Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Νέο σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ με αιχμή τα αγροτεμάχια

Η κυβέρνηση  επεξεργάζεται σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από το 2018.
Σύμφωνα με την Realnews, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα προβλέπει την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και την κλιμακωτή αύξηση στις αξίες των αγροτεμαχίων.
Στόχος της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τα αστικά ακίνητα και να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος.
Έτσι, σε κάποιες περιοχές οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα με την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή φορολόγησης.
Τα αγροτεμάχια υψηλής αντικειμενικής αξίας στα οποία θα εφαρμοστούν μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές προς το παρόν έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:
- Μεγάλες εκτάσεις στην Αττική, κυρίως στην παραλιακή ζώνη
- Στη Χαλκιδική
- Στα τουριστικά νησιά όπως Πάρος, Μύκονος. Κρήτη, Σαντορίνη κ.ά
- Όσα βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2017 και η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ - βάση σχεδίου – θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2018.

ΟΓΑ: Ρύθμιση χρεών έως και 120 δόσεις, από 50 ευρώ τον μήνα

Ο ΟΓΑ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες αγρότες-οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό, λαμβάνοντας ασφαλιστική ενημερότητα και αποφεύγοντας αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, προσφέρει διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Στο άρθρο 15 προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό οφειλών προς το Δημόσιο κάτω των 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Τα τελευταία εκπροσωπούνται στην εξωδικαστική ρύθμιση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο, υπενθυμίζουμε, έχουν μεταφερθεί από 1/1/2017 όλα τα μη ρυθμισμένα χρέη από απλήρωτες εισφορές.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6, βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι περισσότεροι αγρότες-οφειλέτες του ΟΓΑ.

Εάν η βασική οφειλή ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση και εδώ να μην μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. 
Και στις δύο περιπτώσεις δεν παρέχεται δυνατότητα διαγραφής, δηλαδή «κουρέματος», της βασικής οφειλής.

Από 8 μέχρι 14 Μαΐου θα είναι ελεύθερη πρόσβαση σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά όλοι οι πολίτες μπορούν από 8 μέχρι 14 Μαΐου να επισκεφθούν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ήπειρο. Η δυνατότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» (Europe in my Region), που υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βαθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Τα έργα που φέτος επιλέχθηκαν προς επίσκεψη είναι το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Στους στόχους της πανευρωπαϊκής καμπάνιας αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι επιδίωξη της είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος του άμεσου και έμμεσου οφέλους αυτών.
Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας (το οποίο όπως είπε έδωσε μια άλλη διάσταση στον πολιτισμό), υπογράμμισε ότι "ως Περιφέρεια Ηπείρου θέλουμε να φέρουμε κοντά το κόσμο για να δει που πήγαν τα χρήματα της Ε.Ε. σε ορισμένα χαρακτηριστικά έργα που έγιναν από το πρόγραμμα 2007-2013. Ο αγώνας είναι μεγάλος και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς για τη συνεργασία που έχουμε, απόρροια της οποίας είναι και η υλοποίηση της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «η Ευρώπη στην Περιφέρεια μας». Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια υλοποίησης του νέου προγράμματος και παρά τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από τη νομοθεσία, πραγματοποιήσαμε αρκετές δημοπρασίες. Στα πλαίσια της Ευρώπης γίνονται πολλά έργα. Αυτά πρέπει να είναι χρήσιμα στον κόσμο και το καθένα πρέπει να δίνει την υπεραξία στον τόπο που πρέπει".

Εντοπισμός ναρκωτικών ουσιών σε φορτηγό όχημα και σύλληψη ημεδαπού στην Ηγουμενίτσα

Ένας 57χρονος ημεδαπός συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών που πραγματοποιεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και την αποφυγή έκνομων πράξεων.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας, σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο που οδηγούσε ο ανωτέρω 57χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του επικαθήμενου, ανάμεσα στις παλετοθήκες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από μεταλλικά τοιχώματα, ποσότητα πιθανόν ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συσκευασμένη σε τριάντα έξι (36) νάιλον συσκευασίες μεικτού συνολικού βάρους σαράντα επτά κιλών και εκατόν είκοσι γραμμαρίων (47,120 kg) .

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες και το φορτηγό όχημα.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (08-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (09-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (10-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (11-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (12-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (13-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (08-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (09-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (10-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (11-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κεράσοβο – Περιστέρι - Στρατινίστα - Ψηλόκαστρο – Διμόκορη – Λάβδανη - Κάτω Λάβδανη - Αγία Μαρίνα - Καστανή – Χαραυγή – Κτίσματα - Νεοχώρι.
Παρασκευή (12-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Συρράκο – Καλαρρύτες – Ματσούκι.
Σάββατο (13-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κερασέα – Λωζανά – Διχούνι - Ραδοβίζι - Μικροχώρι - Δομολεσσά -Σενίκο.

Στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα «Μαύρο Φυλαχτό», τη Παρασκευή 5 Μαΐου 2017


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, η παρουσίαση του βιβλίου «Μαύρο Φυλαχτό» του Πρεβεζάνου συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα, που διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Ρευματιάς Λάκκας Σουλίου – Πρεβέζης, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Την εκδήλωση καλησπέρισαν, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στην Ήπειρο Πρόεδρο Γιώργο Δόση και ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ρευματιάς Λάκκας Σουλίου – Πρεβέζης Αναστάσιος Ζιώγκας.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής, μεταξύ των άλλων είπε ότι ''Το "Μαύρο φυλαχτό" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα διόλου δασκαλίστικο ή επιφανειακό, μα εξαιρετικά πολυδιάστατο. Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ιστορίας αυτού του τόπου, και που μέσα από την αφήγησή του ξεδιπλώνει όλα τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία τη συνέθεσαν.
Μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αληθινή, η οποία σε παρασύρει σε έναν κόσμο βαθιά συναισθηματικό και σε μια δίνη αντικρουόμενων αισθημάτων που κοντράρονται συνεχώς ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, στις προσωπικές ανάγκες και τις κοινωνικές επιταγές.

Ένα βιβλίο που μέσα από μια μακρά και γρήγορη, έντονη και γεμάτη εξελίξεις αφήγησης, σε ταξιδεύει μέσα από την Κόλαση για να σε οδηγήσει τελικά μέχρι τη λύτρωση, αποδεικνύοντας πως οι μεγάλοι ήρωες δεν είναι απαραίτητα εκείνοι για τους οποίους κάτι έγραψε η Ιστορία, αλλά εκείνοι που είχαν καρδιά και ψυχή να υπερασπιστούν αυτό που πίστευαν πως ήταν το σωστό.
Το να γράφεις για τους Σουλιώτες, το Κιούγκι, τον Ρήγα Φεραίο για κάποιους αναγνώστες μπορεί να είναι παρωχημένα, αδιάφορα, παλιά ξινά σταφύλια, να νομίζουν ότι δεν πρέπει να σκάβουμε την ιστορία τόσο βαθιά γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας με τις γείτονες χώρες. Μα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα εκείνων των αφανών ηρώων που αγωνίστηκαν για τα χώματα τους και κατάλαβαν καλά ότι "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία": Να αρνηθούν ότι κάποιοι αγωνίστηκαν για να μην είμαστε εμείς σήμερα να μην είμαστε ραγιάδες: Που τόλμησαν να τα βάλουν με τους δυνάστες της εποχής και να αποδείξουν ότι ήταν γενναίοι πολεμιστές:.Ότι προτίμησαν να μη σκύψουν το κεφάλι στους οποιοσδήποτε εχθρούς: «Το βλέπω καθαρά πως η Ρωμιοσύνη δεν θα μείνει για πολύ σκλαβωμένη, μπουχτίσαμε στους τυράννους…».
Φρονώ ότι η έρευνα που έγινε για να γραφεί αυτό το βιβλίο είναι αξιοθαύμαστη. Μου άρεσε που έσκαψε βαθιά μέσα του βρίσκοντας τις ρίζες του. Είναι αλήθεια ότι αν ο συγγραφέας δεν συνειδητοποιήσει και δεν κάνει κτήμα του τα μηνύματα που του μεταφέρουν οι πρόγονοι του όχι μόνο δεν θα μάθει τη ταυτότητα του αλλά δεν θα νιώσει αυτά που του άφησε παρακαταθήκη η ιστορία. Και πιστεύω ότι οι γραφιάδες έχουν κι αυτό το ρόλο. Της ανακάλυψης και της αποκάλυψης. Το κατάφερε αυτό ο συγγραφέας''.
Το βιβλίο προλόγισε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Στεργίου, που μίλησε για την κοινωνικό υπόβαθρο του, ενώ τα σχόλια για την γλώσσα και το ύφος του βιβίου έκανε ο φιλόλογος ΣπύροςΤζίμας.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (08-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κάτω Γραικικό – Ροδαυγή – Πιστιανά.
Τρίτη (09-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκούπα – Δαφνωτή – Άγναντα – Καταρράκτης – Κτιστάδες – Μελισσουργοί.
Τετάρτη (10-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζυγός – Μαρκινιάδα – Διάσελλο – Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Πέμπτη (11-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Γρέβια - Πηγές.
Παρασκευή (12-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανά – Καστανιά - Ελάτη – Αστροχώρι – Ξηρόκαμπος – Βελεντζικό – Άνω Καλεντίνη.

Σάββατο (13-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο - Μεσούντα.