Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Σύνδεσμός Γυναικών Ηπείρου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 18.00΄, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος , πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια, Αθήνα



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύνδεσμός Γυναικών Ηπείρου σας προσκαλεί στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 6μμ στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου των Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος , Αθήνα.
Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
Χαιρετισμός από την πρόεδρο του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, κ. Εύα Χαλατσά
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΣΕ , κ. Δόση Γεώργιο
Ομιλία με θέμα «Η Ηπειρώτισσα του Αγώνα» από την κ. Δώρα Ντούλια
Χορωδία της ΠΣΕ
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βλαχοπάνου
Χορευτικό του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου.

Για το Δ.Σ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Εύα Χαλατσά                       Βάσω Αποστόλου

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης


Η Περιφέρεια Ηπείρου για τις ανάγκες των υπηρεσιών της καθώς και των Νομικών Προσώπων Χωρικής αρμοδιότητος Περιφέρειας, για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης καθώς και των καυσίμων κίνησης των οχημάτων έχει διενεργήσει ανοικτό διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα αναφορικά με την διαμόρφωση των τιμών με βάση το άρθρο 63 του νόμου 4257/2014 που αναφέρει ότι: «το ποσοστό έκπτωσης υπολογίζεται στη νόμιμα διαμορφούμενη, για έκαστο είδος, μέση τιμή της περιοχής, του Παρατηρητηρίου Τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως ορίζεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού».
Ο εν λόγω διαγωνισμός έγινε με σημείο αναφοράς τις λιανικές τιμές και όχι τις χονδρικές. Οι λιανικές τιμές που εκδίδει η Περιφέρεια συμπίπτουν με τις τιμές που εκδίδει και το Παρατηρητήριο Τιμών. Αναφορικά με την προμήθεια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε καύσιμα και ειδικότερα του πετρελαίου κίνησης που προορίζεται για θέρμανση, ο εν λόγω διαγωνισμός έχει ως σημείο αναφοράς τις χονδρικές τιμές, επιλογή που έκανε ο φορέας και δεν υποδείχθηκε από την Περιφέρεια.
Στην διακήρυξη και στο συμβατικό σχέδιο σωστά αναγράφονται και εφαρμόζονται  αυτά που περιλαμβάνει το άρθρο 63 του νόμου 4257/2014 που προαναφέραμε ότι δηλαδή «το ποσοστό έκπτωσης υπολογίζεται στη νόμιμα διαμορφούμενη, για έκαστο είδος, μέση τιμή της περιοχής, του Παρατηρητηρίου Τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως ορίζεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού».
Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του Τμήματος Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης, εξέδιδε και εκδίδει τη μέση τιμή (κατά περίπτωση χονδρική ή λιανική) σε πετρελαιοειδή καθώς και σε κάποια είδη βιοτικής ανάγκης για τους προμηθευτές των ιδρυμάτων Ν.Π.Δ.Δ. με βάση το νομικό πλαίσιο (Νόμος 3438/2006 άρθρο 13) ο οποίος ισχύει και σήμερα.

Τρεις πρώτες θέσεις για τους αθλητές του Ο.Α.Ι.


Στο πρωτάθλημα Ε3 της Δ΄ Ένωσης στη Φιλιππιάδα 
Έληξε το πρωτάθλημα E3 της Δ’  Ένωσης στη Φιλιππιάδα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις  3 και 4 Μαρτίου.
 Με μεγάλη συμμετοχή των αθλητών του ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων. 
Συνολικά, από τις τέσσερις πρώτες θέσεις τις τρεις κατέλαβαν οι αθλητές του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα στα αγόρια (12 ετών)  την πρώτη θέση και για πρώτη φορά πήρε  ο αθλητής Σωτήρης Ζούμπας που έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση.
Στα κορίτσια (12 ετών)  η Ναταλία Τζούμπα κέρδισε για ακόμη μια φορά την πρώτη θέση θέτοντας τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη πορεία.
Στα κορίτσια (16  ετών) η Άρια Ιωαννίδη επανέλαβε την επιτυχία της και κατέκτησε την  πρώτη θεση, με ιδιαίτερη  άνεση κάνοντας μια πολύ καλή εμφάνιση. Επίσης ο Ορέστης Σίκαλος  και ο Παύλος Κωνσταντής κατέκτησαν την τρίτη θέση στην δύσκολη κατηγόρια αγόρια 16.
Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Ιωαννίνων εκφράζει δημόσια συγχαρητήρια στους αθλητές για την προσπάθεια τους και  στους προπονητές και στους γονείς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Πρέβεζα: Τέσσερις συλλήψεις για κλοπή

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, ηλικίας 15, 23, 19 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία

Τα κλοπιμαία αποδόθηκαν αρμοδίως

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής, η οποία διαπράχθηκε προχθές (05-03-2018) μεσημεριανές ώρες στη Βιομηχανική περιοχή Πρέβεζας. 
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, ηλικίας 15, 23, 19 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία.
Ειδικότερα,  περιπολούντες αστυνομικοί εντόπισαν και προσήγαγαν προχθές το μεσημέρι τον 15χρονο, ο οποίος στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι από κοινού με τους άλλους τρεις δράστες, εισήλθαν σε περιφραγμένο χώρο της Δ.Ε.Υ.Α. Πρέβεζας στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας και αφού παραβίασαν μεταλλική πόρτα κτιρίου, αφαίρεσαν πέντε μπαταρίες μεγάλης ισχύος.
Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν τα κλοπιμαία, τα οποία αποδόθηκαν στον υπεύθυνο της εγκατάστασης.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής ''Το Κούγκι':' Ετήσιο αντάμωμα και γλέντι, την Κυριακή 11 Μαρτίου, ώρα 13:00' στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων "ATHINAION HALL", Λεωφόρος Αμφιθέας 61 Παλαιό Φάληρο

Άλλες 58 κατηγορίες επιχειρήσεων υποχρεωτικά POS από τις 11 Μαρτίου


Επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν

Όσες από τις επιχειρήσεις αυτών των κατηγοριών είναι νεοσύστατες, προβούν συγκεκριμένα σε έναρξη δραστηριότητας από τις 11 Φεβρουαρίου 2018 - 11 Μαρτίου 2018, έχουν περιθώριο να συμμορφωθούν έως τις 11 Απριλίου 2018.
Τέλος, όσες επιχειρήσεις προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή. Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής, ενώ δεν υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής.
Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ξυλουργικές εργασίες, κατασκευή στεγών, λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, φυτώρια, παλαιοπωλεία, υπηρεσίες μετακόμισης, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές, καθώς και αεροπορικές μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), μεσιτικά γραφεία ακινήτων, φωτογραφικές δραστηριότητες, δραστηριότητες έρευνας, καθαρισμοί κτιρίων, εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, επισκευή ηλεκτρονικών ειδών, ρολογιών, επίπλων και κοσμημάτων, αλλά και γραφεία κηδειών.

Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης: Ετήσιος χορός την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2018 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Φεβρουάριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία δυστυχήματα (όπως και το 2017).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2017)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2017)
6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 4 το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 11 το 2017). 
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
2 νεκροί (έναντι 3 το 2017)
1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 2 το 2017)
9 ελαφρά τραυματίες (έναντι 6 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
καιρικές συνθήκες
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (3.680) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για άδεια άσκησης του επαγγέλματος φαρμακοποιού


Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των  δικαιολογητικών των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17) είναι μέχρι την Δευτέρα 09-04-2018. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 16-04-2018.
Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας
4) –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
5) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας
–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
6) Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας  ΚΕΣΥ, κ. Ζαχαράκης: 210-8208827,  210-8833459 & 210-8216480
ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40 ΑΘΗΝΑ)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γλαύκωμα άμεση απειλή και για τους συγγενείς των ασθενών

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος έχουν οι  συγγενείς εξ αίματος (αδελφός, αδελφή, γονέας, παιδί) των ασθενών με χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (ΧΓΑΓ)!
Αυτό αναφέρει στο φετινό της μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα  Γλαυκώματος 11 με 18 Μαρτίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος.
«Πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικά ερευνητικά στοιχείαοι συγγενείς των ασθενών με γλαύκωμα έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από άλλα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό» αναφέρειοδιαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει:
«Συγκριτικά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στους αδελφούς και τις αδελφές απ 'ό, τι στους γονείς και τα παιδιά. Άλλα και μακρινοί συγγενείς διατρέχουν επίσης κάποιον αυξημένο κίνδυνο.
Εάν δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας έχουν ήδη διαγνωσθεί με ΧΓΑΓ, τότε τα άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν και αυτά ΧΓΑΓ».
Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος, συνιστά φέτος  «οι άνθρωποι με ΧΓΑΓ να ενημερώνουν τους συγγενείς τους για την ανάγκη τακτικής διενέργειας οφθαλμολογικού ελέγχου (τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια)».
Όπως εξηγεί ο κ Κοζομπόλης όταν κάποιος πάει στον οφθαλμίατρο, θα πρέπει να αναφέρει αν  συγγενής του πρώτου βαθμού πάσχει από γλαύκωμα, προκειμένου ο γιατρός να προχωρεί στις τρεις απαραίτητες εξετάσεις για την διάγνωση του γλαυκώματος.
Αυτές οι εξετάσεις είναι γρήγορες και ανώδυνες: