Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών

30.000 ο ελάχιστος τζίρος

 Στις 30.000 καθορίζεται ο ελάχιστος τζίρο κύκλου εργασιών για τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις 10.000 για τις Οργανώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, πλην Εύβοιας και Κρήτης, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης των Ενεργών Συνεταιρισμών, που καθορίζει μεταξύ άλλων απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου, δημοσιευόμενη σε ΦΕΚ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε εξαιρετικές δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, όπως ιδίως, σε περίπτωση ακαρπίας ή φυσικών καταστροφών που μείωσαν το τζίρο, η Εποπτική Αρχή μπορεί να λαμβάνει υπόψη και τα έτη λειτουργίας του κάθε συνεταιρισμού, τον αριθμό των μελών του, το είδος των δραστηριοτήτων του, κλπ και να κατατάξει ως ενεργό ΑΣ με μειωμένο το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του τζίρου.
Πρόκειται για την με αριθμό 1004/135291 υπουργική απόφαση με θέμα: «Μορφή, περιεχόμενο, διαδικασία καταγραφής και τήρησης Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο και κριτήρια αξιολόγησής τους»


Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει σχετικά με τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τους ενεργούς συνεταιρισμούς προκειμένου να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων:
α) Ενεργοί: Οι ΑΣ που εκπληρώνουν και τα τέσσερα κριτήρια της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, κατατάσσονται στους ενεργούς συνεταιρισμούς.
β) Ανενεργοί: Οι ΑΣ που δεν εκπληρώνουν και τα τέσσερα σημεία της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας. Οι ΑΣ που για δύο (2) συνεχόμενες αξιολογήσεις καταχωρίζονται στο Μητρώο ως ανενεργοί, τίθενται σε εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 του Ν. 4015/2011 εκτός αν υφίσταται συνδρομή λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
Ειδικά στην ετήσια αξιολόγηση και επικαιροποίηση του Μητρώου για τον προσδιορισμό του κριτηρίου των ενεργών ΑΣ υποβάλλονται οι τακτικές ετήσιες δηλώσεις με τα ακόλουθα στοιχεία:
α. Επωνυμία, έδρα και στοιχεία επικοινωνίας (Διεύθυνση, Τηλέφωνα, ΑΦΜ και ΔΟΥ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στοιχεία επικοινωνίας νόμιμου εκπροσώπου)
β. Νομιμοποιητικά έγγραφα (Καταστατικό με τις τελευταίες τροποποιήσεις, εγγραφή στο Βιβλίο Μητρώου των Αγροτικών Συνεταιρισμών του οικείου Ειρηνοδικείου, πρακτικό Εκλογής Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) και Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΣ) πρακτικό κατανομής αξιωμάτων, Στοιχεία Ορκωτού Ελεγκτή, πρακτικό αρχαιρεσιών,
γ. Αριθμό Μελών, όπως προκύπτει, από το βιβλίο Μητρώου μελών.
δ. Ύψος συνεταιρικής μερίδας, αποδεικτικό καταβολής της αξίας της και ύψος συνεταιριστικού κεφαλαίου.
Τα παραπάνω στοιχεία υποβάλλονται στην ετήσια αξιολόγηση μόνο αν έχουν επέλθει αλλαγές μετά την πρώτη εγγραφή στο Μητρώο.
ε. Δήλωση Προέδρου ΔΣ για καταβολή μερίδας και αριθμό των μελών και ότι τηρούνται τα βιβλία που απαιτεί ο νόμος.
στ. Αντίγραφο του τελευταίου ισολογισμού, προκειμένου να κριθεί αν ο συνεταιρισμός είναι ή παραμένει ως ενεργός ή όχι, ή αν διαφαίνεται εγκατάλειψη του σκοπού του ή της δραστηριότητάς του.
Ο κύκλος εργασιών (ελάχιστος τζίρος) απαιτείται να είναι τουλάχιστον 30.000 για τις Οργανώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και 10.000 για τις Οργανώσεις της νησιωτικής Ελλάδας, πλην Εύβοιας και Κρήτης.
Σε εξαιρετικές δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, όπως ιδίως, σε περίπτωση ακαρπίας ή φυσικών καταστροφών που μείωσαν το τζίρο, η Εποπτική Αρχή μπορεί να λαμβάνει υπόψη και τα έτη λειτουργίας του κάθε συνεταιρισμού, τον αριθμό των μελών του, το είδος των δραστηριοτήτων του, κλπ και να κατατάξει ως ενεργό ΑΣ με μειωμένο το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του τζίρου.
Για τους νεοϊδρυόμενους συνεταιρισμούς αρκεί να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και του καταστατικού, για την ίδρυσή τους, με την προϋπόθεση της εξόφλησης του ύψους της συνεταιρικής μερίδας κατά τους όρους του καταστατικού.
Η καταβολή θα βεβαιώνεται με απόφαση του ΔΣ, το οποίο ευθύνεται με τις διατάξεις του άρθρου 8 Ν. 1599/1986 περί ψευδούς δηλώσεως.
Οι αξιολογούμενοι, εφόσον δεν συμφωνούν με την απόφαση αξιολόγησης, έχουν δικαίωμα ένστασης ενώπιον του Υπουργού ΥπΑΑΤ εντός προθεσμίας ενός μηνός από την γνωστοποίηση της Απόφασης της Εποπτικής Αρχής. 
Ο Υπουργός αποφαίνεται επί της ενστάσεως εντός προθεσμίας 15 ημερών. 
Αν δεν αποφανθεί εντός της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται η απόρριψη της ένστασης.
Οι ΑΣ διαγράφονται από το Μητρώο μόνο μετά την οριστική εκκαθάριση τους.