Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: Τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος που θα διεκδικήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»


Με δημόσια επιστολή του προς τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Αργύρης καταθέτει την πρότασή του, για την ανάγκη δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος που θα διεκδικήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Βαγγέλη Αργύρη, έχουν ως εξής:
«Είναι, όμως, δεδομένο το γεγονός ότι το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελεί για εμένα, αποδεδειγμένα ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο ενασχόλησης, καθώς γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία του.
Σήμερα, βιώνουμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και θεωρώ απαραίτητο να υπάρξουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα ενισχύσουν την πραγματική παραγωγή και τους παραγωγούς.
Για την περιοχή μας, για την Ήπειρο, η κτηνοτροφία αποτελεί βασική πηγή ζωής και ισχυρή παραγωγική δύναμη. Δίνει το βηματισμό στην τοπική ανάπτυξη και παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά και ποιοτικά.
Βασικός πυλώνας στον τομέα αυτό είναι η Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» η οποία δημιουργήθηκε από τις κτηνοτροφικές και συνεταιριστικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας .
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε σενάρια περί πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας και έχω τοποθετηθεί, σε κάθε περίπτωση, με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στα σενάρια αυτά.
Πιστεύω πως είναι χρέος των ΕΑΣ Μετόχων, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία και στη συνέχεια όλων των τοπικών θεσμικών και οικονομικών φορέων της Ηπείρου, να συζητήσουν αναλυτικά, μεθοδικά και συγκροτημένα την πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ και τον τρόπο ενεργοποίησή μας στην προσπάθεια να μην αλλοιωθεί ο Ηπειρώτικος χαρακτήρας της και η προσφορά της στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.
Θεωρώ πως η διαδικασία «απεγκλωβισμού» της ΑΤΕ από τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές της που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να γίνει αφετηρία θετικών εξελίξεων αρκεί να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόταση και δράση από τη δική μας πλευρά, τήρηση των προβλεπομένων διατάξεων της ιδρυτικής διακήρυξης της ΔΩΔΩΝΗΣ και των όσων προβλέπονται στο καταστατικό της εταιρίας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί δημόσια από την Κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο, δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Πάντοτε ήμουν της άποψης πως η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να ανήκει στους φυσικούς της εταίρους και συνεργάτες που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι.
Αρκετοί ήταν αυτοί που τα τελευταία χρόνια κινήθηκαν σε άλλη κατεύθυνση πριμοδοτώντας, άμεσα ή έμμεσα την ενίσχυση του ρόλου της ΑΤΕ και των στόχων κάποιων για πώληση σε τρίτους του πλειοψηφικού της πακέτου, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα των Ενώσεων και των παραγωγών να λειτουργήσουν με επάρκεια τη Γαλακτοβιομηχανία.
Τώρα, όμως, που οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως δε λειτουργούμε με σενάρια αλλά με δεσμεύσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της ΑΤΕ προκειμένου να εξυγιανθεί, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.
Είναι η ώρα να αποδείξουμε κατά πόσο μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Γνωρίζουμε όλοι πως το καταστατικό της ΔΩΔΩΝΗΣ προβλέπει πως πιθανή αποχώρηση της ΑΤΕ από το μετοχικό κεφάλαιο της Γαλακτοβιομηχανίας, σημαίνει και μεταβίβαση του ποσοστού αυτού στις Ενώσεις.
Προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου για την μεταβίβαση του ποσοστού της ΑΤΕ στους παραγωγούς και τις Ενώσεις, πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αδικίας και της παρανομίας της εξαγοράς του 8% του μετοχικού κεφαλαίου από Ενώσεις, από την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία αυτή είναι σχετικά χρονοβόρα αλλά και αρκετά κοστοβόρα.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα ενέργειες δημιουργίας ενός συμμετοχικού σχήματος, με πρωταγωνιστές τις Ενώσεις, τους παραγωγούς και τους εργαζομένους και συνοδοιπόρους τους παραγωγικούς, οικονομικούς και θεσμικούς φορείς της Ηπείρου, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστικά και τη δυνατότητα απόκτησης του ποσοστού της ΑΤΕ και τη λειτουργία της Επιχείρησης.
Το βήμα αυτό είναι και ρεαλιστικό και εφικτό, αρκεί όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθούμε, πρωτίστως, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής και να μπορέσουμε να συντονιστούμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Η ΔΩΔΩΝΗ είναι βασικός κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας και εάν αποτύχουμε στο στόχο αυτό ζημιώνουμε τον τόπο μας και τους εαυτούς μας.
Εφόσον, άμεσα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να απευθυνθούμε στην Κυβέρνηση και να ζητήσουμε την τήρηση του καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗΣ αλλά και την τήρηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού.
Βασική συνεισφορά της πρέπει να είναι η παροχή του κατάλληλου χρόνου προσαρμογής και υλοποίησης της πρότασης αυτής, η εξασφάλιση της ύπαρξης χρονικού περιθωρίου υλοποίησης όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημιουργία του συμμετοχικού σχήματος και η αποτροπή κάθε προσπάθειας εμπλοκής τρίτων από τη διαδικασία μεταβίβασης του ποσοστού συμμετοχής της ΑΤΕ.
Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι,
Παραμένω σταθερά στη διάθεσή σας για κάθε συνεισφορά στις προσπάθειές σας που μπορούν να διασφαλίσουν τον Ηπειρωτικό χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης και τη λειτουργία της από τους πραγματικούς της «ιδιοκτήτες» που δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους παραγωγούς.
Επιπλέον, είναι χρέος όλων μας στην Ήπειρο, να συστρατευτούμε και να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια διαφύλαξης αυτού του χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας».