Έχουμε τη τιμή και τη χαρά να κρατάμε στα χέρια μας την πρόσφατη έκδοση-μελέτη-ντοκουμέντο  του Ηπειρώτη καταγόμενου από τη Βήσσιανη ΠωγωνίουΠαντελή Καβακόπουλου “Τραγούδι Μουσική και Χορός στην 'Ηπειρο”, (έκδοση 2013).
Ο μοναδικός στο είδος του αυτός Έλληνας, όπως είναι γνωστό, υπηρέτησε με ζήλο και αξιοθαύμαστη συνέπεια τις πιο γνήσιες λαϊκές και εθνικές παραδόσεις μας σχετικά με τη δημοτική μας μουσική. 
Γνήσιος Ηπειρώτης, γνήσιος λαϊκός μουσικός ο ίδιος, μαγεμένος πραγματικά με τη δημοτική μας μουσική, ξεκινώντας απο τη Ήπειρο επισκέφτηκε σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδος κατέγραψε και αφομοίωσε τις μουσικές τους και γι αυτό έχει καταξιωθεί σαν Πανελλήνιος ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων που αποτελούν σήμερα απαραίτητα εγχειρίδια ανοίγοντας έναν δρόμο έρευνας που ελάχιστοι ακολούθησαν. 

Το πραγματικά τεράστιο έργο του (για το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα) που περιλαμβάνει εκτός απο τις πολύτιμες εκδόσεις και συναυλίες, μουσικές εκπομπές, μουσικολογικές διαλέξεις και μουσικολογικά άρθρα, βιβλιοκριτικές, ηχογραφήσεις, παρουσιάσεις σε Ελληνικά και Διεθνή μουσικά  συνέδρια, δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό του ως ενός μεγάλου και γνήσιου υπηρέτη  της παράδοσης.   
Δεν μπορούμε να κρύψουμε το θαυμασμό μας ξεφυλλίζοντας το καταπληκτικό βιβλίο του. Κανένας άλλος δεν συνέδεσε με τόση ακρίβεια το χορό τη μουσική και το τραγούδι…
Στο βιβλίο αυτό, προϊόν πολυετούς εργασίας παρουσιάζονται: 
  • Βιογραφικά των σημαντικότερων οργανοπαικτών που διαμόρφωσαν το ύφος της ηπειρώτικης μουσικής στον 20ό αιώνα. 
  • Καταγραφή σε παρτιτούρα περίπου 300 διαφορετικών οργανικών σκοπών και τραγουδιών. Ανάλυση της μελικής και ρυθμικής δομής των σκοπών και τραγουδιών. 
  • Σχολιασμένες παρουσιάσεις των βημάτων των πιο διαδεδομένων χορών της Ηπείρου, αλλά και πολλών σχετικά άγνωστων και ιδιότυπων με τοπική εμβέλεια. 
  • Αναδημοσιεύσεις παλαιότερων κειμένων, του συγγραφέα για την ηπειρώτικη μουσική παράδοση. 
Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα ΜΡ3 ψηφιακό δίσκο, με ενδεικτικές εκτελέσεις των σκοπών και τραγουδιών από το πρόγραμμα παρτιτούρας και δισκογραφίας ηπειρώτικης μουσικής του Παντελή Καβακόπουλου.
Συμπεριλαμβάνει επίσης και ένα DVD ψηφιακό δίσκο, με οπτικοακουστικό υλικό,- από επιτόπιες έρευνες του στην Ήπειρο.  

Το παρών video αποτελεί το συνοδευτικό DVD του βιβλίου του Παντελή Καβακόπουλου ''Τραγούδι - Μουσική & Χορός στην Ήπειρο'', έκδοση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.




Δείτε το video Παντελής Καβακόπουλος cd-mp3 Τραγούδια, μουσική και χορός στην Ήπειρο


Δείτε το video Παντελής Καβακόπουλος- Σε ήχο πλάγιο ΕΡΤ 1989


Σπύρος Καβακόπουλος, για τον πατέρα του Παντελή Καβακόπουλο : Υπάρχει πιο όμορφο στολίδι για τους γιους από τη δόξα των γονιών τους;


Ο Κωστής Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει τον κ. Παντελή Καβακόπουλο























Βράβευση από Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνος, το βραβείο παραδίδει ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλλιος


Τη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνος,  υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος έκανε την ετήσια εκδήλωσή του στο ΠΠΙΕΔ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βράβευσε τον πατέρα μου για το μουσικολαογραφικό του έργο.