Η αντιδήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά Αφροδίτη Βλαχοπάνου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος
  Π.Ε Άρτας Δημήτριος Βαρέλης, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελάδος Κώστας  Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Ζηκόπουλος,  ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, γνωστός Κομποταίος Κώστας Κουτσοδήμας και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονος υπήκοος Αλβανίας με ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Συνελήφθη χθες (30.10.2014) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 37χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Ανακρίτρια Καλαμάτας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 37χρονου αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, διότι, στις 17-09-2011 στο Πεταλίδι Μεσσηνίας τέλεσε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ομοεθνή του, τραυματίζοντάς τον σοβαρά με μαχαίρι.
Ο 37χρονος, ο οποίος στερείται νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που διαμένουν παράνομα στη χώρα, χθες (30.10.2014) το πρωί, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 23 ετών, για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν αλβανικά διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες εισόδου ενώ επιπρόσθετα σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους, σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. 

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Βόρειο Ήπειρο, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ώρα 5:30 μ.μ.

10η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Νοεμβρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Σταυρακίου-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 1-11-14/15:00), εκτός η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Α.Ο. Αμπελόκηποι-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 1-11-14/15:00), εντός ο Α.Σ. Καλπακίου (Α.Σ. Καλπακίου- Α.Ε. Μικρασιατών 1-11-14/15:00) εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Ροδοτόπι 1-11-14/15:00), για την 11η αγωνιστική της Α΄ Ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΑΜΗΝΑΣ 
ΩΡΑ: 15:00  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.

Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΡΟΔΟΤΟΠΙ

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής (Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνικής)
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ - Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ  (15:00)   
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)  
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)  
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ- Π.Α.Σ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (00:00)  
Α.Ε.ΛΑΨΙΣΤΑΣ-Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (11:00)  
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)  
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)  
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (17:15) 

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της Α΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  (15:00)  
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)  
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)  
ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ - Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)  
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (17:15)   
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)  
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (15:00)  

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΡΟΔΟΤΟΠΙ (15:00)   

Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

Στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για τη διευκόλυνση λειτουργίας του Μουσείου της Αρχαίας Νικόπολης και του Αρχαιολογικού Χώρου Κασσώπης αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως χάρη σε υπαλλήλους της Π.Ε. Πρέβεζας διασφαλίστηκε η λειτουργία του Μουσείου Νικόπολης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά ζητήματα ελλείψεων προσωπικού. Ανάλογη ενέργεια έγινε και πριν μερικές εβδομάδες, μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα, για τη συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου, αφού καθυστερούσε, λόγω των απαιτούμενων ελέγχων, η διαδικασία πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού.

Κοινωνική αναγκαιότητα η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα

Η Περιφερειακή Αρχή εμμένει για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, τόνισαν τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Οι τοποθετήσεις έγιναν στο πλαίσιο απάντησης επερώτησης που είχε κατατεθεί από την παράταξη "Συμμαχία Ηπειρωτών".
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια για το σκοπό αυτό, επισημαίνοντας και ευθύνες που υπάρχουν τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για την στασιμότητα που παρατηρείται για την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Πρέβεζα:
"Πριν επτά περίπου χρόνια υπήρχε η λογική να γίνει ένα νέο νοσοκομείο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.  Η τότε Δημοτική Αρχή, αλλά και κόμματα, ήταν αντίθετα σε αυτή τη λογική, την οποία και πολέμησαν. Έτσι και ενώ είχε εκδοθεί ΦΕΚ για την κατασκευή του νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, αυτό τελικά δεν προχώρησε. Το χειρότερο, πρόσθεσε, ήταν ότι ενώ δεν ήθελαν νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ, δεν ετοίμασαν εναλλακτική πρόταση και λύση, όπως έκαναν στη γειτονική Λευκάδα, που δεν λέγανε μόνο ΟΧΙ και έτσι σήμερα κατασκευάζεται νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν στο Χάρτη Υγείας".