Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ο Αλέκος Τάτσης στον τιμόνι του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά

Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε την πρόσληψη του κ. Αλέκου Τάτση  για προπονητή της ομάδας.
Η ανακοίνωση του συλλόγου:
«Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά καλωσορίζει στην ποδοσφαιρική του οικογένεια τον προπονητή Αλέκο Τάτση. Είναι χαρά για τον σύλλογο να κάθεται στον πάγκο του ένας προπονητής που έχει αγωνιστεί στο ανώτερο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό επίπεδο με φιλοδοξίες που δεν έχουν «ταβάνι» και η μοναδική του ασχολία είναι το ποδόσφαιρο. Ευχόμαστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος


Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, του παρακείμενου κτηρίου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση αρχικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε..
Στην προγραμματική σύμβαση, θα μετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας) – Αργιθέας (Καρδίτσας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τα αντίστοιχα Τμήματα Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Προϊσταμένη Αρχή για την υλοποίηση του έργου έχει οριστεί η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο κείμενο της υπό προς υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης, αναφέρεται πώς το γεφύρι Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων. Το τόξο είχε άνοιγμα περίπου 46 m και ύψος στο κέντρο περίπου 24 m. To συνολικό μήκος της ήταν περίπου 62 m και το πλάτος της στην κορυφή περίπου 2 μέτρα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1515 έως 1540 από τοπικούς τεχνίτες, με πελεκητά, πλακοειδή τεμάχια ασβεστόλιθου και ακανόνιστους λίθους για την εσωτερική πλήρωση, κονίαμα με άσβεστο και τοπικά αδρανή.

Ορίζοντες Ηπείρου: Τελικά, η Περιφερειακότητα μπορεί να καταπολεμήσει την ανεργία


Πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης επισκέφθηκε τον υφυπουργό Εργασίας και του κατέθεσε συγκεκριμένα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρειά του.
Το αποτέλεσμα ήταν η έγκριση ενός προγράμματος προϋπολογισμού 10 εκατ. Ευρώ για την απασχόληση 290 νέων επιστημόνων επί 18 μήνες, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ακόμη ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ. Και αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
Ήρθε η ώρα να σπάσουμε το απόστημα. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε εξίσου καλά αν όχι καλύτερα. Να δώσουμε στους νέους μας όχι μόνο ελπίδα αλλά κυρίως πρακτικές λύσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τους ίδιους και για τον τόπο μας.
Οι Ορίζοντες Ηπείρου, εκτός όλων των άλλων έχουν κάνει γνωστή -εδώ και μήνες- την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν το Μητρώο Ανέργων Ηπειρωτών (ΜΑΗ), μέσα από το οποίο -με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια- επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και πολύ περισσότερο επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν θα κληθούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Και αυτό θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια που θα έχει η Περιφέρεια για να τις εντάσσει σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στον περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου


Στην κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2» και με την ομάδα «ΠΑΣ ΚΑΛΠΑΚΙ» συμμετέχει το δημοτικό σχολείο Καλπακίου στον περιφερειακό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής,
Το «Ποδόσφαιρο 2×2», απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν μία μπάλα, πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι (γήπεδο ποδοσφαίρου).
Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.
Οι διαγωνισμοί πραγματοποιούντα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόλου STEM και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.
Ο Δήμος Πωγωνίου εύχεται στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου καλή επιτυχία.

Σε εκδηλώσεις Ηπειρωτών στην Αθήνα ο Στέφανος Φούσας


Στην ετήσια εκδήλωση  του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» συμμετείχε ο κ. Στέφανος Φούσας.
Προηγήθηκε η κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, στο κέντρο «ΑΚΡΟΠΟΛ», στην Πλάκα αλλά και η επιτυχημένη παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ηπειρώτη ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, στα Βριλήσσια, σε μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βριλησσίων «ΠΥΡΡΟΣ» και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αττικής.
Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις εκδηλώσεις των Ηπειρωτών, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποτελεί η «νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα». «Σφύζει η Αθήνα από Ηπειρωτισμό γιατί είμαστε πραγματικά φανατικοί Ηπειρώτες», ακούστηκε να επισημαίνει –μεταξύ άλλων- στην εκλεκτή παρέα του ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας.  

Επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου στο ΣΕΠΕ Ιωαννίνων


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συναντήθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου με τον κ. Στάθη Παπακίτσο, Περιφερειακό Διευθυντή Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του Σ.ΕΠ.Ε..
Κατά τη συνάντηση, ο βουλευτής ενημερώθηκε για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς και για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στο Σ.ΕΠ.Ε.. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, η αδήλωτη εργασία από το 19% μειώθηκε κάτω από το 10%,  καθώς με στοχευμένη και προγραμματισμένη δράση γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται κυρώσεις. Επίσης η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα για τη διενέργεια των ελέγχων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της στελέχωσης του Σ.ΕΠ.Ε, ο κ. Παπακίτσος τόνισε ότι την τελευταία διετία το ΣΕΠΕ έχει ενισχυθεί πανελλαδικά, ενώ με την κινητικότητα των εργαζομένων θα αυξηθεί επιπλέον το προσωπικό της υπηρεσίας στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Ενημέρωσε, επίσης, τον βουλευτή για τη σύσταση των δύο νέων τμημάτων σε Ηγουμενίτσα και Γρεβενά. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα  για τους εργαζομένους στον κλάδο του επισιτισμού, προκειμένου να προστατεύονται εργαζόμενοι, όπως οι διανομείς, καθότι στο συγκεκριμένο κλάδο το ζήτημα της υποδηλωμένης εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης για την επιλογή μελών Επιτροπής για την «Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου, Δήμου Πωγωνίου-Φιλόδημος



