Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και χαλάζι


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε σήμερα Παρασκευή, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιώντας για καταιγίδες και χαλάζι.
Ειδικότερα, οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά τις επόμενες ήμερες ενώ δεν αποκλείεται να είναι τοπικά ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Την Παρασκευή, πιθανόν τις απογευματινές ώρες η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Μακεδονία.
Το Σάββατο, τις απογευματινές ώρες η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία (κυρίως δυτική και βόρεια) και τις βραδινές ώρες η κεντρική Μακεδονία.
Την Κυριακή κατά διαστήματα η δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανόν το πρωί οι Σποράδες. Από τις μεσημβρινές ώρες η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Θεσσαλία και πιθανόν η Εύβοια, η Ανατολική Στερεά η βόρεια Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τη Δευτέρα, κατά διαστήματα μέχρι το μεσημέρι, η Εύβοια και μέχρι το απόγευμα το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Ανατολική Στερεά. Τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες πιθανόν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Την Τρίτη και την Τέταρτη πιθανόν τις μεσημβρινές και τις απογευματινές μονό ώρες οι περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Ιωάννινα: Ημερίδα την Τετάρτη 16 Μαΐου, στο Ξενοδοχείο Du Lac Congress Center & Spa


Η Περιφέρεια Ηπείρου οργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στο  Ξενοδοχείο Du Lac Congress Center & Spa με στόχο την προβολή του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου», που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ).
Το έργο επικεντρώνεται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές και οδοφωτισμό σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστούν:
• Το επενδυτικό πρόγραμμα και τα επιμέρους έργα
• Καλές πρακτικές από τον ευρωπαϊκό χώρο,
• Θέσεις τεχνοκρατών και επιχειρηματιών σχετικά με την εφαρμογή έργων εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. Υπεύθυνη για την οργάνωση της ημερίδας είναι η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/  

Ικανοποίηση του Γιάννη Στέφου, για την συνένωση-αναβάθμιση τοη Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων  κ. Γιάννης Στέφος, εκφράζει την ικανοποίηση του  για το νομοσχέδιο  συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.
 Ο βουλευτής κάνει λόγο για αναβάθμιση του Πανεπιστημίου με ίδρυση νέων τμημάτων.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι καταξιωμένο και με σημαντικό ρόλο τόσο στην ίδια την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και συνολικά στην κοινωνία.
Ο κ. Στέφος ερωτηθείς για τις όποιες αντιδράσεις, υποστήριξε οτι για αυτό το λόγο μπαίνει το νομοσχέδιο σε διαβούλευση ώστε να μπορούν να διατυπωθούν οι ενστάσεις και να υπάρξει τελική συμφωνία με γνώμονα την συνολική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΑΣ Γιάννινα: Ανανέωσε για δύο ακόμα χρόνια ο Αλέξανδρος Αποστολόπουλος


Την ανανέωση του συμβολαίου του με την ομάδα μας, υπέγραψε ο Αλέξανδρος Αποστολόπουλος για δύο ακόμα χρόνια έως το 2020.
Στις δηλώσεις του για το www.pasgiannina.gr  ο Αλέξανδρος είπε:
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κ. Χριστοβασίλη, τη διοίκηση, τον προπονητή της ομάδας κ. Πετράκη και τον Διευθ. Ποδοσδαιρικού Τμήματος κ. Νιαρχάκο και για την βοήθεια τους και την εμπιστοσύνη τους όλο αυτό το διάστημα που είμαι στην ομάδα.
Τα Ιωάννινα και η ομάδα του ΠΑΣ είναι ξεχωριστές στιγμές στη ζωή μου και θέλω να προσφέρω τον καλύτερο μου εαυτό.
Μαζί με τον κόσμο το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει και θα δούμε την ομάδα μας όπως της αξίζει.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 43.000 πατρογονικών πτηνών, με υδρογεώτρηση στο Τ.Κ. Βασιλικού του Δήμου Πωγωνίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ              
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                     
Ιωάννινα   03 -05-2018
Αριθ. πρωτ. :  55299/1856


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ανακοινώνει και Προσκαλεί
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου τροποποίησης Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η) «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 43.000 πατρογονικών πτηνών, με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στο αρ. 30 αγροτεμάχιο, αναδασμού Αγ. Μηνά, στο Τ.Κ. Βασιλικού, Δήμου Πωγωνίου».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ Μ.Ε.Π.Ε.».
    Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η  03-05-2018 και ημερομηνία λήξης αυτής η  22-06-2018.
    Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η   05-05-2018 και ημερομηνία  λήξης αυτής η  18-06-2018.
    Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η  Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.     

