Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσκλητήριο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ. Και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη και δικαιοσύνη για τον έλληνα πολίτη«, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του από το Ζάππειο κάνοντας λόγο για αναπτυξιακές «προσθήκες» στο πρόγραμμα υποχρεώσεων της Ελλάδας Και συνέχισε: «Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες. Δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος. Θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Προσκαλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ούτε για μικροκομματικά παιγνίδια. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα φέρει ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα ότι τα χειρότερα περάσανε. Θα σεβαστούμε τις υπογραφές της χώρας. Η Ελλάδα έχει συνέχεια και συνέπεια.
Οι πολίτες μας τίμησαν με την ψήφο του. Θέλω από καρδιάς να τους ευχαριστήσω όλους. Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό που μας στήριξε σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές.
«Θέλουμε να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας πολιτικές για την ανάπτυξη»

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Σήμερα μιλάει ο ελληνικός λαός"

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, ψήφισε στις 9:30 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία. Κατά την έξοδό του δήλωσε: «Σήμερα μιλάει ο ελληνικός λαός. Αύριο ξεκινάει μια καινούρια εποχή για την Ελλάδα».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Το μέλλον ανήκει στους κομιστές της ελπίδας»

Στην Κυψέλη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνοδεία καμερών, φωτογράφων, δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο και συνθημάτων από ψηφοφόρους του, ο κ. Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα να ψηφίσει.
Ασφυκτικά γεμάτος ήταν ο χώρος δυσχεραίνοντας ακόμη και την είσοδο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κάμερες δεν σταματούσαν να καταγράφουν κάθε στιγμή και οι φακοί να συλλαμβάνουν κάθε κίνηση του κ. Τσίπρα.
«Τον φόβο τον νικήσαμε, σήμερα ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα. Σήμερα ανοίγουμε δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο, με τον λαό ενωμένο, αξιοπρεπή και περήφανο. Σε μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής, ισότιμο μέλος της Ευρώπης που αλλάζει... Το μέλλον ανήκει στους κομιστές της ελπίδας. Νικήσαμε», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

ΠΗΓΗ: www.real.gr

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ελπίδα για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης

Την ευχή και την ελπίδα του ότι η ψήφος του ελληνικού λαού θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Γιάννενα.

Ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς

Ανατιμήσεις που φτάνουν το 18% διαπιστώνονται στις τιμές πολλών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά την πτώση της κατανάλωσης και την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκύπτει ότι οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες βασικών προϊόντων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι με την υψηλότερη ανατίμηση κατά 18,23% να παρουσιάζει η ζάχαρη.
Ακριβότερα σε σχέση με το 2011 πωλούνται τα αναψυκτικά (10%), οι μαρμελάδες (8%), τα κατεψυγμένα ψάρια (7,87%), οι χυμοί φρούτων (7,1%), η μαργαρίνη (7,29%), το αλάτι και τα μπαχαρικά (6,9%), τα αλλαντικά (6,3%) και το γάλα (6%).
Στη λίστα του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται συνολικά 59 προϊόντα από τους κλάδους της διατροφής, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ατομικής φροντίδας και αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών.

Το άλλο διακύβευμα των εκλογών

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

 Σε μερικές ώρες οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες σε μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την μεταπολίτευση. Οι πολιτικές συζητήσεις των ημερών προσπάθησαν να αναδείξουν ποικιλώνυμα διλήμματα για τους ψηφοφόρους όπως το Μνημόνιο-αντιμνημόνιο, ευρώ-δραχμή, Αριστερά–Δεξιά κ.λπ
Θα επιχειρήσω να αναδείξω ένα ακόμη βαρυσήμαντο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης που τείνει να περάσει στα ψιλά γράμματα του τύπου, εκείνο της θέσης της βίας στην ελληνική κοινωνία.
Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Η βία στα γήπεδα, ο οργανωμένος χουλιγκανισμός, η βιτριολική ρητορική ορισμένων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών είναι παλιότερες εκφάνσεις της βίας άλλα μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν μάλλον περιθωριακά και ενίοτε γραφικά φαινόμενα που δεν άγγιζαν την καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος. 
Όλα όμως άλλαξαν τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή τη δραματική καταρράκωση του επιπέδου ευημερίας που είχε βιώσει ο ελληνικός λαός την τελευταία εικοσαετία.  
Η οικονομική ύφεση ενεργοποίησε τη δυναμική αντίδραση των εισοδηματικά πληγέντων, ενεργοποίησε την  ανάπτυξη των ποικιλώνυμων κινημάτων τύπου «δεν πληρώνω» που -ανεξάρτητα από τη σκοπιμότητα ή την αποτελεσματικότητα τους- συνέδραμαν την υπονόμευση της έννοιας της νομιμοφροσύνης. Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθεί η απροθυμία του απονομιμοποιημένου πολιτικού συστήματος να χρησιμοποιήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, να εφαρμόσει το νόμο, να αντιμετωπίσει την διάχυτη ανομία και την κοινωνική βία, ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα του υπόβαθρου που καλλιέργησε συστηματικά την ανοχή στη βία, υπέθαλψε το ιδεολόγημα ότι η βία εμπεριέχει την κρυμμένη δύναμη της αλήθειας των αγανακτισμένων πολιτών και  ευνόησε την ορμητική εισαγωγή της στο πολιτικό σκηνικό. 
Είναι πρόδηλο ότι η ρητορική του ανερυθρίαστου λαϊκισμού, της ευφάνταστης συνθηματολογίας, της άκριτης παραδοχής οποιουδήποτε νοσηρού σεναρίου συνωμοσίας, αποδυνάμωσαν  τις πολιτικές θέσεις της διαλλακτικότητας και της ψύχραιμης αποτίμησης των πραγμάτων κι ευνόησαν τις ακραίες προσεγγίσεις. 
Η επιδοκιμασία της βίας από εκτεταμένα κοινωνικά στρώματα οδήγησε σταδιακά στην ισχυροποίηση των πολιτικών δυνάμεων που δεν αντιλαμβάνονται το διάλογο ως το αποκλειστικό πεδίο αντιπαράθεσης ή επίλυσης των διαφορών.
Στο νέο σκηνικό οι ψηφοφόροι μπορεί με μεγάλη ευκολία να μετακινηθούν από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλον αρκεί να μπορέσουν να εκτονωθούν, να αγανακτήσουν και να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους σε κάποιους άλλους.
Τα φαινόμενα του προπηλακισμού βουλευτών, της άγριας  συνθηματολογίας κατά του ναού της δημοκρατίας, της βίας on camera δε στρέφονται μόνο κατά των πολιτικών ταγών. Στρέφονται κυρίως κατά του ίδιου του συστήματος της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Όπως έχει υπογραμμίσει ο νομπελίστας Paul Krugman «υπάρχει χώρος σε µια δηµοκρατία για ανθρώπους που χλευάζουν και καταγγέλλουν όσους διαφωνούν µαζί τους• δεν υπάρχει καθόλου χώρος για υπαινιγµούς ότι όσοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά µιας συζήτησης πρέπει να αποκλειστούν από τη συζήτηση αυτή µε κάθε µέσο».
Στις εκλογές που έρχονται ο ψηφοφόρος έχει μια ακόμη ευκαιρία να στείλει τη βία στο πάλαι ποτέ χρονοντούλαπο της ιστορίας ή να επιλέξει να κοιμηθεί μαζί της. Ευτυχώς, στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός έχει την ελευθερία να επιλέξει ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση. Δυστυχώς, η κόλαση που θα επιλέξει μπορεί να είναι και η δική του.  

* Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Άνοιξαν οι κάλπες

Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Συνολικά, 9.850.802 πολίτες, που θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και, κυρίως στους νέους εκλογείς, που ανέρχονται σε 359.959 άτομα, πρέπει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν ίδιοι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: Στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Περίπου στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής θα γίνει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Singular Logic. Λόγω λίστας, άμεση θα είναι και η ανάδειξη των βουλευτών που εκλέγονται. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος, κάποιες έδρες θα αλλάζουν «χέρια» έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 21 συνδυασμοί και 58 ανεξάρτητοι- μεμονωμένοι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 4.873.
Τον Μάιο συμμετείχαν 31 συνδυασμοί, 52 ανεξάρτητοι υποψήφιοι και 6.500 υποψήφιοι.
Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η 13η σε επίπεδο εθνικών εκλογών και συνολικά η 27η εκλογική διαδικασία που αναλαμβάνει η εταιρεία. Επίσης, είναι η 5η φορά που θα λειτουργήσει το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης.

Αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές το Μάιο

Μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές έφθασαν τα 818 εκ. ευρώ

Στα 817,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές στο Α' πεντάμηνο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., το Μάιο σφραγίστηκαν 12.489 επιταγές συνολικού ποσού 117,99 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 7,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφανίζει μείωση της τάξης του 28.45% σε ετήσια βάση.
Από την αρχή του χρόνου έχουν σφραγιστεί 65.970 επιταγές το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 728,25 εκατ. ευρώ. Για το μήνα Μάιο, στις 12.000 διαμορφώθηκαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές και έφτασαν στο συνολικό ποσό των 17,42 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 25,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, ενώ εμφανίζει μείωση 19,17% σε ετήσια βάση. Από την αρχή του χρόνου οι απλήρωτες συναλλαγματικές είναι 56.471 ποσού 89,55 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα

Οι ανατιμήσεις βασικών ειδών δίνουν τη «χαριστική βολή» στους Έλληνες


Ανατιμήσεις έως και 18% πέρασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον τελευταίο χρόνο, παρά την πρωτοφανή κρίση και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων.
Πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά με τις οποίες οι βιομήχανοι και οι λιανέμποροι μεταφέρουν στους καταναλωτές τις αυξήσεις στο κόστος τους από τη φορολογία, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και την αύξηση του κόστους του χρήματος λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, τα οποία αναδημοσιεύουν «Τα Νέα», οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες βασικών αγαθών, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στη ζάχαρη (18,2%), τα αναψυκτικά, τα κατεψυγμένα ψάρια, τους χυμούς, τα αλλαντικά, το γάλα και τον καφέ.