Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος


Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, του παρακείμενου κτηρίου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση αρχικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ παράλληλα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε..
Στην προγραμματική σύμβαση, θα μετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, οι Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη (Άρτας) – Αργιθέας (Καρδίτσας), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τα αντίστοιχα Τμήματα Ηπείρου, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. Προϊσταμένη Αρχή για την υλοποίηση του έργου έχει οριστεί η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Στο κείμενο της υπό προς υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης, αναφέρεται πώς το γεφύρι Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων. Το τόξο είχε άνοιγμα περίπου 46 m και ύψος στο κέντρο περίπου 24 m. To συνολικό μήκος της ήταν περίπου 62 m και το πλάτος της στην κορυφή περίπου 2 μέτρα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1515 έως 1540 από τοπικούς τεχνίτες, με πελεκητά, πλακοειδή τεμάχια ασβεστόλιθου και ακανόνιστους λίθους για την εσωτερική πλήρωση, κονίαμα με άσβεστο και τοπικά αδρανή.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, τον Μάρτιο του 1949, η γέφυρα Κοράκου ανατινάχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρρευσε. Τα απομείναντα τμήματα των βάθρων παρασύρθηκαν το 2015 από μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Αχελώου.
Συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για μελέτη αναπαραγωγής των αυτοφυών ειδών Primula
Ένα νέο ερευνητικό έργο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για τη μελέτη των αυτοφυών ειδών Primula της Πίνδου με στόχο την εισαγωγή τους στη συστηματική καλλιέργεια. Τη μελέτη θα εκπονήσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με τον οποίο η Περιφέρεια θα συνάψει προγραμματική σύμβαση, με ύψος δαπάνης 24.800 ευρώ. Η σχετική απόφαση λήφθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει:
• Χαρακτηρισμό αυτοφυών ειδών Primula  της Ηπείρου (Πίνδος – Σμόλικας). Θα συλλεχθούν φυσικοί πληθυσμοί  των ειδών Primula- Για τις ανάγκες του έργου θα πραγματοποιηθούν εξερευνητικές αποστολές στα φυσικά ενδιαιτήματα των ειδών Primula  σε περιοχές της Πίνδου- Ήπειρος -όρος Σμόλικας. Κάθε πληθυσμός θα ταξινομηθεί  βοτανικά και θα χαρακτηριστεί γενετικά.
• Τον χαρακτηρισμό και αξιολόγηση πληθυσμών  Primulaveris, αυτοφυών της Πίνδου –ως προς τα κύρια βιοδραστικά συστατικά τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.  Ειδικότερα, η ανάλυση θα αφορά τον προσδιορισμό  των τριτερπενίων, τριτερπενικών σαπωνινών και φλαβονοειδών.
• Μελέτη των βέλτιστων συνθηκών αναπαραγωγής ,εγγενώς με σπόρους  και αγενώς με ριζώματα.  Ικανός αριθμός φυταρίων θα παραδοθεί για εγκατάσταση μητρικών φυτειών, καθώς και σχετικό πρωτόκολλο αναπαραγωγής.
• Εγκατάσταση φυτών Primulaσε πειραματικούς αγρούς και αξιολόγηση αυτών  με στόχο την παρακολούθηση  της ανάπτυξης της καλλιέργειας καθώς και βασικών αγρονομικών χαρακτηριστικών
Προσθήκη στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίου
Η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής   σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας/Π.Ε. Πρέβεζας. και του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου «Προσθήκη νέου  διώροφου κτιρίου στο υπάρχον  Δημοτικό Σχολείο Καναλίου» προϋπολογισμού  680.920 ευρώ (μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και Δήμου Πρέβεζας).