30η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαΐου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Πασσαρώνας Ροδοτοπίου 6-05-18/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 16:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

Το πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 5 Μαΐου 2018
Π.Α.Ο.ΚΡΥΑΣ - Α.Ε.ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (17:30)  
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (17:30)  
Κυριακή 6 Μαΐου 2018
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (14:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (16:30)  
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:30)  
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (16:30)  
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (16:30)  

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τήρησε το έθιμο ''Τσούγκρισμα Κόκκινου Αβγού''


Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ηπειρωτισμού στην Μακεδονία και Θράκη υπηρετεί την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της ηπειρωτικής παράδοσης και λαογραφίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εκδήλωση ''τσούγκρισμα κόκκινου αβγού'' η οποία πραγματοποιείται σχεδόν τρεις δεκαετίες στην ΗΕΘ μετά από πρόταση των αείμνηστων Φρόσως Βαρδάκα, Βασιλικής (Κούλης) Στάσα και Ελένης Βαλαούρη.
Πολλοί έχουν την απορία γιατί διοργανώνουμε αυτή την γιορτή . Η απάντηση είναι απλή. Όπως για το καλό του χρόνου κόβουμε την βασιλόπιτα , έτσι μετά την Κυριακή του Θωμά συναντιόμαστε στην ΗΕΘ όσοι προσδοκούμε Ανάσταση νεκρών και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά (γιατί αυτό συμβολίζει το σπάσιμο τους) όχι πολύχρωμα ,γιατί το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και την θυσία του Χριστού.
Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 από τις 10.00 το πρωί άρχισε η προσέλευση στην αίθουσα του συλλόγου στην Στρατηγού Καλλάρη 2 στην παραλία , όπου οι προσκεκλημμένοι, Ηπειρώτες, εν ενεργεία και μη μέλη της ΗΕΘ, φίλοι της Ηπείρου καθώς και εκπρόσωποι Αρχών της πόλης, απόλαυσαν τον καφέ, το τσάι του βουνού ζεστό ή κρύο, το τσίπουρο και το μπισκοτολούκουμο μαζί με το τσουρέκι και τσούγκρισαν τα κόκκινα αβγά. 
Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν εξαιρετική τόσο που κάηκε ο ηχητικός εξοπλισμός και δεν είχαμε ούτε μικρόφωνο ,οπότε την προσφορά δώρων δεν ακολούθησαν ηπειρώτικα τραγούδια και χορός. Όμως το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ το ψάλλαμε με την ψυχή μας και ακούστηκε μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Η παραδοσιακή εκδήλωση ήταν προσφορά της επιχείρησης πουλερικά Γιάννης -Το Κοτέτσι -ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ | ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ tokotetsi.com/ (Μενεξέ 11) και της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνάς Τοτοκώτση στην μνήμη των γονέων της Μαργαρίτη και Αλεξάνδρας και του ευεργέτη της ΗΕΘ Βασίλη Γκέλη ώστε η όποια οικονομική συμβολή των προσκεκλημένων να μείνει ως καθαρό κέρδος για να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργικών αναγκών της Εστίας.
Υπάρχει μερίδα της ηπειρωτικής κοινότητας που δεν συμφωνεί με την παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων των Αρχών στις εκδηλώσεις της Εστία μας . Η ΗΕΘ έχει την πόρτα ανοιχτή όπως οι εκκλησίες, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όσοι σέβονται και τιμούν τον χώρο και τα πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτοι στην ΗΕΘ.
Δεν μπορούμε να είμαστε μεταξύ μας θαρρείς και εκπροσωπούμε την Αδελφότητα του χωριού μας. Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης αποτελεί το σωματείο που εκπροσωπεί την Ενιαία Ήπειρο και πλησιάζει την όγδοη δεκαετία ενεργούς παρουσίας στη Θεσσαλονίκης από το 1940 έτος ίδρυσης της από τον σοφό αντιστασιακό Καθηγητή της Νομικής και διεθνούς φήμης επιστήμονα Περικλή Βιζουκίδη. Και δόξα τω Θεώ η ανάληψη της προεδρίας του ΔΣ της ΗΕΘ από τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Μηνά Βασάκο Προϊστάμενο στα Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, συνετέλεσε στον σεβασμό και την διαφύλαξη των παρακαταθηκών που μας άφησαν ο Βασίλης Γκέλης και ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος.
Και επειδή όλοι οι καλοί χωράνε και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι στις αξίες της πιστή και στο παρόν ενεργή , ευχαριστεί όσους με την παρουσία τους υποστήριξαν την προσπάθεια του ΔΣ να παραμείνει άσβεστος ο φάρος του Ηπειρωτισμού-Εθελοντισμού στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του κόμματος του στην Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Σαρίδη εγγονό του άταφου ήρωα του 1940 Ιωάννη Σαρίδη
ο δικηγόρος, δημοσιογράφος και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
ο πολιτικός μηχανικός και π.βουλευτής και υπουργός Γιώργος Ορφανός 
ο Δρ. Διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός Ανδρέας Στοϊμενίδης εκπρόσωπος της κας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ,όπου είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, συνοδευόμενος από τον Μιλτιάδη Παλιούρα εκπρόσωπο του Συλλόγου τεχνικών-μηχανικών Ελλάδος
ο Συνταγματάρχης Πεζικού Μποζίνης Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Αντιστρατήγου Ιωάννη Μπίκου Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού -NRDC-GR, συνοδευόμενος από τον Ανθλγο(ΔΒ) Κοψαχείλη Δημήτριο
ο Αστυνομικός Διευθυντής Δούβαλης Κώστας ως εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης 
η Αστυνόμος Β΄ Γεωργίου Ζωή η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό της Αστυνομικής Υποδιευθύντριας Παρασκευής Παπαγεωργοπούλου, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον Αστυφύλακα Αργυρό Νικόλαο 
ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου
η Κατερίνα Δημάρατου Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτισμού Δήμου Κόνιτσας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου
ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
ο Αντιστράτηγος ε.α επίτιμος ΒΎ/ΓΕΣ Τσιτσιμπίκος Χαράλαμπος
ο π. ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος
η πολιτευτής Θεσσαλονίκης Βασιλική Νάκου μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'' 
η Δήμητρα Παπαδοπούλου ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ μεγάλη δωρήτρια ΗΕΘ
ο Βασίλης Δημητρούλας Πρόεδρος ΚΑΠΗ Βασιλικών
ο Μιχάλης Παπανούσης Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων ''Ο Παύλος Μελάς''
η Βιβή Ζαριανοπούλου -Κωστοπούλου ΓΓ ΔΣ Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης 
η Δήμητρα Παπαγιάννη ΓΓ ΔΣ Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί επικοινωνίας: 
apirotan1940,
thessanavasi,
parakalamoscity,
tzourlakos,
Μαντείο της Δωδώνης,
Πρωινός Λόγος 

