Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Θα παραταθεί το κλείσιμο των ΚΔΑΠ μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου

 


Το κλείσιμο των ΚΔΑΠ θα παραταθεί μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα ΚΔΑΠ είναι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που διαθέτουν παιδαγωγικούς χώρους δημιουργίας και διασκέδασης, μέσα στους οποίους τα παιδιά κοινωνικοποιούνται με τη βιωματική συμμετοχή τους. Στις δομές αυτές απασχολούνται παιδιά 5 – 12 ετών κατά τις απογευματινές ώρες.

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και οργανωμένων εξατομικευμένων και ομαδικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους. Τα ΚΔΑΠ δύναται να ιδρύονται και να λειτουργούν σε περιοχές που στον οικείο πολεοδομικό σχεδιασμό είναι επιτρεπτή η χρήση κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας. Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να στεγάζονται σε χώρους δημόσιων σχολικών κτιρίων, στους οποίους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δεν πραγματοποιείται διδασκαλία.

ΕΟΔΥ: Τριάντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 877 νέα κρούσματα

 


6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα οκτώ  θάνατοι σήμερα, 877 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 877, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 389.804 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.319 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.772 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 569 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.348 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή -14.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Όροι και προϋποθέσεις για ενίσχυση έως 4.000 ευρώ στις επιχειρήσεις

 


Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουνίου για να υποβάλουν την αίτησή τους για την έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα έχει ανοίξει από χθες στο  www.aade.gr  (mybusinessSupport) και αφορά τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο.

Εκτός κριτηρίων μένει ο τζίρος.

Το επίδομα είναι μη επιστρεπτέο, αφορολόγητο, ακατάσχετο και δικαιούχοι είναι 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοπους, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, που παρέμειναν κλειστά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκτός επιδόματος μένει η εστίαση.

Το ύψος του επιδόματος είναι:

1.000 € – Αν η επιχείρηση απασχολεί έως 5 εργαζόμενους

2.000 € για 6 έως 20 εργαζόμενους

4.000 € για 21 έως 50 εργαζόμενους

Το μισό επίδομα θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί έως και 15 ημέρες μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Mega Σαββατοκύριακο για να λάβει κάποια επιχείρηση ή επαγγελματίας την έκτακτη ενίσχυση πρέπει να έχει κάνει έναρξη εργασιών έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Το HEAL Academy τίμησε τους Νοσηλευτές και τις Μαίες

 


Το HEAL Academy, μέλος του μεγαλύτερου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, Hellenic Healthcare Group, τίμησε τους Νοσηλευτές και τις Μαίες, σε Επετειακό Σεμινάριο που διεξήχθη το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στις εγκαταστάσεις του κέντρου.

Το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι μαίες για τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group, αποτελούν πρωταρχικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του. Είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής, που με δύναμη ψυχής, σεβασμό και με ευθύνη για την ανθρώπινη ζωή, δίνουν καθημερινό αγώνα να παρέχουν εξαιρετική φροντίδα σε κάθε ασθενή και να προασπίζουν το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα workshop και διαλέξεις των ομιλητών από τα Θεραπευτήρια του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Interclinic).

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες, ενημερώθηκαν για ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και βέλτιστες πρακτικές στην πρόληψη των χειρουργικών λοιμώξεων αλλά και των λοιμώξεων στην κύηση, για τα σύγχρονα εργαλεία νοσηλευτικής για την εκτίμηση του ασθενή αλλά και για θέματα διασφάλισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων στην καθημερινή νοσηλευτική πρακτική.

Δεκατρείς παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 22 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 56.578 έλεγχοι, από τους οποίους οι 17.793 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 232 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

137 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

28 στο Βόρειο Αιγαίο,

20 στα Ιόνια Νησιά,

19 στη Στερεά Ελλάδα,

13 στη Θεσσαλονίκη,

13 στην Ήπειρο,

11 στη Πελοπόννησο,

  6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  6 στη Κρήτη,

  4 στη Δυτική Μακεδονία,

  4 στην Αττική,

  4 στη Κεντρική Μακεδονία,

  4 στη Θεσσαλία

  3 στη Δυτική Ελλάδα και

  2 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 55.253 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 53.161 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.092 των 150 ευρώ.

 81 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στην Κρήτη,

13 στη Δυτική Ελλάδα,

12 στην Θεσσαλονίκη,

  6 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  5 στο Νότιο Αιγαίο,

  3 στην Κεντρική Μακεδονία,

  3 στη Θεσσαλία,

  3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  3 στα Ιόνια Νησιά,

  2 στην Αττική και

  1 στη Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 192.238 ομοειδείς παραβάσεις.

14 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη ύπαρξη αντισηπτικών,

- σύλληψη 3 συνιδιοκτητών και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση απαγόρευσης μουσικής.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη για υπέρβαση ωραρίου και εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στην χώρα,

- από 3.000 ευρώ σε 3 καταστήματα για λειτουργία πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου.

