Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Από Ιούλιο οριζόντιες μειώσεις και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Αυξημένα τα τέλη κυκλοφορίας και “ψαλίδι” σε επιδόματα, πιέσεις και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για να πάρουμε την 5η δόση.


«Σκληρό παζάρι» ανάμεσα σε υπουργείο Οικονομικών και τους ελεγκτές της τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη με έπαθλο την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου τον Ιούνιο.
Κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις για το φετινό «πακέτο» μέτρων, αφού η αστοχία στην μείωση του ελλείμματος απαιτεί πρόσθετα μέτρα, με τον πήχη να ανεβαίνει από 3 δισ. που είχε υπολογίσει η Κυβέρνηση, στα 7-6 δισ.
Στο «πακέτο» των νέων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο περιλαμβάνονται περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, νέες μειώσεις αποδοχών στο στενό δημόσιο τομέα –με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η περικοπή να είναι οριζόντια- και τις ΔΕΚΟ, περισσότερες απολύσεις συμβασιούχων από το Δημόσιο, πρόσθετες περικοπές επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών, φόροι σε μη αλκοολούχα ποτά και φυσικό αέριο, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, εντατικοποίηση φορολογικών ελέγχων, καθώς και ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου και αυθαίρετα κτίσματα.

Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα από την τρόικα για να διασφαλιστεί η σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο επίπεδο του 7,4% του ΑΕΠ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται:
-Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Η καταβολή των επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων! Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και 14ου μισθού για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το Δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχα, θα καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις για τα μισθολόγια που θα ψηφιστούν τον Ιούνιο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011.
-Περικοπή ή κατάργηση των 99 από τα 102 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (εργαζόμενοι στα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης), από την 1η-7-2011. Οι σαρωτικές αυτές ρυθμίσεις θα προβλέπονται με το νέο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο κάθε υπάλληλος να εισπράττει τον βασικό μισθό και τρία το πολύ ακόμη επιδόματα: το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και την οικογενειακή παροχή. Από τα 99 υπό κατάργηση ειδικά και κλαδικά επιδόματα, μόνο το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ το μήνα, και η «προσωπική διαφορά» των 142 ευρώ το μήνα θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς. Επιπλέον, οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα γίνονται πλέον με πιο… αργό ρυθμό, ανά 3 ή 4 έτη και όχι ανά 2 έτη που προβλέπει το ισχύον σήμερα μισθολόγιο! Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται ότι οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα υποστούν μειώσεις μέχρι και 35%!
-Περαιτέρω απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν. Στις συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών η τρόικα ζήτησε μάλιστα απολύσεις υπαλλήλων που εργάζονται στους δημοσίους οργανισμούς οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται.
-Άμεση εφαρμογή της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» σε όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, σε αντικατάσταση της ισχύουσας σήμερα αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις».
-Νέες περικοπές αποδοχών για τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημοσίους οργανισμούς.
-Περαιτέρω περικοπές επιχορηγήσεων, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.
-Διενέργεια συνοπτικών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δέχθηκαν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009.
-Προώθηση μιας νέας ακόμη πιο ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
-Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από την 1η-7-2011.
-Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ.
-Μείωση των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000-150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000-200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
-Μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στα επίπεδα των 200.000-250.000 ευρώ. Η μείωση δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί αναδρομικά και για τον ΦΑΠ του έτους 2010 που δεν έχει ακόμη εισπραχθεί.
-Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου καθώς και των αυξημένων κατά 40% αφορολογήτων ορίων που ισχύουν σε όλα τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
-Μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
-Νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Εξετάζεται να προωθηθεί νέα ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε χιλιάδες αυθαίρετους κατόχους δημοσίων κτημάτων να τα εξαγοράσουν από το Δημόσιο πληρώνοντας χαμηλά τιμήματα σε πολλές μηνιαίες δόσεις.
-«Τακτοποίηση» όλων των υποθέσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, με τη θέσπιση ρυθμίσεων που θα προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και πρόσκληση των ιδιοκτητών να καταβάλουν τα σημαντικά μειωμένα πρόστιμα με αντάλλαγμα μια μεγάλης χρονικής διάρκειας «άφεση αμαρτιών» που συνεπάγεται και τη μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν κατεδαφίσεις.
-Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κυκλοφοριακή Μελέτη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 16 Μαΐου για την κυκλοφοριακή Μελέτη στην Β΄ Φάση από την Τεχνική Έκθεση των Συγκοινωνιολόγων Σ. Ευσταθιάδη και Κ. Ηλιόπουλου επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το μείζον ζήτημα του Επανασχεδιασμού της κορεσμένης πόλης των Ιωαννίνων. Η φιλοσοφία και πάλι του επιγραμματικού και επιδερμικού πονήματος ημίμετρων χωρίς τόλμη και χωρίς ριζοσπαστική πρόταση πιστοποιεί και την καταδίκη, εν τη γενέσει του, ενός ακόμη κυκλοφοριακού εγχειρήματος. Η επιτακτική ανάγκη της διαμόρφωσης ενός νέου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για την αστική κινητικότητα δεν έλαμψε ούτε από την παρούσα Δημοτική Αρχή ούτε και από την αντιπολίτευση που αναλώθηκαν σε μια τροχονομοδεικτική ρητορική άνευ ουσίας.
Όταν οι βασικές κατευθύνσεις για μια τέτοια στρατηγική,
 δεν υπάρχει ενιαία χωροταξική διάθεση και συγκοινωνιακός σχεδιασμός
 δεν υπάρχει επί της ουσίας εναρμόνιση των χρήσεων γης με το είδος των συγκοινωνιακών υποδομών
 δεν υπάρχει διαχείριση της κυκλοφορίας με φιλοπεριβαλλοντικά Μαζικά Μέσα Μεταφοράς
 δεν υπάρχει προτεραιότητα σε έξυπνη κυκλοφορία και αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας (βλ. προβλήματα προς Κενάν Μεσαρέ)
 δεν διαφαίνονται αναπλάσεις για ήπιες μετακινήσεις
 δεν υπάρχει ωφέλιμος χώρος για πεζούς και ποδηλάτες
 δεν υπάρχουν μέτρα για το περιβάλλον και την απορρύπανση της ατμόσφαιρας
 δεν υπάρχει αναμόρφωση του οδικού χώρου υπέρ του κοινωνικού
 δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και τα δικαιώματα των πεζών δεν είναι προτεραιότητα,


