Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Στη Δωδώνη το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου στην Ελλάδα

 


Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες «κέρδισαν το στοίχημα» με τη θρυμματοποίηση, την υγρασία και τις κακές καιρικές συνθήκες

Στις 21 Ιουνίου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης θα γιορτάσει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Στον ιερό τόπο των Ηπειρωτών κι όλων των Ελλήνων, εκεί που οι ιερείς ξάπλωναν στο έδαφος του μαντείου για ν’ ακούσουν τα μηνύματα που έστελνε ο Δίας με τη φωνή της Φύσης, η Dodona, όπως αποκαλούν το αρχαίο θέατρο οι ξένοι τουρίστες, θα γιορτάζει μαζί με τις εξαίσιες μουσικές της Φιλαρμονικής την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο κάτω κοίλο.

Εξήντα δύο χρόνια από το ανέβασμα της πρώτης παράστασης, 22 χρόνια μετά την έναρξη των έργων στο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα σωζόμενο θέατρο της αρχαιότητας (18.000 θέσεων) και 12 χρόνια από το ξεκίνημα των εργασιών στην κάτω ζώνη του θεάτρου με τις συνολικά εννέα κερκίδες 2000 θέσεων, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες «κέρδισαν το στοίχημα» με τη θρυμματοποίηση, την υγρασία και τις κακές καιρικές συνθήκες κι έφεραν σε πέρας το μεγαλύτερο «έργο αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίου θεάτρου» στην Ελλάδα, ανανεώνοντας για τους επόμενους αιώνες το «συμβόλαιο ζωής» του στην κοιλάδα του Τόμαρου.

ΕΟΔΥ: Δέκα θάνατοι σήμερα, 7.204 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα θάνατοι σήμερα, 7.204 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 7.204.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.532.260 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.079 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 146.362(4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.070 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (58.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (46.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 52 (53.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.710 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 133 (ημερήσια μεταβολή 0%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 115 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, ώρα 9:30 π.μ.:

 


Την 20-06-2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Έγκριση του από 15-06-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης με την κατασκευή αναβαθμών περιοχής Καταρράκτη μετά από θεομηνίες», προϋπολογισμού 248.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γεννεσίου της Θεοτόκου Αγίου Μηνά Ζαγορίου», αναδόχου Μπίμπου Σπυρίδωνα, μέχρι την 30-07-2022.

3.γκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 31-10-2022.

4.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Βασιλική Ιωαννίνων επί της επαρχιακής οδού», αναδόχου Κωνσταντίνου Γκεσούλη, μέχρι την 31-12-2022.

5.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας από Πηγές έως όρια Ηπείρου», αναδόχου «Γ.Ν & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.», μέχρι την 30-09-2022.

6.Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την σύνδεση οδοφωτισμών, με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, επί της ΕΟ Ιωαννίνων - Άρτας στις Εργατικές Κατοικίες.

«Νέα» αυλή δια χειρός μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων απέκτησε το Νηπιαγωγείο Καλπακίου

 


«Νέα» αυλή δια χειρός μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων απέκτησε το Νηπιαγωγείο Καλπακίου.

Στα πλαίσια των σχολικών δράσεων, το νηπιαγωγείο ανέλαβε τη διαμόρφωση  - βελτίωση του αύλειου χώρου ώστε να γίνει πιο όμορφος αισθητικά και πιο προσιτός για παιχνίδι στα παιδιά.

Η πρωτοβουλία των νηπιαγωγών ενθουσίασε παιδιά και γονείς που «έπιασαν αμέσως δουλειά» βάφοντας, ζωγραφίζοντας και φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια.

Στη δράση αυτή συμμετείχαν και τα παιδάκια του παιδικού σταθμού Καλπακίου με τις κυρίες και τις μαμάδες τους.

Αρωγός σε αυτή την ξεχωριστή και όμορφη πρωτοβουλία στάθηκε για μία ακόμη φορά ο Δήμος Πωγωνίου.

Τα «εγκαίνια» της αυλής έγιναν με τον καλύτερο τρόπο αφού πραγματοποιήθηκε εκεί, για πρώτη φορά, η καλοκαιρινή αποχαιρετιστήρια  γιορτή στην οποία διασκέδασαν με την ψυχή τους μικροί και μεγάλοι! 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ






Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ανάληψης χρημάτων με κλεμμένη τραπεζική κάρτα

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εξιχνιάστηκε υπόθεση ανάληψης χρημάτων με κλεμμένη τραπεζική κάρτα, που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με ημεδαπό και έχοντας γνώση του κωδικού PIN της τραπεζικής του κάρτας, του την αφαίρεσε, πραγματοποιώντας στη συνέχεια σε διάστημα μιας ημέρας (4) ισόποσες αναλήψεις χρημάτων από ATM τραπεζών στην πόλη των Ιωαννίνων, συνολικού ύψους (2.400) ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων: Από 24 έως 26 Ιουνίου, το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του COVID 19, διοργανώνει το 40Ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων από την Παρασκευή 24 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στα ειδυλλιακά λιβάδια του Περτουλίου  της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το φετινό, μάλιστα, Αντάμωμα έχει  επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο, αφενός, στον εορτασμό 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προετοιμασία και την υλοποίηση της οποίας οι Σαρακατσαναίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και, αφετέρου, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), της οργανωμένης έκφρασης των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων της Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ

Παρασκευή 24 Ιουνίου

8ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία Ελάτης

Στις 21:30  καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ., Ιωάννη Φαρμάκη.

Στις 21:40    Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού.

Σάββατο 25  Ιουνίου

Στις 17:30    Βιωματικό Καραβάνι, αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος.

Στις 21:30  σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία Ελάτης.

Κυριακή 26 Ιουνίου

Στις 10:30 άφιξη επισήμων και επισκεπτών στον χώρο του Ανταμώματος με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Είσοδος των χορευτικών τμημάτων συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας στον χώρο του Ανταμώματος.

Αγιασμός

Χαιρετισμός του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), Γεώργιου Ν. Μουτσιάνα.

Χαιρετισμοί επισήμων.

Απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών.

Ομιλία του Γεωργίου Δ.  Καψάλη, πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

Παρουσίαση από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» του δρώμενου «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως Γενικού Αρχηγού κλεφτών και αρματολών».

Aθλήματα  Σαρακατσαναίων (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ’ τρεις και απέταμα λ’θαρ)

Χορός Γερόντων.

Χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από τη δημοσιογράφο Νίκη Στρατηλάτη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά του υπολείμματος

 


Με αφορμή  δημοσιεύματα για «νέες περιπέτειες με τα απορρίμματα» τα οποία επιχειρούν να θέσουν υπό ‘αμφισβήτηση’ την αρμοδιότητα της Περιφέρειας  για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας στους ΧΥΤΥ, η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει υπεύθυνα  τους πολίτες ότι  δεν συντρέχει κανένα ζήτημα ως προς τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Η ίδια η πραγματικότητα άλλωστε διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Και είναι πραγματικό γεγονός ότι  όσες προσφυγές έχουν ασκηθεί,   είτε από τον ΦΟΔΣΑ, είτε από ιδιώτες κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, η Περιφέρεια έχει δικαιωθεί πανηγυρικά. (Θυμίζουμε Πράξη Επιτρόπου Π.Ε. Ιωαννίνων, απόφαση 7ου τμήματος ου Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσεις Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΕΑΔΗΣΥ που επικαλείται το δημοσίευμα).

Οι αποφάσεις που  αναφέρονται στα δημοσιεύματα, τόσο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και της ΕΑΔΗΣΥ, κατά το τυπικό μέρος που τις επικαλούνται, αναφέρονται σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ κατά το ουσιαστικό όχι μόνο δεν αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά ενισχύεται.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για διακεκριμένες κλοπές

 


Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο άλλοι (4) συγκατηγορούμενοί του

 

Συνελήφθη χθες (16-06-2022) στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή και αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας για διακεκριμένες κλοπές.