30η αγωνιστική την Κυριακή 6 Μαΐου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Α.Ο. Σταυρακίου 2009-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 6-05-18/16:30), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Κάστρου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 6-05-18/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ
ΩΡΑ: 16:30
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ    EPIRUS SPORT
ΩΡΑ: 16:30

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 30ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Κυριακή 6 Μαΐου 2018
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:30)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:30)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (16:30)
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:30)

Γονιμότητα: Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια


Περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες που μάταια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, μαθαίνουν τελικά ότι παράγουν σπέρμα δίχως σπερματοζωάρια.
Η διαταραχή αυτή, που λέγεται αζωοσπερμία, δεν προκαλεί συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προσέξει νωρίτερα, αλλά διαγιγνώσκεται όταν ο άνδρας υποβάλλεται σε σπερματογράφημα για να αξιολογηθεί ο αριθμός και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων του.
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, η αζωοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που είτε εμποδίζει την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων στους όρχεις είτε την απελευθέρωσή τους από το σώμα. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ανδρών που δεν παράγουν καθόλου σπερματοζωάρια.
Η παραγωγή σπερματοζωαρίων στους όρχεις μπορεί να παρεμποδιστεί από διάφορες αιτίες, όπως:
* Η κρυψορχία.
* Λοιμώξεις της αναπαραγωγικής οδού, όπως η επιδιδυμίτιδα ή η ουρηθρίτιδα.
* Οι επιπλοκές ορισμένων ιογενών λοιμωδών νοσημάτων. Για παράδειγμα, η  παρωτίτιδα (μαγουλάδες) σε μεγάλη ηλικία μπορεί να έχει ως επιπλοκή οξεία ορχίτιδα που προκαλεί οίδημα σε έναν ή και στους δύο όρχεις και γι’ αυτό οδηγεί πολλούς άνδρες (έως και το 30% των ασθενών) στην υπογονιμότητα.
* Τραυματισμοί στη βουβωνική χώρα
* Καρκίνος ή οι θεραπείες του, όπως η ακτινοθεραπεία.
* Χρωμοσωμιακά νοσήματα, όπως το σύνδρομο Κλάινεφελτερ (Klinefelter), κατά το οποίο τα παραγόμενα σπερματοζωάρια είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.