Τότε τα κακώς κείμενα και αδιέξοδα θα μας συνοδεύουν αναμένοντας λύση σε μια μελλοντική Δημοτική Αρχή…
Η πόλη είμαστε εμείς και στο χέρι μας είναι να την κάνουμε καλύτερη, είτε μέσω των εκλεγμένων αρχών, είτε με πρωτοβουλίες πολιτών.


Η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων με την εφαρμογή φιλικών συγκοινωνιακών συστημάτων μετακινήσεων αποτελεί κυρίαρχο στόχο για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η βελτίωση των δημόσιων μεταφορών μέσω της προαγωγής ήπιων μορφών διακίνησης, τραμ (που αμφισβητήθηκε) μικρών minibus, ποδήλατο και το βάδισμα αποτελούν δικαίωμα του πολίτη στην προάσπιση της υγείας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η προστασία του μικροκλίματος από μικροσωματίδια ΡΜ10 και ΡΜ2,5 και του περιβάλλοντος εν γένει είναι υποχρέωση Εθνικών δεσμεύσεων στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την συνεισφορά μας στο παγκόσμιο κλίμα. Η αποκατάσταση του βιώσιμου Αστικού Περιβάλλοντος των Ιωαννίνων πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των εκάστοτε εκλεγμένων για το επίπεδο ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.


Αξιοσημείωτη ωστόσο η αποσιώπηση του φόρτου διακίνησης της μελέτης που αφορά το ιστορικό κέντρο. Η “ένοχη” μη αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου στον ευαίσθητο αυτό ιστορικό ιστό που δέχεται όλο το βάρος της αυτοκίνησης αποτελεί στα χρονικά παγκόσμια πρωτοτυπία.
 Μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι στη μη πρόβλεψη και ατελή σχεδιασμό μιας μελέτης που επιφέρει την άλωση του ιστορικού και αισθητικού κέντρου; (και έχει καταστήσει την παραλίμνια περιοχή ένα τεράστιο parking 1250 θέσεων όπως σωστά το περιέγραψε ο κος Φίλιος). Αυτή η μαζική παράνοια ατέλειωτης αυτοκινητοπομπής διαταράσσει την πολιτιστική μας ταυτότητα και αποτελεί πλέον μελανό παράδειγμα συνεχούς υποβάθμισης. Δημιουργεί βλάβη στην ιστορική μας μνήμη πλήττοντας και την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος εγκαθιδρύοντας την τριτοκοσμική της εκδοχή. Με τον τρόπο αυτό η εμπορική δραστηριότητα αποδυναμώνεται και η παλαιά πόλη χάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των τουριστών. Τα αυξανόμενα λουκέτα επαγγελματικών επιχειρήσεων μέσα στην καρδιά της αγοράς είναι προβολή ασυνέχειας, εστία αφισορύπανσης και βρωμιάς.
 Η Αβέρωφ (προς το ιστορικό κέντρο), η Ανεξαρτησίας, η Εθν. Αντιστάσεως, η Λόρδου Βύρωνος, η Καραμανλή, η Κουντουριώτου κ.ά. ο αριθμός των οποίων τα ενοικιαστήρια των επαγγελματικών χώρων πολλαπλασιάζεται καθημερινά αποτελούν το πλέον αξιόπιστο δείγμα.  Για το ιστορικό κέντρο, Κάστρο και Α΄ Ζώνη, περιμετρικά θα μπορούσε να υπάρξει η αξιοποίηση των μνημειακών συνόλων σαν ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων.
 Προώθηση της αντίληψης της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
 Ενδυνάμωση της νοοτροπίας εκμετάλλευσης του πολιτιστικού περιβάλλοντος με δράσεις αισθητικής και καλλιτεχνικής αναβάθμισης.
 Δράσεις ανάδειξης του πρώτου πυρήνα της πόλης των Ιωαννίνων.
 Δράσεις μετριασμού του πολυθόρυβου και αυτοκινητοκρατούμενου ιστορικού κέντρου.
 Μετριασμός της διόγκωσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων:
 α) ατμοσφαιρική ρύπανση,
β) ηχορύπανση,
γ) ελεύθερη διακίνηση.
Αντίθετα, αντί για μικρές παρεμβάσεις φυσικού σχεδιασμού και αισθητικής βελτίωσης το ιστορικό κέντρο δεν μετατρέπεται σε περιοχή θέασης περπατήματος και ποδηλάτου. Τροφοδοτούμε με χιλιάδες ευρώ σχέδιο μελέτης για την ανατροπή κλίμακας, με τον αριθμό των αυτοκινήτων να ξεπερνά την χωρητικότητα του δικτύου, καταδικάζοντας μια περιοχή στην απόλυτη αταξία.
 Υπάρχει πλούσια εμπειρία ως προς αυτό σε πόλεις που πρωταγωνίστησαν σε σχετικές πολιτικές την τελευταία δεκαετία ώστε να γίνουν ελκυστικές στον κάτοικο και τον επισκέπτη.


Μίλτος Μπούκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Επιχορήγηση 167 εκατ. ευρώ στους δήμους της χώρας


Με 166.749.285 ευρώ ενισχύονται οι δήμοι της χώρας, ποσό που αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση μηνός Μαΐου από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, το παραπάνω ποσό προορίζεται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών των δήμων και κατά προτεραιότητα για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους.


ΕΦΟΡΙΑ: Παράταση ως τις 15 Ιουνίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες

Παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες.
Ειδικότερα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν.2238/1994, που έληγε την 20η Μαΐου 2011, (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ.), οι οποίες δηλώσεις υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., λήγει την 15η Ιουνίου 2011.
Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν.2238/1994, που έληγε την 20η Μαΐου 2011, (εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., λήγει την 15η Ιουνίου 2011.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ., ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους παραπάνω υπόχρεους.

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ: 35% αύξηση τιμών παραγωγού στην ΕΕ, μόλις 10% στην Ελλάδα

Την ώρα που στις κύριες γαλακτοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, οι παραγωγοί καρπούνται τιμές για το αγελαδινό γάλα, αυξημένες κατά 35%, στην Ελλάδα η ωφέλεια που αποκομίζουν είναι απειροελάχιστη. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Το φαινόμενο παραπέμπει έντονα στις τιμές των καυσίμων και τις διεθνείς αυξήσεις που προσαρμόζονται... άμεσα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται η ίδια ταχύτητα, όταν τα καύσιμα πωλούνται φθηνότερα διεθνώς.