Πιο συγκεκριμένα, ο συλληφθείς είχε ταυτοποιηθεί ύστερα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας για την εμπλοκή του σε κλοπές – διαρρήξεις, στο πλαίσιο της οποίας είχαν συλληφθεί την 12/04/2022 (4) ακόμη συγκατηγορούμενοί του (σχετικό το από 12/04/2022 Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας μας).

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Πίστωση χρημάτων του επιδόματος Θέρμανσης

 


Αφορά στη χειμερινή περίοδο 2021/2022

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμα μια πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης, καθώς σημείωσε ότι πιστώθηκαν συνολικά το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ σε περίπου 40.000 δικαιούχους και συγκεκριμένα σε 40.005 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πληρωμή έγινε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, με αποτέλεσμα μετά την τελευταία καταβολή, το συνολικό ποσό που έχει δοθεί για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2021/2022 να ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο επίδομα μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, καλύπτει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και τις άλλες επιδοτούμενες μορφές καυσίμου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαν στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Πέντε Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

 


Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ξεναγηθήκαν στην Πολιτιστική Διαδρομή στα Πέντε Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ταξίδι εξοικείωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων (από Αγγλία, Βουλγαρία, Αλβανία) στην πρώτη επώνυμη Πολιτιστική Διαδρομή των «Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», οργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στο πλαίσιο του Έργουi-Thea (Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020), «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις για την Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από τα στελέχη της Ήπειρος Α.Ε., Γεωργία Κιτσάκη και Αριστοτέλη Σταγκίκα, περιηγήθηκαν στα 5 Αρχαία Θέατρα που αποτελούν τον πυρήνα της Πολιτιστικής Διαδρομής και παράλληλα επισκέφθηκαν μέλη του Τοπικού Δικτύου Επιχειρήσεων της Διαδρομής. Οι εκπρόσωποι της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο και το έργο του Φορέα, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Διαδρομής, ως ενός ολιστικού τουριστικού προϊόντος με ξεχωριστή και αυτόνομη ταυτότητα.

Σε κάθε Αρχαίο Θέατρο (Δωδώνης, Γιτάνων, Κασσώπης, Νικόπολης και Μικρό Θέατρο Αμβρακίας) έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία των έργων ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 17 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή 17 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISOBOX), 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:0

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων (κοινοτικό ιατρείο), 10:00-13:00

Ιωάννινα, Καλπάκι Ιωαννίνων (κλειστό γυμναστήριο), 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Χρήση αντηλιακού: Τι ρόλο παίζει ο ερωτικός μας σύντροφος;

 


Ισχυρός παράγοντας για τη χρήση αντηλιακού αποδείχθηκε ότι είναι η άποψη του ερωτικού συντρόφου περί της προστασίας που παρέχει στο δέρμα και η παρότρυνσή του για εφαρμογή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου/Ιουνίου του The Journal of the Dermatology Nurses' Association, οι άνθρωποι άνω των 50 που πιστεύουν ότι το αντηλιακό προστατεύει από τα εγκαύματα είναι πιθανότερο να το χρησιμοποιούν, παρά εκείνοι που πιστεύουν ότι προφυλάσσει από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Όσοι είναι δε ανυπόμονοι και έχουν την πεποίθηση ότι απαιτείται πολύς χρόνος για την εφαρμογή του, “ξεχνούν” να το χρησιμοποιούν.

«Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη των περισσότερων καρκίνων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Η βλάβη του DNA που προκαλείται είναι αθροιστική, επομένως υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου έχουν όσοι κατά τη διάρκεια της ζωής τους έχουν υποστεί πολλά ηλιακά εγκαύματα.

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 70% των μελανωμάτων διαγιγνώσκονται σε ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω, γεγονός που επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών και φυσικά την ποιότητα ζωής τους», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Το αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει τα ηλιακά εγκαύματα και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και από νεαρή ηλικία. Δυστυχώς, παρότι ζούμε σε μια χώρα που το καλοκαίρι έχει έντονη ηλιοφάνεια για πολλές ώρες τη μέρα, η καθημερινή χρήση του, ακόμα και τον χειμώνα, δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση, και περιορίζεται μόνο στις ώρες που βρισκόμαστε στην παραλία», προσθέτει.