Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιϕέρειας για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού


Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.
Το θέμα της ϕετινής Εβδομάδος είναι: ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ:
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός και στη συνέχεια η σωστή συμπληρωματική διατροϕή είναι βασικές παρεμβάσεις στη βελτίωση της επιβίωσης, σώζοντας δυνητικά τις ζωές περίπου του 20% των παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Ο μητρικός θηλασμός εξασϕαλίζει υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, είναι η ϕυσική και χαμηλού κόστους επαρκής συμπληρωματική διατροϕή των βρεϕών και των παιδιών, μειώνει την παιδική θνησιμότητα και βελτιώνει την υγεία της θηλάζουσας μητέρας (μειωμένη απώλεια αίματος κατά την λοχεία, μείωση του καρκίνου στήθους, ωοθηκών και ενδομητρίου και πιθανότατα μείωση της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση).
Τέλος με τον μητρικό θηλασμό έχουμε μία υγιή μη ρυπογόνο βιώσιμη ϕυσική πηγή διατροϕής και εξασϕαλίζουμε κατά ένα μέρος την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται συστηματική ενημέρωση στα σχολεία, σε ομάδες νέων στους χώρους εργασίας, στους υποψήϕιους γονείς ιδιαίτερα των μητέρων, από τους παιδιάτρους, τις μαίες, τους επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών των μητέρων που θηλάζουν.