Μόλις κατά 10,75% αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παραμένουν οι τιμές αγελαδινού γάλακτος το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ενώ το ποσοστό της αύξησης είναι ακόμη μικρότερο το Φεβρουάριο (8,97%) και τον Ιανουάριο (6,16%). Την ίδια ώρα σε άλλες ευρωπαϊκές γαλακτοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί έως και 35%, συγκριτικά με πέρσι. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο οι αγοραστές να μην προσαρμόζονται στις τιμές πανευρωπαϊκά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων, όπου αυξήσεις σε παγκόσμια κλίμακα προσαρμόζονται ταχύτατα στις εγχώριες, χωρίς το ίδιο να συμβαίνει, όταν παρατηρούνται μειώσεις, διεθνώς.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμμετέχοντας στη θεματική ξενάγηση που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.
Τη Γενική Γραμματέα υποδέχθηκε στο Μουσείο ο Προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Ζάχος και μαζί με άλλους πολίτες ξεναγήθηκε από τον ίδιο και τις αρχαιολόγους- επιμελήτριες των εκθέσεων στις αίθουσες της προϊστορικής συλλογής και στις αίθουσες του ιερού της Δωδώνης στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο: «Μνημεία και εθνική αφήγηση: παραδείγματα από την αρχαιολογική μαρτυρία στην Ήπειρο».
Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο μουσείο ο κ.Ζάχος την ενημέρωσε για τις δράσεις και το σκοπό των εκδηλώσεων και εκείνη τον διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Ηπείρου.
Άλλωστε το ενδιαφέρον της έχει αποδειχτεί έμπρακτα τόσο με την ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμων έργων, όπως είναι παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Γιτάνης, της αρχαίας Πασσαρώνας, της Καστρίτσας όσο και με την επίσκεψή της παλαιότερα στο Βυζαντινό μουσείο και το κάστρο των Ιωαννίνων για το οποίο ενέκρινε τις εργασίες της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του στο ΕΣΠΑ.


Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. «Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον πολιτισμό και εσείς σήμερα με το ωραίο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα αναδεικνύεται τον πολυσύνθετο και σημαντικό ρόλο των μουσείων και ενισχύεται την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να καταστούν κέντρα έρευνας, γνώσης παιδείας ανοιχτά και προσιτά σε όλους» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον κ.Ζάχο και τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το μουσείο «χώρο ανάτασης και αισιοδοξίας μέσα στη γκρίζα πραγματικότητα που προβάλλεται από την τηλεόραση». «Τα μουσεία διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Γνωρίζοντας το παρελθόν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων από το 1977, από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων στην προσπάθεια του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο ένα ειδικό θέμα συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό, προκειμένου τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία των λαών. Το 2011 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και Μνήμη».


ΠΗΓΗ: www.apdhp-dm.gov.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις συλλήψεις των δραστών της κλοπής στον ΤΟΕΒ Λάμαρης

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη πέντε ατόμων, ως δραστών των κλοπών στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Λάμαρης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας και ειδικότερα στους αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» που συνέλαβαν τους δράστες, των κλοπών που έγιναν πρόσφατα στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Λάμαρης. Με τις συλλήψεις αυτές, θέλω να πιστεύω ότι θα τεθεί τέλος στη δράση όλων όσων λεηλάτησαν τις εγκαταστάσεις των ΤΟΕΒ, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους καλλιεργητές ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, ωστόσο για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει περιφρούρηση των εγκαταστάσεων γιατί η αποκατάσταση των κλοπιμαίων, όπως όλοι γνωρίζουν, γίνεται πλέον πολύ δύσκολα».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΚΑΚΑΒΙΑ: Σύλληψη ενός 23χρονου Αλβανού που διώκεται με Διεθνές ένταλμα

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης, στην σύλληψη ενός 23χρονου Αλβανού.


Η σύλληψη έγινε στην Κακαβιά όταν έγινε αντιληπτό από τους αστυνομικούς ότι ο δράστης διώκεται με Διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Ελβετικές Αρχές για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σκληρότερο το πρόγραμμα ως το 2015

«Υπάρχει εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και πρέπει να εκφραστεί η ενότητα», είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» μία μόλις μέρα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις για εθνική συναίνεση που άσκησαν ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο επίτροπος για την οικονομία Ολι Ρεν αλλά και οι άλλοι εταίροι της χώρας που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο, εξήγγειλε τις βασικότερες ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση για την τετραετία 2011-2015.
Οι εξαγγελίες του, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, περιείχαν νέα στοιχεία πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νέες απαιτήσεις των εταίρων που επί της ουσίας γκρεμίζουν ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο.