 Ο Δήμος Πωγωνίου,  θα πραγματοποιήσει  τη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων (Μη.Μ.Ε.Δ.) για την  επιλογή μελών επιτροπής διαγωνισμού έργου της παρ. 8.(η) του άρθρου 221 του ν.4412/2016.
    Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική κλήρωση αφορά στην επιλογή υπαλλήλων ως τακτικών και αναπληρωματικών μελών, για τη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου, Δήμου Πωγωνίου – Φιλόδημος ΙΙ» εκτιμώμενης αξίας 32.707,26 (πλέον Φ.Π.Α. 24%)
     Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15/02/2019 και ώρα 09:00 π.μ. μέσω της ιστοσελίδας https://mimed.ggde.gr

Περίπου (77) κιλά κάνναβης και ένα πιστόλι, κατασχέθηκαν μετά από έλεγχο αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή του Καλπακίου Ιωαννίνων


Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, οδηγός του αυτοκινήτου, κατηγορούμενος για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων
Συνελήφθη, χθες (11-02-2019) το μεσημέρι, στο 40ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 48χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 48χρονος δράστης και μετά από έρευνα, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος -12- δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, βάρους περίπου (77) κιλών και ένα πιστόλι.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
·          -12- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -76- κιλών και -900- γραμμαρίων, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και στα πίσω καθίσματα του οχήματος,
·          ένα πιστόλι Browning , με γεμιστήρα και (2) φυσίγγια διαμετρήματος 22 mm , που βρέθηκε κάτω από τη θέση του οδηγού,
·          το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών,
·          το χρηματικό ποσό των -250- ευρώ,
·          δύο κινητά τηλέφωνα.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς με την κακουργηματική σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για νηπιαγωγείο στα παλιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία


Τη σύμφωνη γνώμη της για την έγκριση του σχεδίου σύμβασης της πράξης «Ανέγερση Νηπιαγωγείου στη θέση ‘Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιεία’» διατυπώνει σε σχετικό έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 874.909 ευρώ και φορέας υλοποίησης  είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 39 και 24 ετών αντίστοιχα προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος διευκόλυνε την παράνομη έξοδο από τη χώρα του 24χρονου, κρύβοντας τον σε παλετοθήκη (μπαγκαζιέρα) φορτηγού οχήματος, το οποίο επρόκειτο να επιβιβασθεί σε Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό.
Επίσης στην κατοχή του 39χρονου βρέθηκε μία (01) συσκευασία περιέχουσα πιθανόν ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους οχτώ γραμμαρίων και οχτώ δεκάτων του γραμμαρίου (8,8 γρ.), μία συσκευασία περιέχουσα πιθανόν ινδική κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους ενός γραμμαρίου και οχτώ δεκάτων του γραμμαρίου (1,8 γρ,) και μία συσκευασία περιέχουσα πιθανόν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη συνολικού μεικτού βάρους ενός γραμμαρίου και δύο δεκάτων του γραμμαρίου (1,2 γρ.).
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ουσίες.

Κίνηση Καθαρός Καλαμά: Για την πορεία της αναφοράς μας στην Ε.Ε.


Μετά την πραγματοποίηση της εκδήλωσης μας για τον Καλαμά είχαμε έντονη κινητικότητα τη βδομάδα που πέρασε σχετικά με την αναφορά-καταγγελία μας. Ο πρόεδρος της Κίνησης κλήθηκε και κατέθεσε τα στοιχεία για την προανάκριση που ξεκίνησε από τον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα και η υπόθεση πάει στον εισαγγελέα στα Γιάννενα. Επίσης υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο και δικηγόρο από το Συνήγορο του Πολίτη που ξεκινά τις δικές του ενέργειες σε θέματα της δικαιοδοσίας του. Τέλος  ήρθε και η επιστολή από Βρυξέλλες που ανακοινώνει πως θεωρεί την αναφορά μας παραδεκτή και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα ενώ παράλληλα  μας ενημερώνει πως η αναφορά  διαβιβάστηκε και στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας  Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών ανοίγει νέους ορίζοντες στη νευροχειρουργική

Νέα δεδομένα στην  αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών στο νωτιαίο μυελό δημιουργεί πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών επιστημόνων του φημισμένου πανεπιστημίου Karolinskaκαι η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να επιμηκύνουν νευρικές απολήξεις και να τις ενώσουν με άλλα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού!
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κινητικότητας στα πειραματόζωα, με σοβαρό τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό. Γεννά δε μελλοντικά ελπίδες για την  σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων με σοβαρό τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.
 «Πράγματι τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και θέλω να πιστεύω ότι οι μελέτες που θα ακολουθήσουν θα δώσουν την δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να εφαρμόσουμε  το επίτευγμα αυτό για ανάρρωση ασθενών μετά από βλάβες του νωτιαίου μυελού» αναφέρει ο διαπρεπής  στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης στο  401 ΓΣΝΑ  κ. Παναγιώτης Κυριακόγγονας.