Επίσης με άλλη απόφαση εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ  Περιφέρειας Ηπείρου /Π.Ε. Πρέβεζας και  Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση οδοποιίας και βελτίωση   βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες   στα όρια του Δ.Δ. Μιχαλιτσίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
Υλοποίηση επτά έργων στο Δήμο Κόνιτσας
Στην υλοποίηση έργων στο Δήμο Κόνιτσας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνδράμει η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, όπως εγκρίθηκαν σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τα εξής:
 «Επαναχρήση Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Κόνιτσας»
 «Κατασκευή Πράσινου Σημείου στο Δήμο Κόνιτσας»
 «Ανάπλαση Εισόδου Κόνιτσας (Β’ Φάση)»
Επιπλέον θα συνδράμει με τη διάθεση προσωπικού  στην υλοποίηση των έργων:
 «Ανάπλαση εισόδου Κόνιτσας Α΄ Φάση»
 «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δ.Κ Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας»
 «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Τ.Κ. Κλειδωνιάς – Αετόπετρας του Δήμου Κόνιτσας»
 «Κατασκευή συμπληρωματικών τεχνικών έργων στο χείμαρρο Ντιβόικα Τ.Κ. Κεφαλοχωρίου»
Άλλες προγραμματικές συμβάσεις
Προγραμματικές συμβάσεις θα συναφθούν επίσης μεταξύ της Περιφέρειας με τους παρακάτω φορείς:
 Με Δήμο Πάργας για Εργασίες οδοστρωσίας και ηλεκτροφωτισμού στη Τ.Κ.Βαλανιδούσας ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού 53.000 ευρώ
  Με ΤΟΕΒ Λάμαρης για «Προμήθεια Ηλεκτροκινητήρα 200 kw/ 1.450 RPM  αρδευτικού αντλιοστασίου  (Ωρωπού) του ΤΟΕΒ  Λάμαρης», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
 Με ΠΕΑΚΙ για «Προμήθεια ηλεκτρονικών βατήρων εκκίνησης στο κολυμβητήριο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
 Με ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, για  «Επισκευή αρδευτικής διώρυγας στη θέση Δολιανών του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά», προϋπολογισμού 28.855 ευρώ.
 Με Ι. Μ. Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής & Κονίτσης για «Αποκατάσταση τμήματος του κωδωνοστασίου στην Κλειδωνιά Κόνιτσας» προϋπολογισμού 15.000 ευρώ
 Με Δήμο Αρταίων και ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας, για  «Αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας Άρτας κατά τη χειμερινή και εαρινή (μη αρδευτική) περίοδο, μέσω της λειτουργίας του αντλιοστασίου της Βίγλας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.
Γνωμοδοτήσεις για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:
 «Ίδρυση πτηνοτροφικής εγκατάστασης ορνίθων πάχυνσης (έργο υποκατηγορίας Α2,ομάδα 7η,α/α 1), δυναμικότητας 20.000 (80 Ι.Ζ.) στη θέση «Μεσαριά» Χανόπουλου, Δ.Ε. Βλαχέρνας, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)
 «Μετεγκατάσταση υφιστάμενης μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως, από θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων στον όρμο Ηγουμενίτσας, σε αντίστοιχη έκταση στη θέση « Ακρωτήριο Νενούδα», Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών,  Π.Ε. Θεσπρωτίας, καθώς και αδειοδότηση των χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων της μονάδας» (θετική γνωμοδότηση)
 «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 43.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Ομορφάδα» της Τ.Κ. Γυμνότοπου, Δήμου Ζηρού/ Π.Ε. Πρέβεζας» (θετική γνωμοδότηση)
 «Δημιουργία μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, δυναμικότητας 300 τόνων ετησίως και έκτασης 20 στρ. , που θα προκύψει από τη μετεγκατάσταση υφιστάμενης μονάδας, ίδιας δυναμικότητας , 10 στρ. στη θέση «Σταυρός» Όρμου Κάτω Αετού, σε αντίστοιχη έκταση καθώς και νέας μίσθωσης 10 στρ. με εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων, στη θέση ανοιχτά Όρμου Παγανιά ,Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών,  Π.Ε. Θεσπρωτίας» (θετική γνωμοδότηση)
 «Επέκταση καθώς και αλλαγή επωνυμίας, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 19.550 σε 28.422 πατρογονικά πτηνά, στη θέση «Μπαλταράκια» της Τ.Κ. Ηλιόκαλης, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)
 «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 17.000 σε 38.000ορνίθων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Σιούλη- Κουίνια» της Τ.Κ. Μεγ. Περιστερίου, Δήμου Μετσόβου, Π.Ε. Ιωαννίνων» (θετική γνωμοδότηση)
 «Μονάδα παραγωγής Λιπαντικών Ελαίων- γράσου-πρόσθετων λιπαντικών υγρών, απορρυπαντικών και καθαριστικών–υγρών αντιψυκτικών και διαλύματος ουρίας, αποθήκευσης και διακίνησης διαλυτών και αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων (πετρέλαιο κίνησης–πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στο Ο.Τ. 1 της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, Δ. Ζίτσας.» (θετική γνωμοδότηση).
Λαϊκή αγορά στην Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς
Τέλος η Ο.Ε. ενέκρινε την ίδρυση και Λειτουργία Λαϊκής Αγοράς στη θέση «Βοϊδολίβαδο» της Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς του Δήμου Ζίτσας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr