Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας 2020

Αναρτήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας 2020.
Τα Τέλη κυκλοφορίας του 2020 δεν θα έχουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, αφού οι όποιες αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο -βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών- θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.
Στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.
Είσοδος στην Εφαρμογή

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ώρα 9:00


Την Παρασκευή 08-11-2019 και ώρα 09:00 συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
1. Κατάρτιση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2020 στα πλαίσια έγκρισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2020 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 05-07-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού από Ξηρόλοφο προς Σκάνδαλο Θεσπρωτίας μετά από υπερχείλιση παρακείμενου ρέματος»,  προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 12-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού από την συμβολή της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης έως Αγία Παρασκευή Κόνιτσας», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
4. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 17-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αντικατάστασης κατεστραμμένων ιστών οδοφωτισμού στο ΕΟΔ αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2019», προϋπολογισμού 72.000,00 € με ΦΠΑ.
5. Έγκριση του από 15-10-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου για τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ.
6. Έγκριση του Πρακτικού ΙΙΙ/23-10-2019 της Επιτροπής Διενέργειας της από 15-02-2019 ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης μελέτης κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την ανάθεση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αναδασμού Ελαίας – Φοινικίου Φιλιατών», προεκτιμώμενης αμοιβής 150.000,00 € με ΦΠΑ.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνής διαιτητής Περικλής Βασιλάκης


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 64 ετών ο διεθνής διαιτητής Περικλή Βασιλάκη.
Αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ υπήρξε και διεθνής.
Ο Βασιλάκης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Πρέβεζας και διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου και Αντιπεριφερειάρχης με το  συνδυασμό του Αλέκου Καχριμάνη, ενώ ήταν και δύο φορές υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ.
Έγινε διάσημος μέσα από τις συμμετοχές του σε αθλητικές εκπομπές, ως καθηγητής διαιτησίας και “τηλεκριτικός” για αγώνες της Superleague και όχι μόνο.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδαςσε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Περικλή Βασιλάκη. Ο Περικλής Βασιλάκης, πέρα από τη δραστηριότητά του στους αθλητικούς χώρους, επέδειξε και θαυμαστή δράση στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας θρηνεί την απώλεια του μέλους της, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αποχαιρέτησε τον Περικλή Βασιλάκη με μήνυμά του στο Facebook:
«Σήμερα χάσαμε ένα Φίλο, τον Συνοδοιπόρο μας Περικλή Βασιλάκη, τέως Περιφερειακό Σύμβουλο, τέως Αντιπεριφερειάρχη, τέως Διεθνή Διαιτητή, Σπουδαίο Άνθρωπο. Μέγιστη η Απώλεια του για Πολλούς αλλά κυρίως για την Οικογένεια του. Αιωνία η Μνήμη του».
***

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Νεοχώρι Πρέβεζας.

«Βλάχικα»: Άλλη μία δικαίωση των Οριζόντων Ηπείρου


Με αφορμή την διοργάνωση, από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων, ημερίδας με τίτλο: "Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας", ο επικεφαλής της εκλεγμένης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:
Κατά τη διάρκεια της προεκλογική μας πορείας, το καλοκαίρι του 2018, ανακαλύπτοντας την επικινδυνότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο διδάσκονται και διαδίδονται τα «βλάχικα», σε συνθήκες «κρυφού σχολείου» στα σύνορα της χώρας, είχαμε τονίσει πως ότι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά πρέπει να υπάρξει επίσημη οδός νομιμοποίησης με πρωταγωνιστή το Πανεπιστήμιο.
Θεωρούμε ότι η κίνηση διοργάνωσης της ημερίδας που μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει τον καταλληλότερο τρόπο γραφής είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή, ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Κατοχυρώνει την ύπαρξή της και αφήνουμε τις λεπτομέρειες για το πως ακριβώς πρέπει να αποτυπώνεται γραπτώς στους ειδικούς, εκεί που έπρεπε να είναι από την αρχή.
Σε κάθε περίπτωση όπως κι αν προκύψει, η αναγνώριση του ρόλου του πανεπιστημίου για τη διαιώνιση και τη διάσωση των «βλάχικων» θα ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη και την οποία θα παρακολουθούμε πολύ στενά γιατί μας ενδιαφέρουν τα ακαδημαϊκά συμπεράσματα.
ΥΓ.: Πρέπει το τοπικό πολιτικό σύστημα και εκείνοι που θέλουν πραγματικά να παράγουν πολιτική να δεχθούν από εμάς τις εξής δύο συμβουλές.
Πρώτον, όταν διαβάζουν τις θέσεις των Οριζόντων Ηπείρου, να μάθουν να εμβαθύνουν και να διαβάζουν ακριβώς τι λέμε, όχι μέχρι εκεί που συγκρατεί η δρασκελιά τους… ως το καφενείο.
Δεύτερον (και πιο σημαντικό) οι Ορίζοντες Ηπείρου, όταν τοποθετούνται πολιτικά δεν περιμένουν το ζύγισμα της κοινής γνώμης για να πάρουν θέση. Παίρνουν θέση όπως ακριβώς θεωρούν ότι είναι το σωστό του τόπου.

Από το γραφείο Τύπου

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφική ενίσχυση με τον μέσο Γιώργο Τζίγκα


Η διοίκηση της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοίνωσε την τελευταία μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας γι αυτή την  περίοδο.
Απέκτησε το μέσο Γιώργο Τζίγκα από την  ΑΕ Κληματιάς.

Ξεκινά σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2020 το επίδομα γέννας


Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία μίλησε στην ΕΡΤ 1, σε δύο ή σε τρεις δόσεις θα καταβληθεί το επίδομα γέννας από 1.1.2020.
«Το επίδομα γέννας ξεκινά από τις αρχές του 2020» τόνισε η υφυπουργός, με εξαίρεση εκείνα τα ζευγάρια που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. «Μόνο το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων δεν θα πάρει αυτό το επίδομα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα δοθεί σε δόσεις».
Εξετάζεται όπως είπε:
- είτε σε τρεις δόσεις, η α΄ δόση που θα είναι ίση με το μισό του συνολικού ποσού, να δοθεί αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, η β΄ στον τρίτο μήνα και η γ΄ δόση στον έκτο μήνα
- είτε σε δύο δόσεις, η α΄ στον πρώτο μήνα και η β΄ στον έκτο μήνα.
Έτσι θα ευνοηθούν πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ.

Προσοχή στις μεταβολές στο λαιμό των παιδιών συνιστούν οι ΩΡΛ


Οι γονείς που διαπιστώνουν οποιαδήποτε μεταβολή στο λαιμό του παιδιού  τους θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στον ιατρό  ώστε το πρόβλημα να εντοπίζεται   έγκαιρα με τις κατάλληλες κατά περίπτωση εξετάσεις!
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διαπρεπείς επιστήμονες που μετείχαν στο 20ο Πανελλήνιο ΩΡΛ Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε  στη Λάρισα (24 με  27 Οκτωβρίου).
«Κι αυτό γιατί όπως τονίζουν η έγκαιρη διάγνωσή είναι καθοριστική για την σωστή αντιμετώπιση των συχνών διογκώσεων του τραχήλου στα παιδιά!».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι διογκώσεις στον τράχηλο των παιδιών διακρίνονται σε:
Συγγενείς διογκώσεις
Αποστήματα
Λεμφαδενοπάθειες
«Οι διογκώσεις τραχήλου είναι πολύ συχνές στα παιδιά και η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι πολύ σημαντική» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μιλώντας για τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Οι κυριότερες συγγενείς διογκώσεις, όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος, είναι κατά σειρά:
Hκύστη θυρεογλωσσικού πόρου, η συχνότερη σε εμφάνιση. Πρόκειται για συγγενή ανωμαλία και οφείλεται σε παραμονή τμήματος του θυρεογλωσσικού πόρου. Δεν συνδέεται με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα. Η ηλικία που εμφανίζεται συνήθως είναι τα στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Εμφανίζεται ως μια διόγκωση λεία, στρογγυλή , ανώδυνη, η οποία ακολουθεί τις καταπωτικές κινήσεις. 
Σε περίπτωση φλεγμονής διογκώνεται, παρουσιάζει ευαισθησία και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης για την υποχώρηση της φλεγμονής. 
Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ώρα 12.00


Την  Παρασκευή 15-11-2019 και ώρα 12.00 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου  συνεδριάζει η  Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Εκλογή Αντιπροέδρου.
2. Έγκριση ένταξης εκδηλώσεων στο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Άρτας.
3. Έγκριση ένταξης εκδηλώσεων στο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Γρίπη: Πως επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα


Η γρίπη απειλεί άτομα κάθε ηλικίας και κατάστασης υγείας. Κανένας δεν έχει ανοσία σε αυτήν, αφού ο υπαίτιος ιός μεταλλάσσεται διαρκώς και κάθε χρόνο επικρατούν ένα ή περισσότερα νέα στελέχη.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από γρίπη αναρρώνουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, μερικοί αναπτύσσουν επιπλοκές οι οποίες σε ακραίες περιπτώσεις αποδεικνύονται μοιραίες.
Η εποχή της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάθε χρόνο νοσεί από γρίπη το 5-15% του πληθυσμού. 
Την περίοδο 2018-2019 υπολογίζεται ότι νόσησαν 300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών.
Ανάμεσα σε αυτούς τους ασθενείς καταγράφηκαν 388 περιστατικά σοβαρών επιπλοκών που χρειάσθηκαν αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. 
Οι 374 από τους ασθενείς νοσηλεύτηκαν στην εντατική, ενώ 154 δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. 
Παρότι, όμως, αυτά είναι τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αληθινός αριθμός των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι αναλογούν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Πώς επηρεάζει, όμως, η γρίπη το αναπνευστικό σύστημα και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δυσμενής αυτή εξέλιξη μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις:
1. Εάν υπάρξει επιπλοκή από βακτήρια (συνήθως από πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκο). Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για βακτηριακή πνευμονία.