Στη Δυτική Ελλάδα , σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη σνακ μπαρ, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε παντοπωλείο για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) καφέ μπαρ για παραβίαση απαγόρευσης μουσικής.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.364 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.985 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκδώστε ψηφιακά ΑΦΜ, μέσω τηλεδιάσκεψης

 


Έκδοση ηλεκτρονικά  ΑΦΜ, μέσω του www.myaadelive.gov.gr


 Εκείνοι που υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση, κυρίως οι νέοι άνω των 18 χρόνων, θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση του ΑΦΜ μέσω του www.myaadelive.gov.gr , και φυσικά όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής απλά βήματα:

- Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr).

- Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης.

- Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.

- Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο.

Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding). Στην ίδια βιντεοκλήση, ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο.

Ο φορολογούμενος, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μπορεί πλέον να αποκτήσει ΑΦΜ και Κλειδάριθμο και να ξεκινήσει να συναλλάσσεται με την ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της.

Δωρεάν ψηφιακό βιβλίο απαντά σε όλα τα ερωτήματα για την ημικρανία

 


Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο; Μπορεί η ημικρανία σας να οφείλεται στην ιγμορίτιδα; Πόσο απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην διάγνωση του πονοκεφάλου σας; Και τι ρόλο μπορεί να παίζει η σοκολάτα στις ημικρανικές κρίσεις σας;

Απαντήσεις σε αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο δίνει ένα νέο ψηφιακό βιβλίο, που όλοι μπορούν να κατεβάσουν (download) δωρεάν από το διαδίκτυο. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με πολυπληθή ομάδα εξεχόντων επιστημόνων, με επικεφαλής τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες Νευρολόγο δρ Μιχαήλ Βικελή.

Ο πονοκέφαλος είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο μπορεί να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός γιατρού. Ωστόσο δεν είναι ένας ενιαίος, ούτε έχει μία μεμονωμένη αιτία. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου και εκατοντάδες πιθανές αιτίες, σημειώνουν ο δρ Βικελής και οι άλλοι συγγραφείς στο βιβλίο. Η ημικρανία είναι ένας από τους κύριους τύπους πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, όπως λέγεται επιστημονικά ο πονοκέφαλος. «Πρωτοπαθής» αποκαλείται κάθε πονοκέφαλος που δεν έχει σαφή και συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία, διευκρινίζουν.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Κυριακή 23 Μαΐου

 


Την Κυριακή 23 Μαΐου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Στην Ήπειρο, τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Παραλία Πρέβεζας.

Στις 31 Μαΐου πληρώνονται τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

 


Οι καταβολές των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα γίνουν στις 31 Μαΐου 2021.

Σε αυτή την ημερομηνία θα καταβληθούν:

-Επίδομα παιδιού Α21

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

-Επίδομα Στέγασης

 -Επίδομα γέννησης

 -Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα

-Στεγαστική Συνδρομή

 -Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

-Σύνταξη Υπερηλίκων

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)

-Η πληρωμή μηνός Μαΐου 2021 αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την -30 Απριλίου 2021 και έχει εγκριθεί.

Επίδομα ενοικίου (στέγασης)

Αφορά όσους έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Απριλίου 2021 και έχει εγκριθεί.

COVID-19 και παθήσεις του θυρεοειδή αδένα: Οδηγός της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για τους ασθενείς

 


 

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εξέδωσε έναν οδηγό, στον οποίο παραθέτει τα συχνότερα ερωτήματα για το νέο κορωνοϊό και για τα εμβόλια εναντίον του, που απασχολούν τους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδή.

Ο θυρεοειδής είναι o μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού, μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας. Παράγει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη θερμοκρασία του σώματος. Υπολογίζεται ότι το 12% των ενηλίκων αναπτύσσουν κάποιο πρόβλημα σε αυτόν στη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από τους άνδρες (διατρέχουν πενταπλάσιο έως οκταπλάσιο κίνδυνο). Συχνά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες (ποσοστό έως και 60%, σύμφωνα με μερικές μελέτες) δεν γνωρίζουν για την ασθένειά τους ή μαθαίνουν ότι νοσούν με σημαντική καθυστέρηση.

«Οι παθήσεις του θυρεοειδούς γενικά δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ιογενών λοιμώξεων, ούτε φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις θυρεοειδοπάθειες και τη σοβαρότητα της νόσησης από αυτές τις λοιμώξεις. Ωστόσο πολλοί ασθενείς μας αναρωτιούνται εάν εξαιτίας της χρόνιας πάθησής τους, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό. Άλλοι πάλι ρωτούν εάν η διάγνωσή τους με κάποια αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα με το ανοσοποιητικό τους, ενώ πολλές απορίες αφορούν τα εμβόλια και την ασφάλειά τους», λέει η Δρ. Ανδρομάχη Βρυωνίδου-Μπομποτά, πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού-Διαβητολογικό Κέντρο, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ.

«Ο εμβολιασμός έναντι του νέου κορωνοϊού αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας έναντι της COVID-19 και είναι πολύ ασφαλής. Οι απορίες των ασθενών όμως είναι εύλογες, δεδομένης και της πληθώρας των ιατρικών δημοσιεύσεων που αφορούν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δημοσιεύθηκαν στα ιατρικά περιοδικά περισσότερες από 130.000 έρευνες και κλινικές μελέτες, σύμφωνα με στοιχεία των National Institutes of Health (NIH) των ΗΠΑ.