Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΘΗΤΕΣ: Μανιακοί καπνιστές


«Θεριακλήδες» φαίνεται πως είναι οι Έλληνες μαθητές, οι οποίοι αποφοιτώντας από το λύκειο, όχι μόνο είναι εθισμένοι καπνιστές, καταναλώνοντας ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, αλλά ο ένας στους τρεις ομολογεί ότι αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες όταν προσπαθήσει να κόψει την πολύ κακή αυτή συνήθεια.
Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν σε συμπεράσματα σοκ για την ελληνική κοινωνία αφού προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα πειραματίζονται με το κάπνισμα στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε συστηματικούς καπνιστές στο Λύκειο.
Πιο αναλυτικά, το 70-90% των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα -όπως τουλάχιστον δείχνουν οι τελευταίες στατιστικές- έχουν αρχίσει το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 χρόνων. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 2.000 μαθητών, αγοριών και κοριτσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκύπτουν πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα για τα οποία θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Το 80% των εφήβων που άρχισε να καπνίζει σε ηλικία μεταξύ 14 και 16 χρόνων, είναι ήδη εθισμένοι καπνιστές, τη στιγμή που αποφοιτούν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 4% των μαθητών του Γυμνασίου ομολογεί ότι δοκίμασε για πρώτη φορά να καπνίσει, σαν παιχνίδι, σε ηλικία 8 έως και 10 ετών. Για τους περισσότερους μάλιστα η πρώτη αυτή εμπειρία αν και εξαιρετικά δυσάρεστη, επαναλαμβανόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το 16% των εφήβων μαθητών πειραματίστηκε πιο συστηματικά με το κάπνισμα στην Α' Τάξη του Γυμνασίου. Το 50% των μαθητών πειραματίστηκε με το κάπνισμα στην Γ' Τάξη του Λυκείου. Το 37,6% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι είναι συστηματικοί καπνιστές. Το 18% των εφήβων που καπνίζει συστηματικά καταναλώνει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Το 21% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι καπνίζουν και οι δύο γονείς τους. Το 45% των αγοριών αρχίζει συστηματικά το κάπνισμα σε ηλικία 13 χρόνων. Τα κορίτσια γίνονται καπνίστριες σε ηλικία 14 έως και 16 ετών. Το 72% των εφήβων καπνιστών δηλώνει ότι «δεν έχει πλάκα» να καπνίζουν μόνοι τους και προτιμούν να εξασκούν την κακή αυτή συνήθεια στη διάρκεια της διασκέδασής τους ή με παρέα. Το 6,5% των εφήβων καπνιστών δηλώνει ότι «κλέβει» τσιγάρα από τα πακέτα των γονιών.