Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΦΟΡΙΑ: 7 κινήσεις για να γλιτώσετε φόρο


Τις ημέρες που απομένουν μέχρι να λήξει το 2010 ανασυνταχθείτε συγκεντρώνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία που θα σας γλιτώσουν από φόρους, δεδομένου ότι η εφορία για τον περιορισμό της τελικής επιβάρυνσης δέχεται μόνο αποδείξεις με ημερομηνία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Όλες οι αποδείξεις που αφορούν καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, παπούτσια, εστιατόρια, ταβέρνες, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολές χορού, κοινόχρηστα) αλλά και αποδείξεις για δαπάνες σε ιατρικά-διαγνωστικά κέντρα, φροντιστήρια, για ενοίκια και δικηγορικές αμοιβές καθώς και για λογαριασμούς ΔΕΚΟ πρέπει να συγκεντρωθούν και να διαφυλαχθούν.

Για την επίτευξη του στόχου της μείωσης ή του μηδενισμού της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης, θα πρέπει να κάνετε άμεσα τις ακόλουθες 7 «κινήσεις»:
1.Να συγκεντρώσετε σε έναν φάκελο όλες τις αποδείξεις για τα ποσά που πληρώσατε από τη 1η Ιανουαρίου 2010 σε κάθε είδους καταναλωτικές δαπάνες. Εξαιρούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικώς, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Εάν το εισόδημά σας, υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, οι αποδείξεις είναι απαραίτητες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
2.Να συγκεντρώσετε και να διαφυλάξετε όλες τις αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, το 100% των εξόδων που καταβάλλει φέτος κάθε φορολογούμενος για επισκέψεις σε ιατρούς και εξετάσεις σε εργαστήρια ή νοσοκομεία εκπίπτει από το εισόδημα το οποίο θα δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2011.
3.Να μαζέψετε όλες τις αποδείξεις για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ετησίων δαπανών που καταβάλλει ο φορολογούμενος για νοσηλεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για περίθαλψη ηλικιωμένων ή αναπήρων παιδιών που τον βαρύνουν, καθώς και για απασχόληση νοσοκόμου εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημά του. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης είναι 6.000 ευρώ. Συνεπώς, ο φορολογούμενος πρέπει να κρατήσει όλες τις αποδείξεις που του εξέδωσαν θεραπευτήρια, νοσοκομεία ή άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με τις οποίες αποδεικνύονται οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης που κατέβαλε φέτος (αποδείξεις είσπραξης νοσηλίων κτλ.). Για να αναγνωρισθεί η δαπάνη νοσηλείας χρειάζεται και βεβαίωση του διευθυντή του νοσοκομείου για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αυτής, ενώ για να αναγνωρισθεί η δαπάνη αμοιβής του νοσοκόμου χρειάζεται και βεβαίωση του θεράποντος γιατρού, με την οποία βεβαιώνεται η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου.
4.Να κρατήσετε όλες τις αποδείξεις για δίδακτρα που καταβάλετε φέτος σε φροντιστήρια. Για κάθε μέλος της οικογενείας του φορολογούμενου, για το οποίο καταβάλλονται δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών η εφορία αναγνωρίζει στο φορολογούμενο μείωση φόρου ίση με το 20% της καταβληθείσας δαπάνης διδάκτρων. Το ποσό της δαπάνης των διδάκτρων, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 1.200 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Συνεπώς, το ανώτατο ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί ο φόρος είναι τα 240 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου. Eίναι λοιπόν αναγκαίο ο φορολογούμενος να φυλάξει τις αποδείξεις πληρωμής των διδάκτρων.
5.Να συγκεντρώσετε όλες τις αποδείξεις καταβολής ενοικίων κύριας κατοικίας ή ενοικίων παιδιών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το 20% της συνολικής δαπάνης του φορολογούμενου για ενοίκια κύριας κατοικίας καθώς και το 20% των δαπανών για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν εκπίπτουν από το φόρο που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα. Η έκπτωση φόρου για κάθε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες δαπανών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 240 ευρώ. Συνεπώς, και οι αποδείξεις για ενοίκια θα πρέπει να διαφυλαχθούν για να συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση, ώστε η εφορία να αναγνωρίσει την έκπτωση φόρου. Σημειώστε ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση όσοι λαμβάνουν στεγαστικό επίδομα, όσοι έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή εξ ολοκλήρου οικίας με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με αυτή της μισθωμένης κατοικίας, η οποία βρίσκεται στο ίδιο νομό με την μισθωμένη κατοικία. Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγραφή στην δήλωση εισοδήματος του ΑΦΜ του εκμισθωτή.
6.Να ζητήσετε από τους δικηγόρους τις αποδείξεις για τις υπηρεσίες νομικής υποστήριξης που σας παρείχαν. Το 20% της δαπάνης του φορολογούμενου για δικηγορικές αμοιβές εκπίπτει από το φόρο. Οι αποδείξεις για δικηγορικές αμοιβές πρέπει επίσης να συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί το 2011, ώστε η σχετική δαπάνη να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα.
7.Να φυλάξετε τους λογαριασμούς ΔEKO για τα «κενά» ακίνητα. Όποιος φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος που έμεινε «κενό» τουλάχιστο για έξι μήνες μέσα στο 2010 πρέπει να κρατήσει τους λογαριασμούς του OTE ή τυχόν άλλους λογαριασμούς (κοινοχρήστων, ΔEH, EYΔAΠ κτλ.) από τους οποίους προκύπτει ότι πράγματι το ακίνητο ήταν «κενό». Μόνο εάν συνυποβάλλει με τη δήλωση τους λογαριασμούς αυτούς μπορεί να αποδείξει ότι το ακίνητο ήταν «κενό» και να απαλλαγεί από το τεκμήριο ιδιοχρησιμοποίησης ή δωρεάν παραχώρησης.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 η ορκωμοσία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχόντων


Σύμφωνα με σχετικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να έχουν ορκιστεί οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, που προέκυψαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου,.
Οι εγκύκλιοι αφορούν τις διαδικασίες ορκωμοσίας των αιρετών των Δήμων, εγκατάστασης των νέων αρχών, εκλογής μελών των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των μονομελών οργάνων διοίκησης, ορισμού Αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών κ.λπ.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μυστική, εν αντιθέσει μέχρι τώρα που ήταν φανερή, ενώ η εκλογή στη θέση του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα
.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Από σημαιοφόρος της συναίνεσης, δεν θα γίνω νεκροθάφτης της κοινωνίας»


Την αντίθεση του στις αλλαγές που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις, εξέφρασε στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι από «σημαιοφόρος της συναίνεσης, δεν μπορεί να είμαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας».

Ολόκληρη η δήλωση:
«Είχα μια μακράς διάρκειας συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, εξετάσαμε όλα τα θέματα, τόσο τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά.
Εμείς ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, δείξαμε τη σοβαρότητα που επεβάλλετο και ψηφίσαμε το άρθρο 1 του μνημονίου για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις στον κόσμο.
Τώρα όμως, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και αυτό δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Γνωρίζετε όλοι ότι ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορεί να είμαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Τώρα αρχίζει ο πόλεμος»


«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει από το κομουνιστικό κόμμα καμία συναίνεση και σε τίποτα.
Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι ζήτησε και ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής και την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη.


Οι δηλώσεις κα Παπαρήγα:
"Αντικείμενο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν η ενημέρωση που ζήτησε για την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό ήταν".
Δημοσιογράφος: Για τα εσωτερικά μιλήσατε καθόλου;
Παπαρήγα: "Για το πολυνομοσχέδιο δεν μιλήσαμε καθόλου διότι είναι δεδομένο: Καμία συναίνεση και σε τίποτα. Άλλωστε θα τα πούμε σε λίγες ώρες και στη Βουλή. Και να ξέρετε ότι η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει. Γιατί τώρα οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και πάνω απ' όλα ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διάφορα μείγματα πολιτικής. Ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα οργανώσεις με συστηματικό και αποφασιστικό τρόπο την αντεπίθεση για να επιλύσεις το ζήτημα της εξουσίας. Λύσεις δεν υπάρχουν πια, μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος".
Δημοσιογράφος: Συζητήσατε καθόλου γι αυτά που έρχονται, εννοώ για το νέο χρόνο, νέα μέτρα ή οτιδήποτε άλλο;
Παπαρήγα: "Όχι, ειλικρινά σας λέω, ζήτησα από τον πρωθυπουργό να με ενημερώσει για το πώς βλέπει την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ. Όλα τα άλλα και προχθές τα είπαμε με τον πρωθυπουργό, και σήμερα θα τα ξαναπούμε το απόγευμα, δεν είχε κανένα νόημα?".
Δημοσιογράφος: Κυρία Παπαρήγα, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν απαισιόδοξα μηνύματα από την Ευρώπη γι αυτή τη λύση που προωθούν, που βάζει σε δύσκολη θέση και την Ελλάδα. Επιβεβαιώνονται αυτές οι ανησυχίες;
Παπαρήγα: "Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κρίση θα κρατήσει, οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ θα οξυνθούν κι αν ξεπεραστεί η κρίση δεν πρόκειται να επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ που ήταν προ κρίσης. Κι αν ακόμα ξεπεραστεί η κρίση θα έχει αφήσει συντρίμμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα έρθει νέος χειρότερος κύκλος κρίσης. Κι από αυτή την άποψη λέμε ότι ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει".


ΟΑΕΔ: Άρχισε η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους ανέργους


Από σήμερα καταβάλλονται στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010μέχρι και 02-01-2011.
Ακόμη από σήμερα προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011.
Παράλληλα, καταβάλλονται τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

ΕΛΓΑ: Ρύθμιση χρεών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1895/β/3.12.2010 ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές προς τον ΕΛΓΑ.
Για την ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης στην ΔΟΥ του οφειλέτη το αργότερο μέχρι την 20η Δεκεμβρίου 2010.
Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά:

α) Τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 20/9/2010 οφειλές στις Δ.Ο.Υ., από την ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, του άρθρου 5α του νόμου 1790/1988,

β) Τα ποσά των εισφορών, που έχουν παρακρατήσει έμποροι, συνεταιρισμοί ,ομάδες παραγωγών κλπ από αγρότες του ειδικού κατ' αποκοπή καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και δεν τα έχουν αποδώσει με δήλωσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ και ,

γ) Τα ποσά των εισφορών, που οφείλονται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος και δεν έχουν αποδοθεί μέχρι τις 20/9/2010.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τις οφειλές τους είτε εφάπαξ, είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των οφειλών, μέχρι 14 Ιανουαρίου 2011, διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην κύρια οφειλή.

Εάν η οφειλή καταβληθεί σε δόσεις , οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα περιορίζονται στο ήμισυ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ, ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση καταβολής σε δόσεις (μέχρι σαράντα οκτώ) η πρώτη δόση καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την 14η Ιανουαρίου 2011 και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, μέχρι την πλήρη εξόφληση της ρύθμισης.

Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στην ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ,ενώ στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις επέρχεται απώλεια της ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της οφειλής που ρυθμίστηκε και δεν έχει καταβληθεί, επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών


Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος περιγράφει σε δύο εγκυκλίους τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι Δημοτικές και Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» την 1 Ιανουαρίου 2011.
Στους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους, θα πρέπει να αναρτηθούν οι νέες πινακίδες των Δήμων, που προέκυψαν μετά τις αλλαγές λόγω του «Καλλικράτη», τουλάχιστον στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας του νέου Δήμου, στα Κεντρικά Καταστήματα των συνενούμενων Δήμων με πρόσθετη αναφορά στο όνομα της Δημοτικής Ενότητας (π.χ. Δήμος Πωγωνίου, Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά) και όπου είναι εφικτό στα καταστήματα των άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Επίσης, να διασφαλισθεί ότι ο υπάρχων χώρος συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου είναι επαρκής για τις ανάγκες του νέου, πολυπληθέστερου, Δημοτικού συμβουλίου τόσο από άποψη χώρου όσο και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής.
Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε να επιδιωχθεί η εξεύρεση άλλου Δημοτικού χώρου, άλλως, μέχρι την ανεύρεση καταλληλότερου χώρου, το νέο Δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού καταστήματος της έδρας του νέου Δήμου.
Ακόμη, να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των σφραγίδων του νέου Δήμου.
Να πραγματοποιηθεί η προμήθεια εντύπων και τροποποιημένων εντύπων (τριπλοτύπων και πιστοποιητικών) με το όνομα του νέου Δήμου.
Οι νυν Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων θα πρέπει να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους ώστε να ρυθμιστεί κάθε ζήτημα σχετικά με την ομαλή εγκατάσταση των νέων Δημοτικών αρχών.
Παρόμοιες είναι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, για την ομαλή λειτουργία των νέων Περιφερειών, που αναδείχθηκαν από τις αυτοδιοικημένες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΚΑΒΙΑΣ-ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνεχίζεται ο «Πόλεμος»... με οκτώ νεκρούς σε τέσσερις μήνες

(Φωτό Αρχείο)
Μετά το τελευταίο τροχαίο δυστύχημα, άλλοι δύο νεκροί προστέθηκαν στο κατάλογο της πολύπαθης Εθνικής Οδού Καλπακίου – Κακαβιάς.
Από το περασμένο καλοκαίρι έχουν συμβεί έξι συνολικά τροχαία δυστυχήματα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα, από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά.
Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αμέτρητες εκκλήσεις για βελτίωση του δρόμου, κυρίως από Ιωάννινα μέχρι Καλπάκι, αφού η συνέχιση της Ιόνιας Οδού μέχρι το Καλπάκι έχει μείνει «ορφανή».
Η νέα Δημοτική αρχή Πωγωνίου έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου κυρίως από Ιωάννινα μέχρι Καλπάκι, καθώς έχουν να γίνουν παρεμβάσεις πάνω από τρεις δεκαετίες, τη στιγμή μάλιστα που το οδικό δίκτυο έχει επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά με το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς


Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στις 11.15 τη γ.γ. του ΚΚΕ,κα Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Επέκταση ρυθμίσεων για απόσυρση


Στην επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την απόκτηση καινούργιων επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων μέχρι και 2.000 κ.ε. νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αντί των 1.800 κ.ε. που προέβλεπε η αρχική διάταξη του πολυνομοσχεδίου προχώρησε χθες η κυβέρνηση, η οποία όμως παράλληλα αύξησε και το φόρο πολυτελείας στα Ι.Χ. με εργοστασιακή αξία άνω των 28.000 ευρώ.

ΑΔΕΔΥ: Γενική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010


ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
H γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την αντίσταση ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών Κυβέρνησης και Τρόικα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά, την κοινωνική ασφάλιση να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται.
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο 2 επιχειρούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η Κυβέρνηση έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μπαίνουν στο στόχαστρο

ΔΟΕ: 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση Εκπαιδευτικών Π. Ε. την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010


Η ΔΟΕ και οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ), στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης τους για την απόκρουση και την ακύρωση κάθε πολιτικής που πλήττει τον κόσμο της εργασίας τους συνταξιούχους και τους ανέργους και αντιδρώντας στα νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 στον οποίο προβλέπονται νέες περικοπές εισοδημάτων, νέα φορολογικά βάρη και νέα υποβάθμιση ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου.

Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: Τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος που θα διεκδικήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»


Με δημόσια επιστολή του προς τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης καταθέτει την πρότασή του, για την ανάγκη δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος που θα διεκδικήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Βαγγέλη Αργύρη, έχουν ως εξής:
«Είναι, όμως, δεδομένο το γεγονός ότι το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελεί για εμένα, αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο ενασχόλησης, καθώς γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία του.
Σήμερα, βιώνουμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και θεωρώ απαραίτητο να υπάρξουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα ενισχύσουν την πραγματική παραγωγή και τους παραγωγούς.
Για την περιοχή μας, για την Ήπειρο, η κτηνοτροφία αποτελεί βασική πηγή ζωής και ισχυρή παραγωγική δύναμη. Δίνει το βηματισμό στην τοπική ανάπτυξη και παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά και ποιοτικά.
Βασικός πυλώνας στον τομέα αυτό είναι η Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» η οποία δημιουργήθηκε από τις κτηνοτροφικές και συνεταιριστικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας .
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε σενάρια περί πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας και έχω τοποθετηθεί, σε κάθε περίπτωση, με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στα σενάρια αυτά.
Πιστεύω πως είναι χρέος των ΕΑΣ Μετόχων, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία και στη συνέχεια όλων των τοπικών θεσμικών και οικονομικών φορέων της Ηπείρου, να συζητήσουν αναλυτικά, μεθοδικά και συγκροτημένα την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ και τον τρόπο ενεργοποίησή μας στην προσπάθεια να μην αλλοιωθεί ο Ηπειρώτικος χαρακτήρας της και η προσφορά της στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.
Θεωρώ πως η διαδικασία «απεγκλωβισμού» της ΑΤΕ από τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές της που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να γίνει αφετηρία θετικών εξελίξεων αρκεί να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόταση και δράση από τη δική μας πλευρά, τήρηση των προβλεπομένων διατάξεων της ιδρυτικής διακήρυξης της ΔΩΔΩΝΗΣ και των όσων προβλέπονται στο καταστατικό της εταιρίας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί δημόσια από την Κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο, δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Πάντοτε ήμουν της άποψης πως η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να ανήκει στους φυσικούς της εταίρους και συνεργάτες που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι.
Αρκετοί ήταν αυτοί που τα τελευταία χρόνια κινήθηκαν σε άλλη κατεύθυνση πριμοδοτώντας, άμεσα ή έμμεσα την ενίσχυση του ρόλου της ΑΤΕ και των στόχων κάποιων για πώληση σε τρίτους του πλειοψηφικού της πακέτου, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα των Ενώσεων και των παραγωγών να λειτουργήσουν με επάρκεια τη Γαλακτοβιομηχανία.
Τώρα, όμως, που οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως δε λειτουργούμε με σενάρια αλλά με δεσμεύσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της ΑΤΕ προκειμένου να εξυγιανθεί, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Είναι η ώρα να αποδείξουμε κατά πόσο μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Γνωρίζουμε όλοι πως το καταστατικό της ΔΩΔΩΝΗΣ προβλέπει πως πιθανή αποχώρηση της ΑΤΕ από το μετοχικό κεφάλαιο της Γαλακτοβιομηχανίας, σημαίνει και μεταβίβαση του ποσοστού αυτού στις Ενώσεις.
Προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για την μεταβίβαση του ποσοστού της ΑΤΕ στους παραγωγούς και τις Ενώσεις, πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αδικίας και της παρανομίας της εξαγοράς του 8% του μετοχικού κεφαλαίου από Ενώσεις, από την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία αυτή είναι σχετικά χρονοβόρα αλλά και αρκετά κοστοβόρα.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα ενέργειες δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος, με πρωταγωνιστές τις Ενώσεις, τους παραγωγούς και τους εργαζομένους και συνοδοιπόρους τους παραγωγικούς, οικονομικούς και θεσμικούς φορείς της Ηπείρου, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστικά και τη δυνατότητα απόκτησης του ποσοστού της ΑΤΕ και τη λειτουργία της Επιχείρησης.
Το βήμα αυτό είναι και ρεαλιστικό και εφικτό, αρκεί όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθούμε, πρωτίστως, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής και να μπορέσουμε να συντονιστούμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ΔΩΔΩΝΗ είναι βασικός κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας και εάν αποτύχουμε στο στόχο αυτό ζημιώνουμε τον τόπο μας και τους εαυτούς μας.
Εφόσον, άμεσα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να απευθυνθούμε στην Κυβέρνηση και να ζητήσουμε την τήρηση του καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗΣ αλλά και την τήρηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού.
Βασική συνεισφορά της πρέπει να είναι η παροχή του κατάλληλου χρόνου προσαρμογής και υλοποίησης της πρότασης αυτής, η εξασφάλιση της ύπαρξης χρονικού περιθωρίου υλοποίησης όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημιουργία του συμμετοχικού σχήματος και η αποτροπή κάθε προσπάθειας εμπλοκής τρίτων από τη διαδικασία μεταβίβασης του ποσοστού συμμετοχής της ΑΤΕ.
Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι,
Παραμένω σταθερά στη διάθεσή σας για κάθε συνεισφορά στις προσπάθειές σας που μπορούν να διασφαλίσουν τον Ηπειρωτικό χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης και τη λειτουργία της από τους πραγματικούς της «ιδιοκτήτες» που δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους παραγωγούς.
Επιπλέον, είναι χρέος όλων μας στην Ήπειρο, να συστρατευτούμε και να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια διαφύλαξης αυτού του χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Απεργία την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων, συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου μαζί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλους τους επιστημονικούς φορείς, ενάντια στα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που οδηγούν στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον για το ελληνικό φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών.
Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα φαρμακεία

ΟΤΑ: Απεργία την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι μαζί με τους συναδέλφους τους του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πολιτική της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων τους, της οικονομικής εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανεργίας που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η τρόικα στον Ελληνικό λαό.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Δέκα μέρες μετά άνοιξε ο κλάδος της Πεδινής


Δόθηκε στην κυκλοφορία ο κλάδος της Εγνατίας οδού στην περιοχή της Πεδινής για να δοθεί έτσι τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των οδηγών.
Η Εγνατία οδός είχε κλείσει λόγω των πλημμυρών στο λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα επειδή τα νερά σκέπασαν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου το οδόστρωμα, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον κόμβο Ιωαννίνων, προς την Πεδινή.
Εκεί το χαμηλό επίχωμα αποδείχτηκε λανθασμένη επιλογή, αφού τα νερά που δεν είχαν διέξοδο και για άλλες αιτίες, μετέτρεψαν σε λίμνη την περιοχή.
Σχεδόν δέκα μέρες μετά το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου στην Πεδινή, η υποχώρηση των νερών και με τα αναχώματα που κατασκεύασε η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση της Εγνατίας, άνοιξε πρώτα ο ένας κλάδος από Δωδώνη προς Γιάννινα.
Καθαρίστηκε το οδόστρωμα από τις λάσπες, έτσι η κυκλοφορία αποκαθίσταται πλήρως και οι οδηγοί, ιδίως τα φορτηγά δεν θα βγαίνουν και θα μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο χρησιμοποιώντας τους παλιούς δρόμους, στο κομμάτι Ηγουμενίτσα-Γιάννινα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Απεργιακός πυρετός


Με απεργίες, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ.
Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη, ημέρα γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πολλών κλάδων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων οι δημοσιογράφοι και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σήμερα Τρίτη θα ακινητοποιηθούν τα μέσα για όλο το 24ωρο.
Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έχουν εξαγγείλει από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ 48ωρη απεργία από σήμερα Τρίτη εξήγγειλε η ΟΤΟΕ.
Την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή της ΠΝΟ, και συλλαλητήριο στις 13.00 έξω από τη Βουλή. Ξεχωριστή κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, στις 14.00 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.
Λόγω της απεργίας που έχουν εξαγγείλει η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι ΥΠΑ και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ματαιώνονται όλες οι πτήσεις της Aegean Airlines την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2010.

Στην αυριανή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας ενώ δε θα πραγματοποιηθεί και καμία πτήση λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Στη γενική απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ όπως και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο.

ΣΑΜΑΡΑΣ : "Οχι μεν αλλά"


Σκληρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Δευτέρα σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στη Θεσσαλονίκη.
Το «πολυνομοσχέδιο» δεν αποκαθιστά την ευελιξία, επιβάλλει την πλήρη «απορρύθμιση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς και εξήγησε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους βαθειάς ύφεσης.
Τα μέτρα αυτά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν με συρρίκνωση, ενώ τους απαγορεύουν να προσαρμοστούν με ανάπτυξη».
«Απαγορεύουν τις επενδύσεις, γιατί αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές, απαγορεύουν να φθηνύνουν τα προϊόντα, γιατί αυξάνουν συνέχεια το ΦΠΑ και διατηρούν υψηλό το κόστος εργασίας, όχι από την πλευρά των μισθών, αλλά των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα μειώνουν συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα» εξήγησε.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, το πολυνομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση σε ότι αφορά το στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας, ωστόσο «έχει και σωστά επί μέρους στοιχεία, τα οποία εμείς θα ψηφίσουμε»
Ακολούθως ο κ. Σαμαράς επέκρινε έντονα το μνημόνιο, τονίζοντας ότι «εν είναι απλή δανειακή σύμβαση» είναι δέσμευση σε μια αδιέξοδη πολιτική και τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη, όπως η αλλαγή της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, όπως για παράδειγμα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και αναθέσεις εκμεταλλεύσεων αεροδρομίων και λιμανιών.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Μανιακοί καπνιστές


«Θεριακλήδες» φαίνεται πως είναι οι Έλληνες μαθητές, οι οποίοι αποφοιτώντας από το λύκειο, όχι μόνο είναι εθισμένοι καπνιστές, καταναλώνοντας ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, αλλά ο ένας στους τρεις ομολογεί ότι αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες όταν προσπαθήσει να κόψει την πολύ κακή αυτή συνήθεια.
Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν σε συμπεράσματα σοκ για την ελληνική κοινωνία αφού προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα πειραματίζονται με το κάπνισμα στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε συστηματικούς καπνιστές στο Λύκειο.
Πιο αναλυτικά, το 70-90% των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα -όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες στατιστικές- έχουν αρχίσει το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 χρόνων. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 2.000 μαθητών, αγοριών και κοριτσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκύπτουν πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα για τα οποία θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Το 80% των εφήβων που άρχισε να καπνίζει σε ηλικία μεταξύ 14 και 16 χρόνων, είναι ήδη εθισμένοι καπνιστές, τη στιγμή που αποφοιτούν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 4% των μαθητών του Γυμνασίου ομολογεί ότι δοκίμασε για πρώτη φορά να καπνίσει, σαν παιχνίδι, σε ηλικία 8 έως και 10 ετών. Για τους περισσότερους μάλιστα η πρώτη αυτή εμπειρία αν και εξαιρετικά δυσάρεστη, επαναλαμβανόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το 16% των εφήβων μαθητών πειραματίστηκε πιο συστηματικά με το κάπνισμα στην Α' Τάξη του Γυμνασίου. Το 50% των μαθητών πειραματίστηκε με το κάπνισμα στην Γ' Τάξη του Λυκείου. Το 37,6% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι είναι συστηματικοί καπνιστές. Το 18% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά καταναλώνει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Το 21% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι καπνίζουν και οι δύο γονείς τους. Το 45% των αγοριών αρχίζει συστηματικά το κάπνισμα σε ηλικία 13 χρόνων. Τα κορίτσια γίνονται καπνίστριες σε ηλικία 14 έως και 16 ετών. Το 72% των εφήβων καπνιστών δηλώνει ότι «δεν έχει πλάκα» να καπνίζουν μόνοι τους και προτιμούν να εξασκούν την κακή αυτή συνήθεια στη διάρκεια της διασκέδασής τους ή με παρέα. Το 6,5% των εφήβων καπνιστών δηλώνει ότι «κλέβει» τσιγάρα από τα πακέτα των γονιών.