Τα βασικότερα νέα μέτρα του δημοσιονομικού προγράμματος (στο σύνολό του θα ανακοινωθεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα) είναι:
1. Η εθελούσια έξοδος στο Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων, όπου είναι απαραίτητο, και με τις συνταξιοδοτήσεις (οι συνταξιούχοι δεν θα αντικαθίστανται) ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην τετραετία θα μειωθεί κατά 150.000 ή ποσοστό 20%.
2. Η εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι το νέο μισθολογικό πλαίσιο θα ευθυγραμμίζεται με αυτό του ιδιωτικού, θα είναι δικαιότερο, θα ανταμείβει την παραγωγικότητα και θα περιορίζει το μισθολογικό κόστος.
3. Μηδενισμός (νέο στοιχείο) ή μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), λιμανιών, διαχείρισης ύδατος (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τυχερών παιγνίων. Οι πιο ώριμες από αυτές τις συναλλαγές θα προωθηθούν το συντομότερο.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους δανειστές της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.


Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα αναλάβουμε οτιδήποτε επιπρόσθετο μέτρο για να διασφαλίσουμε τους στόχους μας του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος».
Απώτεροι στόχοι του προγράμματος, όπως είπε, είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% το 2014 και στο 1% το 2015, να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.


Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού προγράμματος ανακοίνωσε ακόμα:
- Τη συγχώνευση ή το κλείσιμο κρατικών οργανισμών που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους.
- Την περικοπή της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση.
- Την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, με στόχο να διατηρηθούν εκείνες που είναι κοινωνικά αναγκαίες.
- Επίθεση στη φοροδιαφυγή «που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη».

Επίσης απέρριψε για ακόμα μια φορά τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους γιατί, όπως είπε, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Βούλγαροι πίσω από τις κλοπές χαλκοσωλήνων

Συνελήφθησαν ύστερα από καταδίωξη.


Στα ίχνη της σπείρας που «ξεγύμνωσε» πολλά αντλιοστάσια στην Ήπειρο αφαιρώντας μεγάλες ποσότητες χαλκοσωλήνων και άλλων εξαρτημάτων, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βρίσκεται η Αστυνομία της Πρέβεζας. Πρόκειται για Βούλγαρους πολίτες οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ αναζητούνται και οι συνεργάτες τους.
Συγκεκριμένα στο Λούρο Πρέβεζας αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., του αστυνομικού τμήματος Λούρου και του αστυνομικού τμήματος Θεσπρωτικού που διενεργούσαν ελέγχους αυτοκινήτων, έκαναν σήμα στον οδηγού φορτηγού να σταματήσει για έλεγχο, αλλά αυτός ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξή του. Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων το φορτηγό ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν ο οδηγός και οι τρεις επιβαίνοντες, υπήκοοι Βουλγαρίας. Κατά την έρευνα που έγινε βρέθηκαν στο φορτηγό, καλώδια χαλκού βάρους 200 κιλών, βέργες χαλκού και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία τα οποία, όπως προέκυψε από την προανάκριση, είχαν αφαιρέσει την 16η Μαΐου από αντλιοστάσιο στον Ωρωπό Πρέβεζας. Επίσης διαπιστώθηκε ότι προ εικοσαημέρου είχαν διαρρήξει το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο αφαιρώντας χαλκό και προκαλώντας ζημίες συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, καθώς και δεύτερο αντλιοστάσιο στην ίδια περιοχή.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρέβεζας, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για να εξιχνιασθούν και άλλες παρόμοιες κλοπές σε αντλιοστάσια της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων τους τελευταίους δύο μήνες. Επίσης έρευνα γίνεται και προς αυτούς που αγόραζαν τα κλοπιμαία, χυτήρια κ.λ.π. κυρίως στην περιοχή της Β. Ελλάδας και της Αθήνας


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΟΑΕΔ: Στους 704.818 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

Μείωση 1,4% σε σχέση με το Μάρτιο.



Στους 704.818 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 13% εμφανίζονται οι απολύσεις, ενώ αύξηση κατά 37% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζουν οι προσλήψεις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού από τους 704.818 εγγεγραμμένους άνεργους, οι 311.430 είναι άνδρες (ποσοστό 44,19%), ενώ οι 393.388 είναι γυναίκες (ποσοστό 55,81%).

ΠΡΕΒΕΖΑ: Έρευνες στη θάλασσα για το 8χρονο αγόρι

Ναυάγιο στα ανοικτά της Πρέβεζας.


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πρέβεζας για τον εντοπισμό ενός 8χρονου αγοριού που αγνοείται μετά το ναυάγιο λέμβου στο όρμο της Νικόπολης στην θέση Κανάλι. Ο δίδυμος αδελφός του και ένας άνδρας ανασύρθηκαν νεκροί τα ξημερώματα.
Στις έρευνες συμμετέχουν επίσης και σκάφη από τα Λιμεναρχεία της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας, καθώς και αλιευτικά σκάφη .

Μέσα στη λέμβο επέβαιναν 25 λαθρομετανάστες- ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά- και ο 51 χρόνoς Έλληνας δουλέμπορος ο οποίος και συνελήφθη.
Όσοι λαθρομετανάστες χρειάζονταν βοήθεια καθώς και τα δύο παιδάκια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λαθρομετανάστες έφτασαν στην Πρέβεζα από την Αθήνα με κάποιο φορτηγό αργά χθές το βράδυ. Στην ακτή του όρμου της Νικόπολης επιβιβάστηκαν στην λέμβο με προορισμό την Ιταλία. Όμως το σκάφος ήταν μικρό για να χωρέσει 25 άτομα και τον κυβερνήτη και λίγα λεπτά αργότερα, όταν δηλαδή ανέπτυξε ταχύτητα ανετράπη.
Στη 01.00 τα ξημερώματα κάποιοι από τους ναυαγούς που είχαν κολυμπήσει έως την ακτή έφτασαν στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και ζήτησαν βοήθεια από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού ήταν άμεση.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ημερίδα με θέμα «Η Ήπειρος σε σταυροδρόμι - Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;» την Παρασκευή 10 Ιουνίου

Ημερίδα με θέμα «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ-Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;» οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ».
Στόχος της ημερίδας είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη τομέων με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και η δημιουργία προϋποθέσεων διευκόλυνσης των επενδύσεων για τις οποίες οι ειδικές συνθήκες, τα δεδομένα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας παρουσιάζουν οικονομική ελκυστικότητα.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστούν:


1.Καλές πρακτικές από τον ευρωπαϊκό χώρο,
2.Παραδείγματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης
3.Θέσεις τεχνοκρατών και επιχειρηματιών σχετικά με την ενθάρρυνση συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων.


Υπεύθυνη για την οργάνωση της ημερίδας είναι η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Deal που αν ευδοκιμήσει θ’ αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά κοτόπουλου

Μεγάλη συμφωνία που θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά, έχει αρχίσει να επωάζεται στον εγχώριο κλάδο της πτηνοτροφίας. Πρωταγωνιστές, φέρονται να είναι οι δύο ηπειρώτικες συνεταιριστικές οργανώσεις του πτηνοτροφικού τομέα και πιο συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος».

Οι επαφές πάντως έχουν ξεκινήσει, αλλά σε διερευνητικό πάντα επίπεδο.
Τις επαφές για το κυοφορούμενο deal αποκάλυψαν με ερώτησή τους στη Βουλή και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Βασίλης Μουλόπουλος. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θετικοί στο ενδεχόμενο συγχώνευσης εμφανίζονται και οι δυο συνεταιρισμοί της Ηπείρου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν το θεσμικό πλαίσιο, για μια τέτοια κίνηση.


Όπως προκύπτει από το σχετικό ερώτημα η διοίκηση του ΑΠΣ Άρτας βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με την ομόλογή της του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» από τα Ιωάννινα, με στόχο τη συγχώνευση των δύο Συνεταιρισμών, κάτι που επιβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», κ. Λάζαρος Τσακανίκας. Ωστόσο, όπως τονίζει ακόμη η συγχώνευση βρίσκεται σε επίπεδο διερευνητικό, καθώς απαιτείται ένα ολοκληρωμένο business plan, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που ενδεχομένως θα προκύψει.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από το «πάντρεμα» των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων, θα ελέγχει, αθροιστικά, πάνω από 35% της εγχώριας αγορά στην εμπορία των πουλερικών και έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 250 εκ. ευρώ.


Όσον αφορά δε, στο προσωπικό, εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 1.300 και παραγωγοί περίπου τους 800.

ΙΧ: «Βουτιά» 20,7% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Συνεχίστηκε και στο πρώτο δεκαπενταήμερο του Μαΐου η πτώση στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων σε ποσοστό 20,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ωστόσο, το άκρως ανησυχητικό για όλη την αγορά αφορά στον πολύ χαμηλό αριθμό των πωλήσεων, σε μια περίοδο όπου είναι σε ισχύ η απόσυρση παλαιών ΙΧ, αλλά και άκρως δελεαστικές προσφορές από τους εισαγωγείς.
Όσο αφορά στα αναλυτικά στοιχείων των πωλήσεων διατέθηκαν μόλις 3.950 νέα ΙΧ στο Α' δεκαπενταήμερο του Μαΐου έναντι 4.980 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στο στόχαστρο οι λογαριασμοί τηλεφώνων στο Δημόσιο

Στη μείωση του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και διαδικτύου, που βαρύνει το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει πριν από λίγους μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.


Μάλιστα, για το λόγο αυτό, με κοινή υπουργική απόφαση, που συνυπογράφει, εκτός του κ. Ραγκούση και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών) με πρόεδρο τον Χρήστο Μπούρα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έργο της Ομάδας Εργασίας, είναι η εκπόνηση μελέτης για το τηλεπικοινωνιακό κόστος της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για την επίτευξη εκπτώσεων των τηλεπικοινωνιακών τελών και την ενιαία τιμολόγηση των αντίστοιχων υπηρεσιών από τους παρόχους προς όλους τους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι για την ενιαία τιμολόγηση, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι το κράτος μπορεί να πετύχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.
Τέλος, η Ομάδα Έργου θα κάνει εισήγηση σε τεχνοοικονομικά θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Ευρυζωνικότητας στο δημόσιο τομέα, ενώ όπως αναφέρεται και στην κοινή απόφαση, η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός ενός έτους, από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας διάταξης Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 19 Μαΐου

Την Πέμπτη 19-05-2011 και ώρα 12.00 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1. Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 13-05-2011 συνεδρίασης.
2. Διεξαγωγή του πλειοδοτικού διαγωνισμού μίσθωσης Δημόσιου Κτήματος Καστρίου Πρέβεζας, για τα έτη 2011-2012.
3. Διεξαγωγή του πλειοδοτικού διαγωνισμού Μίσθωσης Δημόσιου Κτήματος Λούρου Πρέβεζας, για τα έτη 2011-2012.
4. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή Γυμνασίου – Λυκείου Πραμάντων (Β’ Φάση)», αναδόχου εταιρείας «Κολώνας Ευάγγελος & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 30-11-2011.
5. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου «Μέγγουλης» Περιστερίου Πωγωνίου», αναδόχου Γεωργίου Ζιάκκα, μέχρι την 31-08-2011.
6. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω διαφοράς αξίας ασφάλτου) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου Δήμου Τζουμέρκων Ν. Ιωαννίνων», αναδόχου Βασιλείου Χριστιά.
7. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 09-05-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου» προϋπολογισμού € 32.000,00 με ΦΠΑ.
8. Έγκριση δαπάνης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα, του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Ιωαννίνων, για τη συμμετοχή του στο συνέδριο που οργανώνει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., στις 27 και 28-05-2011.
9. Έγκριση δαπάνης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην ημερίδα – ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνεται στα Ιωάννινα στις 15/6/2011, με πρωτοβουλία της οικονομικής εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» και θέμα «Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις: Πώς θα εξελιχθούν σε ισχυρούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ηπείρου. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και αναγκαίες προσαρμογές».
10. Έγκριση δαπάνης για την ανανέωση της συνδρομής, για το έτος 2011, του έργου «Διαρκής Κώδικας Προμηθειών & Μισθώσεων του Δημοσίου Τομέα», του Δημ. Σολδάτου, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Ιωαννίνων.
11. Συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Κατασκευή γέφυρας στο δρόμο Πολύδροσο – Βίγλα», προϋπολογισμού για δημοπράτηση €1.545.839,99.
12. Έγκριση του 1ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Επείγουσες εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης στο επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο», αναδόχου Τεχνικής Εταιρείας «Ελευθέριος και Λάμπρος Γεωργούλας Ο.Ε.».
13. Έγκριση διεξαγωγής επαναληπτικού ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ΝΠΔΔ, με σύντμηση του χρόνου δημοσίευσης (15 ημέρες) λόγω του επείγοντος, και έγκριση των όρων της διακήρυξης.
14. Έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις εορτασμού της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
15. Έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις εορτασμού της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
16. Έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις εορτασμού της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
17. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr