Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΦΟΡΙΑ: 7 κινήσεις για να γλιτώσετε φόρο


Τις ημέρες που απομένουν μέχρι να λήξει το 2010 ανασυνταχθείτε συγκεντρώνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία που θα σας γλιτώσουν από φόρους, δεδομένου ότι η εφορία για τον περιορισμό της τελικής επιβάρυνσης δέχεται μόνο αποδείξεις με ημερομηνία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Όλες οι αποδείξεις που αφορούν καταναλωτικές δαπάνες (ρούχα, παπούτσια, εστιατόρια, ταβέρνες, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολές χορού, κοινόχρηστα) αλλά και αποδείξεις για δαπάνες σε ιατρικά-διαγνωστικά κέντρα, φροντιστήρια, για ενοίκια και δικηγορικές αμοιβές καθώς και για λογαριασμούς ΔΕΚΟ πρέπει να συγκεντρωθούν και να διαφυλαχθούν.

Για την επίτευξη του στόχου της μείωσης ή του μηδενισμού της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης, θα πρέπει να κάνετε άμεσα τις ακόλουθες 7 «κινήσεις»:
1.Να συγκεντρώσετε σε έναν φάκελο όλες τις αποδείξεις για τα ποσά που πληρώσατε από τη 1η Ιανουαρίου 2010 σε κάθε είδους καταναλωτικές δαπάνες. Εξαιρούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικώς, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Εάν το εισόδημά σας, υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, οι αποδείξεις είναι απαραίτητες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
2.Να συγκεντρώσετε και να διαφυλάξετε όλες τις αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, το 100% των εξόδων που καταβάλλει φέτος κάθε φορολογούμενος για επισκέψεις σε ιατρούς και εξετάσεις σε εργαστήρια ή νοσοκομεία εκπίπτει από το εισόδημα το οποίο θα δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2011.
3.Να μαζέψετε όλες τις αποδείξεις για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ετησίων δαπανών που καταβάλλει ο φορολογούμενος για νοσηλεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για περίθαλψη ηλικιωμένων ή αναπήρων παιδιών που τον βαρύνουν, καθώς και για απασχόληση νοσοκόμου εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημά του. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης είναι 6.000 ευρώ. Συνεπώς, ο φορολογούμενος πρέπει να κρατήσει όλες τις αποδείξεις που του εξέδωσαν θεραπευτήρια, νοσοκομεία ή άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με τις οποίες αποδεικνύονται οι δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης που κατέβαλε φέτος (αποδείξεις είσπραξης νοσηλίων κτλ.). Για να αναγνωρισθεί η δαπάνη νοσηλείας χρειάζεται και βεβαίωση του διευθυντή του νοσοκομείου για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αυτής, ενώ για να αναγνωρισθεί η δαπάνη αμοιβής του νοσοκόμου χρειάζεται και βεβαίωση του θεράποντος γιατρού, με την οποία βεβαιώνεται η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου.
4.Να κρατήσετε όλες τις αποδείξεις για δίδακτρα που καταβάλετε φέτος σε φροντιστήρια. Για κάθε μέλος της οικογενείας του φορολογούμενου, για το οποίο καταβάλλονται δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών η εφορία αναγνωρίζει στο φορολογούμενο μείωση φόρου ίση με το 20% της καταβληθείσας δαπάνης διδάκτρων. Το ποσό της δαπάνης των διδάκτρων, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 1.200 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Συνεπώς, το ανώτατο ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί ο φόρος είναι τα 240 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου. Eίναι λοιπόν αναγκαίο ο φορολογούμενος να φυλάξει τις αποδείξεις πληρωμής των διδάκτρων.
5.Να συγκεντρώσετε όλες τις αποδείξεις καταβολής ενοικίων κύριας κατοικίας ή ενοικίων παιδιών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το 20% της συνολικής δαπάνης του φορολογούμενου για ενοίκια κύριας κατοικίας καθώς και το 20% των δαπανών για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν εκπίπτουν από το φόρο που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα. Η έκπτωση φόρου για κάθε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες δαπανών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 240 ευρώ. Συνεπώς, και οι αποδείξεις για ενοίκια θα πρέπει να διαφυλαχθούν για να συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση, ώστε η εφορία να αναγνωρίσει την έκπτωση φόρου. Σημειώστε ότι δεν δικαιούνται την έκπτωση όσοι λαμβάνουν στεγαστικό επίδομα, όσοι έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή εξ ολοκλήρου οικίας με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με αυτή της μισθωμένης κατοικίας, η οποία βρίσκεται στο ίδιο νομό με την μισθωμένη κατοικία. Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγραφή στην δήλωση εισοδήματος του ΑΦΜ του εκμισθωτή.
6.Να ζητήσετε από τους δικηγόρους τις αποδείξεις για τις υπηρεσίες νομικής υποστήριξης που σας παρείχαν. Το 20% της δαπάνης του φορολογούμενου για δικηγορικές αμοιβές εκπίπτει από το φόρο. Οι αποδείξεις για δικηγορικές αμοιβές πρέπει επίσης να συνυποβληθούν με τη φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί το 2011, ώστε η σχετική δαπάνη να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα.
7.Να φυλάξετε τους λογαριασμούς ΔEKO για τα «κενά» ακίνητα. Όποιος φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος που έμεινε «κενό» τουλάχιστο για έξι μήνες μέσα στο 2010 πρέπει να κρατήσει τους λογαριασμούς του OTE ή τυχόν άλλους λογαριασμούς (κοινοχρήστων, ΔEH, EYΔAΠ κτλ.) από τους οποίους προκύπτει ότι πράγματι το ακίνητο ήταν «κενό». Μόνο εάν συνυποβάλλει με τη δήλωση τους λογαριασμούς αυτούς μπορεί να αποδείξει ότι το ακίνητο ήταν «κενό» και να απαλλαγεί από το τεκμήριο ιδιοχρησιμοποίησης ή δωρεάν παραχώρησης.