Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η εκκλησία πάει «ταμείο» για τον ΕΝΦΙΑ


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε «ΝΑΙ» στην καταβολή ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας (απόφαση, υπ΄ αριθμ. 2318/2108) απέρριψε με ισχυρή πλειοψηφία (υπήρξαν 3 μειοψηφίες), την αίτηση της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.
Η εν λόγω Ιερά Μονή κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναδιορισμό του ΕΝΦΚΑ για τα ακίνητά της, το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ το 2015.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας διοργανώνει αντάμωμα Ηπειρώτικης Γευσιγνωσίας το Σάββατο 10 Νοεμβρίου


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας διοργανώνει αντάμωμα Ηπειρώτικης Γευσιγνωσίας το Σάββατο 10 Νοεμβρίου
- Αντάμωμα Ηπειρώτικης Γευσιγνωσίας (καθιερωμένο πια!)
- Γίδα βραστή, κοψίδια μπόλικα, μανέστρα να τρώει η μάνα...
- Με πίτες τραγανές νοστιμότατες και μεζεδάκια μπόλικα.
- Αλλά και πολλά άλλα μαγικά...
- Και Ζυγιά μερακλίδικη για χορό
- Και φυσικά άφθονο τσίπουρο και κρασί.
- Βάζετε την καλή σας διάθεση και μεις όλα τ άλλα
- Σας περιμένουμε για γλέντι αξέχαστο έως πρωίας (Κυριακής...)

Από το Δ.Σ.

ΔΕΗ: Χρέωση 1 ευρώ στους έγχαρτους λογαριασμούς από 1η Δεκεμβρίου


Όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, οι πελάτες της θα επιβαρύνονται από την 1η Δεκεμβρίου με το ποσό του ενός (01) ευρώ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που αποστέλλονται στους καταναλωτές σε χάρτινη μορφή,
Η ΔΕΗ καλεί  τους πελάτες της να επιλέξουν τη χρήση ηλεκτρονικού λογαριασμού.
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι έγχαρτοι λογαριασμοί θα επιβαρύνονται με 1 ευρώ, όσο περίπου το κόστος έκδοσης και αποστολής τους.
Η ΔΕΗ πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει λειτουργικό κίνητρο για τους όλους τους πελάτες της. Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, επιλέγοντας τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού, οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται παράλληλα και όλες τις δυνατότητες διαχείρισης θεμάτων του λογαριασμού ρεύματος, όπως η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίου λογαριασμού με ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα, και πλήρη διαφάνεια και πληροφόρηση.
Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, όμως στην περίπτωση που οι πελάτες προβούν σε εγγραφή στο e-bill και επιλέξουν λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού έως 31 Δεκεμβρίου, και στην περίπτωση που η χρέωση έχει ενσωματωθεί σε λογαριασμό τους, αυτή θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί.

Παρακάλαμος: PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου


Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ασυνείδητος οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε μετανάστη, στην Εγνατία Οδό

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε ο οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο οποίος ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο με παράσυρση πεζού και εγκατάλειψη, που έγινε χθες και ώρα 05.10΄, στην Εγνατία Οδό (ρεύμα προς Ηγουμενίτσα).
Πρόκειται για 34χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη σήμερα  το πρωί στην Ηγουμενίτσα.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του φονευθέντος την 28η Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου Κωνσταντίνου Κατσίφα, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μηνά

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 21 και 18 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην ημερίδα κορυφής στη Χάγη για θέματα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού


«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Υπουργική Συνάντηση «Πρόγραμμα της Άκαμπα», που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη με θέμα «Τρομοκρατία - Εξτρεμισμός».
Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β´, η οποία φέτος πραγματοποιείται στην Ολλανδία, για πρώτη φορά εκτός Ιορδανικών συνόρων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων υψηλών προσωπικοτήτων, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β΄, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, Υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και των ΗΠΑ.
Κύριο θέμα των εργασιών της συνάντησης ήταν η συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών και περιφερειακών δράσεων που αναλαμβάνονται κατά της τρομοκρατίας.
Στη παρέμβασή του ο ΥΦΥΠΕΞ μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η Ελλάδα δεν ταυτίζει με τρομοκράτες και εξτρεμιστές, όλους εκείνους τους μετανάστες και πρόσφυγες, από Ασία και Αφρική, που προσπαθούν να φτάσουν και να μπουν στην Ευρώπη, αναζητώντας την στοιχειώδη επιβίωσή τους. Αυτή η προσέγγιση που γίνεται από ορισμένους, ακόμα και κράτη, δεν μας αφορά στη δική μας πολιτική της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 36ης/02-11-2018 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 02-11-2018, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-10-2018 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 36/02-11-2018
Αρ. Απόφασης/Θέμα
2266.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 03-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες πιστοποίησης και συντήρησης στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 88.500,00 € με ΦΠΑ.
2267.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας - Πάργας», προϋπολογισμού 200.000,00€ με Φ.Π.Α.
2268.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 29-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης στο εθνικό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
2269.Έγκριση τουΠρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 26-10-2018ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
2270.Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση στέγης παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σερβιανών», προϋπολογισμού 64.000,00 € με ΦΠΑ.
2271.Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια αδρανών υλικών για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Αετομηλίτσα».
2272.Έγκριση δαπάνης διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση δρόμων πρόσβασης σε πτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Μετσόβου (προμήθεια σκυροδέματος)».
2273.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. και της 1ηςσυμπληρωματικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού Τ.Κ. Βαθυπέδου Ιωαννίνων (θέση Γκούρα Μάρε)», αναδόχου «Σ. Πουλιάνος & Σία Ε.Ε.».
2274.Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποχέτευση ομβρίων επί της 9ης επαρχιακής οδού στην Τ.Κ. Βαργιάδων», προϋπολογισμού 70.000,00 € με ΦΠΑ.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Νέα μέθοδος προβλέπει την ανάγκη για αρθροπλαστική


Έναν νέο τρόπο εκτίμησης της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας και του κινδύνου υποβολής του ασθενή σε ολική αρθροπλαστική γόνατος εκτιμούν ότι βρήκαν αυστραλοί ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Rheumatology, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί ή παρουσιάζουν κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορούν να εντοπιστούν από την μεταβολή της ποσότητας του υγρού στο γόνατο. Συγκεκριμένα,  ανακάλυψαν ότι η φυσιολογική ποσότητα αρθρικού υγρού και η μεταβολή της σε διάστημα ενός έτους σχετίζονται θετικά με την απώλεια όγκου του χόνδρου και ακτινογραφική οστεοαρθρίτιδα σε διάστημα 4 ετών και με κίνδυνο για ολική αντικατάσταση του γόνατος σε διάστημα 6 ετών.
«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 45 ετών. Αφορά στην εκφύλιση του χόνδρου, η οποία επιτρέπει την επαφή των οστών της άρθρωσης. Όσο η πάθηση επιδεινώνεται, προκαλεί στον ασθενή οίδημα, προοδευτικά επιδεινούμενο πόνο και απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Υπολογίζεται ότι η πάθηση επηρεάζει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ηλικία, το φύλο,  η παχυσαρκία, η υπερχρήση, η άρση βαρών από αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες και ο τραυματισμός της άρθρωσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας», μας εξηγεί ο εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Τσουτσάνης.  Η πάθηση μπορεί να προκαλείται εν μέρει από αρθρική φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως πάχυνση της αρθρικής μεμβράνης και συλλογή υγρού, οδηγώντας σε πρήξιμο και έκταση των συνδέσμων γύρω από την άρθρωση, οπότε αυτή γίνεται άκαμπτη και πονά. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες διαθέσιμες μελέτες σχετικά με την επίδραση της συλλογής υγρού στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.