.

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

ΟΓΑ: Ρύθμιση χρεών έως και 120 δόσεις, από 50 ευρώ τον μήνα

Ο ΟΓΑ δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες αγρότες-οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό, λαμβάνοντας ασφαλιστική ενημερότητα και αποφεύγοντας αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, προσφέρει διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Στο άρθρο 15 προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό οφειλών προς το Δημόσιο κάτω των 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Τα τελευταία εκπροσωπούνται στην εξωδικαστική ρύθμιση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο, υπενθυμίζουμε, έχουν μεταφερθεί από 1/1/2017 όλα τα μη ρυθμισμένα χρέη από απλήρωτες εισφορές.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6, βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι περισσότεροι αγρότες-οφειλέτες του ΟΓΑ.

Εάν η βασική οφειλή ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση και εδώ να μην μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. 
Και στις δύο περιπτώσεις δεν παρέχεται δυνατότητα διαγραφής, δηλαδή «κουρέματος», της βασικής οφειλής.